wiki

Alles wissen

Basilicum is een groen kruid. Het vindt zijn oorsprong in Zuid-AziŽ. Het kruid werd in de zestiende eeuw vanuit India en PerziŽ naar Europa gebracht. Basilicum… …  Lees verder »

Cayenne is een kruid, wat gebruikt wordt voor onder andere cayennepeper. Deze peper wordt gemaakt door een chilipeper te malen en te drogen. Het kruid is… …  Lees verder »

Dragon is een plant uit de composietenfamilie en wordt toegepast als kruid. Het is een van de meest geliefde kruiden in de Franse keuken. Wie Frans kookt, moet… …  Lees verder »

Kaneel is al eeuwenland een bekende specerij in Nederland. De Verenigde Oost-Indische Compagnie bracht deze specerij mee uit AziŽ naar Nederland. Kaneel… …  Lees verder »

Kervel is een bekend kruid voor in de keuken. Het kruid is verwant aan peterselie en koriander, maar is minder bekend dan deze twee kruiden. Kervel komt van… …  Lees verder »

Kurkuma is een specerij die wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. De specerij wordt in het Indisch-Nederlands ook wel koenier genoemd. Andere namen voor… …  Lees verder »

Nootmuskaat is een specerij. Het is afkomstig van de muskaatboom die in tropische kustgebieden wordt gekweekt. Een noot van de muskaat is erg hard. Om deze… …  Lees verder »

Peterselie is een bekend kruid in Nederland. Het kruid is afkomstig van een plant, die behoort tot de schermbloemenfamilie. Het heeft een frisse hartige smaak.… …  Lees verder »

Sambal is een ingrediënt wat bestaat uit gemalen pepers. Sambal vindt zijn oorsprong in Indonesië. De Spaanse pepers werden door de Portugezen… …  Lees verder »

Wasabi is een specerij uit de Japanse keuken. Nog niet zo lang geleden was men in Nederland niet bekend met wasabi. Sinds de sushihype naar Nederland is… …  Lees verder »

Bieslook is een van de meest bekende smaakmakers in de Nederlandse keuken. Het is familie van de ui, prei en knoflooksoorten en doet hier qua smaak ook… …  Lees verder »

Citroenblad is een smaakmaker die vooral in de Indische keuken wordt gebruikt. Het zijn de bladeren van de limoenboom die ook wel bekend staat als Mauritius… …  Lees verder »

Foelie is een specerij die in de Nederlandse keuken wordt gebruikt bij het bereiden van zowel hartige gerechten als bij het bakken van bijvoorbeeld… …  Lees verder »

Kardemom is een peul met een frisse, mentholachtige smaak en geur. Naast menthol heeft kardemom ook citrusachtige pepersmaak. Het is na vanille en… …  Lees verder »

Komijn wordt al sinds mensenheugenis gebruikt bij het op smaak brengen van diverse gerechten. De Grieken en Romeinen gebruikten 3000 jaar geleden al komijn en… …  Lees verder »

De laurierboom komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten en groeit tegenwoordig vooral in landen rondom de Middellandse zee. Al sinds jaar en dag zijn… …  Lees verder »

Oregano wordt vaak gedroogd gebruikt en heeft een kruidige smaak. Het kruid is afkomstig van een kleine plant die ook in Nederland groeit. Oregano is een… …  Lees verder »

Rozemarijn is afkomstig van een houtige plant die altijd groen blijft. Rozemarijn groeit oorspronkelijk langs de kust van de Middellandse zee en heeft qua… …  Lees verder »

Steranijs is alleen al door haar uiterlijk een mooie toevoeging in de keuken. Het is een stervormige vrucht die groeit aan een boom die oorspronkelijk uit… …  Lees verder »

Onder waterkers kan zowel een kruid als een groente worden verstaan. Waterkers stamt af van de kruisbloemenfamilie. Er bestaan zo'n tachtig soorten… …  Lees verder »

Anijs is een zaadje van de anijsplant. Het heeft een sterk kruidige smaak. De smaak en geur is erg kenmerkend en er is ook geen andere specerij die een… …  Lees verder »

Bouqet garni betekent vrij vertaald kruidenbundeltje. Dit is dan ook precies wat een bouqet garni is. Dit is vooral ideaal om de specerijen voor een stoofpot… …  Lees verder »

Dille komt van een plant met naaldachtige blaadjes. De bloem zelf lijkt een beetje op fluitekruid. Het is familie van de kruiden venkel en kervel. De dille… …  Lees verder »

De jeneverbes groeit aan een conifeer. De naam komt uit het Latijn en is ontstaan uit een samentrekking die 'jonge verschijning' betekent. Dit slaat op de… …  Lees verder »

Kerriepoeder is poeder dat is samengesteld uit veel verschillende soorten ingredienten en smaken. Over de wereld verschilt de samenstelling van de kerrie dan… …  Lees verder »

Kruidnagel is een specerij met een zeer uitgesproken smaak. Het zijn gedroogde ongeopende bloemknoppen van de kruidnagelboom. Het steeltje blijft aan de… …  Lees verder »

Munt groeit als kleine plant en komt wereldwijd in het wild voor. De munt die de sterke geur en smaak geeft zijn de blaadjes van deze lilakleurige bloem.… …  Lees verder »

Peper is een van de meest gebruikte specerijen in de wereld en ook in de Nederlandse keuken. Het heeft een zeer scherpe smaak. Hierdoor wordt peper over het… …  Lees verder »

Salie is een plant die 30 centimeter tot 1 meter kan worden. Het heeft paarse kelkvormige bloemen. Oorspronkelijk komt het van de Balkan en op dit moment… …  Lees verder »

Vanille komt uit de vruchten van de orchidee Vanilla. De naam komt van het Spaanse 'vainilla' wat een verkleinwoordje is voor 'peulenschil'.… …  Lees verder »

Zongedroogde tomaten zijn tomaten die eerst gedroogd zijn in de zon en vervolgens in olie bewaard worden, vaak in combinatie met een kruidenmengsel.… …  Lees verder »

Bonenkruid is een vrij onbekende kruidsoort. Bonenkruid behoort tot de familie van de lipbloemen, net als de meer bekende kruidsoort tijm. Bonenkruid groeit,… …  Lees verder »

Citroengras is een plant die behoort tot de familie van de grassen. De bladeren van citroengras worden eigenlijk vooral als kruid gebruikt: namelijk als… …  Lees verder »

Gember is een specerij met een hele kenmerkende scherpe smaak. Gember is dan ook een typisch geval van you either love it, or you hate it. Deze bijzondere… …  Lees verder »

Karwijzaad is een plant, die net als venkel en pastinaak behoort tot de schermbloemenfamilie. De plant kun je in het wild aantreffen in West-Azië, Europa… …  Lees verder »

Koriander is een plant die behoort tot de familie van de schermbloemen. Andere benamingen voor koriander zijn ook wel 'ketoembar', 'coander' (dat lijkt op… …  Lees verder »

Mierikswortel is een plant die behoort tot de familie van de kruisbloemen. De plant is vooral te herkennen aan de witte penwortel die onderaan de plant groeit.… …  Lees verder »

Paprikapoeder is een specerij die, niet geheel verrassend, gemaakt wordt van gemalen en gedroogde paprika's. De paprika's die voor het maken van… …  Lees verder »

Saffraan is een geel gekleurde specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus. De saffraankrokus is een knolgewas. Saffraan heeft een vrij bittere smaak,… …  Lees verder »

1.†††† Tijm is een heel populair kruid. Het kruid behoort tot de familie van de lipbloemen. Tijm groeit aan kruidachtige en houtachtige planten die een zeer… …  Lees verder »

Zout is een standaard ingrediŽnt en is in eigenlijk ieder keukenkastje wel te vinden. Vroeger werd zout vooral uit zee gewonnen, maar inmiddels wordt zout ook… …  Lees verder »

Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top