wiki

Alles wissen

Maïs is een graansoort. Maïs staat bekend om zijn vrolijke gele kleur. Maïs komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Toen Columbus in 1492 in… …  Lees verder »

De cassave ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo lekker uit, maar deze wortelknol is ontzettend voedzaam! In tropische ontwikkelingslanden is de… …  Lees verder »

Andijvie is een groente die nauw verwant is aan witlof. Het is een bladgroente die gekookt kan worden, maar ook rauw gegeten kan worden. Andijvie is rijk aan… …  Lees verder »

Bieten zijn donkerrode knollen met een groen blad en een rode nerf. Het zijn planten uit de amarantenfamilie. De biet heeft een redelijk vlezige wortel.… …  Lees verder »

Boerenkool is een Nederlandse groente. Nederland is bijna het enige land waar boerenkool op grote school geproduceerd wordt. Om deze reden is het ook een… …  Lees verder »

Champignons zijn paddenstoelen. De champignon is een schimmel uit de familie Agaricaceae. Het is de meest eetbare paddenstoel. De naam is afgeleid van het… …  Lees verder »

Eekhoorntjesbrood is een paddenstoelensoort. Ze zijn eetbaar en komen uit de boletenfamilie. Soms wordt de paddenstoel verward met de bittere boleet.… …  Lees verder »

Knoflook is een groente. Het is een plant uit de lookfamilie, zoals ui en bieslook. Knoflook is rijk aan vluchtige aromastoffen. Het is een echte smaakmaker.… …  Lees verder »

Een morielje is een paddenstoel. Het wordt ook wel een morille genoemd. Het is een zakjeszwam. De paddenstoel is vrij sponsachtig. Er zijn verschillende… …  Lees verder »

Paksoi is een Aziatische groente. Het is een langwerpige kool met groene bladeren en witte bladstelen. De groente wordt geproduceerd in Aziatische landen.… …  Lees verder »

De pompoen is een oranje vrucht. De pompoen is zowel familie van de komkommer (dit is te zien aan de kleine zaadjes in de pompoen) als familie van de meloen… …  Lees verder »

Een rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Het is een grote struikachtige plant met een rode steel en groene bladeren. De plant wordt gekweekt… …  Lees verder »

De rode ui is een broertje van de normale ui. Het behoort tot het geslacht Allium, die beter bekend staat als de uienfamilie. Hier behoren ook de prei, de… …  Lees verder »

De shiitake is een paddenstoel. Het is een eetbare paddenstoel die van nature voorkomt in China en Japan. De paddenstoel wordt veel gebruikt in de Chinese en… …  Lees verder »

Sperziebonen zijn peulvruchten. Ze worden met de peul als groente gegeten. De sperzieboon vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Vandaag de dag is de… …  Lees verder »

De tomaat is een populaire groente, afkomstig van de tomatenplant. Het is jarenlang onduidelijk geweest of een tomaat nou een groente of een fruit was.… …  Lees verder »

De ui is een groente die behoort tot de uienfamilie. Deze uienfamilie wordt ook wel het Allium geslacht genoemd. Hieronder vallen onder andere de prei, de… …  Lees verder »

Witlof is een populaire wintergroente. De witlof is familie van de andijvie. Sommige mensen kennen witlof onder de naam Brussels lof. In de jaren negentig was… …  Lees verder »

De zoete aardappel is een groente die behoort tot de aardappelsoorten. Het is een broertje van de normale aardappel en daarmee ook een knolgewas. De zoete… …  Lees verder »

De artisjok is een plant die paarsige, ronde bloemen geeft die met puntige bladeren wordt omhuld. De bloemen van de plant lijken een beetje op distels met… …  Lees verder »

Bladselderij is een selderijsoort wat lijkt op peterselie met groene bladeren. Dit tuinkruid heeft echter een veel sterkere smaak. Het is een vrij agressief… …  Lees verder »

De bosui is een jonge onvolgroeide ui met een lange bos bladeren. Hieraan ontleent de bosui dan ook haar naam, want anders dan zij doet vermoeden is haar naam… …  Lees verder »

De cherrytomaat, in het Nederlands kerstomaat genoemd, is oorspronkelijk een Mexicaanse groente. In de 16e eeuw zijn cherrytomaatjes naar Europa gehaald en… …  Lees verder »

Erwten zijn een groente die mensen vaak zien als ouderwets. De groente is dan ook vooral bekend van de soep die ervan gemaakt wordt en die door vele… …  Lees verder »

Knolrapen zijn in Nederland een vergeten groente. Helaas, want knolrapen zijn heerlijk in vele gerechten zowel vers als gekookt. De knolraap wordt ook wel… …  Lees verder »

De oesterzwam is een eetbare paddenstoel die haar naam dankt aan haar verschijningsvorm. Oesterzwammen zijn lichtgrijzig, lichtpaars en soms lichtgelig van… …  Lees verder »

Paprika is de gekweekte vrucht van een plantensoort uit de nachtschadefamilie, net zoals de tomaat. De Latijnse naam voor deze plant is Capsicum annuum en deze… …  Lees verder »

De portobello is een paddenstoel met een chique naam, hoewel deze in feite niet meer is dan een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon. De portobello kan… …  Lees verder »

De radijs zoals wij die kennen in de keuken is de eetbare bol van de radijsplant. De radijsplant is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Onder aan de stengel,… …  Lees verder »

Rucola is een slasoort die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De eetbare rucola zijn de jonge blaadjes van mosterdkruid en worden ook wel roquette, raketsla… …  Lees verder »

De sjalot is een uiensoort die geroemd wordt om haar verfijnde smaak. Ze zijn kleiner dan gewone uien, iets zoeter van smaak en bovendien beter verteerbaar.… …  Lees verder »

Spinazie is een oude en gewaardeerde groente welke al in Perzie geteeld werd. Het is een bladgroente en kan overal ter wereld, afgezien van tropische gebieden,… …  Lees verder »

De truffel wordt ook wel gezien als de meest chique variant onder de paddenstoelen en is een ware delicatesse. Truffels zijn echter zwammen die onder de grond,… …  Lees verder »

Veldsla is een plant die als groente wordt geteeld. Tegenwoordig wordt veldsla veel gegeten maar vroeger werd het als onkruid bestempeld. De plant komt nog… …  Lees verder »

Wortels zijn ontstaan uit wilde planten door heel Europa en zijn botanisch gezien hetzelfde als de Nederlandse peen die in het wild groeit. Bij de Grieken en… …  Lees verder »

De zoete paprika is langer en dunner van vorm en is zoals de naam al aangeeft, zoeter van smaak. Deze paprika wordt ook wel snackpaprika genoemd. De zoete… …  Lees verder »

Alfalfa zijn de ontkiemde zaden van de Luzerneplant. De eerste kleine spruiten van de plant worden gegeten en daarom wordt alfalfa ook wel een spruitgroente… …  Lees verder »

Aubergine is een langwerpige paarse groente. Het vruchtvlees is wit van kleur. Het kan ook wel eierplant genoemd worden (of in het Engels 'eggplant'),… …  Lees verder »

De bloemkool is een ronde koolsoort. De kleur is wit en de kool bestaat uit nog ongedefinieerde bloemknoppen. Dit in tegenstelling tot broccoli waar de… …  Lees verder »

De cantharel is een paddenstoel die ook wel hanenkam of dooierzwam genoemd wordt. Deze namen dankt de cantharel aan de geplooide rand die lijkt op een hanenkam… …  Lees verder »

De courgette is een groene langwerpige groente. Het is familie van de komkommer maar heeft een andere smaak. Zo is een courgette veel minder sappig dan de… …  Lees verder »

De naam ijsbergsla heeft niets te maken met het uiterlijk van de sla. Deze soort is begin 20e eeuw vanuit Californie in de Verenigde Staten geintroduceert in… …  Lees verder »

Linzen zijn peulvruchten. Dit betekent dat ze zaden zijn voor verschillende soorten planten. Deze zaden worden gedroogd en kunnen later gekookt worden.… …  Lees verder »

Paddenstoelen zijn er in veel verschillende vormen en smaken. Let op: er zijn soorten die eetbaar zijn, maar er zijn er ook genoeg die zeer giftig zijn! Eet… …  Lees verder »

Peultjes zijn zoals de naam al zegt een peulvrucht. Ze worden ook veel vergeleken met doperwten. Beiden komen van dezelfde plant alleen bij doperwten worden… …  Lees verder »

Prei is een groente en komt van de lookgroenten. Andere lookgroenten zijn bijvoorbeeld bieslook en andere groenten en kruiden die ontstaan uit stengels van… …  Lees verder »

Rode peper is de verzamelnaam van verschillende rode, langwerpige chilipepers die aan chiliplanten groeien. Er zijn vele soorten met allemaal hun eigen… …  Lees verder »

De schorseneer is een lange wortel met een bruine schil. Ze kunnen ook geteeld worden in Nederland. De smaak lijkt op dat van de asperge, net als het uiterlijk.… …  Lees verder »

De snijboon is een peulvrucht komt van dezelfde soort als de gewone boon. Hier wordt ook het deel waarin de bonen zitten, de peul gegeten. De snijboon is een… …  Lees verder »

Tauge is een kiemgroente. Het is de eerste ontkieming van de sojaboon, de eerste stengel die groeit uit het zaadje. Het wordt gemaakt door de mungboon eerst te… …  Lees verder »

Tuinkers is een klein plantje, afkomstig uit Noord-Afrika. Het wordt ook wel sterrekers genoemd door de vorm van de blaadjes. Tuinkers wordt moet erg vers… …  Lees verder »

De winterpeen lijkt in veel opzichten op de gewone wortel. Het grootste verschil is de grootte: de winterpeen is beduidend groter en dikker dan de wortel.… …  Lees verder »

Zilveruitjes zijn kleine ronde uitjes. Ze zijn niet groter dan anderhalve centimeter in doorsnede. Ze zijn niet rauw verkrijgbaar maar worden ingemaakt in… …  Lees verder »

Zuurkool wordt als kool in kleine reepjes gesneden en ingemaakt met melkzuurbacterien. Hierdoor ontstaat de zure smaak waar de kool ook zijn naam aan te danken… …  Lees verder »

Asperges zijn de scheuten onder aan de wortel van de aspergeplant. De asperges kunnen groen of wit van kleur zijn. De witte asperges groeien onder de grond en… …  Lees verder »

Bleekselderij is een selderij waarvan de jonge, lichtgroene bladstelen gegeten worden. Bleekselderij behoort dan ook tot de stengelgewassen. Ze zijn in… …  Lees verder »

Broccoli is een groentesoort die behoort tot dezelfde familie als bloemkool. Dit is niet verwonderlijk, aangezien beide groentesoorten gekenmerkt worden door… …  Lees verder »

Chinese kool is afkomstig uit, de naam zegt het al, (Noord-)China. De meeste Chinese kool die je op je bord zult aantreffen, zal echter waarschijnlijk uit… …  Lees verder »

Asperges zijn de scheuten onder aan de wortel van de aspergeplant. De asperges kunnen groen of wit van kleur zijn. De witte asperges groeien onder de grond en… …  Lees verder »

Knolselderij is, de naam zegt het al, de knol van de selderijplant. Deze knol groeit dus onder de grond. Dit gegeven vormt het grootste verschil met haar… …  Lees verder »

De okra is een wat minder bekende groente, die behoort tot de tussencategorie vruchtgroenten. Okra's zien eruit als een kruising tussen een groene peper en… …  Lees verder »

De pastinaak is een 'ouderwetse ' en 'vergeten' groente, die tegenwoordig nauwelijks meer gegeten wordt. Sterker nog, veel mensen zullen niet… …  Lees verder »

Postelein is een relatief onbekende bladgroente die afkomstig is uit India en het Midden-Oosten. Vanuit deze streken is het via de Egyptenaren, naar de… …  Lees verder »

Rode kool is een van de oudste koolsoorten en heeft een zoete smaak. De naam rode kool is eigenlijk opmerkelijk: de kool heeft immers een paarse kleur en geen… …  Lees verder »

Savooikool is een koolsoort die herkenbaar is aan zijn dichte, donkergroene gebobbelde bladeren met gekrulde randen. De bladeren van de kool hebben een… …  Lees verder »

Sla

Sla is één van de meest verkochte groenten en behoort tot de familie van de bladgroenten. Sla wordt tegenwoordig vooral rauw gegeten: als basis… …  Lees verder »

Spruitjes zijn typische wintergroenten en behoren tot de familie van de koolsoorten. Veel kinderen houden niet van spruitjes, omdat de typische bittere smaak… …  Lees verder »

Tuinbonen behoren tot de familie van de peulvruchten. Tuinbonen zijn een typische zomergroente. Tuinbonen bestaan uit zaden van een vrij grote peul. Tuinbonen… …  Lees verder »

Venkel is een groente die behoort tot de schermbloemenfamilie (net zoals pastinaak, wortel en peterselie). Venkel heeft een ontzettend kenmerkende smaak: de… …  Lees verder »

Zeekraal is een groente die met name de laatste jaren steeds populairder is. De groente komt uit de zee en heeft een zachte doch knapperige structuur en een… …  Lees verder »

Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top