1. Home
 2. Wiki
 3. Overig
 4. Aardappel

Aardappel

De aardappel is het bekendste ingrediënt in de traditionele Hollandse pot. Oorspronkelijk komt het uit Zuid-Amerika, het is door de Spaanse ontdekkingsreizigers mee naar Europa gebracht. Het werd zo populair in Nederland omdat het in grond kan groeien waar andere gewassen niet goed aanslaan. Aardappelen zijn knollen die onder de grond aan de wortels van de aardappelplant groeien. Ze zijn rijk aan koolhydraten en zijn daarom een belangrijke voedingswaarde. Ook heb je relatief weinig aardappel nodig om genoeg energie te krijgen en daarom zijn ze ook een efficiënte voedingsbron. Aardappels zijn het hele jaar door in grote getalen in de winkel te krijgen. Grofweg zijn er twee verschillende soorten aardappelen: vastkokende aardappelen en kruimige aardappelen. De eerste soort is het meest geschikt voor gerechten met gekookte of gebakken aardappels. Kruimige aardappels kunen het beste gebruikt worden bij het maken van aardappelpuree.

Koken
Een manier om uw aardappels te bereiden is door ze te koken. Zet de aardappels voor ongeveer driekwart onder water. De kooktijd van aardappels varieert per voorkeur, maar ligt tussen de 20 en 30 minuten. Laat tijdens het koken de deksel op de pan: de aardappels zullen zo sneller koken. Aardappels kunnen uit elkaar vallen tijdens het koken, dit ligt aan het ras. Als er "afkoker" op de verpakking staat, betekent dit dat ze uit elkaar zullen vallen. Wanneer de aardappels koken, draait u het vuur wat lager en controleert u of er nog genoeg water in de pan zit. De aardappels zijn gaar als u ze met een vork door kunt prikken. Bij het afgieten houdt u de deksel schuin op de pan, of gooit u ze over in een vergiet. Doe ze vervolgens terug in de pan en laat de aardappels afstomen door ze een minuutje te laten staan en door te schudden.

Bakken
Om een aardappel goed te kunnen bakken, kunt u ze eerst koken. In tegenstelling tot normaal, hoeft u de aardappels maar tussen de 10 en 15 minuten te koken. Leg ze na het afgieten op een snijplank met mes en vork en snij ze in plakken. Laat de aardappels goed uitwasemen. Gebruik een koekenpan met een goede anti-aanbak laag en giet er olijfolie of boter in. Laat, als de pan op temperatuur is, de aardappelschijfjes erin glijden en voeg naar smaak zout en kruiden toe. Schep de schijfjes regelmatig om. Het mooi bruin bakken van de schijfjes duurt ongeveer 10 minuten.

Frituren
Om van uw aardappels friet te kunnen maken, heeft u een frituurpan nodig of een losse pan met hete olie. Hiervoor is frituurvet of zonnebloemolie het meest geschikt. Om de aardappels te frituren kunt u ze in dikke of dunne reepjes snijden of er zelfs schijfjes van maken. Vervolgens bakt u de gesneden aardappels voor 5 minuten gaar, maar niet bruin. Laat ze even uitlekken en stop de aardappels vervolgens in de frituurpan. Tussen 3 en 5 minuten zullen ze bruin zijn en laat u de aardappels uitlekken. Voeg zout naar smaak toe.

Snijden
Voordat u begint met snijden, kunt u er voor kiezen om de schil om de aardappel te laten: dit is een kwestie van persoonlijke smaak. In het geval dat u de aardappel wilt schillen kunt u een dunschiller of een schilmesje gebruiken. Ook kunt u de aardappels met schil en al in water koken en daarna laten schrikken in ijswater. Haal na vijf seconden de aardappel uit het ijswater en trek voorzichtig aan de schil. De schil glijdt er zo af. Vergeet niet de aardappel te ontpitten. U kunt aardappels op verschillende manieren snijden: in blokjes, schijfjes of reepjes. Hoe dunner de reepjes, hoe dunner uw friet zal zijn. Snijd ze langs de lange kant van de aardappel!

Poffen
Een andere manier om uw aardappels te bereiden is door ze te poffen in een stukje aluminiumfolie. Dit kan in de oven of op de barbecue. Boen de aardappels goed schoon en breng ze met schil aan de kook voor tien minuten. Leg ze vervolgens op het aluminiumfolie, bestrooi de aardappelen met zout en olie en verpak ze in het folie. Vervolgens kunt u de aardappels in de voorverwarmde oven gaar poffen. Dit kan tussen de 20 minuten en een half uur duren. Door ze voordat ze de oven in gaan te doorboren met een appelboor, zullen ze sneller garen. U kunt zien of de aardappel gaar is door met een mis in het midden van de aardappel te prikken. Als de gepofte aardappel gaar is, blijft hij liggen.

Bewaren
Op aardappels staan geen houdbaarheidsdatum. Gemiddeld zijn ze tussen 2 tot 3 weken houdbaar op een donkere plaats: onder invloed van licht wordt de gifstof solanine gevormd en deze kan in de kiemen van oudere aardappels zitten. Dit kan in grote hoeveelheden giftig zijn voor mensen. Dit kunt u voorkomen door groene plekken, uitlopers en beschadigde plekjes ruim weg te snijden en de aardappels niet in een te droge of vochtige omgeving te bewaren: dus niet in de koelkast! Ook is het het beste om uw aardappels in een kartonnen doos of kist te bewaren in plaats van in een plastic zak.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Dit is een vlugge versie van een klassiek Italiaans gerecht dat tagliatelle alla Genovese heeft. Voordat je nou denkt dat ik helemaal geschift geworden ben omdat ik geschaafde aardappel door de pasta doe, moet ik je even uitleggen dat het juist heel authentiek is om gesneden of gepureerde aardappel in pastagerechten te verwerken. Het voegt een bepaalde romigheid toe die heel goed werkt en waanzinnig smaakt Ė je moet het echt eens proberen. Jamie Oliver …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Italiaans

Mag het een keer wat anders zijn? Deze zoete, romige pompoensoep met een `twist` staat in een mum van tijd op tafel. Maak de soep bij voorkeur met een zgn. Flespompoen (dik van onderen, smal van boven). Ze zijn meestal te verkrijgen bij de Jumbo of anders misschien bij de toko of op de markt. Vermijd het gebruik van een reguliere pompoen, want de smaak is echt ondergeschikt aan die van de Flespompoen. Citroengras kun je vers kopen (gebruik dan alleen het witte stuk en snijd de wortel eraf) of in een potje van Conimex. Persoonlijk vind ik vers lekkerder. Niet iedereen houdt van een wat pittige soep. Gebruik anders maar √©√©n pepertje. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Thais

Een echte ouderwetse stevige erwtensoep! …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Nederlands

Dit is een lekkere ovenschotel, makkelijk te maken en bovendien een slankgerecht. Het hele gerecht (dus met de aardappelen en kaassaus). bevat slechts 385 cal. p.p. Mocht je niet op dieet zijn kan je altijd meer aardappels nemen! Het is voor 2 personen maar kan verminderd of vermeerderd worden. Ik ben geen fan van kant en klare pakjes en zakjes, ik maak liever zelf mijn eigen kaassaus, mijn eigen aardappelschijfjes enz. maarÖ soms komt het wel eens van pas (haast ). Dan maak ik weleens gebruik van een pakje of zakje. De laatste tijd wordt dat steeds minder omdat ik meer tijd heb om mijn maaltijden te bereiden maar omdat dit recept uit `de oude tijd` stamt heb ik dit recept aangehouden. Ik heb deze keer (15.01.2012) `Yellow Sole vis ` (diepvries AH) gebruikt, het was wel lekker maar kabeljauw, koolvis of roodbaars vind ik lekkerder. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Internationaal

Heerlijke groentekoekjes, eindelijk een lekkere manier om al die courgettes uit de moestuin te verwerken …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Vegetarisch

Erwtensoep zoals mijn moeder het altijd kookt. succes verzekert!!! heerlijke smaak van erwten,vlees en natuurlijk als laatste de rookworst …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

Pittig eenpansgerecht; deze overheerlijke goulash heeft geen bloem nodig..de aardappelen zorgen automatisch voor de binding....een fantastisch gerecht!!!!! Pittig eenpansgerecht (doordat de aardappelen uiteen zullen vallen, gaat de saus natuurlijk binden, zodat er geen bloem nodig is!!!) …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Belgisch

In het voorjaar is dit toch wel een van de grote favorieten, zowel man als dochters vinden het witte goud in vloeibare vorm over heerlijk, een grote pan heb ik dan ook nodig om het gezin te voorzien in hun goud behoefte. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Biologisch

Roti heeft een hele lekkere kruidige geur, deze garam masala is in dit gerecht heel typerend en heet dan ook letterlijk : "heet kruidenmengsel" je kunt er heelijke roti van maken , ik gebruik het ook in mijn gemaakte tandoori kip Vandaag maak ik hem als smaakmaker in mijn eigengemaakte roti. Nu zijn er zoveel roti recepten,te vinden maar dit is zoals ik hem graag maak. zelf ben ik niet zo van de peper dus ik laat de madame altijd achter wege, maar mocht je het willen toe voegen snijd deze dan niet maar kook hem geheel mee en zorg dan dat deze niet scheurt, want dan wordt de roti enorm scherp. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Surinaams

Lekkere soep die we op een makkelijke wijze kunnen 'omtoveren' tot Halloweensoep¬† …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Belgisch

Warme geroosterde groenten van de grill/BBQ, een lekker bijgerecht¬† …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Vegetarisch

Heerlijke soep die makkelijk zelf te bereiden is ¬† …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Belgisch

Wortelsoep gepimpt naar Aziatische normen.... …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Belgisch
Top