1. Home
 2. Wiki
 3. Noten, zaden en pitten
 4. Pinda

Pinda

De pinda kent vele benamingen: aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot zijn hiervan voorbeelden. Ondanks de naam is de pinda officieel geen noot maar een vrucht van de pindaplant. De bloem van de pindaplant groeit bovengronds, daaruit ontwikkelt zich de steel die zich in de grond boort. In de grond groeit dan de uiteindelijke pinda in de schil. De pinda is een peulvrucht en in de peul bevinden zich meestal twee pinda's. Als de pinda's in de schil uit de grond komen moeten ze eerst gedroogd worden voordat ze opgeslagen en bewerkt kunnen worden. Ongepelde pinda's kunnen zo uit de schil gegeten worden met het roodbruine vlies er nog omheen maar de meeste pinda's worden gebrand gegeten zonder vlies. Pinda's kunnen gebruikt worden in zowel hartige als zoete gerechten en zijn ook als snack in verschillende vormen te vinden. Ook als broodbeleg is de pinda bekend als pindakaas welke met en zonder suiker te krijgen is.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Babi pangang is bij ons Nederlanders een verschrikkelijk populair gerecht. Hoeveel mensen staan er in het weekend wel niet in de rij bij een afhaalchinees om enkele porties van dit `spulletje` te gaan halen? Ik nooit want heb vroeger op koksschool geleerd hoe je dit zelf en lekkerder kunt maken. Met eigen Nasi, dat recept heb ik al eens op Smulweb gezet, een feestmaaltijd om je vingers bij af te likken. Ik zou denken doe er je voordeel mee! …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Indonesisch

Hoe dit zo lekker kan zijn, ongelofelijk! Een paar ingrediënten in de juiste combinatie en hoeveelheden en jij eet heerlijk! Zien ook mijn artikel: Dagboek Van Een Alleseter (25/10/12-25/02/13) …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Chinees

Deze soep had ik al een hele tijd niet meer gemaakt. Hij was een beetje op de achtergrond geraakt door al die winterse soepen Deze bamiesoep is wel iets speciaals en niet zomaar het eerste het beste noedelsoepje. Dat komt door de verrassende toevoeging van de pindasaus. Nu denk je misschien; Huh pindasaus in de soep Kan dat? Maar je moet het gewoon een keer uitproberen om erachter te komen hoe lekker het is. Succes ermee en ik hoor graag wat jullie ervan vinden …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Fusion

Een buitengewoon lekker sappige speklap saté die net iets anders oog dan jou gewone saté.  …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Aziatisch

Een heerlijk, gezond, stuk krokant gebakken Noordzee vis. Net iets lekkerder dan een lekkerbekje en snel en makkelijk te maken. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Vis

Er doet tal van geruchten rond de oorsprong van de mayonaise, het meest waarschijnlijk, het zou van het oud Frans woord "mailler" komen dat zoiets betekent als kloppen. Het is een eenvoudig preparatie van ei en olie, dat gebaseerd is op het chemisch principe genoemd "antithixotropië" : de viscositeit van bepaalde vloeistof wordt beïnvloed door een mechanisch handeling. Wij spreken ook van emulsie; als een aantal stoffen, in dit geval olie, eigeel (dat bestaat voor 50% uit water) en mostaard worden gemengd. Hoe dan ook de mayonaise (2 n`s in het Frans 1 n in het Nederlands), is een heerlijk eenvoudige saus die veelvuldig gebruikt kan worden, vis, koud vlees, eieren, groenten. En frieten natuurlijk!! De aller-lekkerste mayonaise klop je met je hand en een vork of een garde, maar je kunt ook natuurlijk een mixer gebruiken maar niet op de snelste stand (midden zou voldoende moet zijn) …  Lees verder »

Een top-receptje voor chana dal, dat op het menu staat van een goed indiaas restaurantje in Brussel. (lekkere indiase thuiskeuken zonder poespas) …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Vegetarisch

Combi van het recept van AH en "Uit de pan van san" en aangevuld met eigen dingen. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Thais

1 Portie Kcal: 578 Vet: 30.6 V.vet: 9.1 Eiwit: 46.8 Koolhy: 26.2 Vezels: 6.3 Zout: 6.90 …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Europees

Dit is mijn versie van het recept van bami goreng zoals je dit kan halen bij de afhaal chinees.  Het gaat hier om de dikke bami, maar je kan natuurlijk ook dunnere bami gebruiken.  Het belangrijkste is dat je de juiste bami soort gebruikt die stevig van structuur blijft en niet slap wordt tijdens het wokken.  Het beste is chinese wok mie te gebruiken van het merk tai ming want deze gebruiken ze ook in chinese restaurants, deze is gewoon in supermarkten of toko te koop.    De video is van tijgerkop, dus naar haar alle krediet.  ze heeft ook een eigen youtube kanaal. met meer dan 100 andere recepten.  van haar heb ik het recept.  Maar ik heb het iets anders gemaakt dan haar.  Dus dit recept is mijn aangepaste versie.  Aangezien niet iedereen babi pangang vlees in huis heeft bijvoorbeeld, heb ik kippendij gebruikt.  Maar voor de rest scheelt het niet veel. en je kan er je eigen draai aan geven natuurlijk. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Chinees

Voor de echte liefhebbers is hier het recept van de originele Maleise saté saus. Natuurlijk is deze anders, dan van de Chinees of welke u in een pot/pakje/kuipje koopt in de supermarkt. In deze saus vindt u echt de stukjes pinda's nog terug. Het is niet fijngemalen. Het recept komt van een echte Maleise kok van een 5-sterren resort …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Aziatisch

Ik maak dit gerecht alleen als ik 1 of twee dagen ervoor pindasaus gemaakt heb voor een andere gerecht. Als ik dat maak, maak ik altijd teveel en wat over is, is een mooie basis voor dit gerecht.  …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Internationaal
Top