1. Home
 2. Wiki
 3. Noten, zaden en pitten
 4. Cashewnoot

Cashewnoot

De cashewnoot is een bekende noot in Nederland en wordt door velen gegeten. Deze noot is eigenlijk het zaad van de cashewappel welke voornamelijk groeit in India, Vietnam, Brazilië en Afrika. De cashewappel is een gele schijnvrucht in de vorm van een paprika met daaronder de eigenlijke vrucht waar de cashewnoten inzitten. Deze vrucht heeft al de kenmerkende vorm van de cashewnoot zoals wij die kennen. Om de cashewnoot voor consumptie geschikt te maken wordt de noot in de dop gebrand zodat de dop makkelijk loslaat en de noot gepeld kan worden. Cashewnoten kunnen in vele vormen in de schappen verschijnen afhankelijk van de manier waarop zij bewerkt worden. Dit maakt ook dat de cashewnoot een veelzijdig ingrediënt is en op veel manieren op tafel terug kan komen. Cashewnoten zijn een lekkere snack en zijn ook geschikt als vleesvervangers omdat zij veel eiwitten bevatten en daarnaast bomvol vitaminen en mineralen zitten.

Hakken
U kunt cashewnoten het beste bewaren in een goed afgesloten plastic zak of bakje, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor bewaart u de smaak en voorkomt u schimmelvorming. Ongeroosterde cashewnoten kunt u het beste bewaren in de koelkast. Cashewnoten worden bij voorkeur heel gegeten, maar kunnen ook gemalen of gehakt worden door de cashewnoten op een snijplank te leggen, er een theedoek overheen te vouwen en te vergruizelen met bijvoorbeeld een vijzel. U kunt dit ook met een mes of blender doen. Als u de cashewnoten fijn wil hakken, kunt u dit het beste vlak voor gebruik doen. Zo blijft de smaak het beste bewaard. Gemalen cashewnoten worden met name in de Indiase keuken veel gebruikt als basis voor een curry schotel.

Bakken
Het bakken van cashewnoten is niet moeilijk. Verhit in de koekenpas een eetlepel plantaardige olie. Wacht tot de olie warm is en bak vervolgens de cashewnoten in 2 minuten goudbruin. Voeg eventueel nog peper en knoflook toe. Zet het vuur dan lager en bak het geheel nog 3 minuten langer. U kunt er voor kiezen om de cashewnoten met suiker en zout te bestrooien en ze vervolgens nog een minuut langer te bakken. U kunt ze toevoegen aan uw gerecht of als snack bij de borrel eten.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Caribische rijstschotel Dit rijstgerecht wordt met veel ingrediënten uit de Caribische keuken gemaakt. De cashewnoten zorgen voor een heel bijzondere en smakelijke touch. …  Lees verder »

Dit rijstgerecht wordt met veel ingredienten uit de Caribische keuken gemaakt. de cashewnoten zorgen voor een heel bijzondere en smakelijke touch. …  Lees verder »

Dit rijstgerecht wordt met veel ingredienten uit de Caribische keuken gemaakt. De cashewnoten zorgen voor een heel bijzondere en smakelijke touch. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Internationaal

- 2 stuk kipfilet - helft krop eikenbladsla - mag ook veldsla zijn - fles zoete Thaise chilisaus - 1 rode ui - bosje koriander - ongezouten cashewnoot - zout - peper - stokbrood - boter …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Fusion

Deze pasta wordt gebruikt voor marinade voor eend, lam, varken en schildpad. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Indonesisch

150 gram notenrijst - 50 gram cashewnoot - 3 lente-uitjes - 200 gram kip gerookte - 1 mango, vers - 0,5 ananas, vers - 1 sinaasappel - 5 theeleppel citroensap - 1 dl olijfolie …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Nederlands

Lekker op een koude winterdag. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Prachtig en lekker recept ! …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Europees

Deze pasta wordt gebruikt voor marinade voor eend, lam, varken en schildpad. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Indonesisch
Top