1. Home
 2. Wiki
 3. Zuivel
 4. Blauwschimmelkaas

Blauwschimmelkaas

Blauwschimmelkaas is kaas waaraan een blauwe schimmel toegevoegd is. Dit klinkt misschien onsmakelijk maar deze schimmel kan geen kwaad. Wel geeft de schimmel een duidelijk blauwe kleur aan de kaas en geven de blauwe aderen door de kaas een gerecht een mooie decoratie. Onder de categorie blauwschimmelkaas vallen meerdere soorten bekende kazen. Vaak zijn deze kazen gebonden aan een stad of een streek die ze dan ook de naam geeft. Zo is de Roquefort uit Frankrijk een bekende, deze kaas is gemaakt van schapenmelk. Het heeft ene mild tot pittig scherpe smaak. Deze wordt veel gebruikt als tafelkaas en in salades. Een andere erg bekende is gemaakt van volle koemelk en komt uit Italie: Gorgonzola. Deze kaas is ook pittig en past erg goed bij pastagerechten. Blauwschimmelkazen zijn ook door de kenmerkende smaak goed te combineren met vlees zoals biefstuk en kip.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Een heerlijke tortilla, lekker als lunch of diner, in alle fases van South Beach. Hij is koud ook te eten, maar ik warm 'm de volgende dag lekker even op in de magnetron. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Slanke keuken

Dit is een variatie op een ouderwets Frans recept. Leuke contrasten van bitter van de witlof, zoet van het fruit, zuur van de azijn en de romigheid van de kaas. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Internationaal

Portobello`s kunnen met van alles en nog wat gevuld worden. In dit geval vullen we de paddenstoelen met een kaasmengsel. Experimenteer gerust met alle kazen die je maar lekker vind, want de meeste soorten kaas combineren goed met de smaak van de portobello`s. Varieer bijvoorbeeld eens met camembert of mon chou. Dit recept is een voorgerecht of vegetarisch bijgerecht voor twee personen. Mocht je geen rookplank (ovenplank) hebben, leg de portobello`s dan op een bakplaatje en volg verder gewoon het recept. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Internationaal

Een "Anders Italiaans" gerecht …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Italiaans

Afgekeken bij de kok in de Tapasbar in Benidorm. Er waren allemaal Spanjaarden in de tapasbar; was dus ook heerlijk. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Spaans

Ik heb verschillende witlofsalades bekeken. Zo kwam ik op deze combinatie van ingrediënten.  …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Europees

Blauwe bessen smaken niet alleen heerlijk in zoete gerechten. Ook in een hartige salade met kaas en noten komen de heerlijke bessen voortreffelijk tot hun recht. Ik heb Emmentaler gebruikt omdat de nootachtige smaak van de kaas perfect samengaat met  pecannoten (of walnoten) maar geitenkaas of blauwschimmelkaas zijn beiden ook een heel goed alternatief. Voor de dressing heb ik hier mijn zelfgemaakte Blauwe-bessen-azijn gebruikt voor de dressing maar frambozenazijn kan ook prima.  …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Vegetarisch

Mijn zoon heeft sinds kort een moestuin en kwam thuis met andijvie. Veel andijvie! Maar stampot in de zomer - no go! Bij ons thuis is deze salade van andijvie met blauwschimmelkaas al jaren een klasieker, dus wat een geluk dat de andijvie nu met kilo's tegelijk de keuken in wordt getakeld. Genieten! En: lekker eten met je handen! …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Nederlands

Als eenpanspot is kaasfondu natuurlijk ideaal op de camping. De benodigde hoeveelheden wegen weinig op je fiets of ruzak, en er valt ook weinig aan te koken. Kaasfondu bevat onnoemelijk veel eiwit en vet, wat de fietser of wandelaar hard nodig heeft. Koolhydraten en vitaminen vul je aan met de dippers. Voor de lekker is er natuurlijk de nodige alcohol in en omheen bij betrokken, als je niet drinkt kun je die vervangen door een restje melk, wat tinnetjes koffiemelk en/of wat water. Verkruimel een oud stukje brood als eventueel bindmiddel. De zelfgebouwde barbecue van (straat)stenen met hout of houtskool is heel handig, zet de pan dan op je visrooster. Maar je kunt hem ook maken op de gratis campingbarbecue als die beschikbaar is. Ik heb hem vaak gemaakt op mijn ene gaspitje. Kost wel een gasblikje extra, maar daar word je niet echt arm van. De gein is om hem helemaal locaal te maken. Dat betekent: op naar de kaasboer op de markt! Vraag gewoon wat de locale specialiteiten zijn. Dat verschilt in Nederland al enorm, maar in de mediterrane landen kunnen ze ook wat van kaas maken. Ik heb hem gemaakt van Spaanse queso manchego, van Zwitserse emmenthaler, van Franse comte en van Friese nagelkaas, om maar wat te noemen. De crux is om 3 of 4 verschillende soorten kaas te kiezen. Proef eerst van alles een stukje, je moet ze wel lekker vinden. Kies 1 harde, oude, droge, zoals manchego, old amsterdam of parmesan, die bevatten veel zout en kunnen lekker pittig zijn. Kies vervolgens 1 stevige (gaten)kaas, zoals gruyere of boerenkaas, die zijn vaak lekker zoet. Kies daarna je blauwe kaas, ze kunnen enorm van pit verschillen, ik vind roquefort met zijn stevige bite het lekkerst. Als je nog een 4e kaasje lust, kies dan iets zachts, romigs en niet al te nadrukkelijk, zoals een jonge brie of camembert. Wees voorzichtig met kruidenkaasjes, die gaan niet lekker samen met blauwschimmel. Voor 2 stoere fietsers of wandelaars heb je ongeveer 300 - 400 gram kaas nodig. Meer mag natuurlijk ook, voor een dag later in de soep of op de spaghetti. Maar onthoud wel dat 24 uur bewaren het maximum is zonder koelkast, en dan ziet hij er al niet meer lekker uit. Als je bij water kampeert, kun je de kazen in aparte plastic zakjes in een goed dichtgeknoopte, waterdichte plastic tas in het water hangen. Bijvoorbeeld aan een boom of onder een zware steen. Bederft de kaas toch, geen man overboord. De meeste kaasschimmels zijn niet levensbedreigend. Haal alles wat er niet fris uitziet eruit of snij de schimmel weg. Laat de kaasboer de hardere kazen raspen, die heeft daar een machine voor en het scheelt je uren werk.De zachte kazen smelten vanzelf wel. Als je niet vegetarisch eet, kun je ook dippen met stukjes worst, rolletjes gedroogde ham, spek of smak. Bron: de vele kaasboeren op Europese markten van Oost-Groningen tot Andalusie. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Frans

Dit Bourgini recept is ontwikkeld door de driesterrenchef Jacob Jan Boerma. Het is makkelijk, snel en gezond! Bereid op de Bourgini Panini Grill Deluxe en verkrijgbaar bij de Blokker en Marskramer!  …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Wereld

Iedereen kent de gouden combinatie Roquefort met peer. Maar als je dat niet in huis hebt, maar wel lekkere Bleu d'Auvergne en appel en je hebt ook nog een avocado liggen die op moet, dan moet daar toch ook wat van te maken zijn? Nou inderdaad, het is verrassend lekker door het frisse van het appeltje, het scherpe van de kaas met de rode ui en het verzachtende van de avocado. Dus goed genoeg om met jullie te delen. Je kunt het ook nog even nalezen op mijn blog: http://www.gezonddooreten.nl/2016/01/21/blauwe-kaas-met-appel/ …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Slanke keuken
Top