1. Home
 2. Wiki
 3. Zuivel
 4. Slagroom

Slagroom

Slagroom wordt bereid uit de room die van volle melk wordt geschept. Het is letterlijk geslagen room: de room van de melk dient luchtig te worden geslagen (opgeklopt) met een garde of mixer. Slagroom wordt in Nederland ongeslagen en ongezoet verkocht, het is dan nog vloeibaar. In Nederland wordt slagroom meestal gezoet voordat ze opgeklopt wordt en het is van belang dat de slagroom hierbij goed gekoeld is omdat zij anders niet goed stijf wordt. Ook wordt slagroom al opgeklopt en gezoet verkocht in spuitbussen. In andere landen is het minder gebruikelijk de slagroom te zoeten voordat zij geklopt wordt en wordt vaker ongezoete slagroom gebruikt. Ongeslagen slagroom is geschikt voor het bereiden van zowel zoete als hartige gerechten en kan warm of koud gegeten worden. In warme gerechten kan slagroom ongeklopt gebruikt worden bij het bereiden van roomsauzen of puree. Koud en opgeklopt is het een lekkernij op chocolademelk, koffie, taarten, cakes en ijs. Slagroom wordt bereid uit de room die van volle melk wordt geschept. Het is letterlijk geslagen room: de room van de melk dient luchtig te worden geslagen (opgeklopt) met een garde of mixer. Slagroom wordt in Nederland ongeslagen en ongezoet verkocht, het is dan nog vloeibaar. In Nederland wordt slagroom meestal gezoet voordat ze opgeklopt wordt en het is van belang dat de slagroom hierbij goed gekoeld is omdat zij anders niet goed stijf wordt. Ook wordt slagroom al opgeklopt en gezoet verkocht in spuitbussen. In andere landen is het minder gebruikelijk de slagroom te zoeten voordat zij geklopt wordt en wordt vaker ongezoete slagroom gebruikt. Ongeslagen slagroom is geschikt voor het bereiden van zowel zoete als hartige gerechten en kan warm of koud gegeten worden. In warme gerechten kan slagroom ongeklopt gebruikt worden bij het bereiden van roomsauzen of puree. Koud en opgeklopt is het een lekkernij op chocolademelk, koffie, taarten, cakes en ijs.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Dit is een recept van Hilda Huiskamp uit Neede. Zij won in 2006 een reis naar america met dit recept voor een appeltaartwedstrijd, uitgeschreven door omroep gelderland. Ik heb hem gisteren gemaakt en ik kan je zeggen...ik heb nog nooit zo een lekkere eigengemaakte appeltaart geproefd. Al mijn andere appeltaartrecepten gaan de kliko in. Zalig gewoon, heel byzonder is de room en de puddinglaag. DIT RECEPT STAAT OOK NOG ONDER http://www.smulweb.nl/1381769/koken/recept/De-lekkerder-bestaat-niet-appeltaart KUN JE NOG MEER REACTIES LEZEN! …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Zo n heerlijke makkelijk pasta die binnen 15 minuten op tafel staat EN ook nog is helemaal geweldig smaakt. Deze pasta is gemaakt met Fettuccine maar kan met allerlei andere soorten natuurlijk. Room, knoflook, kruiden en Parmezaanse kaas.  …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Italiaans

Dit recept gebruiken wij al jaren als er gasten komen of zo maar, omdat het zo lekker is. Ik zou het leuk vinden als er wat meer foto's bijgezet zouden worden. Geeft wat meer inspiratie!! …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Weer eens een andere variatie op de gewone "witlof met ham en kaas"uit de oven.Bijzonder door de romige champignonmassa en de door de aardappelen gestampte boursin . …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Duits

Een heerlijke kwarktaart met de volle smaak van witte chocolade en frisse aardbeien …  Lees verder »

Dit is mijn geheime recept. Iedereen wil altijd weten wat er in zit. Hier is mijn geheimpje: …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Nederlands

Niet zoveel in mijn voorraad  maar wel een bakje mascarpone dat op moest en de rest van de ingrediënten "toevallig" ook in huis. Dit dessert is een heerlijke combi van tiramisu en appeltaart. De kans is groot dat Italianen zich rotlachen maar wij vinden het heerlijk. Er zit geen rauw ei in en als je het koffie/Calvados mengsel vervangt door appelsap is het ook geschikt voor kinderen en zwangeren. TIP: Voor een glutenvrije versie neem je natuurlijk glutenvrije lange vingers. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Vegetarisch

Mijn zoon had het gemaakt en het was heerlijk …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Surinaams

Deze week eten we een romige soep met zelfgevlochten brood van pizzadeeg. Heerlijk! …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Internationaal

Omdat wij tegenwoordig op zaterdag een lekkere soep eten, moet het iedere week wel iets anders zijn. Omdat ik trek had in tomatensoep en ik nog een aantal trostomaten en in de koelkast  punt paprika's en wortels had liggen besloot ik om nog wat trostomaten erbij te kopen en zo is mijn gezonde, gevulde lekkere tomatensoep ontstaan en dat wilde ik graag delen met jullie, verse ingrediënten en dus goed gevuld, helemaal zelf bedacht.   …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Dit recept Red hot stew vond ik op Pinterest. Een ovenschotel van rode bietjes met aardappels, gehakt en slagroom. Behoorlijk pittige gekruid. En volgens degene van wie het recept is, is het een Iers recept. Ik heb dit recept al enige tijd geleden bewaard. Ik wilde het toch eens maken, want pittige bietjes met slagroom is toch biijzonder. Vandaag gegeten. Wij vonden het heerlijk. Je kunt het zelf zo pittig maken als je zelf wilt. Wij vonden het zo prima. Ik heb het grootste  deel van de bietjes geraspt  (zoals vermeld in het originele recept) en één bietje in kleine blokjes gesneden. Dat gaf wat meer "bite" aan de  ovenschotel. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Iers
Top