1. Home
 2. Wiki
 3. Vlees
 4. Kogelbiefstuk

Kogelbiefstuk

De kogelbiefstuk is een variant van biefstuk, die wordt geacht een wat hogere kwaliteit vlees te zijn. De biefstuk van de haas (ossenhaas) is het malst, maar wordt op de voet gevolgd door de kogelbiefstuk. Deze malsheid wordt veroorzaakt door de lengte van de spieren van vlees: hoe korter de spieren, hoe malser het vlees. De kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbeen van een rund of van de kogel van het spierstuk. De kogel is dat deel van het vlees dat bij het kogelgewricht zit. Vandaar ook de naam kogelbiefstuk. De lekkerste manier om kogelbiefstuk te bakken is met een extra virgin olijfolie en wat peper en zout. Bak de kogelbiefstuk niet te lang, want wordt het vlees ontzettend taai en smakeloos van en dat is natuurlijk heel erg zonde. Kogelbiefstuk is ook heerlijk in combinatie met een rood wijntje.

Bewaren
Rauw rundvlees bederft snel. Daarom is het belangrijk dat u de kogelbiefstuk op het koelste plekje van uw koelkast ondereen bewaart. Rauw rundvlees kan in de koelkast maximaal 2 dagen bewaard worden. U kunt de kogelbiefstuk het beste op de dag van aankoop opeten. Bereid rundvlees is 2 tot 3 dagen in de koelkast te bewaren. Daarnaast kunt u de kogelbiefstuk invriezen. In dit geval is de kogelbiefstuk 6 tot 12 maanden houdbaar. Bewaar liever geen kogelbiefstuk die over is van de barbecue, aangezien dit vlees te lang buiten de koelkast heeft gestaan om de houdbaarheid te garanderen.

Bakken
Kogelbiefstuk wordt gesneden van de bovenbil van een koe en is beter dan de Hollandse biefstuk. Haal de kogelbiefstukken ruim voor het bereiden uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Breng het vlees op smaak met zout en peper en druk goed aan. Doe een klein beetje olijfolie in een hete pan en bak de kogelbiefstuk vervolgens mooi rondom bruin. Vergeet tijdens het bakken de kogelbiefstuk niet over de bodem van de pan te schuiven, dit houdt het aanbranden tegen. Voeg op het laatst nog een klontje boter toe en laat de kogelbiefstuk 5 minuten rusten.

Grillen
Als u uw kogelbiefstuk wilt grillen, kunt u deze het beste een uur voordat het vlees de grillpan in gaat uit de koelkast halen. Dit om het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Zorg dat de grillpan goed heet is en smeer de kogelbiefstuk aan beide kanten in met een beetje olijfolie. Grill de kogelbiefstuk ongeveer een minuut rondom bruin. Als het vlees mooi bruin is, kunt u de kogelbiefstuk vervolgens ongeveer 2 minuten laag vuur laten braden. Laat na afloop het vlees nog 5 minuten rusten. Het vlees is lekker met een beetje verse citroensap of gepofte aardappel!

Marineren
U kunt uw kogelbiefstuk aanpassen aan uw eigen smaak door deze te marineren. Er zijn een aantal basisprincipes van toepassing, maar deze kunt u volledig naar eigen inzien aanpassen. Een marinade bestaat uit een combinatie van vloeistoffen en kruiden zoals bijvoorbeeld olie, wijn of azijn. U kunt de kogelbiefstuk marineren in een diepe schaal die net hoger is dan het vlees. Gebruik een glazen, porseleinen of aardewerk schaal: metalen schalen kunnen de smaak bederven. Kogelbiefstuk is lekker te marineren in rode wijn, olijfolie en peterselie. Zorg dat die op kamertemperatuur zijn en masseer het vlees in. Zet de kogelbiefstuk vervolgens voor ongeveer 4 uur in de koelkast. Vergeet voor u gaat bakken de kogelbiefstuk niet goed af te drogen en op een hoog vuur te zetten.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Dit is mijn ultieme recept voor een klassieke steak tartare. Naar een recept van Flo, de beroemde brasserie in Parijs (en Amsterdam). Afkomstig uit mijn kookboek: Handboek voor de Perfecte Steak - wat elke man moet weten over biefstuk bakken. Voor dit boek interviewde ik tientallen, chefs, slagers en culikenners over het bakken van de perfecte biefstuk. Zie: www.deperfectesteak.nl voor handige video`s over de kunst van het biefstuk bakken (of voor het bestellen van het boek). …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Frans

Thaise salade met Biefstuk en Mango …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Thais

De herfst is begonnen en we eten weer anders. Dit is een heerlijk, luxe maaltje voor in het weekend. Heerlijke gekruide gebakken paddenstoelen met entrecote of kogelbiefstuk en met gebakken aardappeltjes van uitmuntende kwaliteit. Echt een seizoens-bistro gerecht uit de Franse keuken. Niet veel werk, maar erg lekker en ook gezond. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Frans

Heerlijk malse biefstuk uit de oven …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Malse biefstuk, gemarineerd in rode-wijnmarinade, voor op de barbeque. En als er wat overblijft: lekker in de aspergesalade met koude biefstuk …  Lees verder »

600 g. ossenhaas of kogelbiefstuk (in reepjes) 200 g. oosterse roerbakgroenten 100 g. taugé 2 dl. Japanse ketjap 1 eetlepel gembersiroop 1 eetlepel chilisaus 3, in ringetjes gesneden, bosuitjes 1 fijngesneden teen knoflook versgemalen peper en zout olie om in te bakken  …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Japans

Een onwijs lekker receptje dat uit een heel oud, flutterig kookboekje met Chinese recepten komt. Ideaal om naar eigen believen aan te passen en zo klaar! …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Chinees

https://www.projectgezond.nl/  Het boek heeft voor een periode van 8 weken een uitgeschreven dagmenu met de keuze uit 1250- 1500- 1800- 2100 kilocaloriën. Op de site kun je uitrekenen hoeveel je dagelijke behoefte aan kilocaloriën is. Project Gezond/hoeveel : https://www.projectgezond.nl/hoeveel-calorieen-per-dag/ Dit recept van Oosterse biefstuksalade https://www.projectgezond.nl/oosterse-biefstuksalade-met-rijstnoedels/ staat binnen een half uur op tafel en is verrukkelijk. Althans dat vonden wij.   …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Aziatisch

Kogelbiefstuk met kruidenrub is perfect voor de winterbarbecue. De smokey barbecuesaus maakt dit heerlijke gerecht helemaal af. Bij de gerookte smaak van dit gerecht is een robuuste rode wijn de perfecte match.  …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Wereld

Rundvlees,zoaLs Rosbief,Tartaar en Biefstuk, zijn rijk aan IJzer. Zeker vrouwen in de vruchtbare leeftijd kunnen dat goed gebruiken. Deze recepten met Rundvlees zijn ook nog eens erg lekker. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Deze verse carpaccio maak je super snel binnen 5 minuten! …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Italiaans

Een heerlijk recept van chef Peppe Giacomazza . …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Italiaans

Bij een smaakvol gerecht als deze kan de Kumar's Java wokpasta niet ontbreken. Deze wokpasta zorgt ervoor dat het vlees goed gekruid is en dat je makkelijk kunt genieten van een heerlijk Oosters gerecht.   …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Aziatisch

De herfst is begonnen en we eten weer anders. Dit is een heerlijk, luxe maaltje voor in het weekend. Heerlijke gekruide gebakken paddenstoelen met entrecote of kogelbiefstuk en met gebakken aardappeltjes van uitmuntende kwaliteit. Echt een seizoens-bistro gerecht uit de Franse keuken. Niet veel werk, maar erg lekker en ook gezond. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Frans
Top