1. Home
 2. Wiki
 3. Vlees
 4. Rosbief

Rosbief

Rosbief is een groot stuk vlees van het rund, gesneden van een mager spierdeel. Het kan uit meerdere delen van het rund komen: de lende, het staartstuk of de bil. Meestal heeft het een wat rondere vorm. Meestal wordt de rosbief klaargemaakt zo dat het binnenstuk nog roze is maar wel gaar. Dit kan bereikt worden door hem langzaam in de oven te laten garen. De binnenkant hoeft niet roze te blijven. Al naar gelang de eigen smaak kan hij ook helemaal doorbakken worden. De restjes van de rosbief worden traditioneel gebruikt voor op brood. Dit was echter zo populair dat nu rosbief ook in kleine plakken in de supermarkt verkocht wordt speciaal bedoeld als broodbeleg. Gekruid met peper komt de smaak nog meer tot zijn recht. Ook in sandwiches of klein gesneden in salades is rosbief erg smaakvol.

Bakken
Haal anderhalf uur van tevoren uw rosbief uit de koelkast om het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Als het vlees de juiste temperatuur heeft kunt het peperen. Als u rosbief wil bakken, moet u het vlees eerst droog deppen met keukenpapier. Verhit een braadpan met boter en doe het vlees hier in als de pan warm is. Bak de rosbief op een hoog vuur en bak het rondom bruin. Ondertussen kunt u de rosbief nog eens bestrooien met zout en peper. Laat de rosbief daarna 20 minuten gaar bakken met het deksel schuin op de pan geplaatst. Vergeet niet om halverwege de rosbief om te draaien! Neem na afloop de rosbief uit de pan en laat het een kwartier afgedekt rusten. Daarna is uw vlees klaar om geserveerd te worden.

Kopen
U kunt uw rosbief gewoon in de supermarkt kopen, maar u kunt ook naar de slager lopen. Het voordeel aan uw vlees bij de slager halen is dat u extra advies kunt vragen over het bereiden van het vlees. Dat niet alleen, ook aan uw speciale wensen kunnen worden voldaan! Bij het braden van rosbief in de oven is een extra blokje vet voor op de rosbief namelijk een pre. De slager geeft het zo aan u mee! Ook kunt u rosbief alvast gebraden bij de slager kopen voor bij een koud buffet, als vleeswaar op een broodje of voor onder een uitsmijter.

Maken
U hoeft uw rosbief echter niet meteen gebraden te kopen: u kunt de rosbief ook zelf braden! Rosbief wordt gemaakt van verschillende delen, zoals de achtermuis of de platte bil. De rosbief wordt naar behoren alleen aan de buitenkant gezouten, niet gekruid. U kunt uw rosbief zelf in de oven braden. Verdeel de blokjes bakboter over een vuurvaste ovenschotel en plaats de rosbief in het midden van de schotel. Verwarm de oven tot 250 graden en laat zo een korst op de rosbief vormen voor ongeveer 5 tot 10 minuten. Nu haalt u de rosbief uit de oven en overgiet u het vlees met braadvocht, peper en zout. Vervolgens legt u het blokje vet bovenop het vlees. Laat de rosbief nog voor 20 minuten op 200 graden braden. Laat de rosbief na het braden nog 10 minuten rusten en snijd het daarna in dunne plakken.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

1 dl zonnebloemolie * 1 dl olijfolie * 4 el zeer fijn gesneden gemengde kruiden (bijv. basilicum, peterselie, tijm, oregano, bieslook) * 1/2 el scherpe mosterd * 1 el balsamico-azijn * zout * peper * rosbief van ? 1,2 kg * 25 g boter * 1 sjalotje, fijngesneden * 2 dl rode port * 4 dl vleesfond * 1 dl slagroom * 50 g ijskoude boter, in blokjes …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Nederlands

Deze heerlijke en simpele salade heb ik afgelopen zaterdag gemaakt. Hij was zo lekker, dat ik hem jullie niet wilde onthouden. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Nederlands

een makkelijk te maken overheerlijke saus bij b.v. biefstuk of rosbief, maar ook smakelijk bij een lekker stukje varkensvlees. Ik heb het recept vertaald uit het Amerikaanse kooktijdschrift Epicurious. 92% maakt het recept weer. Bekijk de 69 reviews. http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Beef-Tenderloin-with-Port-Balsamic-Sauce-5808 Doe voorzichtig met de balsamicoazijn, te veel brengt de saus uit balans. De boter zorgt er voor dat het zuurtje wat zachter wordt, dus niet weglaten! En echt tot 1/3 inkoken, anders heb je niet de volle smaak en is de saus te dun van smaak. Kook de saus van te voren in en zet het weg. Je hoeft het dan alleen maar op te warmen als je zo ver bent met het vlees. Klop er dan de boter en eventueel wat aardappelmeel door. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Italiaans

Heerlijke roerbak broccoli met een oosters smaakje. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Slanke keuken

750 gr rosbief 2 theelepels tijm 75 gr boter 2 dl vleesfond 200 gr gepelde sjalotten 1 eetlepel vloeibare (lindebloesem)honing peper, zout …  Lees verder »

1 stuk(s) uien 150 gram kastanje-champignons 100 gram oesterzwammen 1 kilogram rosbief 50 gram boter naar smaak peper naar smaak zout 1 deciliter(s) Port (rood) 2.50 deciliter(s) water 0.50 stuk(s) bouillontabletten (vlees) naar smaak allesbinder …  Lees verder »

Lekker gevuld tussendoortje …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Nederlands

Altijd lekker …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Wereld

Oud recept van Allerhande …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Een simpel en makkelijk te maken lepelamuse met een vleugje mierikswortel door de geitenkaas € houd het simpel, dan krijg je vaak het beste resultaat.   …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Nederlands

Tex mex rosbeef, uit Amerika, bijzonder aangenaam en pikant …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Amerikaans
Top