1. Home
 2. Wiki
 3. Vlees
 4. Rundergehakt

Rundergehakt

Woensdag gehaktdag' is een uitdrukking die veel Nederlanders bekend in de oren klinkt. Gehakt is voor oorsprong gemaakt van slachtafval. Dit werd fijngehakt in de gehaktmolen en fijngemalen gebruikt voor consumptie. De uitdrukking 'woensdag gehaktdag' komt vanwege de beschikbaarheid van goedkoop gehakt op deze dag in de week. Op maandag werden de dieren geslacht, op dinsdag werd het vlees uitgebeend en op woensdag werd het restvlees verkocht. Vanwege de toenemende vraag naar gehakt is gehakt tegenwoordig gemaakt van een betere kwaliteit vlees. Rundergehakt wordt zoals de naam al doet vermoeden gemaakt van fijngehakt rundvlees. Er zijn in Nederland verschillende eisen waar het gehakt aan moet voldoen. Zo mag rundergehakt niet meer dan 25 gram vet per 100 gram bevatten en mag mager rundergehakt alleen als zodanig verkocht worden wanneer het niet meer dan 15 gram vet per 100 gram bevat. Er is naast rundergehakt ook half-om-half gehakt te koop wat deels bestaat uit runder- en deels uit varkensgehakt. Gehakt kan worden gebruikt bij het maken van gehaktballen, gehaktbrood, hamburgers maar ook in ovenschotels of pasta's. Woensdag gehaktdag' is een uitdrukking die veel Nederlanders bekend in de oren klinkt. Gehakt is voor oorsprong gemaakt van slachtafval. Dit werd fijngehakt in de gehaktmolen en fijngemalen gebruikt voor consumptie. De uitdrukking 'woensdag gehaktdag' komt vanwege de beschikbaarheid van goedkoop gehakt op deze dag in de week. Op maandag werden de dieren geslacht, op dinsdag werd het vlees uitgebeend en op woensdag werd het restvlees verkocht. Vanwege de toenemende vraag naar gehakt is gehakt tegenwoordig gemaakt van een betere kwaliteit vlees. Rundergehakt wordt zoals de naam al doet vermoeden gemaakt van fijngehakt rundvlees. Er zijn in Nederland verschillende eisen waar het gehakt aan moet voldoen. Zo mag rundergehakt niet meer dan 25 gram vet per 100 gram bevatten en mag mager rundergehakt alleen als zodanig verkocht worden wanneer het niet meer dan 15 gram vet per 100 gram bevat. Er is naast rundergehakt ook half-om-half gehakt te koop wat deels bestaat uit runder- en deels uit varkensgehakt. Gehakt kan worden gebruikt bij het maken van gehaktballen, gehaktbrood, hamburgers maar ook in ovenschotels of pasta's.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Het recept van deze originele italiaanse lasagna kreeg ik ooit van een italiaanse collega, ik heb 'm zelfs in een restaurant nooit zo lekker gekregen! Heb je alleen het recept van bolognesesaus of bechamelsaus nodig? Je vindt ze hier allebei! Ik ben er erg trots op dat dit al een tijd een van de populairste recepten op smulweb is, aan jullie reacties te zien vinden jullie 'm erg lekker. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Italiaans

Heerlijk makkelijk receptje. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Mexicaans

Van de BBC gehaald …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Mexicaans

Van het Smulweblid Alidada maak ik vaak haar gerecht "Mozzarella Beef Florentine". Een overheelijke ovenschotel met spinazie, mozzarella en gehakt. Omdat we het zo lekker vinden ben ik gaan experimenteren met lasagne. We hebben gesmuld. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Italiaans

Een te gekke zuurkoolschotel uit de oven. Het lijkt een "drukke " combinatie, maar het is zo lekker , proef het maar. met zo`n heerlijke knapperige korst. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Snelle en superlekkere variant op Sis kofte. Gezond junkfood bestaat!  …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Turks

Het principe lijkt op een Britse sheperd`s Pie, maar is het niet. Zo`n schotel is met ander vlees en is anders gemaakt. Deze heb ik gemaakt naar een oud idee van Gordon Ramsey en heb er, in de loop der jaren, mijn eigen draai aan gegeven. Het idee van Ramsey was om kippenbouillon te gebruiken en het vocht te binden. Heel goed want is echt een smaaksensatie. Is hij lekker, ja, vult hij, ja, is het stevig deze maaltijd, ja, dus een prima ovenschotel om de gure donkere maand `November` en de winter mee door te komen. Probeer hem zelf maar en dan hoor ik het wel. Met kook en baktijd meegenomen kan deze in een uurtje dampend op tafel staan. Eet smakelijk ! …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Internationaal

Even geen recept voor 4 personen. Ik ben alleen met klein budget én een kleine eter (85 gr per bal) De hoeveelheden in de winkels zijn afgestemd op gezinnen, zo ook de aanbiedingen...maar wát moet ik in mijn up met een kilo gehakt? 14 dagen ballen eten? half ei weggooien óf dik 900 gram invriezen? Mij lukt het ook niet om een mindere hoeveelheid kruiden toe te voegen want 3 gram oid snapt mijn weegschaal niet, gevolg dat óf de bal te gekruid óf te flauw is. Ik ga voor het gemak en maak van een kilo een lading ballen welke ik invries en zodra nodig in de airfryer en hóp klaar! (Kan natuurlijk ook in de braadpan maar dan wel eerst ontdooien) "ók heel handig als je eens trek hebt in een broodje bal. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Nederlands

Een heerlijke stamppot met bloemkool, piccalilly en gehakt. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Onze zoon destijds 7 jaar oud had een vriendje wiens mama een rasechte Italiaanse was. Op een bankje  met het windje in de rug en een al warm schijnend voorjaarszonnetje,  zaten we te genieten van het spel van onze zonen. Het was toen, dat ik haar vroeg hoe zij de spaghetti bolognese maakte. Zij  vroeg me of ik haar lange of haar korte versie wilde horen. Ik koos voor de korte en sinds die tijd maak ik deze nog steeds. ( natuurlijk naar eigen smaak wat aan gesleuteld) Inmiddels zijn onze 4 kleinkinderen er dol op en heb ik het "recept"aan onze dochter en schoondochter doorgegeven, omdat hun kinderen het liefst  "oma's " spaghetti eten.  De moeder van een vriendinnetje , dat meegegeten had kwam om het recept vragen, omdat haar dochter het zo heerlijk had gevonden Ikzelf vind het zo'n simpel ( maar wel  erg lekkere ) saus , dat ik nooit de moeite heb genomen om het hier  te plaatsen. Vandaag alvast gemaakt. Morgen mag ik weer optreden als basisschooljuf en 2 kleinkinderen met lessen en schoolwerk helpen, zodat ouders wat worden ontlast …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Italiaans

Ik maak best vaak iets met pasta, het is snel en je kunt er veel in kwijt. Ook als je eens wat kliekjes over hebt. Deze pasta Spaghetti bolognese was voor mij bijzonder lekker. De combinatie van de courgette, het gebraden gehakt, het koken van de pasta in bouillon en de room maken hem voor mij bijzonder lekker. En snel klaar !   …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Italiaans

Deze dagelijkse macaroni is erg lekker. In het gerecht kun je gemakkelijk groenterestjes verwerken.( wortel, broccoli bleekselderij) Is zelfs geheel op voorhand te maken en hoef je in de avond alleen maar even op te warmen. De smaken hebben zó alle tijd gehad om in te trekken. De verse lavas is een echte smaakmaker in dit gerecht, maar mocht je die niet hebben, dan kun je eventueel voor bladpeterselie kiezen. De smaak is wel echt anders en lavas voegt echt iets extra's toe.  In het voorjaar verschijnen de eerste mooie blaadjes van deze winterharde plant. Die oogst ik dan geregeld. Spoel  een hoeveelheid schoon en laat uitlekken in een zeef. Dan gaat een handje van de blaadjes in een plastic zakje en zo vries ik vele zakjes in. De bevroren blaadjes laten zich goed in stukjes knijpen en zo heb je altijd een fijne en gezonde smaakmaker bij de hand om soepen, sauzen en gerechten heerlijk op smaak te brengen. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Goedkoop en snel

Een envoudige maar o zo lekkere ovenschotel. Een winterfavoriet van onze dochters. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Een verrukkelijke saus om gewone gehaktballetjes eens wat extra's te geven. Snel gemaakt en "verdraaid" lekker. Heerlijk met geurige rijst en sperzieboontjes of broccoli. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Indiaas
Top