1. Home
 2. Wiki
 3. Vlees
 4. Biefstuk

Biefstuk

Biefstuk, ook wel steak genoemd, is de naam van mager, mals spiervlees. De meeste biefstuk is van rund of kalf. Ook wordt de naam biefstuk weleens gebruikt bij ander vlees zoals hert, struisvogel of kangoeroe. De naam biefstuk is een verbastering van het Engels waar het beefsteak genoemd wordt. Biefstuk is een geliefd stuk vlees en wordt onderscheiden in de gewone biefstuk en de kogelbiefstuk. Gewone biefstuk is het vlees van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. Kogelbiefstuk is het vlees van de kogel van de bovenbil of de kogel van het spierstuk. Biefstuk verschilt qua prijs en kwaliteit maar is over het algemeen prijziger dan andere vleessoorten. Het bakken van een biefstuk is een kunstje op zich maar als je het eenmaal onder de knie hebt is een biefstuk een graag gezien gerecht op tafel. Ook in kleine reepjes gesneden is biefstuk heerlijk in bijvoorbeeld wokschotels of pasta's.

Bakken
Het belangrijkste is dat u een half uur voordat u gaat koken, uw biefstuk al uit de koelkast haalt. Biefstuk kan namelijk schrikken als het koud is. Bestrooi de biefstuk met peper en zout. Voeg vervolgens boter toe aan de pan en laat het smelten tot de belletjes zijn weg gebruist. Houd de biefstukken in beweging en keer ze om wanneer ze aan een zijde mooi bruin zijn. Voeg na een minuut bakken nog meer boter toe om het vlees sappiger te maken en haal ze uit de pan naar uw eigen smaak: rare, medium of well-done. Door het vlees 2 minuten per kant te bereiden, maakt u een medium biefstuk. Snij het vlees absoluut niet door om het te controleren!

Grillen
U kunt er ook voor kiezen om uw biefstuk met een grillpan te bereiden. Hetzelfde principe geldt. Verwarm een grillpan voor en bestrooi de biefstuk met zout en peper. Bestrijk het vlees eventueel met zonnebloemolie. Op de grill duurt het iets langer: gril de biefstuk circa 5 minuten aan een kant. Vervolgens draait u het vlees om en grilt u de andere kant ongeveer 3 minuten. Dek het vlees daarna af met aluminiumfolie en laat het vijf minuten rusten.

Op de barbecue
Als u uw biefstuk op de barbecue wil grillen, is het belangrijk dat het rooster goed schoon is. Anders blijft de biefstuk plakken wanneer u hem om moet draaien. Smeer het rooster niet in met olijfolie! Leg de biefstuk om het heetste gedeelte van de barbecue: dit zorgt voor een lekkere korst. Gril het vlees ongeveer 2 minuten per kant, tot de korst is dichtgeschroeid. Voeg naar smaak nog peper en zout toe en laat het vlees nog twee minuten rusten.

Rusten
Haal het vlees uit de pan en leg het op een plank. Nogmaals: snijd het vlees nog niet door! Als u dit wel doet, lopen de sappen eruit voordat u ervan kunt genieten. Het is essentieel om na het bakken het vlees nog 5 minuten te laten rusten met een deksel op de plank. Zo kunnen de vleessappen zich herverdelen over het biefstuk. Snijd de biefstuk vervolgens haaks op het draad.

Bewaren
Rauw rundvlees bederft snel. Daarom is het belangrijk dat u de biefstuk op het koelste plekje van uw koelkast ondereen bewaart. Rauw rundvlees kan in de koelkast maximaal 2 dagen bewaard worden. U kunt de biefstuk het beste op de dag van aankoop opeten. Bereid rundvlees is 2 tot 3 dagen in de koelkast te bewaren. Daarnaast kunt u de biefstuk invriezen. In dit geval is de biefstuk 6 tot 12 maanden houdbaar. Bewaar liever geen biefstuk die over is van de barbecue, aangezien dit vlees te lang buiten de koelkast heeft gestaan om de houdbaarheid te garanderen.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Het orginele recept van de kok van graaf Paul Stroganoff. Malse biefstukreepjes in cognac-roomsaus. …  Lees verder »

Lekker mexicaans, malse kip/biefstuk, salsa, quacamole, room: wrappen in een fajita …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Mexicaans

Stroganoff zoals je hem nog nooit hebt gegeten! …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Russisch

Malse stukjes vlees (varkenshaas mag ook!) met een romige, maar pittige tomatensaus met krokante aardappeltjes …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Argentijns

Heerlijke roerbak broccoli met een oosters smaakje. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Slanke keuken

Boeuf Stroganoff is een runderschotel die oorspronkelijk uit het oostblok komt, daar in het najaar en in de winter veel gegeten wordt, maar hier steeds meer aan populariteit wint. Er zijn zelfs restaurants waar je het krijgen kunt. Het zijn knapperige reepjes mager rundvlees in een heerlijk romige saus en smaakt ietswat pittig. Je word er in elk geval lekker snel warm van en het is voedzaam. Belangrijk is wel om goed vlees te nemen want het vlees mag niet taai smaken, dus neem geen runderlappen vanwege de lange garingstijd. Probeer maar eens en ik hoor het wel weer hoe het was. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Internationaal

=18pxMaak zelf de vleesjes voor je fondue-avond een lekker onderdeel van het fonduegebeuren …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Aziatisch

Meestal als ik een wokgerecht bereid, grijp ik naar paprika, ui, cougette en taugé , een kipfileetje of gehakt met andere smaakmakers uiteraard. Niks mis mee natuurlijk. Juist daarom is deze winterse pittige pastinaakwok met biefstuk echt weer eens iets heel anders. Een winters smaakfeestje op je bord. Wij hebben er in elk geval heerlijk van gesmuld …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Aziatisch

Snel en pittig wokrecept dat prima smaakt met rijst  …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Aziatisch

Super lekker gerecht uit de regio van Cambodja/Vietnam , dat we eerst 1 uur laten marineren alvorens te beginnen aan de bereiding . …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Aziatisch

Wanneer je denkt aan een Oosters wokgerecht,  denk je niet meteen aan asperges, maar dit recept brengt de Oosterse keuken en onze streekproducten samen. Het wok gerecht maak je af door er rijst bij te serveren. Het originele recept gaat uit van de rauwe peulen  samen met de asperges, oesterzwam en taugé  2-3 minuten te roerbakken. Zó zijn ons de peultjes te rauw. We houden van beetgaar en knapperig en op mijn manier was het voor ons perfect zo. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Fusion

Bistec encebollado is een zeer populair gerecht in verschillende Latijns-Amerikaanse landen en in Mexico is het geen uitzondering. Fijngesneden filets worden gewoonlijk gekruid met de basis, knoflook, zout en peper en gekookt met veel uien. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Mexicaans

Super lekker grill gerecht 'Japanese stijl'  …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Japans

Een klassieker uit de Koreaanse keuken die super lekker smaakt en makkelijk te bereiden is  …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Koreaans
Top