1. Home
 2. Wiki
 3. Vis
 4. Kabeljauw

Kabeljauw

Kabeljauw is één van de vissoorten die wereldwijd het meest gegeten wordt. Kabeljauw is daarom economisch gezien een belangrijke soort. De vangst van kabeljauw is een eeuwenoude traditie. Kabeljauw komt voor in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Noordzee. Kabeljauwen kunnen wel 150 cm lang worden, maar de gemiddelde lengte is 80-90 cm. Kabeljauwvlees heeft een losse structuur en wordt daarom gezien als een lichte vis. Kabeljauw kan worden gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt. Ook het smakelijke visgerecht dat kibbeling wordt genoemd is een product van kabeljauw. Kabeljauw is als hele vis of als moot verkrijgbaar. De vis wordt meestal gefileerd aangeleverd. Het vlees van de kabeljauw is wit gekleurd. Kabeljauw heeft een vrij neutrale, zachte smaak en daarom is deze vissoort ontzettend gemakkelijk te combineren met allerlei andere ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan ovenschotels met kabeljauw, of pasta- en spicy oosterse gerechten.

Bewaren
Verse kabeljauw is tot twee dagen na de productiedatum houdbaar maar wordt bij voorkeur meteen dezelfde dag opgegeten. Vis die gevacumeerd is kunt u in de vriezer 3 maanden bewaren. Bewaar de kabeljauw in de koelkast tussen 2 en 7 graden. Bewaar de kabeljauw bij voorkeur onder in de koelkast, zodat de verpakking niet kan gaan lekken op uw andere producten. Bereide vis kan 2 dagen bewaard worden in de koelkast of kan voor 3 maanden ingevroren worden.

Bakken
Dep de kabeljauw droog met keukenpapier. Bestrooi de filet met peper en zout. Lepel de bloem op een zeefje en klop met een lepel tegen het zeefje terwijl u het boven de kabeljauw houdt. Keer de kabeljauw om en herhaal dit proces voor de andere kant. Vervolgens smelt u boter in de pan en legt u de kabeljauw in de pan wanneer de boter is uitgeschuimd. Bak de kabeljauw 4 minuten aan de ene kant en keer hem vervolgens om: bak nu de andere kant ook weer 4 minuten. Vergeet de kabeljauw niet te bewegen! De kabeljauw mag donkerbruin worden en is gaar wanneer de delen gemakkelijk van elkaar loslaten en overal wit van kleur zijn.

Ovenschotel
Ook kunt u van kabeljauw een ovenschotel maken. Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de kabeljauw in stukken. Kluts 2 eieren met crème fraiche en voeg zout en peper toe. Doe de kabeljauw vervolgens in de ovenschool en strooi daar bovenop de bami groenten. Giet het mengsel van eieren over het geheel en voeg daar eventueel nog wat Parmezaanse kaas aan toe. Na 25 tot 30 minuten is de ovenschaal klaar om geserveerd te worden.

Stoven
Daarnaast is het ook mogelijk om een stoofschotel van uw kabeljauw te maken. Verhit de olie in een hapjespan en fruit drie teentjes knoflook voor 30 seconden. Voeg wokgroente toe aan het geheel en draai het vuur hoog: doe dit voor 2 minuten. Voeg vervolgens wijn, tomatensaus en kruiden toe en breng het geheel aan de kook. Nu snijdt u de vis in stukjes. Draai het vuur laag en leg de vis in de saus. Leg een deksel op de bank en laat het geheel voor 6 minuten gaar stoven. Breng het eventueel op smaak met wat peper en zout!

Pocheren
U kunt uw kabeljauw ook pocheren. De kabeljauw moet uiteindelijk stevig maar soepel aanvoelen. Verwarm ruim water tot net onder het kookpunt en voeg vervolgens kruiden toe naar uw smaak (denk aan citroen, tijm of zout en peper). Laat de vis vervolgens ongeveer 10 minuten in het water garen. Laat de kabeljauw uitlekken op keukenpapier en dresseer het vervolgens.

Schoonmaken
Kabeljauw schoonmaken houdt in dat u de vis fileert. Gebruik een flexibel fileermes en maak achter de kieuw een snede richting de rug. Druk met uw mes op de graat met de punt van het richting de staart en snij de rugkant los. Snij de filet los tot de hoofdgraat. Snij de buikflap los over de graat en leg uw mes over de buikgraten: nu kunt u de rest van de kabeljauw los snijden. U kunt de vis natuurlijk ook gefileerd bij de visboer halen.

Vervangen
Als u niet van kabeljauw houdt, kunt u het natuurlijk ook vervangen in uw recepten door een andere vissoort. Zalm is aan te raden, maar u kunt de kabeljauw ook vervangen door schelvis. Deze twee soorten lijken op het gebied van smaak en structuur op elkaar door hun delicate smaak en sappige textuur. Schelvis wordt vaak vers bevroren en gerookt verkocht.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Zien ook mijn artikel: Nasi of bami speciaal Deze gerecht kan ook heel goed op de BBQ bereid worden. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Aziatisch

Een heerlijk ovengerecht bijna zonder vet …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Slanke keuken

Een zomerse recept uit Zuid- Afrika. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Afrikaans

Dit is een lekkere ovenschotel, makkelijk te maken en bovendien een slankgerecht. Het hele gerecht (dus met de aardappelen en kaassaus). bevat slechts 385 cal. p.p. Mocht je niet op dieet zijn kan je altijd meer aardappels nemen! Het is voor 2 personen maar kan verminderd of vermeerderd worden. Ik ben geen fan van kant en klare pakjes en zakjes, ik maak liever zelf mijn eigen kaassaus, mijn eigen aardappelschijfjes enz. maarÖ soms komt het wel eens van pas (haast ). Dan maak ik weleens gebruik van een pakje of zakje. De laatste tijd wordt dat steeds minder omdat ik meer tijd heb om mijn maaltijden te bereiden maar omdat dit recept uit `de oude tijd` stamt heb ik dit recept aangehouden. Ik heb deze keer (15.01.2012) `Yellow Sole vis ` (diepvries AH) gebruikt, het was wel lekker maar kabeljauw, koolvis of roodbaars vind ik lekkerder. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Internationaal

In een woord geweldig lekker(2 woorden) gewoon proeven! …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Gebakken vis met saus dit keer zonder knoflook... heerlijk gerechtje en lekker met rijst en groenten. Zien ook mijn artikel: Nasi of bami speciaal …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Aziatisch

Lekker makkelijke doordeweekse ovenschotel. Smaakt goed met pasta. …  Lees verder »

Visschotel met italiaanse kruiden, kruidenkaas en tomaten …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Italiaans

¬†Weer eens een heerlijk vrijdag visje uit de oven. Lekker eten, goed voor te bereiden , slechts een half uurtje in de oven en een opgeruimde keuken. Wat wil je dan nog meer op een gewone vrijdag ? Ja, een Covid 19 vrije wereld, maar ( Veer m√≤tte alleney nog aevekes oppe tenj biete ) dat stond op een kaart die elke inwoner van onze stad van de gemeente deze week in de brievenbus vond. Een welgemeend hart onder de riem Deze heerlijke schotel is ideaal als je gasten hebt. Je schuift de schotel in de oven, die het gerecht goudbruin en gaar tovert en ondertussen heb jezelf de tijd om met je gasten alvast dat heerlijke glaasje wijn te proeven dat zo dadelijk bij de schotel geserveerd wordt. Helaas kan dat nu ff niet en hebben we met z'n tweetjes er heerlijk van gesmuld inclusief dat glaasje …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Europees

Inspiratie van een vriend …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Thais

Lekkere skreifilet met een korstje van macadamianoten …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Belgisch

=18pxJe kunt dit stoofpotje met allerlei vastere vissoorten bereiden, maar als je ook op je lijn wilt letten, gebruik dan een magere vissoort¬†zoals kabeljauw of zeeduivel. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Spaans

Heerlijke fish burger¬† …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Belgisch

Lekker en makkelijk te bereiden en bovendien snel klaar !¬† …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Belgisch
Top