1. Home
 2. Wiki
 3. Vis
 4. Roodbaars

Roodbaars

De roodbaars is, zoals de naam al zegt, een roodroze vis die voorkomt in het noordwesten en het noordoosten van de Atlantische Oceaan, het is dan ook een zoutwatervis. In deze oceaan blijft hij relatief in de buurt van de kust. Ook kan hij alleen gedijen in een gematigd klimaat. Zijn dieet bestaat voornamelijk uit plankton en kleine visjes. De roodbaars is gemiddeld 45 centimeter lang maar kan tot een meter worden. Het is een belangrijke vangst binnen de zeehengelsport. Dit komt mede door de grote variatie in lengten die er te vangen zijn en door de mooie kleur. Alhoewel er veel op de roodbaars gevist wordt staat hij nog niet op de lijst van bedreigde soorten. De roodbaars is aantrekkelijk om klaar te maken voor een uitgebreider diner omdat het zich goed leent om op te dienen als hele vis en dit er erg decoratief uitziet.

Koken
Het vlees van de roodbaars is smakelijk en matig vet. De roodbaars kan goed worden gebakken, gegrild of gerookt. Echt gekookt wordt de roodbaars niet, maar u kunt hem wel stomen! Breng in 2 pannen laag water aan de kook. Leg vervolgens de visfilets op 4 stukken bakpapier. Verdeel hierover verschillende soorten groenten en besprenkel de vis met 3 eetlepels bouillon. Vouw de pakketjes dicht. Hang in elke pan een vergiet en leg hier de roodbaars pakketjes in. Vervolgens legt u een deksel op het vergiet en stoomt u de vis in ongeveer 10 minuten gaar met de deksel op de vis. Gestoomde roodbaars is erg lekker met prei en winterwortel!

Schoonmaken
Als uw roodbaars nog niet is schoongemaakt, zal u de vis zelf moeten fileren. U kunt er zelf voor kiezen of u de vis wil ontschubben of niet. Grijp een stevig fileermes en maak aan beide kanten van de vis langs de borstvinnen een snede richting de rugkant. Vervolgens legt u het mes van binnenuit langs de ruggengraat en snijdt u de vis in tot aan de staart. Snij de filet los totdat u de middengraat ziet. Dan kunt u vanuit het midden naast de buikgraden iets los snijden achter de hoofdgraat. Snij richting de kop totdat u het begin van de buikgraten kunt zien en druk tussen de buikgraden en opstaande graten in om de filet los te snijden. U kunt het openstaande tussengraat er nu tussen uit snijden. Voor de andere kunt begint u vanaf de kop naar de staart. De rest van het principe is hetzelfde. Natuurlijk kunt u dit ook bij de visboer laten doen. In dit geval hoeft u de vis slechts om te spoelen met water.

Kopen
Roodbaars is in de laatste jaren een belangrijke consumptievis geworden door zijn fijne smaak en stevige vlees. Jonge roodbaars leeft in fjorden, baaien en algemeen in de kustzone. Omdat de roodbaars een kwetsbare soort is, wordt deze niet meer in de supermarkt verkocht. Hierom zult u naar de visboer of de vismarkt moeten gaan om roodbaars te kunnen kopen. De vis wordt niet gevangen in de winterperiode, omdat deze zich dan voortplant.

Bakken
Verhit de bakpan met een beetje olie. Maak een paar insnijdingen in de huid van de vis. Als de pan warm genoeg is, legt u de roodbaars in de pan. Met de huidkant in bloem. Bak de roodbaars mooi krokant op de huid. Als de huid van de mul eenmaal knapperig en bruin genoeg is (na ongeveer 5 minuten), kunt u hem van het vuur halen en op een lage temperatuur in de oven stoppen om de mullen warm en soepel te houden. Serveer met eventueel wat salade en mosterdzaad.

Grillen
U kunt de roodbaars ook grillen. Maak aan elke zijde van de roodbaars 2 schuine inkepingen en stop hierin een takje rozemarijn. U kunt de vis insmeren met olie en peper en zout. Klem de vis tussen een vis tang en grill de roodbaars op de barbecue of in de grillpan. Zorg ervoor dat de vis langzaam kleurt en gaart. Keer regelmatig om de vis een egale kleur te geven. Dit duurt ongeveer 20 minuten!

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Vis in de pan is een Grieks recept ( Psari Plaki) dit recept is uit een kookboek wat in Griekenland is gekocht door een vriendin van mij. In het originele recept wordt geen knoflook vermeld maar als je het eet in Griekenland zit er wel degelijk knoflook in. (Heerlijk!) Eet er bvb. een lekkere Griekse salade erbij met feta, paprika tomaten enz. OF een ander lekker bijgerecht, zoals "Sperziebonen met aardappels in Tomatensaus" (Van dit recept heb ik de link onderaan gezet). Het is een van onze favoriete recepten (en van onze vrienden!) Op 14.09.2010 heb ik dit gerecht opnieuw gemaakt maar nu een slankere versie, Het originele recept is dus met 1-1½ kopje olijfolie! Ik heb dit keer eens Victoriabaars genomen. De ingrediënten voor het(slanke) recept voor 2 personen staan tussen haakjes. Sommige fotos zijn geplaatst bij beide recepten. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Grieks

Echt een super lekker visschoteltje uit de oven. Op vrijdag eten en kopen wij meestal verse vis omdat de aanvoer dan spartelvers is. Nu eens op Italiaanse wijze gemaakt. De Italiaanse keuken staat voor eenvoud. Met weinig verse ingredienten zoveel mogelijk smaak op het bord en dat is met deze vis zeker gelukt. Makkelijk te maken en super lekker, dus probeer zelf maar. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Vis

Niets is er lekkerder dan dit Britse fastfood, maar het is in elk geval wel gezond. Zo af en toe maak ik het want krijg er dan gewoon zin in. In de UK bruist het van dit soort afhaalzaakjes (take away) langs de wegen. Ik kocht ze zelfs vroeger in een krant! Hier kun je het wel krijgen bij de visspecialist en die heeft dan ook gretig aftrek. Zelf maken is niet alleen leuk, maar ook heel erg lekker! Bovendien likken de kinderen hierbij ook hun vingertjes af ! Zo leren ze wel vis eten. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Vis

300 g stevige kabeljauwfilet alternatief: tilapia, pangasius, roodbaars 2 dunne preien 2 eetlepels olijfolie 0.5 eetlepel kerriepoeder zout peper 1 eetlepel citroensap 125 ml cr?me fra?che 50 g geraspte belegen kaas …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Nederlands

Verse vis is niet alleen lekker maar ook heel gezond. Je kan er alles mee doen. Ik heb nu eens verse Kabeljauw klaargemaakt op z`n Italiaans. Dit was dus smullen en heel erg lekker. Denk er wel om dat vis snel gaart en klaar is. Gebruik liever geen diepvriesvis en al helemaal geen zoetwatervis uit verweggistan zoals Tilapia of Panga. Goedkoop is duurkoop en er zit geen smaak aan. Gebruik verse Noordzeevis uit onze eigen achtertuin. Je proeft het verschil. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Italiaans

Een heerlijk, gezond, stuk krokant gebakken Noordzee vis. Net iets lekkerder dan een lekkerbekje en snel en makkelijk te maken. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Vis

Mmmm. Heerlijk vispannetje (eenpansgerecht) met van alles erin, erop en eraan. Makkelijk en snel te maken en een volledige en zeer gezonde maaltijd. Probeer zelf maar, als visliefhebber, hoe lekker dit is. Op vrijdag haal ik altijd verse vis en meteen dezelfde avond in de pan ermee. Dit gerecht is bovendien slank en snel klaar. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Vis

Het basisrecept komt uit de Allerhande, nr 7 , juni 1995. Het is een succesnummer!!! Al mijn vrienden hebben kennisgemaakt met dit overheerlijk hoofdgerecht. De geur van knoflook komt je tegemoet en brengt je in romantische sferen. Beelden van een ondergaande zon en de middellandse zee komen voorbij. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Mediterraan

Lekker scampigerecht uit Portugal …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Portugees

Makkelijke en zeer lekkere curry van filetvis …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Aziatisch

Pittige visschotel uit Portugal …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Portugees

? …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Nederlands

Zo snel kan de viskeuken zijn! Maak uw gezin enthousiast meet dit lekkere eenpansgerecht. Dille bevat zeer veel vitamine C en heeft bovendien een rustgevende werking. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Goedkoop en snel
Top