1. Home
 2. Wiki
 3. Vis
 4. Kaviaar

Kaviaar

Kaviaar zijn de onbevruchte eitjes van de steur. Het is erg exclusief en geldt als een delicatesse. Het zijn zwarte of donkere ronde glazige bolletjes die soms een doorzichtige glans kunnen geven. Soms wordt het dan ook het 'zwarte goud' genoemd. Het heeft een zoute smaak. Kaviaar komt vanuit het oude Perzie waar kaviaar uithoudingsvermogen en potentie zou verbeteren. Nu wordt het merendeel van de kaviaar in Rusland of Iran gemaakt. Kaviaar wordt steeds schaarser nu de steur in zijn leefomgeving wordt bedreigd. De steur is een vis die 6 meter lang en ongeveer 50 jaar oud kan worden. Ze leven in zoet water en zwemmen voor voortplanting de rivieren op. Tijdens deze trek eten ze niet. Vrouwtjes kunnen op de leeftijd van 15 jaar elke juni vruchtbaar worden. Omdat kaviaar zo kostbaar is wordt er nu in Nederland geexperimenteerd met kaviaar van gekweekte steuren.

Kopen
Kaviaar wordt beschouwd als een dure, ware delicatesse om zijn smaak en exclusieve uitstraling. Het is dan ook niet makkelijk om zomaar kaviaar te kopen: u kunt kaviaar aanschaffen bij de duurdere delicatessenwinkels of online bestellen. Er zijn speciale leveranciers die zich specialiseren in de verkoop van kaviaar waarbij u terecht kan. Kaviaar kan wel meer dan 1000 euro kosten en is dus niet zomaar even iets wat u in de supermarkt kan kopen.

Bewaren
Na de productie is de houdbaarheid van kaviaar beperkt tot ongeveer 10 maanden. Om de smaak en structuur te behouden is een temperatuur tussen -4 en 4 graden aan te raden. Als u kaviaar toch thuis wilt bewaren, kunt u uw ongeopende tin kaviaar in een kom ijs in de koelkast zetten onderaan de koelkast, waar de lucht het koudst is. Op deze manier zal de temperatuur van de kaviaar rond de 0 graden blijven. Zodra de kaviaar geopend is moet deze zo snel mogelijk geserveerd worden. Door de blootstelling aan de lucht zal er oxidatie plaats vinden en de smaak veranderen.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Lekker tussengerechtje als onderdeel van een meergangendiner. Is snel te bereiden. …  Lees verder »

Wil jij een keer echt chic jou gasten een ontbijt of brunch of lunch aanbieden, dan is deze een ideaal gerechtje ervoor. Romige roerei wat in gerookte zalm is toegedraaid en op Engelse geroosterde muffins of rondjes beboterde toast word geserveerd. Een goede vervanger voor zalm is kwaliteit achterham. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Afrikaans

Voorgerecht uit paasmenu 1 …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

Met paling, spinazie omelet, met zalm, prei en tonijn. Het zijn kunstige miniatuurstillevens. Ze bestaan uit glanzende rijst in combinatie met knapperige groenten en rauwe vis fraai opgerold in zeewier (nori) of flinterdunne plakjes vis of groenten. Voor ze worden gegeten worden ze eerst in de sojasaus gedoopt. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Japans

Als voorafje amuse van zalmsnippers, boursain,sinasappel,geklopte room, kaviaar, dille op toast …  Lees verder »

12 lekkere kleine hapjes. Leuk en lekker voor bijvoorbeeld kerst …  Lees verder »

Koken en zelf niet mee eten , ik heb er geen probleem mee , sterker nog als je zoveel uur in de keuken staat dan is en je trek wel weg, plus je snoept en proeft tussen door genoeg , en je hebt gewoon geen tijd om je pannen uit het oog te verliezen. er moest voor 6 man een een uitgebreid dinner komen , 5 gangen met restaurant uitstraling ( ja ja zaken lui doen alles om te scoren ) afijn, een tussen gerechtje ( vandaar de III er achter, de rest van het menue volgt, ik zou zeggen, spaar ze allemaal! ) waarvan mensen denken dat je in een profi keuken werkt , maar eigenlijk supermakkelijk is. ingredienten zijn idd voor 10 personen , dus als er wat mislukt heb je nog herkansing , plus de kok moet toch proeven …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Frans

Feestelijk voorgerecht van  oesters dat super lekker is ; serveer met sneetjes oesterbrood, in driehoekjes gesneden en licht geroosterd …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Frans

Traditioneel Russisch gerecht verheven tot een amuse. Met 3 soorten "kaviaar". Jammer genoeg is de echte onbetaalbaar!  …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Russisch

Je kunt in plaats van rode kuit ook kaviaar gebruiken. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Internationaal

4 sneetjes licht roggebrood ca. 5 cm komkommer 100 g verse roomkaas 2 theelepels geraspte mierikswortel (potje) 1 eetlepel bieslook, fijngehakt versgemalen peper 2 eetlepels olijfolie met knoflook en chilipeper 12 mooie takjes frisee (krulandijvie) 150 g gerookte zalm 1 potje imitatie kaviaar of zalmeitjes …  Lees verder »

Gewoon proeven recept iets naar eigen smaak aangepast. …  Lees verder »

Top