1. Home
 2. Wiki
 3. Kruiden
 4. Karwijzaad

Karwijzaad

Karwijzaad is een plant, die net als venkel en pastinaak behoort tot de schermbloemenfamilie. De plant kun je in het wild aantreffen in West-Azië, Europa en Noord-Afrika in weilanden, dijken en op bermen. De zaadjes van de karwijplant, zijn het onderdeel dat gebruikt wordt in gerechten. Het karwijzaad heeft namelijk een kruidige en aromatische smaak. In Nederland wordt karwijzaad ook geproduceerd. Let er op dat je karwijzaad niet verward met komijn. Dit gebeurt namelijk vaak, omdat de namen op elkaar lijken, maar vooral omdat de zaden een vergelijkbare smaak hebben. Karwijzaad is licht gebogen en komijnzaden zijn recht, dus hier zijn de zaden al aan te onderscheiden. De smaak van karwijzaad is echter twee keer zo sterk als die van komijnzaad. Dus let erop bij de dosering! Ook heeft karwij een net wat scherpere smaak en komijn een wat meer bittere smaak.

Vervangen
De gedroogde zaadjes van de karwijplant hebben een zoete smaak en wordt vaak verward met komijn en kummel. Kummel komt uit het Duits en is een andere benaming voor karwij. Komijn is echter een andere specerij met een vergelijkbare smaak. Karwij wordt echter ook wel wilde komijn genoemd: geen wonder dat het zo verwarrend is! De smaak van karwij is echter twee keer zo sterk als komijn dus kan wel als vervanging worden gebruikt, maar moet wel met mate gedoseerd worden. Karwij is lekker in brood of cake of eventueel hartige gerechten.

Alternatief
In plaats van uw aardappeltjes door een schaaltje karwijzaad te rollen, kunt u ze ook door rozemarijn rollen. Karwijzaad is echter goed om de mond te verfrissen en de spijsvertering te bevorderen. Het bezit een ruime hoeveelheid gezonde vetten en heeft een geneeskrachtige werking. Karwijzaad kan dan ook een alternatief geneesmiddel zijn en komt in de vorm van poeders, capsules of moedertincturen.

Kopen
U kunt karwijzaad bij de betere groenteboeren, natuurwinkels en toko's kopen. Karwij bloeit in mei en juni en wordt ook in Nederland geproduceerd. In het wild komt de plant voor in Azië, Europa en Noord-Afrika en groeit in weilanden, berken en op dijken.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Het voordeel van de winter is die overheerlijke winter groentes. Zuurkool, boerenkool, hutspot. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Deze ovenschotel wordt hier regelmatig gemaakt. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Nederlands

Deze Hongaarse stoofschotel heet officieel: "Pörkölt" maar is bij ons beter bekend als goulash. Bestel je in Hongarije goulash (Gulyás) dan krijg je namelijk (goulash)soep. De officiële benamingen zijn in feite niet belangrijk. Het belangrijkste is dat het een heerlijke smakelijke en uiterst geurige stoofpot is. Het heeft een paar uurtjes nodig om te garen maar ondertussen ruikt je hele huis naar deze heerlijke stoofpot. Gemakkelijk te combineren met rijst, aardappelpuree, pasta, gnocchi of gewoon met brood. Je kunt ook makkelijk een grote hoeveelheid tegelijk maken voor een grotere groep of gewoon voor meerdere dagen. De 2e dag is het zelfs nog lekkerder omdat de smaken dan goed zijn ingetrokken. Gebruik geen extra zout want de gerookte spekreepjes zijn al zout genoeg. Deze spekreepjes zorgen ook voor de heerlijke "rook" smaak aan het gerecht. Deze smaak hoort bij dit gerecht want van origine wordt het klaargemaakt boven een houtvuurtje. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Hongaars

Pittig eenpansgerecht; deze overheerlijke goulash heeft geen bloem nodig..de aardappelen zorgen automatisch voor de binding....een fantastisch gerecht!!!!! Pittig eenpansgerecht (doordat de aardappelen uiteen zullen vallen, gaat de saus natuurlijk binden, zodat er geen bloem nodig is!!!) …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Belgisch

Een lekkere ovenschotel van groene kool oftewel savooiekool met rijst, gehakt, spekjes en zure room. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor aardappelpuree, maar ik denk dat rijst lekkerder is. Het recept komt uit Hongarije. Heel erg lekker en goed voor te bereiden. Ooit ergens iets dergelijks gelezen en geprobeerd hier een eigen draai aan te geven. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Hongaars

Waarschijnlijk staat deze soep er al vele malen op.Maar ik zet hem er toch nog een keertje bij.Hij is ook zo lekker !! …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Oostenrijks

Deze veelzijdige salade is geschikt als bijgerecht of als vegetarisch hoofdgerecht. Maak de salade het liefst een avond van tevoren, zodat de groenten gemarineerd en zacht zijn voor het serveren. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Internationaal

Gewoon even gespeeld met ingrediënten voor Goulash, net een beetje anders dan anders dus is het "a la Louise" geworden. Dit is dus niet het echte originele `Hongaarse Goulash` recept maar wij vonden het heerlijk en daarom wil ik dit recept op Smulweb delen. Het idee van de Runder en Hamlappen komt van een Hongaarse vriend van ons en hij maakt zijn Goulash altijd met Rund en Varkensvlees. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Hongaars

Mijn versie van het recept uit het kookboek 'Simpel', maar nog simpeler. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Vegetarisch

Wat een heerlijk stoofje! Helemaal toppie. Deze pluim geldt natuurlijk voor Project Gezond, die dit recept beacht. Ik ben enkel een " namaakster  " En of dit gerecht echt Hongaars is wekt bij mij enige twijfel, maar dat doet aan de smaak niets af. Karwijzaad heb  ik namelijk nog nooit gebruikt en dus ook niet in de kruidenlade. Op internet zocht ik er een alternatief voor en dat bleek komijn te zijn. *** Bij het boodschappen doen gisteren kon ik toch de verleiding niet weerstaan om bij de kruiden te snuffelen en jawel.... karwijzaad. En daar heb ik beslist geen spijt van. Op internet las ik ook, dat karwijzaad veelal gebruikt wordt in Arabische gerechten. Deze goulash geurt heerlijk en waarschijnlijk hoef je niemand aan tafel te roepen, want ze komen gewoon op de heerlijke geur af. Slechts in 20 minuten zit dit stoofje in de pan , rest nog 2 1/2uur stoven. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Hongaars

De echte "Elzasser Sauerkraut " schotel  …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Frans

Streekgerecht dat lekker is en uit de Elzas komt …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Frans

Ik heb deze stoofpot in mijn slowcooker gemaakt en later overgedaan in een hapjespan. Gemakkelijker opdienen. Ik heb zoetzure zilveruitjes gebruikt waardoor het vlees extra zacht wordt. In andere recepten worden ook welkleine augurkjes gebruikt, maar die worden zacht en dat vind ik niet lekker. Het lekkerst is de stoofpot als je hem een dag tevoren maakt. Je kunt hem eten met rijst, pasta, aardappelpuree of gekookte aardappelen. Wij hebben dit gegeten met spätzle en een lekkere salade. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Internationaal

Oh ,  wat een heerlijk zuurkoolschoteltje was dit. De combinatie zuurkool met komijnzaad ( poeder) leek me wat gewaagd, maar niets is minder waar. Een geweldige combinatie. ( vonden wij dan  )         Dit schoteltje is bovendien gemakkelijk voor te bereiden. Zie **  Keuken opruimen en in de oven ermee en na 15 minuten aan tafel en alleen 2 eenpersoons ovenschaaltjes in de vaat met je bestek. Ik vind ze ideaal deze kleine eenpersoons ovenschaaltjes voor hém wat meer erin en voor háár wat minder   https://www.projectgezond.nl/zuurkoolschotel-met-ham-en-katenspek/   …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands
Top