1. Home
 2. Wiki
 3. Kruiden
 4. Kruidnagel

Kruidnagel

Kruidnagel is een specerij met een zeer uitgesproken smaak. Het zijn gedroogde ongeopende bloemknoppen van de kruidnagelboom. Het steeltje blijft aan de bloemknop zitten, hier komt de naam nagel vandaan. In totaal is de kruidnagel ongeveer 1 centimeter lang. Kruidnagel komt oorspronkelijk uit de Molukken en is in de tijd van de VOC naar Nederland gekomen. Het is ook een kenmerkende en bekende specerij uit deze handelstijd. Kruidnagel wordt veel gebruikt in koeken, zo is het de smaakmaker van speculaas. Ook wordt het veel gebruikt om mee te laten trekken in marinades. Zo is het een traditie om het toe te voegen bij het bereiden van wild. De kruidnagels zelf kunnen niet gegeten worden. Wel blijven ze zelfs na lang trekken nog smaak en geur afgeven. Een andere manier waarop kruidnagel gebruikt wordt is door ze in de gluhwein of brandewijn toe te voegen.

Roken
Vooral in Indonesië is kruidnagel een populair kruid geworden dat nu ook wordt gerookt. Vooral tijdens het roken van kretek wordt veel kruidnagel gebruikt. Kretek zijn kruidennagelsigaretten. De naam komt hoogstwaarschijnlijk van het zacht knetterende geluidje dat de kruidnagel maakt wanneer het als een sigaret wordt gerookt. In Indonesië is het zelfs zo populair dat kruidnagelsigaretten vaker worden gerookt dan gewone sigaretten. Het aroma van de sigaretten is dus erg kruidig.

Bewaren
U kunt kruidnagel het beste in een glazen of porseleinen potje bewaren. Bewaar de kruidnagel dus niet in plastic! In kruidnagel zit de olie eugenol. Deze verdampt erg langzaam, maar is verwant aan de chemische weekmakers van plastic. Indien u de kruidnagel in een plastic potje stopt, zal deze uiteindelijk dus erg slap en vies worden. Bewaar de kruidnagel op een donkere plek en houd het potje afgesloten. U kunt de kwaliteit van kruidnagels controleren door de kruidnagels in water te stoppen. Indien ze blijven drijven, zijn de kruidnagels vers.

Gezond
Kruidnagel is gezond en wordt gebruikt in de tandheelkunde. Zoals al eerder aangegeven heet de werkzame stof in kruidnagel eugenol: hier wordt een olie van gemaakt en deze wordt bij wortelkanaalbehandelingen gebruikt. Indien u kiespijn heeft, kunt u dus ook op een stukje kruidnagel bijten om de pijn tegen te gaan. Daarnaast is de kruidnagel ontsteking werend en heeft het anti-bacteriële eigenschappen. Ook kunt u zelf mondwater maken met kruidnagel. Ook kan kruidnagel *** voorkomen.

Tegen muggen
Als laatste helpt kruidnagel ook nog eens tegen muggenbeten en houdt het insecten van uw lijf. Muggenbeten kunnen met een desinfecterende kruidnagelolie worden ingewreven: dit houdt de insecten op afstand. Ook kunt u een citroen doormidden snijden en hier de kruidnagels insteken: dit zal de muggen ver bij u weg houden.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

800 gram rundvlees 30 gram boter 1,5 teentje knoflook 2 uien 1 eetlepel (Olijf)olie 2 winterpenen 1 appel 3 tomaten 1 flesje (bok)bier 1 prei 2 theelepels honing 1 theelepel appelstroop 1 snufje peper 1 takje tijm 1 takje Rozemarijn 1 snufje Kruidnagel …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

De topper van mijn zusje in Griekenland, maar het is dan ook een authentiek Grieks recept van haar schoonfamilie uit Kato Garouna. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Grieks

Bij prachtige herfstkleuren hoort een kleurige schotel. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Nederlands

Soulfood uit het Caribisch gebied; een goede keuze als je veel gasten hebt; serveer er een grote schaal gemengde salade bij. …  Lees verder »

Dit is weer een crumble recept van mij, heel lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Engels

Als je dit als toetje wilt, zorg dan dat je een niet al te vullend hoofdgerecht hebt gegeten, want Baklava is erg lekker, maar ook erg vullend.. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Grieks

Waarom zet ik nu een appelmoes recept op Smulweb? Dat is toch supersimpel? Ok, dat is waar maar.. deze appelmoes Moet ik altijd maken voor de kleinkinderen, volgens deze lieverds is `oma Loes d`r appelmoes` de aller-lekkerste en ook bij de dochters en schoonzonen vindt deze appelmoes gretig aftrek. Dus zet ik hem maar eens op Smulweb, dan kunnen ze hem zelf ook eens maken! Vandaag heb ik het gemaakt voor 8 personen en heb ik van alles de dubbele hoeveelheid gebruikt. (behalve het kaneelstokje daar heb ik een grote van genomen). 1 kruidnagel is voor 1 kilo, (of 1 mespuntje poeder voor 1 kilo). De kruidnagel plus de fijn gemalen peper geven deze appelmoes een subtiel stukje extra. Ik heb dit keer 2 kilo goudrenetten (met schil gewogen) genomen. En 200 gram suiker toegevoegd dat was zoet genoeg!Dus wil je minder maken? Volg het recept want dat is voor 1 kilo goudrenetten. Wil je meer maken? Verdubbel het recept wat ik dus dit keer heb gedaan. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Geweldig recept. Neem er wel de tijd voor! Er gaat veel boter in, maar dat komt allemaal goed. De volgende dag smaakt de spekkoek pas ECHT lekker. IEDEREEN DIE DIT GEPROEFD HEEFT WIL MEER!!! …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Indonesisch

Zo'n smeuïge frangipanetaart is altijd lekker. Maar kan het nog lekkerder? Ja hoor, bij dit recept voor frangipanetaart zorgen de schijfjes Conference-peer voor een extra zoete toets. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Belgisch

Dit is het resultaat van vaak proberen. Via bestaande pekelvlees, corned beef en pastrami recepten hier op uitgekomen. En de Sous Vide bereiding i.p.v. langzaamgarend in oven, crockpot of pan is geweldig. Meer fotoos volgen. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

Mijn Hachee op zijn Indoneisch.  …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Indonesisch

Dit recept zag ik op 24-kitchen, bij mijn favoriet Jamie.  En het was zoals altijd snel en heerlijk! Hoewel niet makkelijk om het bladerdeeg goed op te rollen. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Frans

Wedden dat je het beslag voor deze smakelijk kruutkoek in minder dan 10 minuten in de oven hebt staan? Het meeste werk zit 'm in het bij elkaar graaien van de ingrediënten en het afwegen Een koek zonder ei en vet, die een vriendin meebracht en waar ik uiteraard het recept van kreeg. Super lekker. Je zou deze koek kunnen vergelijken met dit recept. Ook zonder boter en met maar één eitje, maar met een geheel andere smaak. https://www.smulweb.nl/recepten/1466187/Crisis-cake-een-recept-uit-de-tweede-wereldoorlog …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Regionaal

Rodekool heeft van zichzelf weinig smaak. Je moet er best het een en ander aan toevoegen om de kool smakelijk te maken. Ik heb divese rodekoolrecepten op mijn pagina staan, maar deze vinden we nu het allerlekkerst. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Duits

Ken je dat? Onbedaarlijke zin in chocola. Of een zak chips die je achter elkaar helemaal leeg eet. Lekkere trek zeggen we dan. Maar wat eronder kan liggen is een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. En die stoffen kunnen ook aangevuld worden met gezonde alternatieven. Wortelen behoren tot knolgewassen en bevatten allerlei mineralen (zoals kalium, natrium, calcium en fosfor) en vitaminen (zoals verschillende vitamine B, vitamine E en betacaroteen). Ze ondersteunen in het bijzonder je lever, longen en je maag. Ze helpen gifstoffen af te voeren en zorgen dat je energieniveau op peil blijft. En dat is niet alles, want wortelen helpen ook tegen winderigheid, versterken je spijsvertering en zorgen voor een mooie huid. Van alle groenten bevatten wortelen de meeste vitamine A.  En dat heeft je netvlies om licht om te zetten in signalen naar de hersenen.  …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Vegetarisch
Top