1. Home
 2. Wiki
 3. Kruiden
 4. Kruidnagel

Kruidnagel

Kruidnagel is een specerij met een zeer uitgesproken smaak. Het zijn gedroogde ongeopende bloemknoppen van de kruidnagelboom. Het steeltje blijft aan de bloemknop zitten, hier komt de naam nagel vandaan. In totaal is de kruidnagel ongeveer 1 centimeter lang. Kruidnagel komt oorspronkelijk uit de Molukken en is in de tijd van de VOC naar Nederland gekomen. Het is ook een kenmerkende en bekende specerij uit deze handelstijd. Kruidnagel wordt veel gebruikt in koeken, zo is het de smaakmaker van speculaas. Ook wordt het veel gebruikt om mee te laten trekken in marinades. Zo is het een traditie om het toe te voegen bij het bereiden van wild. De kruidnagels zelf kunnen niet gegeten worden. Wel blijven ze zelfs na lang trekken nog smaak en geur afgeven. Een andere manier waarop kruidnagel gebruikt wordt is door ze in de gluhwein of brandewijn toe te voegen.

Roken
Vooral in Indonesië is kruidnagel een populair kruid geworden dat nu ook wordt gerookt. Vooral tijdens het roken van kretek wordt veel kruidnagel gebruikt. Kretek zijn kruidennagelsigaretten. De naam komt hoogstwaarschijnlijk van het zacht knetterende geluidje dat de kruidnagel maakt wanneer het als een sigaret wordt gerookt. In Indonesië is het zelfs zo populair dat kruidnagelsigaretten vaker worden gerookt dan gewone sigaretten. Het aroma van de sigaretten is dus erg kruidig.

Bewaren
U kunt kruidnagel het beste in een glazen of porseleinen potje bewaren. Bewaar de kruidnagel dus niet in plastic! In kruidnagel zit de olie eugenol. Deze verdampt erg langzaam, maar is verwant aan de chemische weekmakers van plastic. Indien u de kruidnagel in een plastic potje stopt, zal deze uiteindelijk dus erg slap en vies worden. Bewaar de kruidnagel op een donkere plek en houd het potje afgesloten. U kunt de kwaliteit van kruidnagels controleren door de kruidnagels in water te stoppen. Indien ze blijven drijven, zijn de kruidnagels vers.

Gezond
Kruidnagel is gezond en wordt gebruikt in de tandheelkunde. Zoals al eerder aangegeven heet de werkzame stof in kruidnagel eugenol: hier wordt een olie van gemaakt en deze wordt bij wortelkanaalbehandelingen gebruikt. Indien u kiespijn heeft, kunt u dus ook op een stukje kruidnagel bijten om de pijn tegen te gaan. Daarnaast is de kruidnagel ontsteking werend en heeft het anti-bacteriële eigenschappen. Ook kunt u zelf mondwater maken met kruidnagel. Ook kan kruidnagel *** voorkomen.

Tegen muggen
Als laatste helpt kruidnagel ook nog eens tegen muggenbeten en houdt het insecten van uw lijf. Muggenbeten kunnen met een desinfecterende kruidnagelolie worden ingewreven: dit houdt de insecten op afstand. Ook kunt u een citroen doormidden snijden en hier de kruidnagels insteken: dit zal de muggen ver bij u weg houden.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

800 gram rundvlees 30 gram boter 1,5 teentje knoflook 2 uien 1 eetlepel (Olijf)olie 2 winterpenen 1 appel 3 tomaten 1 flesje (bok)bier 1 prei 2 theelepels honing 1 theelepel appelstroop 1 snufje peper 1 takje tijm 1 takje Rozemarijn 1 snufje Kruidnagel …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

De topper van mijn zusje in Griekenland, maar het is dan ook een authentiek Grieks recept van haar schoonfamilie uit Kato Garouna. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Grieks

Bij prachtige herfstkleuren hoort een kleurige schotel. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Nederlands

Soulfood uit het Caribisch gebied; een goede keuze als je veel gasten hebt; serveer er een grote schaal gemengde salade bij. …  Lees verder »

Dit is weer een crumble recept van mij, heel lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Engels

Als je dit als toetje wilt, zorg dan dat je een niet al te vullend hoofdgerecht hebt gegeten, want Baklava is erg lekker, maar ook erg vullend.. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Grieks

Geweldig recept. Neem er wel de tijd voor! Er gaat veel boter in, maar dat komt allemaal goed. De volgende dag smaakt de spekkoek pas ECHT lekker. IEDEREEN DIE DIT GEPROEFD HEEFT WIL MEER!!! …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Indonesisch

Waarom zet ik nu een appelmoes recept op Smulweb? Dat is toch supersimpel? Ok, dat is waar maar.. deze appelmoes Moet ik altijd maken voor de kleinkinderen, volgens deze lieverds is `oma Loes d`r appelmoes` de aller-lekkerste en ook bij de dochters en schoonzonen vindt deze appelmoes gretig aftrek. Dus zet ik hem maar eens op Smulweb, dan kunnen ze hem zelf ook eens maken! Vandaag heb ik het gemaakt voor 8 personen en heb ik van alles de dubbele hoeveelheid gebruikt. (behalve het kaneelstokje daar heb ik een grote van genomen). 1 kruidnagel is voor 1 kilo, (of 1 mespuntje poeder voor 1 kilo). De kruidnagel plus de fijn gemalen peper geven deze appelmoes een subtiel stukje extra. Ik heb dit keer 2 kilo goudrenetten (met schil gewogen) genomen. En 200 gram suiker toegevoegd dat was zoet genoeg!Dus wil je minder maken? Volg het recept want dat is voor 1 kilo goudrenetten. Wil je meer maken? Verdubbel het recept wat ik dus dit keer heb gedaan. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Makkelijke en lekkere cake uit Engeland    € De weg naar Robbie's hart€, wordt deze cake lichtjes spottend genoemd. " …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Engels

Curry's zijn een geliefd gerecht in de Maldiven. Dit op koriander gebaseerd geroosterd kerriepoeder of kothanbiri havaadhu is een mix van kruiden, die eerst in een droge hete pan werd geroosterd en vervolgens vermalen tot een fijn poeder. Geschikt voor viscurry's, kipcurry's en zelfs vegetarische curry's. Dit recept is goed voor 1,2 kg huisgemaakte kruiden . Bewaren in een afgesloten pot . …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Caribisch

1 nacht laten marineren en dan 3 uur slow cooking en je hebt een heleboel smaakmakers in dit super lekkere renaissancegerecht, dat u overigens voor het beste resultaat in een tajine moet bereiden, omdat de dampen tot in het puntje van het deksel kronkelen, vervolgens condenseren en naar beneden druppelen, waardoor de bereiding continu bevochtigd wordt. De oven NIET voorverwarmen. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Italiaans

Heerlijke gezonde cake als ontbijt....? Dat is weer eens heel andere koek. Lekker kruidig en met perzik uit blik helaas, want verse heb ik nog niet gezien. Heel de keuken ruikt naar het kruidige baksel..... en morgenochtend kunnen we pas proeven. Maar na een nacht goed ingepakt wachten moet ie nog lekkerder zijn.  Dan mogen we morgenochtend genieten als ontbijt van  2 plakken cake met 150 ml melk en dat zijn dan in totaal 302 kcaloriëen. We zijn benieuwd.... Als de cake smaakt zoals ie ruikt dan is dit zeker géén misser. https://www.projectgezond.nl/?s=ontbijtcake Ook belangrijk de cake in porties verdelen na afkoelen en invriezen. Binnen 15 minuten zit de cake in het blik.... …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Wereld

Nog een hartverwarmend drankje waarvoor je na een ijskoude winterwandeling graag thuis komt net als de eerder geplaatste https://www.smulweb.nl/recepten/1467441/Hot-port , allen dannu zonder alcohol, of... alla evenueel een klein scheutje port. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Nederlands
Top