1. Home
 2. Wiki
 3. Kruiden
 4. Kruidnagel

Kruidnagel

Kruidnagel is een specerij met een zeer uitgesproken smaak. Het zijn gedroogde ongeopende bloemknoppen van de kruidnagelboom. Het steeltje blijft aan de bloemknop zitten, hier komt de naam nagel vandaan. In totaal is de kruidnagel ongeveer 1 centimeter lang. Kruidnagel komt oorspronkelijk uit de Molukken en is in de tijd van de VOC naar Nederland gekomen. Het is ook een kenmerkende en bekende specerij uit deze handelstijd. Kruidnagel wordt veel gebruikt in koeken, zo is het de smaakmaker van speculaas. Ook wordt het veel gebruikt om mee te laten trekken in marinades. Zo is het een traditie om het toe te voegen bij het bereiden van wild. De kruidnagels zelf kunnen niet gegeten worden. Wel blijven ze zelfs na lang trekken nog smaak en geur afgeven. Een andere manier waarop kruidnagel gebruikt wordt is door ze in de gluhwein of brandewijn toe te voegen.

Roken
Vooral in Indonesië is kruidnagel een populair kruid geworden dat nu ook wordt gerookt. Vooral tijdens het roken van kretek wordt veel kruidnagel gebruikt. Kretek zijn kruidennagelsigaretten. De naam komt hoogstwaarschijnlijk van het zacht knetterende geluidje dat de kruidnagel maakt wanneer het als een sigaret wordt gerookt. In Indonesië is het zelfs zo populair dat kruidnagelsigaretten vaker worden gerookt dan gewone sigaretten. Het aroma van de sigaretten is dus erg kruidig.

Bewaren
U kunt kruidnagel het beste in een glazen of porseleinen potje bewaren. Bewaar de kruidnagel dus niet in plastic! In kruidnagel zit de olie eugenol. Deze verdampt erg langzaam, maar is verwant aan de chemische weekmakers van plastic. Indien u de kruidnagel in een plastic potje stopt, zal deze uiteindelijk dus erg slap en vies worden. Bewaar de kruidnagel op een donkere plek en houd het potje afgesloten. U kunt de kwaliteit van kruidnagels controleren door de kruidnagels in water te stoppen. Indien ze blijven drijven, zijn de kruidnagels vers.

Gezond
Kruidnagel is gezond en wordt gebruikt in de tandheelkunde. Zoals al eerder aangegeven heet de werkzame stof in kruidnagel eugenol: hier wordt een olie van gemaakt en deze wordt bij wortelkanaalbehandelingen gebruikt. Indien u kiespijn heeft, kunt u dus ook op een stukje kruidnagel bijten om de pijn tegen te gaan. Daarnaast is de kruidnagel ontsteking werend en heeft het anti-bacteriële eigenschappen. Ook kunt u zelf mondwater maken met kruidnagel. Ook kan kruidnagel *** voorkomen.

Tegen muggen
Als laatste helpt kruidnagel ook nog eens tegen muggenbeten en houdt het insecten van uw lijf. Muggenbeten kunnen met een desinfecterende kruidnagelolie worden ingewreven: dit houdt de insecten op afstand. Ook kunt u een citroen doormidden snijden en hier de kruidnagels insteken: dit zal de muggen ver bij u weg houden.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

800 gram rundvlees 30 gram boter 1,5 teentje knoflook 2 uien 1 eetlepel (Olijf)olie 2 winterpenen 1 appel 3 tomaten 1 flesje (bok)bier 1 prei 2 theelepels honing 1 theelepel appelstroop 1 snufje peper 1 takje tijm 1 takje Rozemarijn 1 snufje Kruidnagel …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

De topper van mijn zusje in Griekenland, maar het is dan ook een authentiek Grieks recept van haar schoonfamilie uit Kato Garouna. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Grieks

Bij prachtige herfstkleuren hoort een kleurige schotel. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Nederlands

Soulfood uit het Caribisch gebied; een goede keuze als je veel gasten hebt; serveer er een grote schaal gemengde salade bij. …  Lees verder »

Dit is weer een crumble recept van mij, heel lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Engels

Als je dit als toetje wilt, zorg dan dat je een niet al te vullend hoofdgerecht hebt gegeten, want Baklava is erg lekker, maar ook erg vullend.. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Grieks

Geweldig recept. Neem er wel de tijd voor! Er gaat veel boter in, maar dat komt allemaal goed. De volgende dag smaakt de spekkoek pas ECHT lekker. IEDEREEN DIE DIT GEPROEFD HEEFT WIL MEER!!! …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Indonesisch

Waarom zet ik nu een appelmoes recept op Smulweb? Dat is toch supersimpel? Ok, dat is waar maar.. deze appelmoes Moet ik altijd maken voor de kleinkinderen, volgens deze lieverds is `oma Loes d`r appelmoes` de aller-lekkerste en ook bij de dochters en schoonzonen vindt deze appelmoes gretig aftrek. Dus zet ik hem maar eens op Smulweb, dan kunnen ze hem zelf ook eens maken! Vandaag heb ik het gemaakt voor 8 personen en heb ik van alles de dubbele hoeveelheid gebruikt. (behalve het kaneelstokje daar heb ik een grote van genomen). 1 kruidnagel is voor 1 kilo, (of 1 mespuntje poeder voor 1 kilo). De kruidnagel plus de fijn gemalen peper geven deze appelmoes een subtiel stukje extra. Ik heb dit keer 2 kilo goudrenetten (met schil gewogen) genomen. En 200 gram suiker toegevoegd dat was zoet genoeg!Dus wil je minder maken? Volg het recept want dat is voor 1 kilo goudrenetten. Wil je meer maken? Verdubbel het recept wat ik dus dit keer heb gedaan. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Niet enkel tiramisu vraagt om een vleugje amaretto. De zachtzoete Italiaanse likeur smaakt een beetje naar amandelen en is daarom ook heerlijk in combinatie met appeltjes. Serveer ze lauw      …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Belgisch

Deze spicy wrap met spruitjes en venkel is een licht vegetarisch gerecht. Het gerookte paprikapoeder en de andere specerijen geven een kruidige smaak. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Vegetarisch

Rode kool met honing in plaats van appeltjes, super lekker     …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Belgisch

De dagen worden richting de herfst echt wel korter. Dat merk je des avonds, de temperatuur daalt ook behoorlijk des nachts en in de vroege ochtendstond nadert hij tot het vriespunt. Van de moestuin hebben we de uien alweer geoogst en die hangen te drogen. Gisteren de eerste winterwortels uit de grond getrokken voor de Veluwse hutspot (dat is met bruine bonen er bij in) en vandaag de hachee naar Grootmoeders recept. Vandaag ook een polletje aardappels erbij omhoog gehaald. Mijn eega is niet echt gek van hutspot, vandaar. Dus dat alles bij elkaar wordt weer een echt oudhollands stoofpot, stamppot festijn. Het gerecht voor de Veluwse Hutspot vind je terug via mijn smulweb pagina: https://www.smulweb.nl/recepten/1465959/Veluwse-hutspot-met-ambachtelijke-rookworst en het werd nu echt tijd om onze hachee er aan toe te voegen. …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

Bobotie is een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht. Dit recept komt uit Smulweb Magazine 25, te vinden op bladzijde 58. …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Afrikaans

Lekkere lamsbrochetten die pittig van smaak zijn omdat het vlees minstens 4 uur heeft gemarineerd …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Belgisch
Top