1. Home
 2. Wiki
 3. Kruiden
 4. Rozemarijn

Rozemarijn

Rozemarijn is afkomstig van een houtige plant die altijd groen blijft. Rozemarijn groeit oorspronkelijk langs de kust van de Middellandse zee en heeft qua vocht vaak aan dauw genoeg vocht om te kunnen overleven. Rozemarijn wordt al eeuwenlang gebruikt bij het bereiden van diverse gerechten en ook in schoonheidsmiddelen wordt vaak rozemarijn toegevoegd. De rozemarijnnaaldjes hebben een sterke, uitgesproken harsachtige geur en smaak die goed past bij hartige gerechten en robuuste maaltijden. Rozemarijn maakt van simpele aardappeltjes uit de oven een ware traktatie en is ook in stoofschotels onmisbaar. De smaak kan het beste omschreven worden als krachtig, enigszins bitter, kruidig en zoet. Zelfs na een lange bereidingstijd behoudt rozemarijn haar smaak. Bij verschillende vleessoorten is rozemarijn een heerlijke toevoeging die daarnaast de smaak van het vlees overeind houdt en niet overheersend is. Ook in soepen, sauzen of ovenschotels is rozemarijn een heerlijke smaakmaker.

Bewaren
Rozemarijn is een kruid dat aan smaak wint door het te drogen. Om de rozemarijn te drongen hang je het kruid ondersteboven uit, weg van het licht of een warmtebron. Denk aan een schuur. Na het drogen houdt u de rozemarijn nog ongeveer een jaar goed. Wilt u de rozemarijn liever vers gebruiken, dan kunt u het kruid het beste in een plastic zakje doen en bewaren in de groentelade van de koelkast. Zo blijven de kruiden tot maximaal een week na dato nog goed.

Invriezen
Rozemarijn verliest zijn smaak als u het invriest. Wilt u het toch invriezen, dan kunt u dat op verschillende manieren doen. Als u de rozemarijn invriest terwijl het nog vers is, kunt u het invriezen in een diepvrieszakje. Vergeet de peterselie niet eerst af te wassen en aan de lucht te laten drogen. Ook kunt u rozemarijn invriezen in een ijsblokjeshouder. Vul elk vakje met rozemarijn.

Vervangen
U kunt rozemarijn vervangen naar een kruid naar keuze in het geval dat de smaak u net niet aanstaat. Alle kruiden komen met elkaar overeen maar hebben een ander aroma, U kunt dus uit veel kruiden kiezen, het is maar net waar u trek in heeft of wat u goed bij uw gerecht vindt passen. U kunt rozemarijn vervangen door een ander kruid zoals bijvoorbeeld basilicum, dille of eventueel salie.

Snijden
Voordat u de rozemarijn gebruikt, kunt u de naaldjes van het kruid het beste zeer fijn hakken. Zorg ervoor dat u de takjes van hun bladen ontdoet en hak daarna de naaldjes fijn. U kunt ook een heel takje gebruiken, maar vergeet het takje dan niet te verwijderen voordat u het opdient.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

De courgettes in m'n groentetuintje groeien tegen de klippen op en ook de eerste tomaten in het kasje kleuren rood, dus lekker smullen.... …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Als je in Italië spaghetti bolognese vraagt , zal men je misschien vragend aankijken. Wat wij bolognese noemen, heet in Italië gewoon ragù. Om deze saus der sauzen te maken, moet je wel vroeg uit de veren. Als je dan toch voor dag en dauw opstaat, ga je naar de vroegmarkt en bestelt daar …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Italiaans

800 gram rundvlees 30 gram boter 1,5 teentje knoflook 2 uien 1 eetlepel (Olijf)olie 2 winterpenen 1 appel 3 tomaten 1 flesje (bok)bier 1 prei 2 theelepels honing 1 theelepel appelstroop 1 snufje peper 1 takje tijm 1 takje Rozemarijn 1 snufje Kruidnagel …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Nederlands

Supersnelle aardappeltjes uit de oven. Door ze in blokjes te snijden zijn ze veel sneller gaar. Je kunt in plaats van rozemarijn ook gerust andere kruiden gebruiken, zoals tijm of salie. Of doe er eens gebakken uitejs, gehalveerde champignons of stukjes rookspek doorheen. €Lees meer: 12x aardappels om je vingers bij af te likken …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Wereld

Daar is hij dan want ik ben nu even alleen. Ik heb net deze ovenschotel weer eens gemaakt, een traktatie, en kan er de de hele week van nemen! Wil je echt eens scoren dan is dit het blijvertje. Super de luxe macaronischotel met 3 soorten kaas en rijkelijk gevuld met gehakt/tomaten/chorizo vulling en kaassaus. Als het wat kouder wordt, zoals herfst en winter uitermate voedzaam. Wel wat calorieën, maar die verbrand je met de kou makkelijker en sneller dan in de zomer. Wat macaronischotel betreft is dit wel mijn toppertje. Je weet niet wat je proeft dus ga zelf maar proberen en ik zie graag een reactie en hoor het dan wel. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Internationaal

Dit recept komt uit het kookboek van Mathijs Vrieze: `Lekker en gezond koken met Mathijs`. Zie voor meer informatie en webshop http://www.mathijsvrieze.nl. Een dagje zonder vlees past prima in een verantwoord voedingspatroon. Hoewel je deze rösti natuurlijk ook kunt gebruiken als bijgerecht. Rösti, maar dan een variant op de standaard aardappelrösti. Het is niet moeilijk om een variatie te bedenken, maar let wel op de smaakcombinatie. …  Lees verder »

Italiaanse pastaschotel met heerlijk op smaak gebrachte tomatensaus met gehaktballen en mozzarella uit de oven …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Italiaans

Een overheerlijk recept speciaal voor in de herfst. Lekker te combineren met pasta …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Europees

Deze super lekkere  pizza is voor de kaasliefhebbers  …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Italiaans

Lekkere geflambeerde gamba met een hoog 'show gedeelte' …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Frans

Heerlijk verse poonfilet is zo makkelijk te bereiden en ook overheerlijk met mooi weer, je waant  je in zuidelijke streken en hoeft geen uren in de keuken te staan. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Mediterraan
Top