1. Home
 2. Wiki
 3. Kruiden
 4. Kardemom

Kardemom

Kardemom is een peul met een frisse, mentholachtige smaak en geur. Naast menthol heeft kardemom ook citrusachtige pepersmaak. Het is na vanille en saffraanéén van de meest kostbare specerijen ter wereld. Kardemom groeit aan een plant die tot 5 meter hoog kan worden. Vooral in de regenwouden van Zuidoost Azië komt deze plant voor. Nadat de plant bloemen heeft gegeven vormen zich uit deze bloemen peulen. Deze peulen zijn de kardemom zoals wij die kennen. Voordat deze peulen rijp zijn worden ze geplukt, daarna worden ze gesorteerd en gedroogd. De gedroogde kardemom is vrij taai waardoor ze in gerechten soms alleen worden meegekookt en daarna worden verwijderd. Ook kunnen de kardemompeulen eerst worden vermalen in bijvoorbeeld een vijzel of kunnen de zaadjes uit de peul worden gehaald. Omdat kardemom een vrij sterke smaak heeft is een kleine hoeveelheid van deze specerij voldoende. Kardemom wordt gebruikt in curry's maar ook sommige taarten kunnen niet zonder de smaak van deze peulen.

Vervangen
Kardemom is familie van gember. Kardemomzaadjes worden vaak gebruikt om garam masala te maken. Als u niet aan kardemom kunt komen, kunt u ook kruidnagel gebruiken: dit is iets aromatischer dan kardemom, maar lijkt er wel op. Ook kunt u hier kaneelpoeder en nootmuskaat aan toevoegen.

Gezond
Kardemom is daarnaast ook erg goed voor de gezondheid: indien u last heeft van maagklachten, heeft kardemom een positieve uitwerking op deze klachten. Daarnaast bevordert kardemom ook nog eens de eetlust. Tenslotte helpt het u ook nog tegen een eventuele slechte adem: kardemom heeft een zuiverende uitwerking op de adem van de mens.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Dit recept heb ik gekregen van een vriendin die gek is op Oosters koken, dit is (volgens mijn vriendin) een typisch eenvoudig gerecht uit Pakistan wat haar mond doet wateren iedere keer dat ze er aan denkt! Ik heb het 18.11.2011 weer eens gemaakt en nu ook foto`s toegevoegd. Ik kan alleen maar zeggen, het was weer heerlijk. Bovendien is het een slankrecept van 320 cal. p.p. en geschikt voor in de slowcooker. De tijden die in dit recept vermeld staan zijn voor de braadpan (gas). In de slowcooker duurt het ongeveer 3 uur bij mij was het al gaar na 2 uur maar raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je slowcooker want de tijden verschillen behoorlijk. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Aziatisch

Waarom zet ik nu een appelmoes recept op Smulweb? Dat is toch supersimpel? Ok, dat is waar maar.. deze appelmoes Moet ik altijd maken voor de kleinkinderen, volgens deze lieverds is `oma Loes d`r appelmoes` de aller-lekkerste en ook bij de dochters en schoonzonen vindt deze appelmoes gretig aftrek. Dus zet ik hem maar eens op Smulweb, dan kunnen ze hem zelf ook eens maken! Vandaag heb ik het gemaakt voor 8 personen en heb ik van alles de dubbele hoeveelheid gebruikt. (behalve het kaneelstokje daar heb ik een grote van genomen). 1 kruidnagel is voor 1 kilo, (of 1 mespuntje poeder voor 1 kilo). De kruidnagel plus de fijn gemalen peper geven deze appelmoes een subtiel stukje extra. Ik heb dit keer 2 kilo goudrenetten (met schil gewogen) genomen. En 200 gram suiker toegevoegd dat was zoet genoeg!Dus wil je minder maken? Volg het recept want dat is voor 1 kilo goudrenetten. Wil je meer maken? Verdubbel het recept wat ik dus dit keer heb gedaan. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Geweldig recept. Neem er wel de tijd voor! Er gaat veel boter in, maar dat komt allemaal goed. De volgende dag smaakt de spekkoek pas ECHT lekker. IEDEREEN DIE DIT GEPROEFD HEEFT WIL MEER!!! …  Lees verder »

 •  > 120 min.
 • Indonesisch

Met marinades krijgt vlees, vis of kip extra smaak. Ook =worden de gerechten door het marineren malser. Om te beginnen zijn hier zeven lekkere marinades om uit te kiezen. …  Lees verder »

De echte, nog van mijn oma en heel erg makkelijk en snel (voor een spekkoek dan!). …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Indonesisch

Dit recept is heerlijk bij griekse vleesgerechten. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Grieks

Een heerlijke ontbijtkoek. Aangepast aan mijn eigen smaak Men moet het aantal personen invullen. Anders kan je recept niet geplaatst worden. Dit is zo onzinnig !  Heb er maar `n 1 bijgezet. Hi hi.   …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Lekker snel, super mals, pittig en makkelijk zo uit de pan op het bord. Even laten afkoelen, kluiven en smullen. Kan ook in de oven en in de zomer buiten op de barbecue. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Portugees

Geen tijd 's morgens? Geen probleem. Deze overnight oats maak je de avond ervoor klaar. Zo kan je de dag zonder stress genieten van een superlekker ontbijt met fruit.    …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Belgisch

Flapjack klinkt je misschien niet bekend in de oren, maar het is een kindvriendelijke snack !  Deze gebakken havermoutkoek is wel het favoriete tussendoortje van veel Britse kinderen. Hoog tijd om dit lekker vieruurtje bij ons te introduceren. Met een mengeling van havermout, boter, suiker en noten maak je stevige vierkante of rechthoekige repen die je afbakt in de oven. Je kan ook rozijnen of andere ingrediënten toevoegen naar eigen smaak. Jeroen serveert er een portie kardemom-kaneelslagroom bij. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Engels

Hier in Duitsland wordt al november begonnen met het bakken van Plätzchen (kerstkoekjes). De koekjes worden vaak mooi ingepakt en cadeau gedaan en natuurlijk tot het volgende jaar lekker zelf opgesmikkeld. Ik bak al heel veel jaren kerstkoekjes. Ieder jaar zeg ik weer: Ik doe het niet meer, maarkan het toch niet laten. Dit jaar ook ivm Corona heel veel koekjes naar het Verpleeghuis hier in Stadtlohn gebracht. Dit zijn weer twee van de vele soorten die ik gebakken heb. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Duits

Op reis in India heb ik de lekkerste butter chickens gegeten. De laatste avond in Mumbai stond er butter chicken rissoto op de kaart, dit moest ik proeven! De combinatie tussen risotto en butter chicken is echt heerlijk, maar probeer het maar eens na te maken.. Deze versie komt redelijk in de buurt van de versie uit Mumbai, maar om het gerecht wat op te frissen serveer je het in een geroosterde paprika uit de oven. Perfect als voor- of tussengerecht. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Wereld

Kerrie Madras poeder is een heerlijk, enigszins pikant, kruidenmengsel genoemd naar de Indische stad Madras in het zuiden van India. Curry Madras is echter onbekend onder die naam in India zelf. Het is een naam die in Indische restaurants in Groot Brittannië is ontstaan. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Indisch

Garam masala is een uitgebalanceerde mix van geroosterde kruiden en specerijen die worden fijngestampt met een vijzel. In de Indiase keuken worden gemalen kruiden altijd aan het einde van de bereiding over het gerecht gestrooid en hele kruiden aan het begin.Het woord garam betekent warm en masala betekent kruidenmix. Garam masala is dus een kruidenmix waar het warm van krijgt.Garam masala heeft een milde maar intense smaak  die zo gelaagd is dat de verschillende smaken elkaar versterken.In Indiase huishoudens wordt garam masala vrijwel dagelijks gebruikt. De samenstelling verschilt per streek en zelfs per gezin. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Indisch

Een heerlijke spicy en vegan appeltaart met Flora Plant.  …  Lees verder »

 •  60-120 min.
 • Nederlands
Top