1. Home
 2. Wiki
 3. Groenten
 4. Asperge

Asperge

Asperges zijn de scheuten onder aan de wortel van de aspergeplant. De asperges kunnen groen of wit van kleur zijn. De witte asperges groeien onder de grond en krijgen geen licht, vandaar de witte kleur. Groene asperges daarentegen groeien boven de grond en in het licht. Asperges hebben een hele kenmerkende smaak, die namelijk heel zacht is. Groene asperges hebben een net wat sterkere smaak dan witte asperges. In Noordwest-Europa worden voornamelijk de witte asperges gegeten, in ItaliŽ de groene. De naam asperge komt van het Latijnse aspergere, wat besprenkelen betekent. De eerste vorm van aspergeconsumptie is helemaal terug te vinden tot in de tijd van de Egyptenaren. Het begin van de lente is echt aspergetijd. De Nederlandse asperges zijn tussen maart en juni verkrijgbaar in de supermarkten en bij de groenteboer. Asperges zijn heerlijk in de klassieke combinatie met gekookt ei, ham en krieltjes, maar ook in de vorm van aspergesoep of als extra ingrediŽnt in een salade.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Traditioneel, maar zoooo lekker.... …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

40 gram roomboter, 40 gram bloem, 1 liter aspergenat (gemaakt van de gekookte schillen) stukjes gekookte asperge, 1/2 bouillonblokje (vlees of kruidenbouillon), 1 ei, 1 dl melk of 1/2 dl room, nootmuskaat. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Asperges en rabarber zijn 2 ultieme lente producten. Ik eet ze vaak genoeg samen. Dat wil zeggen de rabarbercompote als fris bijgerecht. Ik heb er eigenlijk nooit eerder aan gedacht om ze samen in een gerecht te gebruiken. En toch is het helemaal niet zo gek. De friszure smaak van de rabarber is juist bij uitstek geschikt voor in een compote. En ik kan je vertellen dat het een perfecte match is met de asperges. Let wel op dat je de chutney goed laat inkoken totdat hij stroperig is voordat je het in de potten doet. Was voor gebruik de potjes goed af met heet water af of doe ze eerst in de afwasmachine. En gebruik bij voorkeur nieuwe potjes. (Blokker/Boerenbond) TIP: Bewaar de geopende potjes chutney in de koelkast. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Als je toch van plan bent om aspreges te eten gooi dan zeker niet de schillen weg want daar maak je de lekkerste soep van. …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

We eten asperges het liefst gewoon gekookt, maar in het seizoen wil ik graag experimenteren met een variatie. Dit gerecht is geschikt zowel als voor of tussengerecht of bijgerecht, want met wat gebakken aardappeltjes bijvoorbeeld ¬†en een lekker stukje vlees of vis , maak je er al ¬†snel ¬†een smakelijk hoofdgerecht mee. De crumble van zwarte olijven was hier wel op zijn plaats om het gerecht wat extra kleur te geven¬† https://www.smulweb.nl/recepten/1478907/Smakelijk-zwart-olijven-crumble-poeder …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Italiaans

Allemaal niet te ingewikkeld , en met weinig tijd . lekker zijn ze allemaal ( als je geen vis allergie hebt natuurlijk )¬† gewoon ingredienten halveren als je geen 20 +/_¬† man over de vloer krijgt. …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Internationaal

Dinsdag komen de kinderen weer eten en dan wil ik ze graag op dit gerecht trakteren. Snel klaar en het lijkt me een heerlijke salade. Compleet met de krieltjes. Het recept stond beschreven voor 3 personen. Ik heb het aangepast naar 4. Helaas niet zonder pakjes of zakjes, want ik ga mijn toevlucht nemen tot een zakje aspergesaus. Of maak eventueel onderstaande saus en voeg basilicum toe. Oh, wat heeft iedereen gesmuld. Ik gaf mijn eigen draai aan dit recept door op de groene salade een lichte dressing te sprenkelen en wat culinaire pittenmix er nog overheen te strooien.Werkelijk een feest op het bord met als finishing touch de warme aspergebasilicumsaus op de warme asperges en de knapperig gebakken krieltjes. En om de saus te maken gebruikte ik aspergebouillon. https://www.smulweb.nl/recepten/1471009/Van-schillen-en-kontjes-naar-bouillon-naar-aspergesaus …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Wereld

Witloof met ham en kaas kent iedereen. Preirolletjes met ham en kaas is ook bekend, maar wist je dat je dit ook kan doen met asperges? Helemaal Belgisch! …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Belgisch
Top