1. Home
 2. Wiki
 3. Fruit
 4. Aardbei

Aardbei

De aardbei is een van de meest populaire fruitsoorten. Een aardbei is een rode vrucht die zoet van smaak is. Het hoogseizoen van de aardbei is de zomer. De bijnaam van de aardbei is dan ook 'het zomerkoninkje.' Aardbeien zijn in de zomer volop verkrijgbaar. In de zomer kan de aardbei als lekker tussendoortje worden gegeten, maar ook door de yoghurt worden gedaan als toetje. Sommige aardbeiliefhebbers doen zelfs aardbeien op de boterham. De aardbei die wij vandaag de dag kennen is ongeveer tweehonderd jaar oud. De aardbei komt oorspronkelijk uit Amerika, maar is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Nederlandse fruitcollectie. Iedereen is dol op aardbeien. Een populaire manier om aardbeien te eten is uit het kommetje, met een schepje suiker. Anderen houden ervan om aardbeien in de blender te gooien en er een frisse smoothie van te maken. Ook is het een mogelijkheid een aardbeitje in de champagne te gooien.

Schoonmaken
Aardbeien komen meestal vrijwel schoon uit de winkel, maar het kan natuurlijk dat u ze alsnog wilt schoonmaken in verband met pesticiden. Dit kunt u het beste doen door de kroontjes aan de steeltjes te laten zitten en ze vervolgens voorzichtig af te spoelen. Dit omdat de kroontjes voorkomen dat de aardbei zich volzuigt met water en daardoor minder lekker zal smaken! Het is het beste om de aardbeien niet onder de kraan schoon te maken, maar ze in een bakje met water te stoppen. Hierdoor voorkomt u het kneuzen van de aardbeien. Na het wassen kunnen de kroontjes er gewoon weer af.

Bewaren
In het geval dat uw aardbeien helemaal vers zijn, kunt u de aardbeien gerust een week bewaren. Vaak zijn de aardbeien uit de supermarkt echter al minstens een week oud: deze zijn dan nog maar een paar dagen goed. Buiten de koelkast kunt u aardbeien een dag bewaren, in de koelkast kan dit tot wel 3 dagen. Ook kunt u ze natuurlijk invriezen. Leg ze naast elkaar op een plat bord en laat ze bevriezen. Dit voorkomt kneuzen. Verpak ze vervolgens in gesloten zakjes of bakjes en stop ze weer in de vriezer: zo blijven ze 8 tot 12 maanden goed.

Bakken
U kunt er ook voor kiezen om uw aardbeien te bakken. Aardbeien zijn niet de beste fruitsoort om te bakken omdat ze eerder hun textuur in de oven kwijtraken dan bijvoorbeeld bessen of frambozen. Toch kan het bakken van aardbeien lekkere toetjes opleveren. Als u uw aardbeien roostert, worden ze zachter en de smaak intenser. Het water lost op en de zoetheid van de aardbeien wordt geconcentreerder. Dit kunt u doen door uw aardbeien te snijden en ze vervolgens in de oven te zetten met eventueel wat suiker. Nadat u ze in de oven heeft gezet, is het wel belangrijk om ze binnen een paar uur na het bakken te gebruiken voor uw toetje.

Reacties (0)

Leuk wiki? Deel het

Monchoutaart, wie lust hem eigenlijk niet? Altijd goed. Dus probeer ook dit recept eens, smullen! Let wel op: voordat je de vruchten/of vlaaivulling erop doet de taart eerst een hele nacht in de koelkast zetten!   …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

IJstaart met cake in gebakken eiwitschuim. Super feestelijk en super makkelijk om te maken!! Voor het bereiden: 20 minuten, in de vriezer: 30 minuten, in de oven bakken: 8 tot 10 minuten En je kan het een dag van tevoren al maken en in de diepvries bewaren.  …  Lees verder »

- 115 gram witte chocolade, in stukjes - 120 ml slagroom- 1 eetlepel rum of vanille-essence- 115 gram boter- 175 gram suiker - 3 eieren- 225 gram bloem- 2 theelepels bakpoeder- Snufje zout - 675 gram aardbeien, in plakjes- 1 hele aardbei, ter garnering- 7,5 deciliter slagroom - 2 eetlepels rum of aardbeienlikeurVoor de moussevulling:- 250 gram witte chocolade, in stukjes - 3,5 deciliter slagroom-2 eetlepels rum of aardbeienlikeur …  Lees verder »

 •  20-30 min.
 • Nederlands

Een kwarktaart volgens familie recept …  Lees verder »

 •  30-60 min.
 • Nederlands

Warm fruit met een heerlijk kruimeldeeglaagje uit de oven. Makkelijk om te maken! …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Internationaal

Een slank recept afkomstig van mijn weight watchers leidster …  Lees verder »

8 dungesneden plakken cake 12 bollen ijs, bijv aardbei, pistache en vanille 1 borrelglaasje sinaasappellikeur 1 blikje fruitcocktail 4 eiwitten 150 g. suiker sap van 1/2 citroen om te ontvetten …  Lees verder »

Variatie op het tiramisu Toetje met verse aardbeien. …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Internationaal

Met de nieuwe Signature Blends van Karvan Cévitam maak je in een handomdraai de lekkerste drankjes. …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Wereld

SSST ... Dat staat voor een super , snel, slank toetje. Als de aardbeien in het seizoen zijn eten we ze vrijwel bijna elke dag. Ze zijn lekker, gezond en bevatten weinig calorieën , zijn heerlijk op een beschuitje, op een boterham, of gemengd met ander (zomer)fruit als verfrissend , gezond tussendoortje. Deze combinatie met de zomerkoninkjes gepureerd en als flip gemengd met Griekse yoghurt en wat vanille of poedersuiker is  met slechts 3 ingrediënten een heerlijk toetje, dat je zuigend of lepelend kunt nuttigen …  Lees verder »

 •  0-10 min.
 • Nederlands

Van de aspergemousse had ik slagroom over en die wilde ik zo snel mogelijk verwerken. Dat werd dus dit toetje. https://www.smulweb.nl/recepten/1479773/Aspergemousse-in-een-glaasje   …  Lees verder »

 •  10-20 min.
 • Nederlands
Top