Rueda wijnen

Wijnen uit Rueda zijn booming

En dat is eigenlijk best logisch. De wijnen uit deze Spaanse regio zijn lekker fris en strak, met een opvallende bite. Dat komt onder andere door verdejo: de belangrijkste druif in Rueda.

De naam Verdejo komt van het Spaanse woord voor groen (”verde”). Verdejo wijnen hebben over het algemeen de volgende smaken: venkel, witte perzik, grapefruit, groene meloen, limoen, met grassige tonen.

Bestel hier Rueda wijnen

D.O. Rueda is een van de belangrijkste witte wijngebieden van Spanje. De regio is de bakermat van de verdejo druif (inderdaad, die van die heerlijk zomerse witte wijnen!) en is de thuisbasis van talloze wijngaarden die meer dan 100 jaar oud zijn. Die wijngaarden liggen op grote hoogte, namelijk zo’n 700 tot 850 meter boven de zeespiegel!

In de streek heerst een continentaal klimaat en daardoor kunnen temperatuurverschillen tussen dag en nacht enorm zijn! Overdag zweten de druiven in de brandende Spaanse zon, en ’s nachts bibberen ze van de kou. En juist op dát moment worden ze geoogst – zo blijft die knapperige frisheid namelijk behouden!

Gebakken zwaardvis met tomaat en olijven

Tijd om weer eens de (buiten)keuken in te duiken! Deze gebakken zwaardvis met tomaat en olijven is een heerlijk zomerse optie om je in Spanje te wanen. Je voelt je natuurlijk extra zomers met een frisse Rueda wijn erbij!

Bekijk recept

Gefrituurde spiering

Gefrituurde spiering is heerlijk als borrelhapje of als onderdeel van een tapasplank. De visjes hebben best een vissige smaak, in combinatie met de knapperige, gefrituurde eigenschappen van het gerechtje heb je een wijn nodig met een mooie frisheid, maar wel genoeg body. 

Bekijk recept

Sliptongetjes en huisgemaakte parmezaan frietjes

Sliptongetjes zijn een waar feestje! Daar mag dan natuurlijk ook wel een bijzonder glas bij. “The Maker” van Pedro Escudero is een Verdejo van oudere druivenstokken. 

Bekijk recept

Spaanse vissoep met garnalen

Heb je wel al de Rueda in huis, maar nog geen recept? Hierbij onze tip voor een rijke Spaanse vissoep met garnalen

Bekijk recept

De druiven van Rueda

Al zeker in de elfde eeuw werden ten zuiden van Valladolid witte wijnen gemaakt op basis van de verdejo. Maar het is niet de enige druif van de streek. Voor wit vind je er ook sauvignon blanc, viura en – nog altijd – palomino fino. Rood en rosé worden gemaakt van tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en garnacha. Toch is de verdejo dé parel van Rueda, en ligt hier de focus op.

Meer over rueda

‘Alleenheerser’ verdejo

De verdejo, die alleen in Rueda zo weet te schitteren, speelt hier een steeds prominentere rol. De populariteit van de wijnen komt grotendeels door deze lokale druif, met zijn aromatische kracht en goede zuren. De verdejo levert wijnen op met een krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense en droge smaak, fris en met een bite. Dat is karakteristiek voor Rueda Verdejo.

Meer over rueda wijnen
Home Recepten