Zweedse kerstham
Origineel en erg smakelijk gerecht
-circa 1,5 kg gepekelde opgerolde ham -1 ui -1 laurierblad en 2 kruidnagels -2 wortels -10 peperkorrels -1 eiwit -1 el suiker -1 th lepel mosterd -3 el paneermeel -boter
-zet een Romertopf 10 min in water -schil de ui en steek met de kruidnagels het laurierblad erop -snij de wortels doormidden - leg de ham met het zwoerd naar boven in de Topf en doe de ui met de kruiden, wortel en peperkorrels erbij -deksel erop en de Topf in de koude oven zetten -zet de hitte op 225?C en laat in 2 uur gaar worden
-snij dan het zwoerd en een vetlaag van 2 cm van de ham -klop het eiwit stijf onder toevoeging van de suiker en roer op het laatst de mosterd erdoor -bestrijk de vetkant van de ham met deze "sneeuw" en strooi er wat paneermeel op -smelt de boter en druppel deze over de "sneeuw" -laat de ham zonder deksel kort in de oven bakken op 250?C
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op28-10-2003Scandinavisch Hoofdgerecht> 120 min.
julskinka (zweedse kerstham)
Met dank aan Tabitha, die dit postte in de Feestrecepten mailinglist. Prinsessornas Kokbok - Jennu ?kerstrom (1941)
1 lichtgezouten ham van ong. 4-4/2 kilogram (ongekookt), water, ----panering----, 1/2 eetlepel mosterd, 1 eetlepel suiker, 3 eetlepels verkruimelde beschuiten (of skorpor - Zweedse beschuiten), ,
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op23-11-2000Scandinavisch Hoofdgerecht> 120 min.
Joulukinkku (Kerstham uit Finland)
Voor 8 personen. Met de Zweedse variatie.
1 matig gezouten, licht gerookte ham (ca. 3 kg), 2 blaadjes laurier, 10 peperkorrels, 5 jeneverbessen, 6 pimentkorrels, 1/2 theel gemalen kruidnagelen, water, 3 eetl middelscherpe mosterd, 2 eetl lichte rietsuiker, 2 eetl paneermeel,
- Scandinavisch
- > 120 min.
- Geplaatst op17-09-2002Scandinavisch> 120 min.
Julskinka
Zweedse Kerstham. Traditioneel Zweeds recept
3 kg. magere ham met zwoerd, 1 ei, 2 eetlepels mosterd, 1 eetlepel suiker, 3 eetlepels broodkruimels
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op03-01-2000Scandinavisch Hoofdgerecht> 120 min.