Spaanse bonenschotel met Chorizo
Deze Spaanse stoofschotel is lekker pikant door de Pimentón de la Vera en de Chorizo. Wil je het iets minder pittig gebruik dan gewone gerookte paprikapoeder.Let op: Als je droge bonen gebruikt moet je ze de avond van te voren al in het water te weken zetten.TIP: Je kunt ook voorgekookte krieltjes of stukken gekookte aardappel toevoegen of erbij serveren. Alleen brood erbij is ook prima.
Ingrediënten 4 personen
- 300 gram verse Chorizo worstjes, in plakjes, - 125 gram gerookte spekreepjes, - 400 gram (witte)bonen, ik had zwarte ogen bonen (kikkererwten kan ook), - 1 ui, gesnipperd, - 2 teentjes knoflook, gehakt, - 1 tl Pimentón de Vera (of gerookt paprikapoeder), - 3 (punt)paprika's, in reepjes, - 1 blik tomatenblokjes, - 1 laurierblad, - 1 takje rozemarijn, - 2 takjes tijm, - pezo, - olijfolie, - peterselie om te garneren,Bereidingswijze
- Verwarm een scheutje olijfolie en bak hierin de spekreepjes met het laurierblaadje.- Voeg de takjes tijm, rozemarijn en de gehakte knoflook toe en schep dit door elkaar. Voeg ook de ui toe en fruit deze mee.- Doe dan de Pimentón de Vera en de paprikareepjes erbij en schep alles goed door elkaar. Let op dat het poeder niet aanbrandt, doe er zodig een klein scheutje water uit de waterkoker bij.- Voeg de plakjes worst toe en schep deze erdoor.- Doe de afgespoelde bonen en de tomatenblokjes erbij, schep weer alles door elkaar en voeg een flinke scheut heet water toe. - Laat dit alles een kwartiertje zachtjes pruttelen (deksel eraf) zodat er een mooie dikke saus ontstaat.- Maak indien nodig op smaak met peper en zout. (In mijn geval was dat niet nodig).- Schep de stoof in een schaal er garneer met fijngeknipte peterselie.