Zuurkoolschotel volgens Moeders Recept
Een ovenschotel van aardappelpuree, zuurkool, gehakt en ananas. M'n moeder maakte dit vroeger heel vaak, en het was altijd bijzonder smullen!
Ingrediënten 4 personen
1 1/2 kilo aardappelen (kruimige), 1 kilo (wijn)zuurkool, 500 gram gehakt, peper, zout, melk, nootmuskaat, 2 eieren, ketjap (zoet), 4 rode uien, paneermeel, boter, blik ananas en eventueel geraspte kaas.Voorbereiding
Kook de zuurkool zoals aangegeven is op de verpakking - Kook de aardappelen zo'n 20 minuten - Prak de aardappelen fijn en maak er aardappelpuree van: flink wat melk, 2 eieren, peper, zout en nootmuskaat naar smaak toevoegen; dit alles goed stampen totdat het een luchtig geheel wordt. De gehalt rullen met de fijngesneden uien erbij. Hierbij naar smaak ketjap, peper en zout toevoegen.
Bereidingswijze
Pak de ovenschaal en vet deze in met boter. Doe vervolgens eerst een laagje aardappelpuree op de bodem, hierover een laag zuurkool en vervolgens de gehakt, uitjes en de ananas in stukjes. Dit herhaal je eenmaal. Vervolgens weer een laag aardappelpuree. Hier doe je eventueel geraspte kaas op, bedek dit met apneermeel en een paar klontjes boter. Vervolgens zet je deze schaal in de over en laat dit ongeveer 30 minuten op 175 graden staan.