zuurdesem
Zuurdesem is een natuurlijk vorm van gisten, om brood te laten rijzen.
5 eetlepels meel en een scheutje lauwwarm water.
Deze combinatie omroeren, en in een afgedekt kommetje wegzetten, op kamer temperatuur. Iedere dag een lepel meel erbij doen en een scheutje water. In de loop van de week zullen er kleine luchtbelletjes verschijnen en zal de desem fris-zuur gaan ruiken Na 7 dagen is de zuurdesem klaar, om gebruikt te worden bij de bereiding van brood.
- Regionaal
- 0-10 min.
- Geplaatst op25-06-1999Regionaal0-10 min.
Zuurdesem
Zuurdesem-volkorenbrood
Voor een brood van 400 gram, 5 el zuurdesemstarter, 5 el water, 4 el geplatte tarwekorrels, 30 gr roomboter, 1 eetlepel heidehoning (of sinaasappelhoning), 2 el melkpoeder, 1 tl zout, 120 gram broodbloem, 120 gram volkorenmeel, 1,5 tl gist,
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-12-199830-60 min.
zuurdesem maken
Zelf zuurdesem maken om vervolgens brood te kunnen bakken
Voor het zuurdesem zijn de ingredienten:, - eerste dag 8 eetlepels meel (hetzelfde meel waarvan uiteindelijk het brood gebakken gaat worden., - derde dag 2 a 3 eetlepels meel, - vierde dag 2 a 3 eetlepels meel, - vijfde dag 2 a 3 eetlepels meel
- Biologisch
- > 120 min.
- Geplaatst op04-01-2004Biologisch> 120 min.
Zuurdesem Roggebrood
Apart van smaak erg lekker met franse kaas
180 ml melk, 1 1/2 eetl olie, 3 eetl. stroop, 1 1/4 theel. zout, 1 eetl karwijzaad, 3 eetl. cacao, 60 gr. broodbloem, 150 gr. roggemeel, 75 gr. volkorenmeel, 3 eetl maismeel, 8 eetl zuurdesem
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op15-10-2000Nederlands> 120 min.
Zuurdesem roggebrood
Voor 2 broden : zuurdesem : 7 gram gist - 1 theelepel basterdsuiker - 2 koppen roggemeel - 3 1/2 dl warm water - brooddeeg : 1 kop roggemeel - 3 1/2 kop bloem - 1/4 kop bruine suiker - 3 theelepels karwijzaad - 2 theelepels zout - 7 gram extra gist - 2 1/2 dl extra warm water - 65 ml olie
- Nederlands
- 60-120 min.
- Geplaatst op29-07-2004Nederlands60-120 min.
Zuurdesem Roggebrood
Voor twee broden.
Zuurdesem: 7 g gedroogde gist* 1 theel. basterdsuiker* 2 koppen roggemeel* 3,5 dl warm water* Brooddeeg: 1 kop roggemeel* 3 1/2- 4 1/4 kop bloem* 1/4 kop bruine suiker* 3 theel. karwijzaad* 2 theel. zout* 7 g gedroogde gist, extra* 2,5 dl warm water, extra* 65 ml. olie.
- > 120 min.
- Geplaatst op13-07-2000> 120 min.
zuurdesem brood
Roggebrood van zuurdesem
Voor de desem, > 8 eetlepels volkorenmeel, > lauw water, , Voor het brood, > 800 g volkorenmeel, > 1/2 kop pepita's, > 1,5, theel zout, > lauw water
- Biologisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op05-02-2004Biologisch60-120 min.
Zuurdesem van Mos
Ouderwetse resep
Hier is 'n resep om 'n suurdeeg te maak, eintlik is dit 'n insuur vloeistof, Dit was mos genoem, mense het dit gebruik om mosbeskuit en ook mosbolletjies te maak. Dit was ook gebruik om moskonfyt te maak. Ek het ongelukkig nie 'n resep vir beskuit of bolletjies nie, maar die konfyt is maklik. Kook net die vloeistof tot dit so dik soos stroop is.,
- Afrikaans
- > 120 min.
- Geplaatst op25-07-2005Afrikaans> 120 min.
- Eigen recept
volkoren zuurdesem brood met vijgen
Dit brood is per ongeluk ontstaan, en je hebt er zuurdesem voor nodig
Volkoren broodddeeg, zuurdesem, vijgen, zonnebloempitten of gehakte noten, roggemeel
- Europees
- > 120 min.
- Geplaatst op30-10-2013Europees> 120 min.
- Eigen recept
volkoren zuurdesem brood met vijgen
Dit brood is per ongeluk ontstaan, en je hebt er zuurdesem voor nodig
Volkoren broodddeeg, zuurdesem, vijgen, zonnebloempitten of gehakte noten, roggemeel
- Europees
- > 120 min.
- Geplaatst op30-10-2013Europees> 120 min.
- Eigen recept
Zuurdesem met appelstroop en forelfilet
Zuurdesem met appelstroop en forelfilet
1 liter appelsap, 200 g bruine basterdsuiker, 1 snee zuurdesembrood, 2 forelfilets
- 60-120 min.
- Geplaatst op25-11-201460-120 min.
Zuurdesem zonder gist
Is nodig om een zuurdesembrood te maken ZONDER Gist
60 ml. water, 60 gram meel (roggen of tarwe), , ,
- > 120 min.
- Geplaatst op29-11-2001> 120 min.
Zuurdesem op basis van Gist
Is nodig om een zuurdesembrood MET Gist te maken
300 ml. water, 300 gram meel (roggen of tarwe), 1 eetlepel suiker, 2? theelepel droge gist, , ,
- > 120 min.
- Geplaatst op29-11-2001> 120 min.
Langzaam pizzadeeg met zuurdesem gemaakt met de broodmachine
Heerlijke krokante bodem door het gebruik van de zuurdesem. Je kunt het deeg tot 6 dagen na het maken gebruiken.
330 gram water op kamertemperatuur, 18 gram zout (iets minder dan een eetlepel), 510 gram bloem. Gebruik liefst bloem van harde tarwe, 405 bloem verkrijgbaar bij de Turk, 45 gram zuurdesem, theelepel gedroogde gist, eetlepel olijfolie,
- Italiaans
- > 120 min.
- Geplaatst op01-07-2012Italiaans> 120 min.
Op zuurdesem gebakken sardines, eiersalade met truffel
Dit recept is afkomstig van Jeroen Robberegt, de chef de cuisine van Grand Restaurant Karel V. Lekker als voorgerecht of zomers hoofdgerecht.
, 4 stuks sardines, Zuurdesem brood, 2 stuks scharrel ei, eiwit, Mayonaise, Truffel, Bieten blad, Pisenlit/Molsla,
- 0-10 min.
- Geplaatst op22-05-20080-10 min.
- Eigen recept
Salade van wortel, biet, krokante zuurdesem en mosterddressi
Een prachtige salade waarbij je de Magimix optimaal kunt gebruiken.
1 winterpeen, 2 rode bieten gekookt, 50 gram zuurdesembrood, 1 theel. mosterd, 2 eetl. azijn, 1 theel. honing, 2 eetl. bieslook gehakt, 50 gram pastrami, 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. zonnebloempitten
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-11-201330-60 min.
limburgs roggebrood
Brood gemaakt met zuurdesem
1 kommetje zuurdesem, 1 kg roggemeel, ongeveer 500 cc water, 2 theelepels zout.
- Regionaal
- > 120 min.
- Geplaatst op25-06-1999Regionaal> 120 min.
zuurdesembrood van een moederdesem
Dit is zuurdesemdeeg waar je steeds een gedeelte van gebruikt en daarna weer aanvuld.
Voor het moederdesem:, 120 gr. volkorentarwemeel;, 6 dl lauw water;, , Voor het zuurdesem basisrecept:, 600 gr. volkorenmeel;, 125 gr. moederdesem;, 2 theel. zeezout.
- > 120 min.
- Geplaatst op17-01-2001> 120 min.
zuurdesembrood
Zuurdesembrood uit een broodbakmachine
300 ml water, 10 g zout, 10 g suiker, 600 g volkorenmeel, 300 g zuurdesem, 16 g boter
- Biologisch
- > 120 min.
- Geplaatst op20-02-2001Biologisch> 120 min.
Lamsrack
Lamsrack met een heerlijk gekruide korst
3 dikke boterhammen wit of zuurdesem, 7 gr fijn gehakte bladpeterselie, 1 citroen,alleen de schil,goed wassen vooraf, 1 teentje knoflook,geperst, 60ml olijfolie, plus een beetje extra voor het bakken, zeezout, vers gemalen zwarte peper, 2 x Lamsrek met 8 botjes, 2 eetlepels Dion mosterd,
- Frans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op24-10-2004Frans Hoofdgerecht30-60 min.
Amuse van restaurant Beluga te Maastricht
Kleine zuurdesems met rolmopjes van tonijn met creme van amandelen, gedroogd spek en Ocietra kaviaar.
De hoeveelheden zelf aanpassen aan het aantal personen en amuse of voorgerecht., Ingredieten; verse zuurdesem of viergranen stokbrood*peterselie* verse tonijn* citroen* olijolie* gembersap* amandele* zure room* spekjes* kaviaar.
- Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op13-06-2002Voorgerecht0-10 min.
Speltbrood
Laat de lange rijstijd je niet weerhouden dit heerlijke brood te proberen.
Voor 1 groot brood:, 500 g volkoren speltmeel, 250 g volkoren roggemeel, 250 g grofgemalen spelt, 1 blokje (42 g) verse gist of 2 zakjes gedroogde gist, snuf suiker, 1/2 l karnemelk, 150 g zuurdesem, 1 el zout
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-03-200020-30 min.
Pitahbroodjes
Zelfgemaakt van magda 10 stuks
175 tot 250 ml lauw water, 1 eetl. droge gist, 1 eetlepel suiker, 350 gr. wit meel, 1 theel. zout, 1 theel. olie., Kan ook met zuurdesem of deels volkorenmeel.
- Goedkoop en snel
- 10-20 min.
- Geplaatst op11-11-2000Goedkoop en snel10-20 min.
zoet volkoren desembrood
Lekker zoet, maar stevig broodje!
- 125 ml vloeibare zuurdesem van volkoren speltmeel (recept om zelf zuurdesem te maken staat op mijn homepage), - 50 ml haverdrank, - 150 gram volkoren speltmeel, - 140 gram volkoren tarwebloem, - 3 eetlepels rijstevlokken, - 3 eetlepels rietsuikermelasse
- Biologisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op06-02-2004Biologisch60-120 min.
zuurdesembrood
Zuurdesem maken en dat gebruiken als rijsmiddel
Zuurdesem: roer een paar eetl. tarwemeel met lauw water tot een papje en zet dat een paar dagen in een afgesloten jampotje, elke dag doorroeren,de dag voor het bakken er wat meel en water doorroeren.
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op10-08-2004Nederlands> 120 min.
Pompernikkelbrood
Duits recept om origineel pompernikkelbrood te bakken
700 g zuurdesem gemaakt van fijn roggemeel ( recept om zelf zuurdesem te bereiden op de site), 200 g roggekorrels (heel), 200 ml water, 350 g roggemeel, 350 g roggemeel, gemiddeld fijn, Ongeveer 300 ml water, 20 g zout, 120 g bietenkruid, 150 g zonnebloempitten
- Duits
- 60-120 min.
- Geplaatst op28-01-2020Duits60-120 min.
Zuurdesembrood zonder Gist
Moederdeeg 100 gram voltarwemeel fijn koud water, Voltarwemeel voor het brood 250 gram, Boerenbruin 125 gram, Boerenwit 125 gram, Zout 5 gram, Zuurdesem (Moederdeeg) 50 gram, Water 150 cc, Ongezoete karnemelk 150 cc, Boter 20 gram,
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-11-200130-60 min.
chocolade brood
Maar dan anders! (zuurdesembroodje)
- zuurdesem (kijk voor het basisrecept op mijn homepage), - 300 gram volkorenmeel, - 100 gram notenmuesli, - 50 gram sesamzaad, - 50 gram lijnzaad, - 3 eetlepels cacao, - 3 eetlepels oerzoet, - 25 ml tarwekiemolie, - 5 gram zout, - 100 ml water, - 120 ml rijstemelk amandel
- Biologisch
- > 120 min.
- Geplaatst op21-05-2004Biologisch> 120 min.
- Eigen recept
Zuurdesemspeltbrood
Gezond brood van spelt en zuurdesem
150 gram zuurdesem, gemaakt van spelt of evt. roggemeel., 150 gram speltmeel, 125 gram speltbloem, 100ml lauw water (indicatie), 7 gram zout, 2 eetlepel olijfolie
- Biologisch
- > 120 min.
- Geplaatst op16-11-2013Biologisch> 120 min.
Speltbrood
500 g volkoren speltmeel, 250 g volkoren roggemeel, 250 g grofgemalen spelt, 42 gr gedroogde gist, beetje suiker, 1/2 ltr karnemelk, 150 g zuurdesem, 1/2 el zout
- 60-120 min.
- Geplaatst op23-05-200260-120 min.
Oliebollen
(ca. 30 stuks)
500 gr gebuild tarwemeel, 75 gr zuurdesem of 30 gr gist, 4? dl rozijnenweekwater, ? deel kaneel, ? deel vanillepoeder, ? deel anijs, 1 deel zout, 120 gr rozijnen, 1 grote appel in blokjes, geraspte citroen- of sinaasappelschil (biol.!), 1 a 2 l zonnebloemolie om in te bakken, event wat sojamelk, event wat cashewnoten,
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op22-11-2001Nederlands> 120 min.
meergranen desembrood
Lekker volkoren broodje
- 100 gram viergranen vlokken, - 50 gram boekweitvlokken, - 50 gram rijstevlokken, - 50 gram tarwevlokken, - 100 gram volkoren tarwemeel, - 50 gram volkoren speltmeel, - 50 gram volkoren roggemeel, - 50 gram zonnebloempitten, - 150 ml zuurdesem (recept staat op mijn website), - 50 ml haverdrank
- Biologisch
- > 120 min.
- Geplaatst op08-02-2004Biologisch> 120 min.
zaden broodje
Een volkoren desembrood van verschillende melen, met zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad.
- 225 ml zuurdesem van speltmeel (recept is te vinden op mijn site), - 150 gram volkoren speltmeel, - 50 gram volkoren roggemeel, - 100 gram griesmeel, - 50 gram tarwe zemelen, - 50 gram lijnzaad, - 50 gram pompoenpitten, - 50 gram zonnebloempitten,
- Biologisch
- > 120 min.
- Geplaatst op15-02-2004Biologisch> 120 min.
Zesgranenbrood
Zeer voedzaam en lekker! Het recept is voor 2 broden.
Voor 2 broden:, 350 g tarwemeel, 350 g roggemeel, 100 g grofgemalen rogge, 100 g grofgemalen spelt, 100 g grofgemalen boekweit, 50 g lijnzaad, 50 g zonnebloempitten, 2 flinke tl zout, 1.1/2 blokje (60 g) verse gist of 3 zakjes gedroogde gist, flinke snuf suiker, 150 g zuurdesem, zonnebloempitten om mee te bestrooien
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-03-200020-30 min.
Crostini assorti
Serveer deze verschillende soorten crostini's op een grote houtenplank: ziet er gezellig en feestelijk uit!
Ingrediënten:, -36 sneetjes (zuurdesem) stokbrood, -2 el extra vergine olijfolie, -versgemalen peper en zout, , Avocado en feta:, -1 kleine avocado, in plakjes, -1 el limoensap, -50 g feta, verkruimeld, -1 tl zwart sesamzaad, , Geitenkaas en gegrilde perzik:, -1 perzik, in dunne partjes, -100 g verse geitenkaas, -1 el citroentijm blaadjes, , Asperges en kappertjes:, - 60 g zachte roomkaas, -1 bosje miniasperges, geschaafd, -1 el kleine kappertjes, - kleine muntblaadjes, , Pesto en tomaat:, -75 g ricotta salata (gezouten, harde ricotta), geschaafd, -4 grote kerstomaten, in plakjes, -2 el pesto, -kleine blaadjes paarse basilicum, , Erwten en ricotta:, -120 g verse ricotta, -70 g diepvriesdoperwten, geblancheerd, licht geprakt, -fijngeraspte pecorino, , Gorgonzola, vijg en walnoot:, -100 g gorgonzola, in dunne plakjes, -2 verse vijgen, in plakjes, -25 g walnoten, geroosterd en gehakt
- Italiaans Amuse
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-12-2016Italiaans Amuse30-60 min.
Zonnebloembrood
450 gram volkoren roggemeel -, 50 gram volkoren tarwemeel -, 1/2 zakje gist -, 10 gram zout -, 10 gram gesmolten boter -, 400 ml lauw water -, 150 gram zuurdesem -, 100 gram zonnebloempitten -, 1 koffielepel anijs -, 1 koffielepel kummel, ,
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-03-2004Nederlands30-60 min.
Klaverbrood
Iers recept met meel van klaver, rogge en tarwe
100 gram meel van de rode klaver , , 250 gram roggemeel, , 250 gram tarwemeel , , 1 deciliter karnemelk , , 2 deciliter water, , 1 theel zout, , wat zuurdesem of een zakje bakking (dubbelle koolzure soda),
- Iers
- > 120 min.
- Geplaatst op25-10-2002Iers> 120 min.
- Eigen recept
Broodje hamburger met gegrilde groenten, yoghurtsaus en fris
Beleg zelf het broodje met je favoriete ingrediten
2 rode uien, 2 courgette, 8 takjes bladpeterselie, citroen, 4 hamburgers (Hereford rundvlees), 4 broodjes (zuurdesem bollen), 4 el yoghurt, 125 g mesclun, 2 el olijfolie, 4 el extra vierge olijfolie, Peper en zout naar smaak toevoegen
- Multi-cultureel Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-05-2014Multi-cultureel Hoofdgerecht20-30 min.
Zalmsandwich Creme Fraiche
Per persoon 240 kcal.
50 gram gemengde slablaadjes, 1 eetlepel gehakte bieslook, 200 gram gerookte zalm, 6 eetlepels creme fraiche, 2 eetlepels kappertjes(uitgelekt en gehakt), zout, zwarte peper, 4 sneetjes geroosterd brood(bijv. meergranen of zuurdesem).
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-09-199920-30 min.
Warm Geitenkaasje Met Honing
Een kaasdessert
6 dunne sneetjes bruin- of zuurdesem brood met noten en rozijnen, 6 plakjes chevre (Franse geitekaas in broodvorm), 3 eetlepels honing
- Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-11-1999Nagerecht10-20 min.
Duitse roggebroodsandwich met appel en casselerrib
Fruitige lunch-sandwich
4 sneetjes Duits zuurdesem roggebrood50 gr. roomkaas3 theel., mosterd30 gr. rucola6 plakjes casselerrib1 appel, in, schijfjes
- Nederlands
- 10-20 min.
- Geplaatst op18-08-2002Nederlands10-20 min.
-
zuurdesem
van kimmie37 , 1 recepten, 0 volgers