- Eigen recept
Zuid afrikaanse kip met honing en mosterd
Een krokant korstje om je kip, die lekker mals blijft.
Kip: 8 1/2 kippeborsten, 8 kipfileetjes, 8 drumsticks. Honing: ongeveer 10 eetlepels Mosterd: 3 eetlepels 75 g boter kerriepoeder zout
Wrijf kip in met zout. Haal kip even door saus. Leg kip (rauw)in beboterde Ovenschaal. Giet saus erover heen. Zet in oven, 60 minuten voor drumstick en kippenborst, kipfilet kan korter.
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op22-12-1998Afrikaans Hoofdgerecht30-60 min.
Zuid Afrikaans Kip Kerrie
Deze smaak combinatie is heerlijk.
4 kippenbouten, elk bout gehalveerd, 1 ster-anijs, 5 cm kaneel, 4 e olie, 1 uien, fijn, 4 teentjes knoflook, fijn, 3 cm verse gember, fijn, 4 groene pepers, fijn, 4 kerriebladeren of laurierbladeren, 2 e garam masala, 2 e kerriepoeder, 1 t korianderpoeder, 1 t cayennepeper, 1 t kurkuma, 3 e witte azijn, , 2 grote aardappelen, in blokjes gesneden, 3 wortels, in blokjes, 2 middelgrote tomaten, in blokjes
- Afrikaans Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op14-08-2015Afrikaans Hoofdgerecht> 120 min.
Bobotie, Zuid Afrikaans
500 gr rundergehakt, 2 gesniperde uien, 1 grote eetl. abrikozenjam, 1 appel, 5 eieren, enkele sneetjes witbrood, peper, zout en 1 eetl. kerrie, citroensap, melk, rijst
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-02-2001Afrikaans Hoofdgerecht30-60 min.
Zuid Afrikaans Ingemaakte Kumquats
Deze kumquats smaken het best een maand na bereiding.
Voor ongeveer 1 kg:, 1 kg rijpe kumquats, 2 tl zout, 750 ml suiker, 375 ml wijn- of moutazijn, 20 zwarte peperkorrels, 1 tl gemalen piment, 1 tl gemalen kaneel, 20 hele kruidnagels
- Afrikaans
- 60-120 min.
- Geplaatst op26-08-2001Afrikaans60-120 min.
Zuid afrikaans Tameletjie
500 g suiker, 2? dl water, 1 theelepel gemberpoeder, desgewenst 2 theelepels citroensap, 100 g pijnpitten, 1 eetlepel boter, olie
- Afrikaans
- 60-120 min.
- Geplaatst op24-06-2001Afrikaans60-120 min.
Zuid Afrikaans Ananasbier
De Zulu's noemen dit ananasbier 'imfulafula', hetgeen 'rivier rivier' betekent. Het kreeg de naam omdat volgens overlevering de gebruiker na het drinken van een paar glazen van dit bier de moed krijgt iedere snel stromende rivier over te steken. Een recept van Josie Stow: de eerste keer dat ze dit recept maakte explodeerde het, dus pas op!
1 grote ananas, 7 liter lauwwarm water, 500 g suiker, handje rozijnen of sultana's, 2 tl gedroogde gist
- Afrikaans
- > 120 min.
- Geplaatst op29-06-2001Afrikaans> 120 min.
Zuid Afrikaans bonengerecht met kippastei
Recept uit Zuid-Afrika en heerlijk met kippepastei(zien mijn recepte)
500g witte bonen uit blik zonder vocht(of bonen naar keuzen zelf gaargemaakt) - 2 eieren - 1 vol t mosterdpoeder - 1 t zout - 250ml azijn 100g suiker 15 g maismeel
- Multi-cultureel Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op08-07-2003Multi-cultureel Bijgerecht10-20 min.
Zuid Afrikaans Geurig Struisvogelroerei met Krokodillenvlees
De inhoud van een struisvogelei komt overeen met die van ca. 24 kippeneieren; gebruik voor dit roerei dus een zeer grote koekenpan of de wok (of een braai). Het krokodillenvlees kan vervangen worden door kip. Bron: Kookgek op safari
1 struisvogelei, 150 g krokodillenvlees (of kippenvlees), 2 el boter, 50 g mager rookspek (in blokjes), 2 el fijngesneden ui, 1 teen knoflook (fijngesneden), 1 stukje rode peper (fijngesneden), 1 tl geraspte verse gemberwortel, 2 tl zout
- Afrikaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-12-2000Afrikaans20-30 min.
- Eigen recept
Vis ovenschotel met feta
Een zomerse recept uit Zuid- Afrika.
1.5 kg kabeljauw moten (kan ook uit diepvries, maar dan wel ontdooid vooraf), 80 ml olijfolie, 80 ml citroensap, 1 lente-ui, fijn, 2 preien in dunne halve ringen gesneden, 3-4 teentjes knoflook, fijn, 1 rode paprika, in blokjes, 250 g champignons, geciseleerd, 450 g blik tomaten in stukjes verdeeld, 250ml witte wijn, 30 g verse peterselie, fijn, 30 g verse dille, fijn, 250 g fetakaas verkruimeld, zout, peper
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op08-05-2006Afrikaans Hoofdgerecht60-120 min.
**ZUID AFRIKAANSE GEHAKTSCHOTEL MET ANDIJVIE**
Met Knor wereldgerechten Zuid-Afrikaanse Bobotie geef je,je andijvie een mooie twist.
=1 Pak Knor wereldgerechten Zuid Afrikaanse bobotie, =2 Eetl. Olie. = 2 Uien,gesnipperd., =440 Gram Rundergehakt. =1 Zak gewassen Andijvie, (400 gram). =1 Bekertje Cteme fraiche (125 gr.), =1 Granny Sm ith appel, in blokjes. =1 Stokbrood.
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-09-2015Afrikaans Hoofdgerecht30-60 min.
Zuid Afrikaanse Malvapudding
Een ECHT Zuid Afrikaans nagerecht die hier in Nederland werd bereid bij Restaurant Indaba in Amsterdam.. Ik moet er wel bij zeggen dat je niet aan de lijn moet zijn hoor!
30 gram boter 2 eieren 250 gram suiker 500 gram bloem 3.75 dl melk 45 gram abrikozenjam scheutje azijn 10 gram Bicard Soda (toko) 5 gram bakpoeder snufe zout VOOR DE SAUS : 1 blikje gecondenseerde melk 250 gram suiker 250 gram boter 2,5 dl kokend water 10 ml alcoholextract.
- Afrikaans Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-10-2003Afrikaans Nagerecht30-60 min.
Heerlijke Zuid Afrikaanse kip curry
Een poosje geleden zag ik dit gerecht gemaakt worden in een Engels kookprogramma door de BBC kok. Toen hij zijn witte rijst ging koken in garam masala liep het water me uit de mond. Garam masala is een mengsel van allemaal geroosterde specerijen. Je kan het kopen of in 8 minuten zelf maken. Snel overschrijven van de Britse ceefax wat erin zit en namaken. Dit is ruim voldoende voor 2 personen, makkelijk te maken en echt crimineel lekker, alleen de rijst al! Dit is wel de lekkerste kip curry die ik gemaakt heb.
1 rijpe mango, 1 bosje lente uitjes, 350 gr kipfilet of kippendij, 1 teentje knoflook, geperst, 1 cm verse gember, geraspt, 1 klein rood chilipepertje zonder zaadjes, fijn gehakt, 3 el abrikozen chutney, Half blikje kokosmelk, 1 t kerriepoeder, 2 t garam masala, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, Halve t ketoembar (korianderpoeder), Halve t djinten (komijn), 2 el olijfolie, 1 el vers geperst limoensap, 2 kopjes droge basmatirijst
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-05-2014Afrikaans Hoofdgerecht20-30 min.
Zuid Afrikaanse Druivenjam
Een oude Nederlandse versie van korrelkonfyt - een van de populairse Zuid-Afrikaanse jams - bevatte anijszaad (1 tl meegekookt met de pruttelende jam). Gember en kaneel geven dit recept een oosters tintje. Deze jam is heerlijk bij gegrild vlees of gerookte vis.
Voor ongeveer 600 ml:, 1 kg witte druiven (bij voorkeur pitloze), 500 g warme suiker, 1 kaneelstokje, 3 dunne plakjes groene gember, 2 el citroensap
- Afrikaans
- 60-120 min.
- Geplaatst op26-08-2001Afrikaans60-120 min.
Zuid Afrikaanse Koeksisters
Men zegt dat de naam van dit gebak afkomstig is van de woorden 'koek' en 'sissen'. Hoe dan ook: koe(k)sisters waren en zijn populair en worden ook veel op straat verkocht, vooral op zondagmorgen. Ze worden in frituurolie gebakken.
Voor het gebak:, 100 g boter, 100 g suiker, 2 eieren, 600 g bloem, 2.1/2 tl bakpoeder, ruim 2 dl melk, 4 el room, 1 tl zout, desgewenst 2 el kaneel en/of nootmuskaat, frituurolie, Voor de stroop:, 600 g suiker, 1 el boter, 3 dl water, gemalen kokos
- Afrikaans
- 30-60 min.
- Geplaatst op19-10-2000Afrikaans30-60 min.
Zuid Afrikaanse gehaktschotel
2 sneetjes oud wit brood - 2 dl. Melk - 1 ui (gesnipperd) - 2 teentjes knoflook - 2 appels (granny)(in stukjes) - 150 gr. Gedroogde abrikozen - 400 gr. Rundergehakt - 1 tl. Chilipoeder - 1 tl. Koenjit - 3 mp. Cayennepeper - 2 mp. Zout - 30 gr. Bloem - 50 gr. Geschaafde amandelen - 3 el. Tomatenpuree - 1 el. Azijn - 3 eieren - 1,25 dl. Slagroom - 100 gr belegen kaas.
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-12-2002Afrikaans Hoofdgerecht20-30 min.
Zuid Afrikaanse Biltong
In de tijd zonder koeling werd vlees en wild geconserveerd d.m.v. droge luchtcirculatie en dit vlees werd biltong genoemd. Dit recept is van Colin Baber, eigenaar van The Vaalwater Slaghuis (slagerij) in Noord-Transvaal en beroemd om zijn biltong. Hij gebruikt goede kwaliteit rundvlees van de Bonsmara koeien die op zijn bushveld-boerderij worden gefokt. Bonsmara is een inheems Zuid-Afrikaans koeienras dat bekend staat om zijn malse vlees. Voor het maken van biltong is een droge ruimte nodig (zonder vliegen!) waar de warme lucht vrij om het vlees kan circuleren. Ik plaats het recept onder de hoofdgerechten, maar biltong wordt ook veel gegeten als snack. Leuk om te weten: De conserveringsmethode van het drogen wordt al enkele eeuwen toegepast op verschillende soorten vlees. De Hottentotten en later de Boeren droogden het vlees van vee of gevogelte dat zij schoten en zorgden zo voor proviand gedurende hun trektochten.
750 ml witte wijnazijn, 3.1/2 kg rundvlees in repen van 1.1/2 cm dik en 8 cm breed, 50 g zout, 25 g gemalen koriander, 25 g zwarte peperkorrels (gekneusd), 25 g bruine basterdsuiker
- Afrikaans Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op29-06-2001Afrikaans Hoofdgerecht> 120 min.
Zuid Afrikaanse Bobotie
Overheerlijk Afrikaans gerecht
1 pak Knorr Zuid-afrikaanse Bobotie (bestaande uit 1 zakje kruidenmix en 1 zakje sausmix), 400 gr. rundergehakt, 1 banaan, 1 blik met stukjes ananas, 125 ml. zure room
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-02-2003Afrikaans Hoofdgerecht30-60 min.
Zuid Afrikaanse Melktaart
Deze authentieke taart is populair in koffiehuizen en restaurants
4 plakjes diepvriesbladerdeeg - 6 dl melk - 1 kaneelstokje - 2 eieren - 3 el suiker - 21/2 el maizena - 1-2 theelepels kaneelpoeder
- Afrikaans
- 60-120 min.
- Geplaatst op07-08-1999Afrikaans60-120 min.
Zuid Afrikaanse Gehaktschotel
Gekruide gehaktschotel naar afrikaans recept
2 sneetjes oud witbrood zonder korst, 2 dl. melk, 1 grote ui, 2 knoflookteentjes, 2 appels, 4 gedroogde abrikozen, 2 eetlepels olie, 400 gram lams- of rundergehakt, 1 1/2 eetlepel chilipoeder, zout en cayennepeper, 50 gram geschaafde amandelen, 1 klein blikje tomatenpuree, 3 eieren, 1/8 liter slagroom, 1 theelepel koenjit, 100 gram geraspte belegen kaas
- Afrikaans
- 30-60 min.
- Geplaatst op21-04-2001Afrikaans30-60 min.
Zuid Afrikaanse lamscurry
3 personen van "vifke"
Bloem, , olie, , 3 uitgeperste teentjes knoflook, , 1 theelepel gemberpoeder, djahe of een stuk verse gember, , 1 grote runderbouillontablet, , 2 eetlepels kerriepoeder, , 2 laurierblaadjes, , 2 mespuntjes kaneel, , 1 theelepel koriander/katoembar, , 1 ui, , 1 groen pepertje, , 750 gram geschilde aardappels, , 250ml mango chutney, , 3 grote vleestomaten, , 8 gedroogde of 16 halve uit blik, abrikozen, , 5 ons lamsstoofvlees of hamlap, ,
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op21-10-2002Afrikaans Hoofdgerecht30-60 min.
Zuid Afrikaanse Bobotie
*2 sneden witbrood, *250 ml melk, *1 kg runder- of lamsgehakt, *1 grote ui, fijngesneden, *2 tenen knoflook, fijngesneden, *2 eetl. masalakerrie, *1 theel. Koenjit (kurkuma), *1 theel. ketoembar, *? theel. djinten, *1 mespunt kruidnagelpoeder (fijngesneden groene peper), *? theel. versgemalen peper, *1 theel. zout, *2 - 3 eetl. citroensap, *75 g sultanarozijnen, *50 g gehakte amandelen, *1 eetl. mango-of abrikozenchutney, *1 theel. gedroogde gemengde kruiden (mint en oregano), *3 eieren, *5 citroenblaadjes (daon djeroek poeroet),
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-01-2004Afrikaans Hoofdgerecht30-60 min.
zuid afrikaanse gehaktschotel
2 sneedjes wit oud brood zonder korst, 2 dl melk, 1 grote ui, 2 knoflookteentjes, 2 appels (granny smith), 4 gedroogde abrikozen, 2 eetlepels olie, 400 gram rundergehakt, 1 1/2 eetlepel chilipoeder, Zout, Cayennepeper, 50 gram geschaafde amandelen, 1 klein blikje tomatenpuree, 3 eieren, 1/8 liter slagroom, 1 theelepel gemalen geelwortel(koenjit), 100 gram geraspte belegen goudse kaas
- Afrikaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op04-03-2000Afrikaans20-30 min.
Zuid Afrikaanse Blatjang
Voordat in Zuid-Afrika zelf chutneys werden gemaakt van abrikozen, dadels, kweeperen en rozijnen, importeerde men uit Java blatjang. Deze is gemaakt van gedroogde garnalen, fijngewreven in een vijzel en in grote ronde vormen geperst. Blatjang is de trots van de Kaaps-Maleise keuken en het recept is een van de oudst gebruikte. De naam is afkomstig van een van de samenstellende delen van Javaanse sambal blachang. De bekende kookauteur C. Louis Leipoldt omschreef blatjang als 'scherp gekruid, doordringend aromatisch, half pasteus en een erg innige mengeling van samenhangende ingredienten'. Er gaat niets boven blatjan om pit te geven aan curry's of gegrild vlees. Pas de hoeveelheid chilipoeder aan je eigen smaak aan. Blatjang kan langer dan een jaar goed blijven, maar eenmaal geopend moet de pot in de koelkast bewaard worden.
Voor ongeveer 2.1/2 liter:, 250 g gedroogde abrikozen (fijngehakt), 250 g pitloze rozijnen, 3 liter wijnazijn, 4 grote uien (fijngehakt), 4 tenen knoflook (geperst), 500 g bruine suiker, 200 g amandelsnippers, 2 el zout, 45 g gemalen gember, 2 el gemalen koriander, 2 el rode mosterdzaadjes, 2 tl chilipoeder
- Afrikaans
- > 120 min.
- Geplaatst op26-08-2001Afrikaans> 120 min.
Zuid Afrikaanse Kaapse Brandewijnpudding
* Kaapse brandewynpoeding *De meeste Zuid-Afrikaanse gerechten hebben herkenbare namen en zelfs typische Kaaps-Maleise gerechten als 'smoorsnoek' (gestoofde barracuda), 'klapper-tertjies' (kokostaartjes) en Zulu-gerechten als 'pap' (van maismeel) hebben een van oorsprong Nederlandse naam. Dit nagerecht is van Friese oorsprong, waar het met gedroogde pruimen werd gemaakt. Bron: Tip 11/2001
140 g bloem, 1/2 tl zout, 1.1/2 tl bakpoeder, 100 g boter of margarine (net gesmolten), 150 g gezeefde poedersuiker, 2 eieren, 200 g ontpitte dadels (fijngehakt), Voor de saus:, 120 g suiker, 2 tl vanille-essence, 1.1/4 dl brandewijn, 1 tl aardappelmeel, 15 g roomboter
- Afrikaans Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op20-10-2001Afrikaans Nagerecht60-120 min.
Zuid Afrikaanse Bananenschotel met Noten
Een kruidige bananenschotel met cashewnoten en pinda's, machtig maar lekker
75 gr ongezouten cashewnoten, 75 gram ongezouten pinda's, 3 eetlepels witte basterdsuiker, halve theelepel nootmuskaat (vers geraspt), 1,5 theelepel kaneelpoeder, 5 eetlepels gemalen klapper, 6 rijpe bananen, bruine rum naar smaak, 3 sinasappelen, boter
- Afrikaans Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op21-12-2001Afrikaans Nagerecht20-30 min.
Zuid Afrikaanse Bredie
Een hoofdgerecht van Lamsvlees
500 g trostomaten, 2 rode pepers, 600 g lamslapjes, in grove stukken, 2 el bloem, 3 el olie, 2 kleine uien, in ringen, 3 teentjes knoflook, fijngehakt of met een knoflookpers, 1 cm verse gemberwortel, geraspt, 1 tl gemalen kardemom, 1 tl gemalen koriander (ketoembar), 11/2 el. verse Italiaanse kruidenmix, fijngehakt, 1 el bruine basterdsuiker, 150 ml vleesfond (pot 380 ml, AH)
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op24-01-2006Afrikaans Hoofdgerecht60-120 min.
Zuid Afrikaanse Appelsambal
Dit recept is afkomstig uit een Zuidafrikaans kookboekje
4-5 appels, zout, 1 teentje knoflook, 2 groene chilipepertjes
- Afrikaans
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-10-1999Afrikaans10-20 min.
Zuid Afrikaanse Kweepeersalade
Een recept uit Vrijstaat.
2 kweeperen (ongeveer 500 g), 2 selderijstengels (gebruik ook de blaadjes), 1 el maismeel, 1 el suiker, 2 el cider- of wijnazijn
- Afrikaans
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-08-2001Afrikaans30-60 min.
Zuid afrikaanse stoofschotel
500 gram rundvlees (in stukjes gesneden), 100 gram boter, 1 ui, enkele takjes sellerij en peterselie, 1 ui,, 4 wortelen, 4 tomaten, 4 sneetjes bruin brood, paprika en zout.
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op06-05-2002Afrikaans Hoofdgerecht60-120 min.
Zuid afrikaanse Bobotie Met Preisaus
Hoofdgerecht voor 4-6 personen
500 g prei, 2 uien, fijngehakt, 1 appel, in parten, 30 gram boter, 600 gram fijngehakt gaar vlees, 2 sneetjes, brood geweekt en uitgeknepen, 2 eetl. kerriepoeder, 2 eetl. suiker, 3 eieren, 2 eetl. azijn, 2 theel. zout, ? theel. peper, 30 gram rozijnen, 12 blanke amandelen, 6 laurierblaadjes, 1 ? dl melk, room of een mengsel van beide, 1 theel. korianderpoeder,
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op26-11-1998Afrikaans Hoofdgerecht60-120 min.
zuid afrikaanse kip met honing/mosterd
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-11-2012Afrikaans Hoofdgerecht30-60 min.
Zuid Afrikaanse Mosterdsaus
Lekker bij gerechten die van zichzelf al een uitgesproken smaak hebben, zoals bijvoorbeeld gepekelde ossentong.
1 fijngesneden ui, 50 g boter, 45 ml bloem, 600 ml warme melk, 1 el dijonmosterd, 1 tl Engelse mosterdpoeder, 1 el wijnazijn, zout, versgemalen zwarte peper
- Afrikaans
- 10-20 min.
- Geplaatst op26-09-2001Afrikaans10-20 min.
Zuid afrikaanse bananencake
Verrassend & lekker
225 gr. suiker, 2 zakjes vanille-suiker, 125 gr boter, 2 eieren, 4 overrijpe bananen(pisang), 300 gram bloem, 2 theel. bakpoeder, snufje zout, 2 theel. natrium hydrogene carbonaad, 100 gram gehakte walnoten.
- Afrikaans
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-01-2002Afrikaans30-60 min.
Zuid afrikaanse Gehaktschotel
2 sneetjes oud witbrood zonder korst, 2 dl melk, 1 grote ui, 2 knoflookteentjes, 2 appels (granny smith), 4 gedroogde aprikozen, 2 eetl. olie, 400 gr rundergehakt, 1 1/2 eetl. chilipoeder, zout, cayennepeper, 50 gr geschaafde amandelen, 1 klein blikje tomatenpuree, 3 eieren, 1/8 l slagroom, 1 theel. gemalen geelwortel (koenijt), 100 gr. geraspte belegen goudse kaas, ,
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op10-10-1999Afrikaans Hoofdgerecht60-120 min.
Zuid Afrikaanse Geskroeide Vermicelli
Deze vermicelli met boter, kaneel en suiker wordt opgediend als nagerecht.
250 g vermicelli, 250 g boter, 1/2 kaneelstokje (in stukjes), suiker naar smaak, 1/2 l water, desgewenst wat kardemomzaadjes
- Afrikaans Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-11-2000Afrikaans Nagerecht20-30 min.
Zuid Afrikaanse Bobotie
Het proberen waard.!
350 g rijst, 150 g speklapjes, , 0.5 rode peper, , 350 g niet-gekruid rundergehakt, , 1 Chinees groentepakket (400 g), , 300 ml kokosmelk (blik), , 1 zakje Knorr Mix voor Zuid-Afrikaanse bobotie, , 2 gesnipperde lente-uitjes, om te garneren,
- Afrikaans Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op09-10-2004Afrikaans Hoofdgerecht10-20 min.
Zuid Afrikaanse Soetkoekies
Net als voor veel andere recepten is er ook voor soetkoekies geen standaard-recept. Er zijn luxe en minder luxe varianten. Dit is een 'kleurling'-recept; blanken zouden een flinke scheut wijn en 200 g gesnipperde amandelen aan het deeg toevoegen en zouden de margarine zeker vervangen door boter.
500 g fijne bloem, 1/2 tl zout, 1/2 tl kruidnagel, 2 tl kaneel, 1 tl gemberpoeder, 300 g suiker, 1 tl bakpoeder, 200 g margarine, 1 ei
- Afrikaans
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-10-2000Afrikaans20-30 min.
Zuid Afrikaanse Biltong
Hier nog een tweede recept voor biltong, uit een van de boeken van Pierre Wind. Een echte Zuid-Afrikaanse lekkernij: gedroogd vlees.
Kuduvleis, zoutmengsel*, asynwater**, bruinasyn, * 30 gram zeezout vir elke kg vleis en salpeter, peper, koriander, knoflook, suiker, anijs nar eigen smak, ** 350 ml asyn op 5 liter kookwater
- Afrikaans Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op30-06-2001Afrikaans Hoofdgerecht> 120 min.
Zuid Afrikaanse Gehaktschotel
Een makkelijke door-de-weekse ovenschotel. Het gerecht ziet er niet bijzonder uit, maar is wel erg smakelijk.
2 sneetjes oud witbrood, zonder korst, , 2 decilter melk, , 1 grote ui, , 2 knoflookteentjes, , 2 appels (Granny Smith), , 4 gedroogde abrikozen, , 2 eetlepels olie, , 400 gram lams- of rundergehakt, , 1 eetlepel chilipoeder, , 1 theelepel cayennepeper, , zout, , 2 eetlepels bloem, , 50 gram geschaafde amandelen, , 1 klein blikje tomatenpuree, , 1 eetlepel balsamico-azijn, , 3 eieren, , 1/8 liter slagroom, , 1 theelepel gemalen geelwortel, , 100 gram geraspte belegen kaas, ,
- Afrikaans
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-02-2005Afrikaans30-60 min.
Zuid Afrikaanse Zure Pap
Zure pap wordt vaak als ontbijt gegeten, maar doet voor arme mensen ook dienst als avondmaaltijd. Vermengd met mielie-rijst wordt het bij bruiloften gegeten. Zure pap kan ook worden opgediend met gebakken darm en pens.
4 el wit maismeel, water, suiker
- Afrikaans
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-11-2000Afrikaans30-60 min.