Flammkuchen
Ik haalde weleens flammkuchen bij de lidl en dacht steeds maar, dat kan ik zelf ook!! En ja hoor, iedereen kan dit. Het deeg gevonden in een boek en de vulling/beleg zelf bedacht. Erg lekker
Ingrediënten 6 personen
Voor het deeg , , 250 gr bloem, 150 ml water, lauwwarm (22 graden ), 1 zakje gedroogde gist (7 gr), 1 theel. zout2 eetlepels olie (olijfolie kan ook) , , Beleg/vulling, 1 bekertje creme fraiche (200 ml), 1 bekertje zure room (125 gram), 1 rode ui , 75 gr champignons, 50 gram gerookt ontbijtspek , , De zoete appelvariant , 1 bekertje creme fraiche, 1 bekertje zure room, 1 flinke appel (elstar, 60 gram rozijnen , theelepel kaneel, ,Bereidingswijze
Bereiding deeg Doe de bloem in een kom . Doe de zout aan de ene kant van de kom en de gist aan de andere kant Doe water en olie erbij en meng dit 2 , 3 minuten tot een samenhangend deegje. Kneed het daarna met de hand of liever met machine nog een minuut of acht heel goed door. Doe een klein beetje olie in een kom en leg je deegbol erin. Dek af met een stukje hh folie of een schone theedoek en laat zeker een uur rijzen. De deegbol word ongeveer 2 keer zo groot. Roer intussen creme fraiche en zure room door elkaar. Sijd de ui, maak dunne schijfjes van de appel, maak plakjes van de champignons, leg rozijnen klaar en maak reepjes van het ontbijtspek. Wanneer je deeg is gerezen kun je ervoor kiezen om , net zoals ik, de deegool door de helft te doen zodat je twee verschillende flammkuchen krijgt, of je maakt een grote. Dat kan ook, deeg voldoende. Ik ga er voor het gemak vanuit dat je je deeg in twee gelijke helften verdeelt. Doe wat bloem aan je handen , neem een bakpapier ter grootte van je bakplaat en leg deze erop. Neem het deeg en duw met je handen, evt. met hulp van een deegroller deeg uit over de bakplaat. Mag heel dun zijn. Zorg wel dat je een opstaand klein randje kan maken. Das handig voor de vulling. Neem je creme fraiche mengsel en verdeel deze met de bolle kant van een lepel over de deegbodem. Niet alles hoeft op. Gewoon een lekker laagje, zoals jij dat lekker vind Verdeel hierover spek, champignons en ui en zet weer even terug in de oven voor een narijs van een kwartier. Ik laat het narijzen in de oven op een lage temperatuur, rond de 40 graden Neem het tweede deegstuk en bewerk op dezelfde manier als het eerste deegstuk. Alleen maak je nu een zoete variant. Je verdeeld appel rozijnen en kaneel over het deegstuk. Ook deze laat je weer een kwartier narijzen in de oven. Verwarm je oven voor op 225 graden en bak hierna alles af in ongeveer 15-20 minuten, afhankelijk van je oevenSucces en eet smakelijk