Surianaams
Surinaamse kookworkshop …
Ingrediënten 4 personen
Rotie, , 1 kg bloem (een beetje bewaren om te rollen), 1 el bakpoeder, 2 el olie, beetje zout, water beetje bij beetje, , kneden tot een soepel deeg, 15 bolletjes maken. Maak het bolletje plat en maak een gat in het midden en vul met gele erwten, goed dicht drukken en plat drukken en 1 kant in de bloem doen., , 2 el boter, 3 el olie, boter met olie mengen, de hete plaat insmeren met het boter-olie mengsel en de uitgerolde plaat aan beide kanten bakken op laag vuur, elke keer weer olie/boter op de plaat en omkeren., , , vulling, erwten koken, afgieten en bakken met fijngehakte knoflook, wat zout, snufje djira, fijngehakte peterselie en ui., , , Kouseband, , kouseband, ui, knoflook, maggiblok, massala, komijn, olie, , Kouseband in stukjes snijden, knoflook en ui fijn snijden. Verhit een beetje olie op laag vuur en rooster hierin de komijnzaadjes. Verwijder deze en bak de kouseband met de ui , knoflook en massala. Voeg een beetje water bij en maggiblok en laat sudderen., , , , Spitskool, , Spitskool in reepjes, ui, knoflook, maggiblok, massala, komijn, olie, , Spitskool in reepjes snijden, knoflook en ui fijn snijden. Verhit een beetje olie op laag vuur en rooster hierin de komijnzaadjes. Verwijder deze en bak de spitskool met de ui , knoflook en massala. Voeg een beetje water bij en maggiblok en laat sudderen., , , , Aardappel, , Aardappel geschild en in blokken, ui, knoflook, maggiblok, massala, komijn, olie, , Aardappel schillen en in blokken snijden, knoflook en ui fijn snijden. Verhit een beetje olie op laag vuur en rooster hierin de komijnzaadjes. Verwijder deze en voeg de aardappelen met de ui , knoflook en massala toe. Doe daar genoeg water bij dat de aardappelen net onder staan. Voeg een beetje water bij en maggiblok en kook gaar., , , , Ei, , Ei gekookt, ui, knoflook, maggiblok, massala, komijn, olie, , Ei koken en pellen, knoflook en ui fijn snijden. Verhit een beetje olie op laag vuur en rooster hierin de komijnzaadjes. Verwijder deze en stoof de hele eieren met de ui , knoflook en massala. Voeg een beetje water bij en maggiblok en laat kort sudderen., , , , Massala kip, , kipdij, massala, knoflook, ui, komijn, olie, maggiblokjes, zout, peper, water, , Verhit de olie op laag vuur en rooster de komijnzaad hierin. Verwijder deze en bak de kip op hoog vuur, voeg de knoflook, ui en massala aan toe en een beetje water. Breng op smaak met maggiblokjes, zout en peper. En laat sudderen., , , Bami goreng (gebakken mie), , 500 gr spaghetti/mie, 1 gesnipperde ui, 3 teentjes knoflook fijn gesneden, 4 el zoete ketjap, 2 el zoute ketjap, 5 plakjes laos, 3 salamblaadjes, platte peterselie, olie, zout, , De spaghetti koken met water, als op de verpakking 10 min staat dan kook je 7 min., De knoflook en ui fruiten in olie, voeg de laos en salamblad aan toe. Daarna voeg je de ketjap erbij, laat even koken en voeg dan de gekookte mie erbij. Roer alles goed door elkaar, verwijder de laos en salamblaadjes en bij het serveren besprenkel je de peterselie over de bami . Serveer de bami samen met laos kip., , , , Laos kip, , 500 gr Kipdijbeen of kipkarbonade, 5 plakjes laos, 1 salamblad, 1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflook, 1 tomaat (in stukjes), 1 tl tomatenpuree, zoute ketjap, bouillonpoeder, zwarte peper, een beetje water, olie, De kip stukjes besprenkelen met wat bouillonpoeder en halfgaar bakken in hete olie. Daarna de laosplakjes, salamblad, ui , knoflook en tomaat erbij bakken. Vervolgens voeg je 1 tl tomaten puree en de zoute ketjap erbij en een half glas water en laat het gaar stoven. , , Gebakken banaan, , 3 overrijpe bakbananen, 125 gram bloem, ½ tl zout, 1 tl bakpoeder, een beetje water, olie, , De bakbananen schillen en in dunne plakken snijden. Maak een papje van de bloem, water, bakpoeder en zout. De plakjes bakbananen door het papje halen en in hete olie goudbruin bakken., , Kipsate, , 1 pnd kipdijvlees, satemix (surinaamse pinda sambal), ketjap, ketoembar, djinten, 1 tl tamarindemoes, 1 ui, 3 teentjes knoflook, wat zonnebloemolie, sate stokjes, , Snij het kipdijvlees in blokjes. Doe de overige ingredienten erbij (het vlees moet goed in de marinade liggen) en een klein scheutje olie bij en laat minimaal een half uur marineren. Rijg het vlees aan de prikkers en bak in een voorverwarmde oven van 200 gr ongeveer 15 min (tussentijds de sate een keer draaien)., , , , , , , , ,