Gehakt groentepastei met deegkorst
Ja, dan komt je zoon thuis te eten op een Zondag avond en breng hij wortels met karakter mee uit de moestuinen van Poptaslot En wat maakt jij dan van deze lekkere wortelen die zoet zijn en rijk in smaak. Jij maakt dan een "maak de koelkast, diepvries en voorraadkast leeg gehakt groentepastei". Heel lekker!
Ingrediënten 4 personen
500 g gehakt, 2 uien, 3 teentjes knoflook, 50 g boter of margarine, bloem voor roux, 2 laurierbladeren, verscheurd, takje tijm of 1/4 t gedroogde tijm, 3 kruidnagels, 1 grote winterwortel, geraspt of in blokjes, diepvries doperwten, aardappelblokjes, 2 e gedroogde tomaten, in plakjes gesneden (ik had de droge, niet in olie), 2 t Worcestersaus, runderbouillon, genoeg om een stevig gebonden saus te maken, zout, zwarte peper, , 1. Fruit uien en knoflook in boter tot zacht en bak even de wortelen mee., 2. Voeg gehakt erbij en bak tot rul., 3. Stuif wat bloem erover en bak tot bloem gaar zijn., 4. Voeg nu alle overige ingrediënten behalve erwten toe en meng goed. 10 min. voor gaar voeg jij de doperwten eraan toe en kook mee tot gaar., 5. Stoof mengsel zachtjes tot aardappel, wortel en doperwten gaar zijn., 6. Proef na en indien nodig maak jij het verder op smaak met zout en peper., 7. Laat gehakt vulling afkoelen.Bereidingswijze
VOOR KORST: 375 g patentbloem 1 t bakpoeder 1/4 t zout 1/4 t geraspt nootmuskaat (voor hartige pastei anders 1 volle t suiker voor zoete pasteien) 1 ei, geklopt 125 ml zonnebloemolie 125-150 ml melk (precies zoveel melk dat jij een smeerbaar deeg krijgt 1. Meng alle ingrediënten heel goed en tot het klont vrij is. 2. Verdeel over pastei vulling zodat het +/- 1 cm dit is. (smeer met palet mes uit tot glad) 3. Bak in oven voor 30-40 min. bij 200-220*C (elk oven werk weer verschillend) maar de deeg moet gaar en goudbruin van kleur zijn.