1. Home
  2. Recepten
  3. Zevenblad

Zevenblad recepten (21)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Macaroni met zevenblad

De vraag is waarom we zevenblad eigenlijk zo graag kwijt willen uit de tuin. De plant is namelijk eetbaar en staat in Scandinavische landen, Rusland en Litouwen geregeld op het menu. Jonge bladeren - ze smaken een beetje naar peterselie - zijn lekker door salades. Verder kan het blad bereid worden op de wijze van spinazie; zevenblad is een gezonde - en goedkope!- groente die veel vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur bevat. Door tijdens het groeiseizoen om de paar weken het zevenblad te eten, vermindert u vanzelf het probleem van zevenblad. Door het wegplukken van de bladeren raakt het wortelstelsel uitgeput. http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/53733-wat-te-doen-tegen-zevenblad-in-de-tuin.html

INGREDIENTEN

400 gram macaroni 250 gram gehakt 2 rode uien Grote pan met vers geplukte jonge zevenblad half bakje champignons 1 beker crème fraîche 1/2 bakje roomkaas met kruiden zout eventueel een eetlepel bouilonpoeder

Voorbereiding

Pluk het zevenblad en was het goed.

Bereidingswijze

Rul het gehakt in een eetlepel olijfolie, voeg zout en eventueel bouilonpoeder toe. Voeg de gesnipperde rode ui toe en laat even meebakken. Kook ondertussen de macaroni gaar, kook ook het uitgelekte zevenblad tot het slinkt. Voeg de gesneden champignons aan de gehaktmassa toe Meng wat van de crème fraîche door het zevenblad en pureer dit. Meng de rest van de crème fraîche, de roomkaas en de gepureerde zevenblad door de gehaktmassa.

  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-05-2013
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

gesmoord zevenblad

INGREDIENTEN

800 gram bladeren van het zevenblad, 3 el olie, 3 uien, 3 teentjes knoflook, mespunt foelie, 3 aardappelen, zout, 3 el room.

  • Goedkoop en snel Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-08-2002
  • Goedkoop en snel Bijgerecht
  •  10-20 min.

Gegratineerd zevenblad

De (h)eerlijke smaak van 'onkruid'. Zalig recept!

INGREDIENTEN

Een slamandje vol zevenblad (alleen de blaadjes) - 1 el olijfolie - 1 ui - 1 dl groentenbouillon - peper - nootmuskaat - 150 gr champignons - 1 el tarwemeel - 1 dl room - plakken (harde) geitenkaas (of een andere pittige kaassoort)

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-10-2006
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Pesto van zevenblad

Maak van de nood een deugd. Ik loop tegenwoordig met plezier in mijn tuin naar mooie jonge zevenblad blaadjes te zoeken. Een pesto geheel van eigen bodem. Zevenblad schijnt een gunstige werking te hebben bij gewrichtsklachten. Volgens mij is het ook goed voor je hart want je hoeft je niet meer druk te maken om onkruid in je tuin.

INGREDIENTEN

, 1 vergiet vol schoon gewassen kleine zevenbladblaadjes, 6 halve walnoten, 1 teen knoflook, Koolzaadolie, Ongeveer 1 volle el heel fijn gesneden belegen Stolwijker kaas, Mespunt zout, ,

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-04-2014
  •  
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Stamppotje van zevenblad

Voor dit stamppotje kun je ingrediënten al wandelend bij elkaar plukken! Pluk de verse bladeren van zevenblad, kies de bladeren die er fris uitzien.  Ben niet bezorgd dat je de planten benadeeld. In tegendeel, Zevenblad is onuitroeibaar.  

INGREDIENTEN

1 kg aardappels, 500 gr zevenblad, Boter, Melk, Zout, Peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-05-2016
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

haringsalade met zevenblad

Een romige, gezonde salade van haring, zevenblad en daslook.

INGREDIENTEN

Drie zoute haringen, 1 grote ui, handje rozijnen, 1 citroen, flinke hand zevenblad, handje daslook (of 1 knoflook), handje kleine augurkjes, peper, chilipoeder, klein pakje room (of plantaardige vervanger), kwart komkommer

  • Nederlands Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-05-2013
  • Nederlands Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Brandnetelquiche met zevenblad

Een quiche met planten die je overal kunt vinden. Kijk hier voor meer recepten met brandnetel en zevenblad.  

INGREDIENTEN

1 fijngesneden ui, 1 courgette in blokjes, 2 fijngehakte teentjes knoflook, Klontje roomboter of scheutje olijfolie, 400 g jonge Brandneteltoppen, 200 g jonge blaadjes van Zevenblad, Roomboterbladerdeeg, 70 g gehakte walnoten, 100 g geraspte oude kaas, 250 ml slagroom, 4 eieren, Keltisch zeezout, Zwarte peper,

  • Vegetarisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-07-2020
  • Vegetarisch
  •  20-30 min.

Zevenblad thee.

INGREDIENTEN

Anders, Anders, Anders

  •  
  •  
  • Geplaatst op06-05-2003
  •  
  •  

Pesto vam Zevenblad

Pesto van het ingredient wat de vloek is voor tuinders, maar erg gezond en lekker is. Zevenblad is goed tregen Jicht, wordt in Duitsland Jichtkraut genoemd. Ook bij lichte artrose kan het de pijn verminderen. GEZOND dus!

INGREDIENTEN

Zevenblad, zoveel als je kunt vinden. Afgewogen evenveel geraspte kaas, oude Hollandse of Parmezaanse, wat je lekker vindt en evenveel noten, Pijnboompitten zijn lekker, maar erg duur, dus het kan ook met bijv. walnoten., Verder knoflook, als je er van houd gewoon veel.En voor het smeuig maken (olijf) olie. Ik gebruik zelf olijfolie en distelolie.

  • Italiaans Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-05-2011
  • Italiaans Bijgerecht
  •  20-30 min.

Kruidensoep

Uit: Kruidkroniekje. Het verschijnsel voorjaarsmoeheid wordt veroorzaakt door een overschot aan onverwerkte zuren, ontstaan door de winterkost en gebrek aan beweging buiten. Het is dus aan te bevelen het lichaam nieuwe energie te geven om zo de kracht te krijgen de afvalstoffen via de natuurlijke weg af te voeren. Deze 'voorjaarssoep' kan daarbij helpen

INGREDIENTEN

* brandnetel * herderstasje * paardebloem * zevenblad (of: kruip-door-de-tuin of: hondsdraf) * zilvervliesrijst * zeezout * roomboter

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-05-2000
  •  
  •  60-120 min.

Zevenbladsoep

INGREDIENTEN

600 gram zevenblad (het lekkerst voor de bloei), 1 of 2 sjalotten, 2 grote, flinke klont boter, 1 eetlepel olijfolie, 1,25 liter groente- of kippenbouillon, zout, versgemalen peper, ½ bakje creme fraiche

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-06-2010
  •  
  •  30-60 min.
Nieuwste zevenblad recepten

kruidenpolenta

Dit is een bewerkelijk recept, maar erg gezond, voedzaam, slank en ERG lekker! Bovendien is het geschikt voor een vegetarische maaltijd.

INGREDIENTEN

300 gram polenta (maismeel), 1,5 liter groentebouillon, 200 gram fetakaas, uienpoeder., peper, verse tuinkruiden naar smaak (ik heb zelf gebruikt: basilicum, lavas en zevenblad)

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-08-2004
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Pastasalade met zevenbladpesto

Zevenblad is een van de meest beruchtte onkruiden in de tuin, het neemt al gauw je tuin in bezit en verdringt de andere planten. Maar als je het leert kennen als groente, ga je er op een heel andere manier tegenaan kijken! De jonge blaadjes, die nu overal tevoorschijn komen zijn lekker mals en kruidig. Je kunt ze bereiden als spinazie. Om je een idee te geven, hier een recept voor een pastasalade met zevenbladpesto.

INGREDIENTEN

250 gr. pasta, 250 gr. kerstomaatjes, , Voor de pesto:, 1 bos jonge zevenblad blaadjes, goed gewassen, 50 g. geraspte pecorini kaas, 50 g. ongezouten noten, zoals hazelnoten, walnoten of amandelen, 1 teen knoflook, gepeld, ½ kopje olijfolie, snufje zout,

  • Europees
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-04-2015
  • Europees
  •  20-30 min.

Onkruidtaart

Ook zo'n hekel aan zevenblad in de tuin? Eet het op!

INGREDIENTEN

Courgette, broccoli, of waar je maar van houdt, als het de taartvorm maar vult, prei, (lente)ui, paar handenvol zevenblad, verse peterselie, andere verse kruiden, lavas, marlolein, etc., drie eieren, room of creme fraiche o.i.d., flink wat geraspte kaas, handjevol zonnebloempitten, bladerdeeg, peper, zout, nootmuskaat, (olijf)olie

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-04-2000
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Taartje van wilde groenten

Een heerlijk en gemakkelijk gerechtje waar je eigenlijk altijd wel wat voor in huis hebt. Ook als je even niet in de gelegenheid bent om 'wild te plukken'. Vervang de ingredienten dus rustig voor wat anders, geen probleem!

INGREDIENTEN

4 volkoren boterhammen, 200 gram brandnetel, zevenblad, weegbree etc., boter, ei, geraspte oude kaas, zonnebloempitten, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, zout en peper

  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-05-2016
  • Nederlands Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Zomerse posteleinsalade met pesto

Oké misschien moet de knop even om maar deze pesto is echt heerlijk. Hij is gemaakt van zevenblad en de smaak zit tussen peterselie en selderij in. Het was ook mijn eerste keer en geloof het of niet, ik ga zevenblad nog eens leuk vinden in mijn tuin! Bovendien schijnt het verlichtend te werken bij reumatische aandoeningen en jicht. Durf je het niet aan smaakt gewone pesto natuurlijk ook. Hier en daar had ik wat recepten gelezen en uiteindelijk heb ik een eigen variant bedacht omdat ik producten uit eigen land wilde gebruiken.

INGREDIENTEN

2 handen zomerpostelein 2 tomaten ½ ui in dunne ringetjes3 bloemen en blaadjes van de Oost-Indische kers ( radijssmaakje) olijfolie en citroensap naar smaak voor de pesto: 2 handen jonge zevenblad blaadjes zonder steel 6 halve walnoten (even een beetje voorhakken) 1 el old Amsterdam kaas in kleine stukjes (anders lukt het niet met de staafmixer) zonnebloemolie 1 teen verse knoflook peper en zout naar smaak uit de molen [list/]

  • Nederlands
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op23-06-2013
  • Nederlands
  •  10-20 min.

kruidensoep

Handig als je veel -onkruid- hebt.

INGREDIENTEN

Schaal jonge bladeren (brandnetel, maarts viooltje, aardbei, hondsdraf, duizendblad, weegbree, kwarwij, zevenblad, bieslook), 1 1/2 l (vlees) bouillon, zout, peper, 1 el boter, croutons als garnering.

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-07-2002
  •  
  •  0-10 min.

Lentesalade met ei en zure room

Deze simpele salade uit Oekrainse keuken maakt gebruik van de eerste lentegroente: lenteuien, radijs en kruiden. Serveer het als een voorafje of met hete gekookte aardappelen als een eenvoudige maar voedzame vegetarische maaltijd. Wat mij betreft is dit de essentie van lente op het bord.

INGREDIENTEN

1 bosje lentuien, 1 bosje radijs, 1 flinke bos verse kruiden (selderijblad, peterselie, knoflookscheuten, zuring, bieslook, zevenblad, kortom al het eetbaars wat al snel uit de grond komt na de eerste zonnestraaltjes), 3-4 hardgekookte eieren, 2 eetlepels zure room, zout en peper

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-05-2011
  •  
  •  0-10 min.

Kruudmoes

Pratend over ouderwetse gerechten komen negen van de tien mensen met kruudmoes aan. Niet dat zij het zelf vroeger gegeten hebben... nee, zij kennen het slechts van horen zeggen. Het is een voorjaarsgerecht. Van de aanwezige groene kruiderijen werden jonge blaadjes of spruitjes geplukt en erin verwerkt. Eet kruudmoes als maaltijd, hetzij warm, hetzij koud, met stroop of suiker. Het had de naam erg gezond te zijn.

INGREDIENTEN

200 gram gort, water, 1 1/2 liter karnemelk, 100-200 gram pekelspek, 150 gram rozijnen, 1 metworst., Groene kruiden:, kervel, bieslook, selderij, melde, brandneteltoppen, zuring, kruizemunt, zwarte bessenbladeren, zevenblad, peterselie, eventueel boter.

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-04-2001
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Soep met onkruiden

INGREDIENTEN

3 el boter, 3 el bloem, 2 l. kruiden- of kippenbouillon van blokjes, versgemalen peper, scheutje room, 1 kop wilde kruiden die nu net boven de grond uitkomen zoals:, , 1 kop witte en gele dovenetel, 1 kop brandnetel, 1 kop hondsdraf, 1 kop zevenblad

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-04-2008
  •  
  •  0-10 min.

Zevenbladstamppot

In onze moestuin groeit een heleboel zevenblad. Op zoek naar recepten kwam ik op internet een mooi recept tegen van deze stamppot.

INGREDIENTEN

Kruimige aardappels (700 g, geschild), Zevenblad (600 g), Melk (200 ml), Knoflook (4 teen), Sjalot (3), Pijnboompitjes (handje), Zonnebloemolie (scheut), Kurkuma (1 tl), Peper en zout (naar smaak),

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-05-2015
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste zevenblad recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top