Servische bonensoep met rundvlees maaltijdsoep ook voor de slowcooker
Lekkere rundvleessoep met witte bonen en veel groenten. Een heerlijke winterse maaltijdsoep.Deze soep kan heel goed gemaakt worden in de slowcooker. Je kunt het vlees ook rauw in de slocooker doen. Ik geef er de voorkeur aan het vlees even aan te braden. Geeft net iets meer smaak aan de soep.Doe de witte bonen - als je een potje gebruikt - pas op het laatst erbij. Alleen even warm laten worden. Kies je ervoor ongekookte bonen te gebruiken, dan kun je die gelijk met het vlees in de pan doen. Voeg dan het zout pas aan het einde toe, want zout zorgt ervoor dat peulvruchten niet snel gaar worden.
Ingrediënten 6 personen
250 gram hachee-vlees of soepvlees -, 2 eetlepels olie -, 1 grote ui -, 2 teentjes knoflook -, 1 eetlepel tomatenpuree -, 2 eetlepels bloem -, 2 theelepels scherpe paprikapoeder -, 2 theelepels kruidnagelpoeder of 6 kruidnagels -, 1 blaadje laurier -, zout en peper -, 1 kleine winterpeen -, 1 grote aardappel -, 2 eetlepels fijngesneden bladselderij -, 1 potje of blikje (1/2 ltr) witte bonen -, 1 eetlepel fijngesneden peterselie -, 1/2 eetlepel witte azijnBereidingswijze
Pel en snipper de ui en de knoflook.Maak de wortel en de aardappel schoon en snij deze in kleine blokjes.Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze af onder warm water.Verhit de olie en bak hierin het hacheevlees rondom bruin. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze even mee. Bak de tomatenpuree even mee. Roer de bloem erdoor en bak ook even mee. Voeg dan geleidelijk 1 liter lauw water toe. Steeds goed roeren. Voeg kruidnagel, laurier, peper en zout toe. Blijf roeren tot de soep licht gebonden is. Leg de deksel op de pan en laat de soep trekken tot het vlees gaar is (plm. 1 1/2 uur?).Roer van tijd tot tijd door. Voeg na 1 uur de winterpeen, aardappel en selderij toe. Laat dit een half uurtje tot 1 uur meetrekken. Meng als laatste de witte bonen door de soep.Laat de soep door en door warm worden. Proef en maak op smaak met peper, zout en wat azijn.