1. Home
  2. Recepten
  3. Winters Gerecht

Winters gerecht recepten (380)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Winters Stoofvlees

Winters Stoofvlees

INGREDIENTEN

- 8 ons Stoofvlees rund (bv riblappen) - uitje gesneden - teentje knoflook, gesneden - koek en speculaas kruiden (verstegen, zonder zout) - paar deciliter port - stroop (3 eetlepels - scheutje balsamico azijn (4 eetlepels) - bouillonblokje (rundvlees) - plak ontbijtkoek - 2 laurierblaadjes - braadboter (150 gram) - olie (flinke scheut)

Bereidingswijze

Het vlees zo nodig in (niet te kleine) lapjes snijden en aan beide kanten flink bestrooien met de koek en speculaaskruiden. Boter smelten in de pan, olie erbij. Vlees in porties aanbraden en er weer uit halen. Uitje aanfruiten in de boter en olie, knoflook nog even meeroeren. Port in de pan gieten, bouillon (400 ml water en 1 blokje) aan de kook brengen. Vlees weer toevoegen, zorgen dat het net onder water staat. Stroop erbij, balsamico azijn erbij, laurierblaadjes erbij. Alles laten pruttelen. Als het bijna klaar is(half uur voor het eind), de laurierblaadjes eruit halen en de plak ontbijtkoek in stukjes in de pan om de boel wat te binden, nog wat laten meepruttelen en rustig omroeren. De kookduur hangt af van het vlees, meestal is 4 uur wel nodig (bv in het geval van riblappen). Altijd even testen of het vlees voldoende zacht is en of de smaken naar wens zijn (zonodig zout en/of peper toevoegen)

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-11-2011
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

winters stoofvlees

Botermals kruidig stoofvlees in een lichtgebonden saus van uien, knoflook, laurier, tijm, rozemarijn, kruidnagels, jeneverbessen en azijn...

INGREDIENTEN

75 gr boter of reuzel, 500 gr sucade-of riblappen (in blokjes), 4 grote uien (gehalveerd in grove ringen), 1 winterwortel (geschrapt, in ringen), 6 tenen -verse- knoflook (in plakjes), 4 dl runderbouillon (van een blokje), 6 laurierblaadjes, 6 kruidnagels, 10 jeneverbessen, 1 el gedroogde tijm, 1/2 el gedroogde rozemarijn, 2 el natuurazijn, peper, zout, hacheekruiden en gezeefde bloem.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op26-11-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Winters Potje

Winters groentegerecht met rookworst. Heerlijk met aardappelpuree of gewoon gekookte aardappelen.

INGREDIENTEN

400 gr. winterwortel, 125 ml vleesbouillon(van een blokje of kant en klaar), 2 eetlepels zonnebloemolie, 300 gr.champignons, 250 gr. groene paprika in reepjes, 2 rookworsten, 1 eetlepel bloem, scheutje water,peper/zout

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-01-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

winters stoofpotje

INGREDIENTEN

700 gr sukadelappen, 3 uien, 300 gr wortel, 300 gr prei, 400 gr aardappelen, 3 dl. runderbouillon, bakboter of margarine, peper - zout

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op25-11-2011
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Winters worstpannetje.

INGREDIENTEN

1 grote ui, 1 knoflookteentje, 150 gr rookspek, ca 1 cm dik gesneden, 450 gr varkensbraadworstjes, 450 ml kippenbouillon, 1 pakje gezeefde tomaten (370 gr), 2 laurierblaadjes, 1 theel gedroogde tijm, zwarte peper, 1 blik witte bonen (425 ml), 1 theel fijngehakte peterselie.,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-03-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Winters Appelschaaltje

Een oorlogsrecept van mijn moeder, warme appel met gele vla uit de oven: Delicatesse!

INGREDIENTEN

Enkele appels, wat boter, en een mengsel van suiker en kaneel, das alles!

  • Regionaal Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-04-2000
  • Regionaal Nagerecht
  •  10-20 min.

Winters stoofpotje

INGREDIENTEN

700 gr. sucadelappen, 3 uien, 300 gr. wortel, 300 gr. prei, 400 gr. aardappelen, 300 ml. runderbouillon, boter of margarine, peper en zout

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-12-2011
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Winters konijn

INGREDIENTEN

1 kg. konijn, 3 ons zuurkool, 1/2 knolselderij, 1/2 courgette, 1/2 winterwortel, 1 ui, 1 teen knoflook, 6 dl sinaasappelsap, 1 bouillonblokje, 2 tl thijm, of rozemarijn, boter voor het, braden, peper en zout, optioneel zure room, , ,

  • Pools Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-03-2010
  • Pools Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

WINTERS STOOFPOTJE

Dit gerecht is echt iets voor de koude jaargetijden. Het is een basis waar men naar believen mee kan stoeien. Probeer het eens, en laat mij je bevindingen horen. eet smakelijk

INGREDIENTEN

• 500 GR RUNDERPOULET, • 3 LAURIERBLAADJES, • 4 KRUIDNAGEL, • 2 PERZIKKEN UIT BLIK MET SAP, • 50 GR SPEKREEPJES, • 1 UI ( GROF GESNEDEN ), • 2 TENEN KNOFLOOK, • ½ EETLEPEL GOULASHKRUIDEN, • 1/2 EETLEPEL KIPKRUIDEN, • 1 PLAK PEPERKOEK, • PEPER MIX / ZOUT, • 1 THEELEPEL ROZEMARIJN / TIJM / OREGANO, • BOTER, • 1 EETLEPEL ZILVERUITJES,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op27-11-2008
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Winters Appeldessert

INGREDIENTEN

120 gram poedersuiker/ 1/8 liter slagroom/ 40 gram bloem/ 1/8 liter melk/ 4 eieren/ zout/ 1 theel. citroenrasp/ 1 zakje vanillesuiker/ 500 gram Goudrenet/ 2 eetl. citroensap/ 80 gram boter/ 100 gram wal- of andere noten/ 4 cl. Calvados

  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op08-04-2001
  • Nederlands Nagerecht
  •  60-120 min.

Winters opwarmertje

INGREDIENTEN

Thee, Rum

  •  
  •  
  • Geplaatst op04-10-1999
  •  
  •  
  • Eigen recept

Winters Stoofpotje

Dit recept maak ik al jaren en vooral op koude winterdagen, de geur in huis alleen al geeft een behaagelijk thuis gevoel. Het is een combinatie van recepten die je op een gegeven moment echt op je eigen manier maakt. Vol met vitamines om de winter door te komen en hier wordt er van gesmuld!

INGREDIENTEN

750 gram hamlappen, 3 uien, 400 gram prei, 400 gram wortelen, 400 gram aardappelen, 0.3l runderbouillon, bakboter, peper zout 2 tl rozemarijn 2tl basilicum en 2 laurierblaadjes

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op20-01-2016
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Winters stoofpotje

INGREDIENTEN

1 kippenbouillon - 2 kilo kippenbouten - 1 theelepel verse tijm - 2 laurierbladen - 250 gram cocktailuitjes - 3 worteltjes - 2 stengels bleekselderij - 375 gram aardappels met rode schil - 375 gram champignons - 60 gram boter - 60 gram tarwebloem - 150 gram diepvries doperwten - zout en peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-01-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

winters broodbeleg

Vult de maag als schokbeton

INGREDIENTEN

Potje gekookte witte bonen, zoute sojasaus, sambal

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-06-2002
  •  
  •  0-10 min.

Drie winters

Een groentengerecht uit het oosten van China

INGREDIENTEN

20 gram Chinese champignons, 150 gram zoute Chinese kool (pickled cabbage), 140 gram bamboescheuten, 3 eetlepels sesamolie, 1 eetlepel soja, 1 dl bouillon,

  • Chinees Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-12-2000
  • Chinees Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Winters groentenstamppotje met tartaar

INGREDIENTEN

Voor 4 personen:, , Ingrediënten:, - 6 aardappels, - 2 rode uien, - 1 rode paprika, - 2 winterpenen, - 1 prei, - 1 koolrabi, - Knoflook naar smaak, - Scheutje melk, - Zout en peper, - Verse of gedroogde bieslook, - 4 tartaartjes,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op08-11-2012
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Winters wokgerecht met gehakt en pindasaus

Lekker en snel klaar  maken van dit wokrecept een topper.

INGREDIENTEN

500 g gemend gehakt rund + varken, 300 g groenekool, 3 wortelen, 1 bussel raap, 1 groen pepertje, 4 takjes koriander (vers), 200 g nestnoedels, 2 eetl. zonnebloemolie, peper en zout, Voor de saus:, 1 limoen (alleen het sap), 2 sjalotten, 4 eetl. pindakaas, 2.5 dl groentebouillon (0.25 bouillonblokje opgelost in 2.5 dl heet water), 3 eetl. kokosmelk, 2 eetl. rijstolie

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-02-2016
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Winters stoofpotje met rijst

INGREDIENTEN

3 eetlepels olijfolie, ? 1/2 schaaltje kipfilethaasjes (a ca. 350 g), ? 1 rode ui, ? 2 takjes tijm, ? 300 g panklare knolselderijblokjes, ? 1 dl medium dry sherry, ? 1 bakje Salsa al Funghi Fresco (200 g), ? 1 zakje gekookte witte rijst (250 g),

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-01-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

hartverwarmend winters drankje

Een heel erg lekker kruidig theetje, verwarmend en zacht van smaak. Perfect voor de winterse sfeer bij de haard of na een mooie koude wandeling.

INGREDIENTEN

Yogi thee CLASSIC, kaneel, verse gember, , appelsap, 1 citroen (liefst bio, anders goed boenen!), ,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op28-12-2011
  •  
  •  0-10 min.

Winters Wokpotje met Rijst

P.P. 860 kCal / E 47 g / V 43 g / kh 59 g

INGREDIENTEN

3 eetlepels olijfolie , 1/2 schaaltje kipfilethaasjes (a ca. 350 g), 1 rode ui , 2 takjes tijm , 300 g panklare knolselderijblokjes , 1 dl medium dry sherry , 1 bakje Salsa al Funghi Fresco (200 g) , 1 zakje gekookte witte rijst (250 g)

  • Fusion Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-01-2004
  • Fusion Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Winters kipstoofpotje in dragonsaus

Dit stoofpotje met kip smaakt zeker op een koude winterdag. 

INGREDIENTEN

600 g kipfilets, 300 g vastkokende aardappelen, 100 g boerenkool (fijngesneden), 200 g aardpeer, 1 ui, 1 knoflook teentje, dragonbosje, 1/2 citroen (sap), 150 ml zure room, 2 el maĂŻszetmeel, 2 blokjes kippenbouillon, olijfolie, peper en zout

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-02-2020
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Leuke, romige baby quiche Lorrianes

Deze zijn ook zo schattig en een heerlijk hartig, herfstig en winters hapje. Lekkere borrelsnack, fingerfood of voor de feestdagen. Leuk om te maken en snel klaar. Ze zullen gretig aftrek vinden en ook bij kinderen. Ook leuk om met de kinderen samen te maken. Voldoende voor een muffin vorm van 12 stuks en 12 baby quiches. Voor snoezige baby herfsttaartjes zie DIT recept!

INGREDIENTEN

1 rol bladerdeeg, 10 plakjes rauwe ham, 4 flinke uien, 2 grote eieren, 2 el roomboter, 250 ml slagroom, 1 tl nootmuskaat, Vers gemalen zwarte peper, Verse bieslook (gesnipperd)

  • Frans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-10-2013
  • Frans
  •  20-30 min.

Overheerlijke Preischotel in een winters jasje

Heerlijk schotel, en zo op tafel

INGREDIENTEN

Pl.m. 7 preien, 1 pond gehakt, 1 kilo aardappels, 5 uien, tomatenketchup, paneermeel, boter, peper en zout.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-03-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Winters.... Gegratineerde hutspot met gemarineerde speklapje

Superlekkere wortelstamp (=Brabants voor hutspot..) uit de oven met heerlijke spekkies. Wat wil je nog meer, in Maart ....

INGREDIENTEN

4 speklapjes, 1 el citroensap, 4 el ketjap manis, 2 el gembersiroop, 2 teentjes knoflook (geperst), 500 gr kruimige aardappels, 1 grote winterwortel (grof geraspt), 2 grote (zoete) uien (gesnipperd), 2 laurierblaadjes, 1,5 dl melk, 75 gr boter, 2 eieren (losgeklopt), kerriepoeder (naar smaak), 2 el fijngehakte peterselie,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-03-2013
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

***ALVAST EEN WINTER'S VOORPROEFJE:RODE UI: ZUURKOOL &; KATENSPEK***

al vast een Winters voorproefje!

INGREDIENTEN

=2 eetl.Olijfolie., =1 teen Knoflook (fijngesneden.), =2 rode Uien,(in halve ringen), =1 bak Aaardappelpuree met Boter (450 gram), =150 gram Yorkham naturel,(in stukjes), =1 pak Zuurkool (500 gram) uitgelekt., =3 tl.Karwijzaad = 150 gram Katenspek.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-03-2019
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Winters Genieten!! Appelstrudel ala Licor 43!!

INGREDIENTEN

Deeg:, 150 gr. bloem + bloem voor het uitrollen., 1 eierdooier., snufje zout., 1 eetlepel olie., 3/4 dl water., kan ook met kant en klare filodeeg uit de vriezer., Vulling:, 1 1/2 kilo goudranetten in blokjes snijden., 2 borrel glaasjes Licor 43., 1 eetlepel rozijnen., 125 gs wit brood kruim met wat roomboter lichtbruin bakken., 100 gr. roomboter., 150 gr. suiker., 1 theelepel kaneelpoeder.

  •  
  •  
  • Geplaatst op21-12-2010
  •  
  •  

Winters ... Botermalse biefstukreepjes in Ierse Whiskey-room

Een heerlijk en verwarmend gerecht voor -jawel- winterse dagen in Maart....

INGREDIENTEN

50 gr (room)boter, 500 gr kogelbiefstuk (in smalle reepjes), 2 sjalotjes (in ringetjes), 250 gr champignons (in dunne plakjes gesneden), 1 dl Ierse Whiskey, 1,5 el (grove) mosterd, 1,5 dl slagroom, (versgemalen) peper en zout,

  • Iers Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-03-2013
  • Iers Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Heerlijke warme kwast voor 's winters

Vroeger toen je nog kleine dreumes was heb je er vast wel eens behoorlijk je tong aan gebrand: kwast! Dit ouderwetse Nederlandse recept is uitstekend voor in de koude winterdagen, bijvoorbeeld op de ijsbaan. Rijk aan vitamine C en gekenmerkt door zijn weeïge en over het algemeen vieze smaak is dit het ultieme drankje om niet te drinken in de winter.

INGREDIENTEN

Water, citroensap, tranen van verdriet, geduld

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op25-05-2019
  • Nederlands
  •  0-10 min.

runderstoofpot winters SB4 183 Rundvlees en aardappels

INGREDIENTEN

600 gr. Runderlap magere, in blokjes, 400 gr. Krieltje geschrapte, gekookte, 4 stuks Sjalotten, 1 fles Bier oud bruin, 40 gr. Bloem, 50 gr. Bak en braad, 1 blikje Tomatenpuree, 2 stuks Laurierbladeren, 2 stuks Kruidnagels, 1 eetlepel Grove mosterd, 1 stuk Winterwortel, 200 gr. Champignon, 2 stuks Preien, 1 stuk Zout, 1 stuk Peper

  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op19-09-2012
  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Chili Con Carde met Cheddar kaas, zo?'n WINTERS gerecht

Gewoon ANDERS dan ANDERS!! Lekker zo?n eenspan wintermaaltijd!

INGREDIENTEN

1 kilo magere rundergehakt, 2 gesnipperde uien, 3 eetl, olijfolie, 1 groene paprika gesnipperd, 1 rode paprika gesnipperd, 1 bakje champignons in plakjes gesneden, 3 teentjes knoflook uit de pers, 1 theel. chilipoeder, 1 theel. zout,peper,paprikapoeder en tijmblaadjes, 3 theel. Worcestersaus, 3 druppels Tabasco, 1 blik rode bonen of buine bonen, uitgelekt, 4 eetl. tomatenketchup, 1 blikje tomatenpuree, 200 gram Cheddar kaas geraspt,

  • Chileens Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op13-10-2002
  • Chileens Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Winters witte vruchtentaart uit Heel Holland Bakt Feest!

Dit is een klassieke Engelse kerstcake die ruim van te voren wordt gebakken, waardoor de smaken goed intrekken. Hoe beter de kwaliteit van het gedroogde fruit is, hoe voller en zoeter de taart zal smaken. De taart wordt gedecoreerd met marsepein en Royal Icing. Een recept uit Heel Holland Bakt Feest! Lees hier meer recepten en een book review http://www.smulweb.nl/artikelen/198340/Recepten-en-book-review-van-heel-holland-bakt-feest

INGREDIENTEN

Taart, 100 g bigarreaus (gekonfijte, kersen), 175 g jumborozijnen of sultana's, 100 g zachte gedroogde, abrikozen, 100 gepelde walnoten, 2 el fijngehakte gekonfijte, citrusschilletjes, 4 el cognac of abrikozenbrandewijn, 175 g zachte boter, 175 g fijne kristalsuiker, 4 grote eieren, op kamertemperatuur, losgeklopt, 200 g zelfrijzend bakmeel, 1 mespunt zout, 60 g fijngemalen amandelen, Afwerking, 2 el gezeefde abrikozenjam, of abrikozengelei, 250 g marsepein, poedersuiker, voor het, bestuiven, 450 g Royal Icing (zie blz. 134), Decoratie, Gekleurd eetbaar lint, eetbare of gespoten, decoraties, eetbaar glitterpoeder, of glitterspray, Springvorm van 20,5 cm, doorsnede, bakpapier, mixer of keukenmachine

  •  
  •  
  • Geplaatst op17-11-2014
  •  
  •  

spruitjes ovenschotel

Heerlijke ovenschotel met spruitjes en gehaktballetjes, aardappelpuree en een beetje geraspte kaas, een heerlijk winters gerecht.

INGREDIENTEN

4 ons schoongemaakte kleine spruitjes, 2 Maggi Bouillonblokjes, 3 ons gekruid gehakt, 2 zakjes Maggi Ovenpuree (1 doosje), geraspte kaas

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-12-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Kip met tomaten in balsamicosaus

`s Winters zijn de tomaten niet erg smaakvol, in dit gerecht is dat helemaal niet erg. Het originele recept is met kipfilet, ik heb het ook al een keer met zalmfilet gemaakt, smaakte ook prima, de oventijd dan met 8 minuten inkorten. Een snel, vetarm gerecht. Kombineert prima met rijst en sperziebonen.eigen foto

INGREDIENTEN

4 tomaten, 2 kipfilets, 1 volle eetlepel kappertjes, 2 eetlepels balsamico azijn, 1 eetlepel olijfolie, 2 volle eetlepels bruine suiker, peper en zout, 1 sjalot

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-02-2009
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Hete bliksem

Een heerlijk winters gerecht. Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 man. Het lijkt erg veel, maar de ervaring leert dat er erg veel van gegeten wordt. En geloof me, de volgende dag de restjes opeten is echt geen straf. Met de hoeveelheden valt te schuiven naar smaak, vooral wat betreft de hoeveelheid suiker. In mijn opinie is hete bliksem het lekkerste als hij lekker zoet is, zo is het recept ook geschreven. Heb je dit liever niet, dan kan je de suiker weglaten of verminderen.

INGREDIENTEN

Voor een grote pan vol:, , 1½ kg aardappels, 1½ kg zure appels (goudrenetten), 500 gr gehakt, 300 gr ui, 250 gr suiker, olie of boter, 1 tl kaneel, versgemalen zout en peper naar smaak, eventueel nog een snufje nootmuskaat

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-11-2011
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Zomerse courgette ovenschotel

Waarom zou je ovenschotels eigenlijk alleen maar s winters eten? Zon heerlijk goudbruin korstje is midden in de zomer net zo lekker! En handig: de ingredienten bereidt u voor en tegen etenstijd hoeft de schotel alleen nog maar in de oven.

INGREDIENTEN

700 gr courgettes1 flinke ui1 bakje champignons200 gr ham boter of margarinezout en peper2 tl pestosaus400 gr kwark1/4 ltr koffieroom3 eieren75 gr bloem2 teentjes knoflook 100 gr mozarellakaas paneermeel

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-08-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gelders gehaktbrood (maar eerder Mediterraans)

Het recept is al jaren in de familie en zit als een knipsel, van voor het internettijdperk, in de recepten map. Omdat het altijd in de smaak valt heb ik het al heel vaak gemaakt en heb daarvoor het knipsel niet meer nodig, ik heb het nog wel even opgezocht om de herkomst te achterhalen maar die staat er helaas niet bij. De naam `Gelders" is eigenlijk ook verwarrend, als je de receptuur bekijkt kun je je afvragen wat het met Gelderland te maken heeft `Mediterraans` zou een betere benaming zijn. Qua weertype beginnen de zomers en de winters in ons land steeds meer op elkaar te lijken maar als dat niet het geval zou zijn dan is hij zowel zomer en winter goed toepasbaar. Winter , warm serveren met aardappelgratin, groente naar keuze en goed glas rode wijn. Zomer, lauw warm serveren met aardappelsalade of welke andere salade dan ook en een koele rosé. Wat helemaal lekker is als er een stuk(je) overblijft, de volgende dag op een geroosterde boterham met een beetje ketchup. Geniet ervan!

INGREDIENTEN

750 gram half om gehakt (tip met 100% varkensgehakt van een goede slager wordt het eigenlijk nog lekkerder!), Ca. 2dl liter melk, 2 sneden brood naar keuze, Zout en peper, 1 ei, 1,5 eetlepel pesto, Sap van een halve citroen, 1 theelepel gedroogde Rozemarijnnaaldjes, 2 eetlepels grof gehakte walnoten, 75 gr geraspte oude Goudse kaas, 2 eetlepels kappertjes (uit pot), 2 el gehakte verse basilicum, 150gr plakken pittig belegen kaas, 1 ons rauwe ham (geen gerookte)

  • Europees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op04-06-2012
  • Europees Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Stoofpot

Stoofpot van stooflappen, aardappels, wortels en uien. Gestoofd in bruin bier. Pas goed bij winters weer.

INGREDIENTEN

, 800g Stooflappen, 1kg Kruimige aardappelen, 4 grote Rode uien, 500g bospeen, 3 flesjes Leffe Bruin (33cl), 3 grote tenen knoflook, 4 laurier blaadjes, 1 theelepel foelie, 2 theelepels zout, 2 theelepels vers gemalen peper, 1 theelepel ketoembar (korianderzaad), 2 blokjes runderbouillon,

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-11-2012
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Boeuf bourguignon

Heerlijk winters stoofgerecht a la Julia Child, wat nog lekkerder wordt als je het een dag van te voren maakt.

INGREDIENTEN

Ca. 1300 g. stoofvlees, rund; riblappen of sukadelapjes; niet te vet., 1/2 l.rode wijn; bourgogne, cotes du Rhone o.i.d; in ieder geval lekkere wijn die je er ook bij wil drinken., 1/2 l. bouillon van blokje; vlees of paddenstoel, ca. 2 el. tomatenpuree, 4 laurierbladen, 1/2 tl tijm, 4 flinke tenen knoflook gehakt., 1 el olie, ca 30 gr. bloem, 200 gr. gerookt spek in blokjes, 1 flinke ui in plakken, 1 wortel in stukken., , 1 boter en 1 el olie., ca. 15-20 kleine uitjes., 4 takjes peterselie, 1 laurierblad, 1 takje tijm., , 1 el olie en 2 el boter., 500 gr. kastanje champignons in kwarten., beetje zout en peper;, eventueel een heel fijn gehakt sjalotje., , gehakte peterselie ca. 2 el.

  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op10-12-2009
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Hazenpeper ("Hachee van wild")

Hazenpeper is de poulet van hazenvlees, zeg maar "Hachee van wild". Hier staat een heerlijk herfstrecept met hazenpeper. We stoven de hazenpeper in een rode wijn en voegen cognac toe en als je dit straks op tafel zet kun je daar gerust een paar vrienden of familie bij uitnodigen. Als je de receptuur volgt dan kan het niet mis gaan. Op een herfst- of winters buffet mag deze niet ontbreken. Deze misstaat ook niet met de kerst want je weet niet wat je proeft!

INGREDIENTEN

600 gram hazenpeper ( verkrijgbaar bij de poelier), 3 dl rode wijn, 3 kruidnagels, 1 eetlepel italiaanse kruiden (tijm-rozemarijn-oregano), 2 laurierblaadjes, 2 uien, 1 teen knoflook, 1 rode Spaanse peper (zonder zaad), 100 gram roomboter, 50 gram spekreepjes, 75 gram bloem, 1 eetlepel tomatenpuree, 4 dl wildfond of vleesbouillon (bijv. 1 tablet runderbouillon op 400-500 ml), 2 eetlepels cognac, Zeezout, versgemalen peper uit je molen

  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-10-2012
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Tartiflette

Tartiflette is een typisch winters boerengerecht uit de Franse Haute Savoie dat ik vaak gegeten heb tijdens de wintersport. Vroeger maakten de boeren het als afwisseling op raclette en fondue. Het is een behoorlijk stevige maaltijd en de Fransen eten er dan vaak ook niets anders bij. Bij de Tartiflette wordt bij voorkeur een heerlijke d`Apremont (witte wijn uit de Savoie) gedronken.

INGREDIENTEN

1,5 kilo vastkokende aardappelen, 200 gram gerookte, magere spekblokjes, 1 ui, 500 gram reblochon fermier (Franse kaas), 2 eetlepels crème fraîche, olie of een eetlepel eendenvet, 1 fles d`Apremont (kan weggelaten worden), zout en peper

  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op17-12-2009
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Spruitjesstampot met gehakt en amandelen

Heerlijk winters. Deze spruitjesstamppot wordt gemaakt met gehakt, katenspek, aardappels, geroosterde amandelen en mosterd. Geeft een hele aparte smaak aan spruitjes.

INGREDIENTEN

800 gr aardappels, 800 g spruiten, zout, 1 ui, 100 g katenspek, 80 g amandelschaafsel(zakje van baukje), ca. 4 el olijfolie, 1 pond rundergehakt t, 1.5 dl hete melk, 3 tl grove mosterd.,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-11-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste winters gerecht recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top