1. Home
  2. Recepten
  3. Wintergerecht

Wintergerecht recepten (73) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Warm wintergerecht met een zonnig tintje

INGREDIENTEN

1 winterwortel.* 4 grote aard: 2 eetl:blokjes spek.*600 gr:in stukken kalkoen of kip.*2el pesto.*2 el olie.* 1 prei in reepjes.*4el:gehalveerde sjalotjes of ui.*250 gr:champions.*4 el:flageoletten (blik)uitgelekt.*heb het niet in huis neem doperwtjes) 2 dl:kippenbouillon (van tablet).*2el peterselie.*

Voorbereiding

Apart aard:en wortel in 15 min:beetgaar koken.(in de magn: 8 min:) in droge koekenpan spek uitbakken intussen de kalkoen met pesto omscheppen in pan olie verhitten ,prei en kalkoen en uitjes licht bruin bakken champ:3 min: meebakken. beet gare aard:en wortelspek en bonener door scheppenbouillon er bij doen even laten suderen en bestrooien met petersel: EET SMAKELIJK

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-03-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Hachee, recept voor Hollands stoofvlees

Hachee is zo`n echt hollands wintergerecht wat er altijd wel ingaat. Die kruidnagel uit de hachee kwam echter met de VOC mee uit de Molukken, dus het accent aan deze stoofpot is exotischer dan je zou denken. Moeilijk om klaar te maken is het niet. Integendeel. Je moet wel gedurende minimaal 3 uur af en toe even naar de pan kunnen kijken om in de gaten te houden of de hachee niet droogkookt.

INGREDIENTEN

500 gram runderbraadlappen of hachee vlees, ca 700 gram grote uien (dat zijn er een stuk of 3), 5 kruidnagels, 2 laurierblaadjes, 1 klontje boter, bloem, 1 blokje rundvleesbouillon, 250 cl warm water, 1 scheut azijn, 1 flesje Grimbergen dubbel, of een ander donker biertje, bloem, zout, peper,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op09-08-2009
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Duivelsvlees met zuurkool

Lekker wintergerecht

INGREDIENTEN

750 gram hamlappen in blokjes gesneden, 500 gram uien in halve ringen gesneden, 50 gram boter, 1 blikje tomatenpuree, 2 eetl. paprikapoeder, 1 theel. karwijzaadjes, 3 tenen knoflook, 1 snufje zout en versgemalen peper, 1 eetl. azijn, 500 gram zuurkool, 2 stuks zoetzure augurken fijngehakt, 1 eetl. kappertjes, 200 gram crème fraîche

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op10-10-2009
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Overijsselse jachtschotel

  Jachtschotel is een typisch wintergerecht dat van oorsprong werd gemaakt van restanten wild, aardappelen en uien. Later werden daar ook andere restvlees voor gebruikt, zodat het gerecht ook na het jachtseizoen gemaakt kon worden. Tegenwoordig wordt er veelal gehakt voor de vulling gebruikt. De naam had overigens niets uitstaande met een exclusieve band met jagers, maar louter met het type vlees dat er aanvankelijk voor werd gebruikt.

INGREDIENTEN

800 g sukade- of magere runder riblappen, in dobbelstenen, 2 el bloem, 2 el zonnebloem- of olijfolie, 100 g boter + een beetje om in te vetten, 50 g spekblokjes, 2 uien, gesnipperd, 4 kruidnagels, 10 gekneusde jeneverbessen, 2  laurierbladeren, 1 pijpje (30 cl) donker bier (bijv. van Hüttenkloas), 2 plakjes ontbijtkoek, in dobbelstenen, 2 appels, geschild en in ringen, 2 beschuiten, verkruimeld), , Gebruik voor het snel aanbakken van vlees een mix van olie en boter. De olie kan hoger verhit worden en daardoor schroeit het vlees sneller dicht .De boter geeft een mooie bruine kleur en een betere smaak.,  , Bestrooi het vlees met de bloem; schud de overtollige bloem eraf. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren. Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en (versgemalen) peper.,  , Schenk het bier bij het vlees in de pan en roer goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2,5 uur op yen lage warmtebron sudderen. Schep het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg, wanneer het vocht te veel verdampt en nog niet vlees nog niet gaar is, wat water toe. Schep de ontbijtkoek bij het vlees in de pan en laat het nog een halfuur zachtjes doorkoken. Zet daarna koel weg tot gebruik.,  

  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-11-2014
  • Multi-cultureel Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Guiso Gallego

Spaans wintergerecht ;-), erg lekker, traditioneel recept van mijn tweede (galicische) moeder

INGREDIENTEN

600 gr. hacheevlees/riblappen, 800 gr. aardappelen, 100 gr. doperwten, 150-200 gr. chorizo (geen plakjes), 2 wortels, 1 liter kippenbouillon, 400 ml. tomate frito, 1 witte kool, 500 gr. witte bonen, 4 tenen knoflook, 3 uien, 5 kruidnagels, 5 laurierblaadjes, komijn, nootmuskaat, paprikapoeder, 2 eetlepels bloem, 4 eetlepels lauw water

  • Spaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-09-2005
  • Spaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Hete bliksem

Hete Bliksem. Een heerlijk wintergerecht met onder andere aardappelen, appelen, gehakt en ui. Hoewel het echte winterweer nog uit blijft toch lekker om na een gure regendag een ouderwetse warme ovenschotel te serveren. In dit artikel het recept om hete bliksem te bereiden. Eet smakelijk.

INGREDIENTEN

* 1 kg aardappelen, * 2 uien, * 400 gr gehakt, * 50 gr boter, * zout, * peper, * 1 pond zoete appelen, * 1 pond zure appelen,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op14-09-2008
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Zuurkoolschotel uit de oven

Eigenlijk een wintergerecht, maar met dit weer kun je hem ook nu nog maken ;-)

INGREDIENTEN

1 1/2 kg. aardappels, kruimige1 kippenbouillonblokjemelkroomboter, nootmuskaat500 gr. zuurkool, naar keuze100 gr. mager rookspekkookroom500 gr., rundergehaktzoutpeperpaprikapoeder1 middelgrote uiplantaardige olie, sap van 1 sinaasappel1 theel. bruine suiker1 theel. sambal2 eetl. ketjap manis, 4 eetl. tomatenketchup

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op05-05-2005
  •  
  •  60-120 min.

stoofvlees met friet

Eigenlijk meer een wintergerecht. Maar met het huidige weer, best lekker ! Voor het honderdste Dagelijkse kost-recept vroeg Jeroen jullie via Facebook wat er op het menu moest staan. Al gauw bleek dat een oeroude klassieker anno 2011 nog altijd de onverslagen nummer één is: stoofvlees. Voor het rundvlees verkiest Jeroen het zenuwstuk uit de schouder, zeer budgetvriendelijk rundvlees dat uitermate geschikt is voor een smakelijke stoverij. Met het juiste biertje erbij, enkele kruiden, wat stroop én een portie geduld, zet je deze winnaar zo op tafel. Laat het je smaken!

INGREDIENTEN

Het stoofvlees:, 1 kg rundvlees (zenuwstuk, in gelijke stukken), 2 grote uien, 1 flesje bruin bier (min. 1flesje, bv. Sint-Bernardus abt 12), 2 eetlepels Loonse (of Luikse) stroop, verse tijm, 1 kruidnagel, 2 blaadjes laurier, 1 stevige bruine boterham, 2 eetlepels scherpe mosterd, 1 scheutje natuurazijn, boter, peper van de molen, zout, , afwerking:, mayonaise

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-07-2012
  •  
  •  > 120 min.

Tuinbonen met spek

Vroeger was het een typisch wintergerecht waarin gedroogde tuinbonen werden verwerkt. Met verse tuinbonen smaakt het waarschijnlijk stukken beter. Het is dan ook een echt zomergerecht geworden dat het beste in een wok kan worden bereid.

INGREDIENTEN

500-600 gram gedopte tuinbonen, - 2 takjes vers bonenkruid, - zout, - 2 eetl. (zonnebloem)olie, - 300 gram dunne magere speklappen, eventueel plat geslagen, - 2 uien, grof gesnipperd, - 1 rode paprika, bij voorkeur ontveld, vruchtvlees in smalle reepjes gesneden, - 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt, - 2 verse salieblaadjes, in uiterst smalle reepjes gesneden, - 3-4 tomaten, ontveld, vruchtvlees in smalle reepjes gesneden, - witte peper uit de molen, - 2 eetl. fijngesneden bieslook., ,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-06-2000
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Kapucijnerschotel met paksoi

Een wintergerecht met een Oosters tintjte,

INGREDIENTEN

400 gram magere speklapjes *, versgemalen peper *, zout *, 1 theelepel chilipoeder *, 1 teentje knoflook *, 2 uien *, 400 gram verse kapucijners *, 1 struik paksoi *, 2 eetlepels olijfolie *, 2 eetlepels ketjap manis *, Enkele druppel tabasco.

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-01-2010
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Grieks gestoofd konijn (kouneli stifado)

Een heerlijk herfst en wintergerecht, want met dit weer staat de stoofpan hier wekelijks op het fornuis. Konijn is dan een heerlijke afwisseling op de vele runderstoofpotten die ik maak. Bovendien is konijn erg gezond en goed voor de lijn. Dat is mooi meegenomen in deze tijd van maaltijdsoepen en stoofpotten. Konijn is vet-  calorie- en cholesterol arm, is licht verteerbaar en bovendien ook nog rijk aan vitamine B.  Het is niet alleen gezond het is daarbij ook nog eens erg lekker. Nog een voordeel is dat dit gestoofd konijn in ongeveer 1 ½ uur op tafel staat en dat is ongeveer de helft van de tijd die je nodig hebt voor een stoofpot van rundsvleees. Mensen die het  oorspronkelijke gerecht  kennen zullen misschien verbaasd zijn, want de smaken wijken af van het authentieke recept. Dat komt omdat dit mijn eigen versie is.

INGREDIENTEN

4 konijnenbouten, 2 uien, 10 sjalotten, 1 citroen (sap), 4 grote tomaten (of 8 kleine), 10 zwarte peperkorrels, 2 takjes verse oregano (of 1 el gedroogd), 2 takjes tijm (of 1 el gedroogd), 2 laurierbladen, 2 tenen knoflook, ½ tl gemalen piment, ½ tl kaneelpoeder (of een stokje), peper & zout, olijfolie, klont boter, kippenbouillon

  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-11-2014
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Indisch gekruid stoofvlees

Lekkere stoofschotel een echt wintergerecht met een indische tintje

INGREDIENTEN

800 g doorregen runderlappen in blokjes, zout en peper, 4 el zonnebloemolie, zware ovenbestendige braadpan of casserole met deksel, 2 grote uien, in stukken, 4 tenen knoflook, gehakt, 25 g verse gember, gehakt, 1/2 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt, 1 el tomatenpuree, 5 el ketjap manis, 8 dl warme vleesbouillon,

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-10-2007
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

wild zwijnkoteletten met munt-portsaus

Wintergerecht met wild zwijn.

INGREDIENTEN

1 pot wildfond, 2 dl rode port, 2 dl rode wijn, 1 el honing, 1 el mosterd, 8 dubbelde wildzwijnkoteletten, peper, zout, 2 el olie, 6 el boter, 3 takjes verse munt, (1 el aardappelmeel)

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-02-1999
  • Nederlands
  •  20-30 min.

witlofstamppot met zalm

Caloriearm Hollands wintergerecht

INGREDIENTEN

200 gr aardappelen, 200 gr knolselderij, zout, peper, ? blikje roze zalm (213 gr), 250 gr witlof, 1 el citroensap, 1 el magere bulgaarse yoghurt, ? bakje tuinkers,

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-01-1999
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Oud Engelse stoofpot

Heerlijk wintergerecht

INGREDIENTEN

Benodigheden:, 500 gr varkenspoulet, 200 gr prei , stukje citroenschil, 3 dl bruin bier , peterselie ? thijm - laurierblad - tobascosaus, 75 gr champignons , 25 gr boter , 25 gr bloem,

  • Engels Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-11-2005
  • Engels Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

kapucijnerschotel met kaas

Vegetarisch wintergerecht voor 4 personen

INGREDIENTEN

1 pakje Honig Mix voor Kapucijnerschotel, 2-3 eetlepels olie, 300 g panklare groente (bijv. champignons, ui, prei, paprika), 1 grote pot of blik uitgelekte (jonge) kapucijners, 150 g blokjes belegen kaas, piccalilly,

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op25-01-2000
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Elzasser Gehaktschotel

Wintergerecht

INGREDIENTEN

50gr gerookt spek, 500gr gemengd gehakt, 1 ui,1 glas rode wijn,klein blikje tomatenpuree,400 gr zuurkool, zout,peper,thym,100gr geraspte emmenthaler

  • Frans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-08-1999
  • Frans
  •  60-120 min.

Schotse eenpanner

Lekker warm wintergerecht

INGREDIENTEN

1 kg. aarappelen, 4 grote preistengels, 500 gram gemengd gehakt, zout, peper, cayenne peper, kaneel en ketchup

  • Schots Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-01-2002
  • Schots Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gevulde Uien

Een wintergerecht

INGREDIENTEN

6 grote uien, 120 gr. champignons, 180 gr. spek, 60 gr. boter, 350 gr. gehakt, 60 gr. broodkruim, 1 ei, 2 eetl. gehakte peterselie, saliepoeder, peper en zout; 40 gr. boter, 40 gr. bloem, 3 dl. bouillon, 1 1/2 dl. kookvocht van de uien

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-10-2000
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Saucijspakketjes met zuurkool

Heerlijk wintergerecht

INGREDIENTEN

Kwart rode paprika, 1 el. Franse mosterd, 1 tl. karwijzaad, 10 gram dieetmargarine, 125 gram zuurkool, 4 plakjes casselerrib, 8 saucijsjes, peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-11-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Spruitjesstampot met knolselderij

Spruitenstamppot met knolselderij, ui en spekjes. Voordelig wintergerecht.

INGREDIENTEN

Aardappelen (er kunnen ook reeds gekookte aardappelen in verwerkt worden), 500 gr spruiten, 1/2 selderijknol, 2 uien, 200 gr spekblokjes, 1 klontje boter, zout en peper naar smaak

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-01-2013
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Aardappel-champignonschotel

Aardappelschotel met prei en champignonsaus, lekker met kippepootjes.

INGREDIENTEN

400 gram aardappels, 1 prei, in stukjes, 1 blikje champignonsoep, champignons

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-01-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boeuf bourguignon

Een heerlijk wintergerecht. Omdat het nogal veel tijd kost om dit te maken, maak ik meestal een enorme pan vol. Vervolgens vries ik het in porties in, zo heb je heel snel een heerlijke maaltijd!

INGREDIENTEN

12 sjalotjes, 250 gram champignons, 600 gram runderriblap, 75 gram doorregen mager spek, 1 ui, 2 deciliter rode wijn, 1 ? deciliter vleesbouillon, 1 flinke tak tijm, 1 blaadje laurier, 30 gram bloem, klontje boter,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-07-2004
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Hete bliksem (appel en peer) oud hollands

Heerlijk wintergerecht. Maak van overgebleven appels een verse appelmoes. Bepaal zelf de smaak door meer/ minder zoete/zure appels te gebruiken.

INGREDIENTEN

1 kilo kruimige aardappels, 500 gram goudrenetten, 200 gram zoete appels, 200 gram peren, 100 gram spekblokjes, 1 grote zoete ui, 4 eetlepels honing, Zout en peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-12-2011
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Sudderlapjes in een overheerlijke bisschopswijn gesudderd

Een warm wintergerecht met een kruidige aroma van bisschopswijn. Eet er aardappelpuree en je favoriete groen bij.Dit is een recept uit het schitterende boek van D.J.Zonneveld: The Dutchman's kitchen.

INGREDIENTEN

1 kilo sukadelappen 1 el olijfolie 2 el boter 3 sjalotten 1 stukje folie 1 kruidnagel versgemalen peper half kaneelstokje geraspte schil van een halve sinaasappel 500 ml soepele rode wijn 500 ml runder of kalfsbouillon 1 el creme de cassis (zwarte bessenlikeur) of bessenjenever 125 ml slagroom wat peterselie of bieslook om te garneren.

  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-02-2007
  • Frans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Eisbein met zuurkool en room

Lekker wintergerecht

INGREDIENTEN

6 ons zuurkool , 2 hielen , 2 dl runderbouillon, 250 gr champignons , 1 appel , 10 jeneverbessen (kneuzen ), bos waterkers 2 thl tijm , 3 laurierblaadjes, 2 dl room,

  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op11-10-2005
  • Duits Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Hutspot (moerepetaazie)

Hutspot  (ook wel moerepetaazie in Limburg genoemd)  is een typisch wintergerecht.  

INGREDIENTEN

500 g aardappelen, 500 g winterpeen, in grote stukken, 250 g ui, in grote stukken, 1 laurierblaadje, spekblokjes,  

  •  
  •  
  • Geplaatst op29-10-2014
  •  
  •  

boerenkoollasagne met shoarmavlees

Een TOPPIE wintergerecht, dit lust ik zelfs zomers wel!

INGREDIENTEN

1 zakje panklare boerenkool vn 300 gram, ca. 12 lasagnavellen, 2 uien, 25 gr. boter, 350 gr. shoarmavlees, 1 zakje kaassaus (of zelf maken) 4 el. rode shoarmasaus of tomatenketchup, 1 bakje magere kwart 225 gr. 1 zakje oude gerapte kaas (150 gr), zout.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op31-12-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Hazenrug

Luxe wintergerecht

INGREDIENTEN

1 hazerug, peper, zout, boter, mosterd

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-12-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Kippenpastei uit engeland

Lekker warm wintergerecht.

INGREDIENTEN

1 kg. kipfilet3 selderijstengels, fijngehakt1 grote ui, fijn, gehakt2 laurierblaadjes7,5 dl. kippenbouillon150 gr zelfrijzend, bakmeel1/2 theel. zwarte peperzout naar smaak1 theel. foelie, poeder30 gr. gesmolten boter1 losgeklopt ei,

  • Engels Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op20-05-2002
  • Engels Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Goulash Met Vruchten

Een lekker pittig wintergerecht.

INGREDIENTEN

1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 flinke ui, 1 l blik fruitcoctail, halve eetlepel maizena, 3 eetlepels witte wijn, pond varkenspoulet, zout en peper, olie, bouillonblokjes, mespunt piment, tabasco.,

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-01-1999
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Parelhoenboutjes in champignonsaus

Heerlijk wintergerecht als je eens iets anders op tafel wilt zetten.

INGREDIENTEN

2 parelhoenboutjes 2 el ganzenvet ( of ander braadproduct) 50 ml droge witte wijn 1 geperst teentje knoflook 100 ml bouillon 10 champignons 2 el (slank)room allesbinder peper en zout uit de molen

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-01-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Aardappel-champignonschotel

INGREDIENTEN

400 gram aardappels, 1 prei, in stukjes, 1 blikje champignonsoep, champignons.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op08-07-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Coq au Pèn

Lekker wintergerecht waar het hele gezin van zal smullen!

INGREDIENTEN

1 forse winterpeen, 1 sinasappel, peterselie, glazuur, kruiden,

  • Frans
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-12-2010
  • Frans
  •  60-120 min.

Varkenstoofvlees Met Pompoen

Een ongewoon,maar hartverwarmend wintergerecht.

INGREDIENTEN

600 gr varkensstoofvlees, 2 knoflookteentjes, 1 cm gemberwortel, 100 gr gerookt spek, 50 cl water, 10 cl rode wijn, 2 aardappels, 500 gr pompoen, 200 gr champignons, 1 limoen, 1 koffielepel korianderzaadjes, kruidnagel, cayennepeper, suiker, peper en zout, 250 gr chorizo, 2 bananen, pijpajuintje of bieslook

  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-01-2001
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gebraden Parelhoen Met Sinaasappel-En Karwijsaus En Groenten

Feestelijk wintergerecht

INGREDIENTEN

2 parelhoenen, 100gr boter, Wintergroenten:groene kool,knolselder,rode kool,truffelaardappelen (paarse Chinese aardappeltjes), Saus:, 1 dl sinaasappelsap, 1 dl bruin bier (vb. Trappist), 3 gr. karwijzaad, 2 dl kippenbouillon, 40 gr boter

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-12-1998
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

bruinenbonenpotje

Lekker makkelijk (winter)gerecht

INGREDIENTEN

350 gram kipfilet, 200 gram magere spekreepjes, 1 blik of pot bruine bonen, 1 grote ui, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 2 eetlepels stroop, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel mosterd, 1 theelepel gemberwortelpoeder

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op10-08-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Zuurkool rolletjes

Pittige rolletjes die heerlijk smaken met een aardappelpuree....typisch wintergerecht van grote klasse en..goedkoop !

INGREDIENTEN

-2 uien (fijn gesnipperd), -2 appelen (geschild en in blokjes), -500 g zuurkool, -zout en zwarte peper, -1/2 th lepel gemalen kummel, -4 breed gesneden speklappen (samen 600 g), -2 th lepels scherpe mosterd, -30 g reuzel, -1/4 l bouillon

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-11-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Erwtensoep

Het klassieke wintergerecht maar dan lekker snel!

INGREDIENTEN

1 winterwortel, 100 g knolselderij, 2 aardappels, 2 preien, 1 grote bos bladselderie, vloeibare margarine, 1 rookworst, 500 g diepvrieserwten, 100 g Zeeuws spek in blokjes, zout, peper of bouillonblokje, brood en eventueel katenspek in plakjes

  • Goedkoop en snel
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-12-2004
  • Goedkoop en snel
  •  20-30 min.

Grootmoeders runderlappen

Een zeer ouderwets wintergerecht, van restaurant Dorrius, in Amsterdam, die gespecialiseerd zijn in traditionele Hollandse gerechten.

INGREDIENTEN

300 gram riblappen, peper en zout, 1 theelepel bloem, 40 gram boter, (u kunt ook half boter en half rundvet gebruiken) 1 ui, 1 laurierblad, 2 kruidnagels, 2 theeleples kruidenazijn.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-11-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  > 120 min.

Boe­ren­huts­pot met fi­let­lap­jes en ge­bak­ken ui­en

Het ultieme gezonde wintergerecht: boerenkool én hutsspot in één stamppot!

INGREDIENTEN

1¼ kg kruimige aardappel, 500 g hutspotgroenten, 300 g gesneden boerenkool, 1½ ml kraanwater, 300 g rode uien, 1 el milde olijfolie, 4 varkensfiletlapjes à la minute naturel, 2 tl Euroma Hollandse kruiden stoof

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-01-2019
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste wintergerecht recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top