Wildschotel
Van "dzjen"
500 gram rundvlees - 250 gram varkensvlees - 1 ui - 75 gram paneermeel - 2 ? dl room - 2 eieren - 1 theelepel zout - ? theelepel peper - 100 gram gerookt spek - 3 eetlepels boter - 1 dl water - 2 grote moesappelen - 4 gedroogde pruimen - ? eetlepel bloem - 1 eetlepel vossenbessen (of cranberries) - rauwgebakken aardappelen
Draai het vlees 2 tot 3 keer door de gehaktmolen tezamen met de ui. Meng het met het paneermeel, ? dl room, eieren, zout en peper en roer goed door. Vorm van het vlees een 'hazerug' op een beboterde braadslede en lardeer het vlees met de dunne repen spek. Zet de braadslede in het midden van een koude oven en giet er water bij. Zet de thermostaat op 175?C en braad de 'hazerug' gedurende ruim 1 uur. Schil de appels, halveer ze en verwijder de klokhuizen. Kook ze net gaar in wat water en laat ze goed uitlekken. Breng de geweekte pruimen even aan de kook en leg ze in de appels. Giet de jus van het vlees. Maak de bloem aan met wat room, voeg de rest van de room toe en roer het door de jus met de vossenbessen.
- Scandinavisch Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op13-06-2002Scandinavisch Hoofdgerecht0-10 min.
Wildschotel Met Spruitjes En Wortel
Met dank aan Ellen Driessen.
1 ui* 400 gr. hazenpeper, reepeper of stukjes konijn* 6 witte peperkorrels* 6 jeneverbessen* 250 gr. winterwortel* 2 laurierblaadjes* peper* zout* 1 tl. tijm* 2 el. bloem* 1 1/2 dl. rode wijn* 30 gr. boter* 2 el. tomatenketchup* 2 el. koffieroom of slagroom.
- Nederlands Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op20-09-1999Nederlands Hoofdgerecht> 120 min.
Wildstoofpotje
Het overheerlijke Wildstoofpotje is in de herfst of in de winter een van de recepten uit de Franse keuken. Het duurt ongeveer een uurtje om te bereiden, maar de voorbereidingen kosten ongeveer een dag
500 g wild zwijnvlees, zout, 1/2 l witte wijn, versgemalen peper, 1 ui, 1/2 l wildfond, 1 sinaasappel, 2 eetlepels bloem, 2 jeneverbessen, 200 g gemengde paddestoelen, 5 zwarte peperkorrels, 1/2 bosje peterselie, sap van 1 citroen, 25 g boter, 2 kruidnagels, sap van 1 sinaasappel, 2 sjalotjes, 1 dl slagroom, 40 g reuzel
- Frans Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op24-08-2010Frans Hoofdgerecht> 120 min.
Sauerbraten (Duitsland)
Gemarineerd rundvlees voor 4 personen
1 runderstuk van ca. 1,5 kg, 50 gr spekvet, zout, 1 theel gekneusede peperkorrels, jeneverbessen, 2 theel mosterd, laurierblad, theel tijm, 4 kruidnagelen, 1 ui, 1 wortel, 2 dl rode wijn, 1 eetl wijnazijn, 30 gr bloem, 2,5 dl zure room, ca. 2 dl bouillon, 30 gr boter,
- Duits Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op03-11-2003Duits Hoofdgerecht> 120 min.
Gemarineerde reerug
Voor 10 - 12 personen Wijntip: Een volle rode wijn past uitstekend bij deze heerlijke wildschotel.
2 kg reerug, 1 L rode wijn, 2 dl slaolie, 1/2 takje tijm of 1/2 theel gedroogde tijm, 1 gesnipperde ui, 1 laurierblad, 2 kruidnagels, 7 geplette jeneverbessen, 5 takjes selderij, 1 in plakjes gesneden wortel, 1/2 takje rozemarijn of 1/2 theel gedroogde rozemarijn, 250 gr margarine of boter, zout, zwarte peper uit de molen, 1 kleine tomaat, enkele takjes peterselie, 1/2 in repen gesneden rode paprika, maizena,
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-09-2002Nederlands30-60 min.
Jagerspannetje
Wildschotel, snel en makkelijk, maar wel met "Feestkarakter"
? 1 pond haas van een wild zwijn (of gewoon varkenshaas natuurlijk), 1 pond prei, 1 pond champignons, 1/8 l bouillon, ? 2 eetl. creme fraiche, herbes de provence, peper en zout
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op10-12-2001Nederlands20-30 min.
Knolselderpuree
Puree van aardappel en knolselder, heerlijk bij een wildschotel, mooi als duchesse-toefjes
1 kg aardappelen; 1/4 knolseler; peper, zout, nootmuskaat; (eventueel :ei; scheutje room; klontje boter)
- Belgisch Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-11-1999Belgisch Bijgerecht30-60 min.
Wildzwijnepeper
Voortreffelijke "klassieke wildschotel", gemakkelijk en snel klaar.
-500 g wildzwijnvlees (in dobbelstenen), -1/4 l witte wijn, -1 ui (in plakken), -2 jeneverbessen (geplet), -5 peperkorrels, -2 kruidnagels, -1 bloedsinaasappel, -sap 1 citroen, VERDER:, -40 g reuzel, -zout;zwarte peper, -1/4 l hete bouillon, -2 eetlepels bloem, -200 g gemengde paddestoelen, -peterselie, -sap 1/2 bloedsinaasappel
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-10-2002Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Kaastaartjes van de Hognevallei
Dit gerecht is ook zeer lekker bij een wildschotel.
1 knolselderij, 8 zanddeegtaartjes, 1 Hervekaasje (van 120 gram), 1 dl room, 40 g boter (bakboter), peper
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op08-08-2002Belgisch30-60 min.
De Haas
Wildschotel voor psychologen
De Haas/grote champignonnen/chicken tonight of een dergelijke smoorsaus/peterselie/2 teentjes knoflook/noten
- Goedkoop en snel
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-12-2000Goedkoop en snel30-60 min.
Kaastaartjes van de Hognevallei
1 knolselderij, 8 zanddeegtaartjes, 1 Hervekaasje (van 120 gram), 1 dl room, 40 g boter (bakboter), peper
- Belgisch Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-09-2002Belgisch Voorgerecht20-30 min.
Stifatho
Wildschotel met sjalotjes voor Boogschutters van 23 november tot en met 21 December
4 konijnenbouten, 500 gram sjalotjes, 5 tenen knoflook, blikje tomatenpuree, kaneelstokje, mespuntje nootmuskaat, zout en peper, 6 eetlepels olijfolie, kruidnagel, 2 laurierbladeren, 1/2 liter rode wijn, 2 eetlepels balsamicoazijn.
- Grieks Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op26-11-2000Grieks Hoofdgerecht60-120 min.
ragout van edelhert
Lekkere wildschotel met groenten
1 kg edelhert vlees, 120 gr wortel, 60 gr knolselder, 200 gr ui, 10 peperkorrels, 1 laurierblad, 2 kruidnagels, 1 teen knoflook, 2 eetl thym, 1 ltr rode wijn, 1 eetl tomaten puree, 200 gr champignons, maizena
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op21-10-2003Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
gevulde appels met veenbessensaus
Een met koffie en bruine suiker gevulde appel uit de oven, overgoten met de voortreffelijke wildsaus zorgt voor een feestelijk bijgerecht bij een wildschotel. Weer eens iets anders dan stoofporen!
Veenbessensaus:, ca 225 gr. veenbessen (eventueel uit diepvries), 150 gr. suiker, 1 sinaasappel (rasp en sap), 1 sjalot, 1 tl mosterd, mespunt gemberpoeder (djah, mespunt cayennepeper, 1 dl port,, Gevulde appels:, 4 stevige appels, 4 eetlepels bruine basterdsuiker, wat sterke koffie
- Internationaal Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-12-2013Internationaal Bijgerecht20-30 min.
Everzwijnblokjes met Triple Westmalle
Een heerlijke winterse wildschotel met Triple Westmalle.
700 gr everzwijnfilet - 100 gr boter - 3 uien - 2 el bloem - 2 flesjes Triple Westmalle van 33 cl - 1 el mosterd met pitjes - 1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier) - 1 knolselder - 4 grote aardappelen - peper en zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op05-01-2001Belgisch Hoofdgerecht0-10 min.
Brabantse fazantfilets
Makkelijke en een lekkere wildschotel uit Brabant
800 g fazantfilet, 200 g gerookte spekblokjes, 6 witloof, 2 dl Palm (amberbier), 2 dl room, 1 eetl. suiker, 3 eetl. boter, 15 korianderbolletjes, nootmuskaat, peper en zout, instantsausbinder
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op18-10-2017Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Colvert-eend gefarceerd met zijn levertje
Een recept van de jonge chef-kok Tom De Four van het restaurant "De Heeren van Liedekercke" in Denderleeuw. Tom kaapte met het recept " Colvert-eend gefarceerd met zijn levertje in een bigaradesausje van rozenbottelthee, peperkoek en lavendelhoning met krokante galetjes van vijg en appel, een spiesje van pruim en Gandaham en champignon-aardappeltjes", de "Wildtrofee '98" weg in de prestigieuse wedstrijd van de Sint-Hubertusstichting "De Beste Wildschotel van het Jaar", in de categorie die zich toespitst op beroepschefs tot 35 jaar.
Eend : 6 eendenborsten * 30 gr boter * 30 g broodkruim * 200 g rauwe eendenlever * 2 takjes peterselie * 1 teentje knoflook * 8 jeneverbessen * 1 cl rode porto * peper en zout * 1 cl Grand Marnier, Bigaradesaus : sap van 2 sinaasappels en 1 citroen * 50 g suiker * scheutje azijn * 60 cl rozenbottelthee * 60 g peperkoek * 2 el lavendelhoning, Appelgaletjes : 2 Jonagoldappels * 2 cox appels * 6 vijgen * 30 g suiker * 50 g rozijntjes * 1 tl citroensap, Spiesje : 18 pruimen * 6 sneetjes Gandaham * 4 cl rode porto * 1 stokje kaneel, Garnituur : 18 krielaardappeltjes klontje boter * peper en zout
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op19-10-2001Belgisch30-60 min.
Hinderagout, pompoenpuree met peper en gebakken bospaddenstoelen
Lekkere feestelijke wildschotel
800 g hindefilet, 4 uien, 1 pompoen, 500 g bospaddenstoelen, 800 g bloemige aardappelen, 1 bolletje look, takjes bladpeterselie, 2 eetlepels bloem, 50 g tomatenpuree, 2 eetlepels bruine suiker, 6 eetlepels olijfolie, 90 g gezouten boter, peper en zout van de molen, 1 fles rode wijn, 1 ui gehalveerd (voor de marinade), 2 wortelen, in grove stukken gehakt, 1 kruidentuiltje, 1 eetlepel jeneverbessen, 1/2 eetlepel peperkorrels
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op10-12-2017Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
Everzwijnengebraad met mosterd en gegratineerde peterseliewortelpuree

Lekker gerecht met sausje en peterseliewortelpuree , makkelijk zelf te bereiden
800 g everzwijnengebraad (beenhouwerij), 400 g pompoenblokjes (diepvries), 250 g zilveruitjes (diepvries), *500 g peterseliewortels ( zie toelichting bij de tips ), 2 takjes rozemarijn (vers), 1 kg aardappelen, 3 tenen knoflook, 50 g parmezaan (blok), 2 dl melk, 3 el boter, 50 g hazelnoten, 3 el mosterd, 50 g, paneermeel, 3 dl droge witte wijn, 2 el olijfolie, 2 eetl., 3 laurier blaadjes, nootmuskaat, zwarte peper (molen), zout,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-10-2020Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.