Wildragout Op Eigen Wijze
Eenvoudig bereiding van wild in de ruimste zin van het woord
Ingrediënten 8 personen
1.5 kg wildragout (everzwijn, hert, hinde ...) ? 250 g rozijnen ? 300 g zilveruien 4 dl room ? peper, zout ? tijm ? laurier ? rozemarijn ? 2 dl rode port ? 2 dl rode wijn enkele vleesbouillonblokjes ? boter ? 8 ? peren ? 1 zakje veenbessen ? 150 g suiker ? winterse groenten: witlof, rapen, spruiten ...Bereidingswijze
boter verhitten in een braadkom en de ragout snel goudbruin bakken, desnoods in 2 of 3 beurten het vlees uit de braadkom nemen en even opzij zetten de zilveruien eventjes aanbakken in de vuile braadkom het vlees erbij voegen en alles overgieten met de rode wijn, port en room kruiden met peper, (zout), takje tijm, blaadje laurier, wat rozemarijn 1 of twee bouillonblokjes en de rozijnen toevoegen het vlees rustig laten sudderen tot het gaar is ( 2 uur) en af en toe eens controleren of de bereiding voldoende vochtig is zodat het vlees niet gaat aanbakken, desnoods wat rode wijn of port toevoegen de rode veenbessen verfrissen met koud water, afgieten en in een kookpotje storten, suiker toevoegen en rustig laten sudderen tot de bessen moes geworden zijn de halve peren opwarmen in eigen sap (blik) een eigen keuze van de winterse groenten bereiden het vlees met saus op warme borden scheppen de borden versieren met de winterse groeten en de ? peer met bessenmoes onmiddellijk opdienen