Wijngaardslakken
Sommige mensen griezelen hiervan, maar het is echt heel erg lekker!
24 wijngaardslakken (uit blik, maar als je aan verse kan komen:doen!) 60 tot 80 gr zachte boter 1/2 ui 1 teentje knoflook 2 sjalotjes 1 eetlepel gehakte peterselie zout, witte peper snufje cayennepeper
Spoel de slakkehuizen van de slakken met heet water om, laat ze uitlekken en vang het vocht op.Doe in elk slakkehuis 1/2 theelepel van het vocht en doe de slakken erin. Roer de boter tot een zachte massa. Pel de ui, knoflook en sjalotjes, snipper ze en voeg ze met de peterselie aan de boter toe. Roer goed.Breng op smaak met zout, peper en cayennepeper op smaak en bestrijk de gevulde slakkehuizen met de kruidenboter. Leg ze in een platte ovenschalen (met zout gevuld), zet die op het rooster van een voorverwarmde oven (225-250 eC) en stoof ze 10 tot 15 minuten.
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-03-1999Frans Voorgerecht20-30 min.
Wijngaardslakken
24 slakken * slakkenhuisjes * 200 gram pittige kruidenboter.
- Nederlands Tussengerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-11-2006Nederlands Tussengerecht20-30 min.
Wijngaardslakken
24 slakken uit blik met huisjes * 100 gram boter * 2 eetlepels kleingesneden peterselie * 1 héél klein gesnipperd sjalotje * 1 fijngewreven teentje knoflook * 1 eetlepel kleingesneden selderij * peper * zout.
- Frans Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op17-03-2007Frans Voorgerecht0-10 min.
Wijngaardslakken Met Kruidenboter
24 wijngaardslakken uit blik, 125 gram boter, zout en vers gemalen zwarte peper, 1/2 bosje peterselie, 2 teentjes knoflook, 1 sjalot, enkele druppels citroensap,
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-09-1999Frans Voorgerecht20-30 min.
parelhoenboutjes met wijngaardslakken.
Een recept met Grimbergen Dubbel..
* vier parelhoenboutjes., * 24 middelgrote wijngaardslakken (pot of blik.), * twee uien* twee theelepels tomatenpure., * twee takjes tijm., * 1 dl. kippenbouillon., * twee eetlepels zonnebloemolie., * twee eetlepels roomboter., * drie tenen knoflook., * 1,5 dl. Grimbergen Dubbel., * vier eetlepels fijngehakte peterselie., * peper uit de molen en zout naarsmaak.
- Belgisch Bijgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op04-02-2001Belgisch Bijgerecht60-120 min.
Bourgondische Wijngaardslakken
24 wijngaardslakken uit blik, 125 gram boter, zout en vers gemalen zwarte peper, 1/2 bosje peterselie, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 20 gram gepelde of geschaafde amandelen,
- Frans Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op19-09-1999Frans Voorgerecht10-20 min.
Gratin van wijngaardslakken
Een Provencaals getint voorgerechtje uit de oven, mooi gegratineerd, lekker en snel recept
-6 tal escargots, -1 doosje gepelde tomaten of 5 vers gepelde tomaten, -10 blaadjes basilicum, -suiker, peper en zout, -2 teentjes lookpuree, -20 g gruyere kaas, -1 versnipperde ajuin
- Belgisch Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-11-2006Belgisch Voorgerecht20-30 min.
Wijngaardslakken Met Kruidenboter
Heerlijk voorgerecht
24 slakken + huizen, 1 sjalot, 1 teen knoflook, handvol bladpeterselie fijngesneden, grofgemalen zout, peper, 1 tl marc de bourgogne of cognac, 200 gr roomboter, ,
- Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op04-01-2011Voorgerecht10-20 min.
wijngaardslakken met chablis
Haute cuisine
24 slakken - 50 gram boter - 8 champignons - 2 eetlepels cognac - 12 kappertjes - 1 eetlepel rozijnen - 1 glas chablis - 2 sjalotjes - 1/2 ons hazelnoten - zout, peper - 50 gram escargotboter
- Frans Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op23-10-2002Frans Voorgerecht0-10 min.
ragout van wijngaardslakken
Met ridderzwam en brandnetel
40 wijngardslakken, 200gr ridderzwam, 24 brandnetelblaadjes, 1 fijngehakte sjalot, 20 gr peterselie, 24 daslookbolletjes,gehakt, citoenmelisse, citroemtijm, dille, annanassalie, 60gr boter,2lp olijfolie,,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op20-10-2004Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Verwerken van verse wijngaardslakken
Levende wijngaardslakken * groenten voor court-bouillon : wortel, ui, selder, sjalot, peterseliestelen * kruidentuiltje * droge witte wijn * grof zeezout
- Frans
- > 120 min.
- Geplaatst op12-07-2001Frans> 120 min.
Tomaten gevuld met wijngaardslakken en pastis
"Tomates farcies aux escargots petits-gris"
1 bosje peterselie * 2 el olijfolie * 2 teentjes knoflook * 20 gr roomboter * 5 el paneermeel * 5 el pastis * 500 gr wijngaardslakken "petits-gris" * 6 mooie tomaten * peper en zout.
- Frans Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op07-10-2001Frans Voorgerecht60-120 min.
Chochlii bourbouristi (wijngaardslakken)
1 blikje wijngaardslakken a 200 g, 2 a 3 lepels bloem, zout, peper, 3 lepels olijfolie, 3 lepels rode wijnazijn, zout, peper, 1 theelepel rozemarijn, witbrood
- Grieks Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op12-11-2002Grieks Voorgerecht0-10 min.
Bladerdeegbakjes met wijngaardslakken en zurkel.
* 4 bladerdeegbakjes., * 24 wijngaardslakken., * 100 gr kalfs-of varkensgehakt., * 200 gr kleine champignons., * 2 gehakte sjalotten., * 1 ei., * 2 eetlepels paneermeel., * 2 teentjes knoflook,uitgeperst., * 1 eetlepel gehakte peterselie., * 1 handjevol zurkel., * Peper & zout., VOOR DE SAUS:, * 1/2 glas droge witte wijn., * 1 sjalotje,fijngehakt., * 1/2 citroen,sap., * 1 teentje knoflook., * 1/2 dl room., * 30 gr boter.
- Belgisch Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-02-2010Belgisch Voorgerecht30-60 min.
Wijngaardslakken met Westmalle Dubbel
Zeer decoratief en lekker voorgerecht: kommetjes met een dakje van bladerdeeg, waaronder de slakken verstopt zitten. Bron: www.biercuisine.nl - recept van Han Hidalgo
24 middelgrote wijngaardslakken (uit pot of blik), 6 el roomboter, 4 el fijngehakte peterselie, 1 tl fijngekneusde zwarte peperkorrels, 4 el kippenbouillon, 1 eidooier, 4 plakjes bladerdeeg van 10x10 cm, 1/2 flesje Trappist Westmalle Dubbel, zout naar smaak
- Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-07-2000Voorgerecht30-60 min.
Wijngaardslakken met Reuilly en boleten
Een streekgerecht uit de Berry
4 dozijn wijngaardslakken - 150 gr sjalot - 200 gr wortel - 200 gr ajuin - 1/2 liter droge witte wijn - kruidentuiltje - peper en zout - 100 gr boter - 400 gr boleten (eekhoorntjesbrood) - 30 gr gesnipperde look - 50 gr gesnipperde peterselie - wijnsaus : 1/2 L rode Reuilly - 100 sjalot - 30 cl vleesfond (1/2 glace) - 100 gr ijskoude boter in blokjes
- Frans Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op12-05-2000Frans Voorgerecht0-10 min.
Wijngaardslakken op Elzasser wijze
Dit recept is uitgelegd voor verse wijngaardslakken, maar slakken uit blik kunnen natuurlijk ook gebruikt worden. Dan volstaat het de slakkenboter te maken en, huisjes te vullen en in de oven te bakken.
4 dozijn wijngaardslakken * grof zout * 4 dl azijn * 1 el bloem * droge witte wijn * 1 wortel * 1 ui * 2 sjalotten * 1 kruidentuiltje van tijm, laurier en peterseliestelen * peper en zout, Voor de slakkenboter : 200 gr roomboter * 15 gr zeer fijngehakte peterselie * 10 gr zeer fijngehakte look * 15 gr zeer fijngehakte sjalot * 8 gr zout * 2 gr versgemalen zwarte peper.
- Frans Voorgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op27-07-2001Frans Voorgerecht> 120 min.
Tagliatelle met wijngaardslakken en knoflook
1 sjalotje, 4 teentjes knflook, 4 nestjes tagliatelle (150g), zout,peper, 150 g ijskoude boter, 11/2 dl. droge witte wijn, 4 dozijn wijngaardslakken. 1 eetl fijngehakte dragon, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 2 eetl creme fraiche, 1 theel.mosterd.
- Italiaans Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op11-02-2001Italiaans Voorgerecht10-20 min.
Gevulde soesjes met wijngaardslakken en oesterzwammen
Voor de soesjes : 2,5 dl water - 80 g boter - peper en zout - 100 g bloem - 2 tot 3 eieren - wat boter - 1 eierdooier. Voor de vulling : 1 ui - boter - 1 dl witte wijn - 8 grote escargots (wijngaardslakken) - peper en zout - 1/2 teentje look - 100 g oesterzwammen - 50 g boter - 1 eetlepel versnipperde bieslook
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op18-05-2001Frans30-60 min.
Wijngaardslakken uit de oven
24 middelgrote wijngaardslakken (uit pot of blik), ? zes eetlepels roomboter, ? vier eetlepels fijngehakte peterselie, ? een theelepel fijngekneusde zwarte peperkorrels, ? vier eetlepels kippenbouillon, ? een eidooier, ? vier plakjes bladerdeeg van 10 x 10 cm, ? een half flesje Trappist Westmalle Dubbel (flesje van 33 cl), ? zout naar smaak.
- Nederlands Bijgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op16-11-2002Nederlands Bijgerecht10-20 min.
Wijngaardslakken met knoflook en Pastis
Bangelijk lekker feestelijk voorgerecht
-4 knoflooktenen (in fijne stukjes gesneden), -1 venkelknol (in kleine blokjes), -24 wijngaardslakken, -olijfolie, -8 el water, -4 el Pastis, -100 g boter, -1 bosje platte peterselie
- Frans Voorgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op17-11-2005Frans Voorgerecht10-20 min.
Poulet aux escargots : Kip met wijngaardslakken
1 flinke scharrelkip in 8 stukken * 24 ontdooide wijngaardslakken * 200 gr kleine knopchampignons * 1 bol knoflook * 150 gr boter * 1 bosje platte peterselie * 20 cl gevogeltefond * 600 gr vastkokende aardappeltjes (genre ratte) * 20 cl arachideolie * peper en zout.
- Frans Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-10-2001Frans Hoofdgerecht30-60 min.
Gratin van wijngaardslakken op provençaalse wijze
Makkelijk, lekker en snel voorgerecht
-6 tal escargots, -1 doosje gepelde tomaten of 5 vers gepelde tomaten, -10 blaadjes basilicum, -suiker, peper en zout, -2 teentjes lookpuree, -20 g gruyere kaas, -1 versnipperde ui
- Frans Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op25-09-2006Frans Voorgerecht0-10 min.
wijngaardslakjes met knoflook
Lepelhapje, voor 10 lepels
10 wijngaardslakken, 2 teentjes knoflook, een nootje boter, scheutje anijslikeur, 1/2 kop instant bouillon, 1 dl room, peper, zout,
- Belgisch Tussengerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op11-02-2000Belgisch Tussengerecht0-10 min.
Escargots Bourguignonnes
Deze klassieker speciaal voor "Hellen".
1 blik wijngaardslakken, 24 slakkenhuisjes, 125 gram boter, 1 teentje knoflook, 1 eetl. gehakte peterselie, 1 eetl. gehakte sjalotjes, zout en peper
- Frans Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-02-1999Frans Voorgerecht30-60 min.
escargots a la bourguignonne
Wijngaardslakken met knoflookboter
1 blik wijngaardslakken, 75 gr boter, 1 sjalotje, 2 teentjes knoflook, 4 takjes peterselie, zout, peper
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-06-2003Frans Voorgerecht20-30 min.
Amuse van Wijngaardslakjes met knoflook
Gewoon heel leuk om te maken!
10 wijngaardslakken 2 teentjes knoflook een nootje boter scheutje anijslikeur half kop instant bouillon 1 dl toom peper en zout
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-11-2006Frans20-30 min.
- Eigen recept
Lumace (slakken)
4 tl. tomatenpuree, 3 tl rode pesto, 1 blikje wijngaardslakken, 7 tenen knoflook fijngesneden, 1 ui fijngesneden, peper, basilicum, oregano
- Italiaans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op12-11-2008Italiaans Voorgerecht20-30 min.
Champignons met wijngaardslakjes en kruidenkaas, op de BBQ
=18pxEen verfijnd en makkelijk aperitiefhapje op de barbecue . Tip : €Werk altijd met grote champignons zodat ze zeker niet verschrompelen. Zet je vuur ook niet te hoog =18pxzodat ze niet verbranden.€
250 g Parijse champignons (grote) of 4 portobello's, 24 petits gris (wijngaardslakken), 200 g kruidenkaas, 4 el broodkruim ( paneer)
- Frans Amuse
- 10-20 min.
- Geplaatst op04-08-2020Frans Amuse10-20 min.
Escargots op Catalaanse wijze
"Caracoles a la Catalana"
4 dozijn wijngaardslakken (vers of uit blik) * 250 gr gedroogd gezouten spek * reuzel * 250 gr varkensgehakt * 2 uien * 6 teentjes knoflook * 1 rode en 1 groene paprika * peterselie * tijm * laurier * cayennepeper * 4 dl droge witte wijn * 1 liter verse tomatencoulis * peper en zout.
- Spaans Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op17-07-2001Spaans Voorgerecht60-120 min.
Slakkensaus
2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 1 prei, 1 stengel bleekselderij, 30 g. gekookte ham, 1 el. boter, 4 tl. bloem, 1.25 dl. droge witte wijn, 100 g. creme fraiche, 12 wijngaardslakken uit blik, peper, zout, bleekselderij blaadjes.,
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-08-200230-60 min.
Slakken Met Kruidenboter
Eenvoudig te bereiden en toch zeer geraffineerd, een voorgerecht van grote klasse!
1 blik wijngaardslakken 24 stuks, 24 slakkenhuizen, 150 gram boter, 1 zeer kleine ui, 1 teentjes knoflook, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 1 theelepel citroensap, 1 theelepel zout, peper.
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op16-03-2001Frans Voorgerecht20-30 min.
Slakken op Italiaanse wijze
3 tot 4 wijngaardslakken per persoon, plakjes ontbijtspek, tomaat, lente-ui, paprika, verse rozemarijn, zout en peper, knoflook uit de knijper, parmezaanse kaas
- Belgisch Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op18-02-2003Belgisch Voorgerecht0-10 min.
Les Petits Gris
Lauw-warme salade met slakken. receptuur voor culinaire kring "Les fantomes de la Cuisine"
60 petits gris slakken of 24 grote wijngaard, slakken., 3 soorten sla, 150 gr champignons, 8 babycorns, 4 sjalotjes, roomboter, 1 teen knoflook, pezo (peper en zout), 2 el gehakte peterselie, sap van 2 citroenen
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-10-1998Frans Voorgerecht20-30 min.
Spiesje van slakjes en gerookte zalm met paprikacoulis
16 gekookte wijngaardslakken * 12 blokjes gerookte zalm van 3x3x3cm * 200 g raketsla * 150 g Boursin * 2 rode paprika's * 1 citroen
- Frans Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op07-09-2001Frans Voorgerecht60-120 min.
Slakkenpannetje met eekhoorntjesbrood
1 blik wijngaardslakken * 300 gr eekhoorntjesbrood * 2 el olijfolie, Voor de slakkenboter : 250 gr zachte roomboter * 20 gr sjalot * 25 gr knoflook * 25 gr fijngehakte peterselie * vierkruidenpoeder * peper en zout
- Frans Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-10-2001Frans Voorgerecht30-60 min.
Kwartel met Wijngaardslakjes
4 kwartels, 1 dl witte wijn, 2,5 dl groentenbouillon, 1,5 dl room, 3 blaadjes mint(gehakt), 3 basilicumblaadjes(gehakt), 2 el boter, 12 wijngaardslakken, aardappelpuree van 2 aardappelen, nootmuskaat, 50 gr witte druiven, kervelblaadjes, bieslook, peper en zout.
- Belgisch Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op23-10-2003Belgisch Hoofdgerecht10-20 min.
Cassolette de petits gris d'Aurillac/ortes savages
Gebruik liefst kleine wijngaardslakken uit blik van Aurillac., , 48 kleine slakken wijngaard uit blik, 1.5 dl droge witte wijn, 1.5 dl slakkenvocht, 1 teen knoflook, 500 g brandnetels, 50 g boter, zout, peper, nootmuskaat
- Frans Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op28-09-2002Frans Voorgerecht0-10 min.
Andalusische slakken (caracoles a la andaluza)
Slakken op een andere manier. Ook als tapas geschikt.
500 gr. gekookte wijngaardslakken;, 125 gr. serranoham of ander gerookte ham;, 4 tomaten;, 2 uien;, 4 tenen knoflook;, 3 el olijfolie;, 1 laurierblad;, 1 fijngehakte rode peper;, zout;, 1 el pittige paprikapoeder;, 75 gr amandelen;, gemalen saffraan;, verse koriander ter garnering
- Spaans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op19-02-2011Spaans Voorgerecht20-30 min.
Escargots a la Catalane
Dit gerecht at ik eens in de Corbieres in Frankrijk in het plaatsje Saint Jean de Barrou. Klaargemaakt door vriend Christian, die voor dat doel wijn had gehaald bij zijn vriend 'Dou-Dou', hetgeen de laatste het recht gaf mee aan te zitten. De toevoeging a la Catalane maakt duidelijk dat we dicht bij de Spaanse grens zijn, zodat Spaanse invloeden onontkoombaar zijn.
Ingredienten voor vier personen, 12 wijngaardslakken p.p., 200, gram gerookt spek, 500 gram, verse worst, vijf teentjes knoflook, twee uien, bosje peterselie, wat tijm, laurier, cayennepeper, zout, peper, halve liter droge witte wijn, vier tomaten en een, rode en groene paprika, ,
- Mediterraan Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op23-10-2003Mediterraan Hoofdgerecht30-60 min.
paddestoelen met slakken en merg
36 wijngaardslakken uit blik, 12 grote kastanjechampignons, 1 wortel, 1 ui, 4 sjalotten, 1/2 liter Pouilly-Fuisse (witte wijn), 350 gr runderbeenmerg (bestel bij de slager zonder het been), 2 teentjes knoflook, 1 bosje peterselie, peper en zout, cayennepeper, 1 citroen,
- Nederlands Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op21-08-2005Nederlands Voorgerecht30-60 min.
-
slakkenhuisje
van slakkenhuisje , 17 recepten, 0 volgers