1. Home
  2. Recepten
  3. Wittewijn

Wittewijn recepten (185)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

garnalen in wittewijn

INGREDIENTEN

60 ml olijfolie, 6 teentjes knoflook (geperst), 1 bosje peterselie (fijngehakt), 1 laurierblaadje, 1 rode chilipeper (ik haal de pitjes er wel ff uit)(fijngehakt), 1 kilo verse garnalen (gepeld), 1,2 dl droge witte wijn + zout en peper naar smaak.

Voorbereiding

Voeg de peterselie, de laurier, de chilipeper, de knoflook, de olijfolie en de garnalen samen en laat het geheel een aantal uur marineren.

Bereidingswijze

Bak het mengsel van de garnalen, knoflook, chilipeper, olijfolie en laurier 2 minuten op een hoog vuur. Giet de wijn erbij en kook het geheel nog eens 3 minuten tot de garnalen gaat zijn en de wijn tot de helft is ingekookt. Voeg eventueel zout en peper toe.

  • Spaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op25-01-2003
  • Spaans
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

tagliatella met bospaddestoelen in wittewijn saus

Heerlijke pasta, smaakt heel luxe, is zo klaar. Hiermee verras je zeker iemand!!

INGREDIENTEN

1 pak tagliatella, een fles of pak witte wijn (niet een al te zoete), 300 gr. paddestoelenmix (champignons, shi-takes, portobello`s en kastanje champignons), 1 bekertje creme fraiche., 1 blok spek (het liefst een blok, anders natuurlijk gewoon spekreepjes), 2 teentjes knoflook, 1 ui, olijfolie

  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-12-2011
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Verrukkelijke geroosterde tomatensoep alla caprese met mozzarella

Voor deze super lekkere soep worden de tomaten eerst in de oven geroosterd. Dit geeft de soep een hele pure en intensieve tomatensmaak. Er wordt in de soep geen bouillon gebruikt. De ingrediënten zijn (bijna) hetzelfde als in de salade caprese. De soep is ook koud lekker !

INGREDIENTEN

1 kilogram tomaten, 1 + 1 eetlepel olijfolie, 1/2 (buffel)mozzarella), 1 kleine ui of sjalotje, vers gemalen zwarte peper, zout, 1/2 - 1 eetlepel wittewijn azijn, olijfolie naar smaak, basilicum, mespunt suiker

  • Italiaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-09-2014
  • Italiaans
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Rode uiensaus 2 ( voor bij de shoarma)

Deze uiensaus is de bekenste en kom je bij de meeste bekende shoarmazaken tegen.

INGREDIENTEN

100ml zonnebloemolie, 1 klein blikje tomatenpuree, 2 grote uien, halve komkommer, 2el fijngesneden peterselie en koriander, 2el wittewijn azijn, 1 tl suiker, 2 tl tabasco, mespuntje zout, zwarte peper naar smaak

  • Multi-cultureel
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op24-05-2014
  • Multi-cultureel
  •  0-10 min.

English Coleslaw

Frisse salade van wortel en wittekool

INGREDIENTEN

1 kleine wittekool. 2 winterpenen of grote wortel. 1 ui. 250 gram mayonnaise. 120 ml wittewijn azijn. 1 eetlepel dijon mosterd., 2 theelepels witte basterd suiker.1 eetlepel karwijzaad. zout & peper.

  • Engels
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-10-2000
  • Engels
  •  0-10 min.

warm appeltje

Een halve warme appel bedekt met kaneelsuiker met erbij vanille ijs.

INGREDIENTEN

1 appel, 1 eetlepel kaneelsuiker, wat wittewijn, 2 bollen vanille ijs

  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op04-10-2001
  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.

Tapas

Kippevleugeltjes in knoflooksaus

INGREDIENTEN

750 gram kippevleugeltjes(gehalveerd), olijfolie, 10 tenen knoflook,2 flinkelepels brandy, 0,5 theelepel bloem, schreutje wittewijn, scheutje kippebouillon( van blokje), zout, verse peterselie, paar draadjes saffraan, 5 peperkorrels.

  • Spaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-02-2001
  • Spaans
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

De echte Mousaka

INGREDIENTEN

1.5 kg aubergines, - 2 uien, - 4 teentjes knoflook, - 1 kg mager lamsgehakt, - 750 g tomaten, - 2 dl droge wittewijn, - 2 eetlepels fijngehakte peterselie, - 1 kg aardappelen, geschild en in schijfjes van 2 mm gesneden, - 50 g broodkruim, - 60 g boter, - 6 eetlepels bloem, - 1 L melk, - snuifje nootmuskaat, - 2 eierdooiers, - 75 g geraspte Kefalotiri-kaas (of een mengeling van Parmezaanse en gruyerekaas), - zwarte peper en zout,

  • Grieks
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-03-2009
  • Grieks
  •  > 120 min.

Kip Roquefort

INGREDIENTEN

Braadkip of kippenbouten,boter,prei/wortel/bleeksederyen thijm,2 dl wittewijn allesbinder,100gr roquefort,6 eetlepels koksroom,scheutje cognac, 5 gesneden champignons.

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-11-2005
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Salade van artisjokharten en blauwe kaas

Een verrassend, heerlijk romig en toch pittige salade voor op een stukje warm stokbrood:een echte aanrader!!

INGREDIENTEN

1 blikje artisjokharten, 1 eetl witte-wijn azijn, 3 eetl olijfolie, wat peper uit de molen, 1 theel suiker, 100 gram blauwe kaas

  • Frans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-05-2002
  • Frans
  •  10-20 min.

Honing-mosterd dressing

Heerlijk over bladsalade, maar ook lekker bij gerookte vis (zalm,heilbot etc).

INGREDIENTEN

1 el citroensap, 2 el wittewijn azijn, 4 el olijfolie, 2 tl grove mosterd, 3 tl honing, 1 klein sjalotje heel fijn gesnipperd, 1/2 teentje knoflook geperst, 1 a 2 el bieslook geknipt, zout en peper.

  • Fusion
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-11-2004
  • Fusion
  •  0-10 min.
Nieuwste wittewijn recepten

honing-appelsap dressing

Een heerlijke dressing voor op bijna overal alles.

INGREDIENTEN

2 a 3 flesjes Appelsap, Pot honing, Mayonaise, zout en pepper, Witte-wijn, Basilicum en Mosterd

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op04-08-2002
  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

kokommersalade

Dit recept heb ik van mijn moeder dit maakte dit altijd voor bij het eten in de zomer.en omdat ze wist dat we er gek op waren. het is een heel simpel maar lekker recept

INGREDIENTEN

2 tot 3 komkommers, suiker naar smaak, azijn (je kan azijn nemen naar keuze,zelf gebruik ik wittewijn azijn),

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-08-2016
  • Nederlands
  •  0-10 min.

Sorbet van Citroen met Basilicum

( Sorbet de Citron au Basilic ) van "moesje2"

INGREDIENTEN

10 gram verse basilicum - 1,5 dl citroensap - 1,5 dl water - 2 dl witte, wijn - 225 gram suiker -1/2 eiwit,

  • Tussengerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-07-2002
  • Tussengerecht
  •  0-10 min.

Konijn Met Kruiden

INGREDIENTEN

1 konijn, , 3 el. olijfolie, , 2 t. verse rozemarijn, , 6 el salie, , 1,5 dl. wittewijn droog

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-01-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Drie-vlezen-pot

Machtige stoofpot , die het prima doet als de winter in het land is !

INGREDIENTEN

-50 gr. boter, -150 gr. schouder karbonade (zonder been), -150 gr. runderlap, -150 gr. lamslapjes, , -2 eetlepels wittewijn azijn, , -1 winterwortel, , -1 prei, , -1 koolrabi, , -? knolselderij, , -2 uien, , -500 gr. aardappelen, , -1 bouillontablet, , -1 bosje peterselie, , -peper/zout, ,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-02-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Frisse Pasta Salade

INGREDIENTEN

300 gr  Pasta (tagliatelle), 60 gr  Pesto (genovese, ruccola, paprika, rosso), 100 gr Mozzarella, 200 gr Tomaat, 1 st. VenkelCitroendressing: , 1 dl  Olijfolie, 0.3 dl Azijn (wittewijn-), ? citroen  Citroen, sap van, 2 blaadjes Basilicum (bijvoorkeur vers), 2 tl. Honing, ,

  • Italiaans Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op26-06-2000
  • Italiaans Voorgerecht
  •  10-20 min.

tzatiki

Lekker een frise dipsaus

INGREDIENTEN

4 teentjes knoflook 1 komkomer 3dl griekseyoghurt 2dl creme fraiche 2 eetlepels olijfolie 4 theelepels wittewijn azijn zout peper naar smaak wat mint toevoegen, , 1 theelepel suiker 4 takjes peterselie schone doek of keuken papier

  • Grieks
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op09-09-2001
  • Grieks
  •  10-20 min.

Zuurvlees

Mijn vriend komt uit Limburg en vraagt me elke keer wanneer ik nu eens Zoervleisj wil maken. Nu maar eens zien of het net zo lekker is als bij zijn vader.

INGREDIENTEN

500 gram doorregen runderlappen, zout, peper, 3 dl witte-wijn azijn, laurierblad, 2 kruidnagels, 2 uien, 50 gram boter, ? eetlepel appelstroop, 2 plakken ontbijtkoek, 1 eetlepel aardappelmeel,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op17-01-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Spinazie salade

Deze salade in een resto gegeten, dus geen idee wat de hoeveelheden zijn. Alleen de ingredienten zijn mij bekend.

INGREDIENTEN

Baby Spinazie, Gedroogde Cranberries, Rode ui, Pecannoten, Mandarijnpartjes, Geitenkaas, , Dressing:, 2 tl Dijon Mosterd, 150ml olijfolie, 50 ml wittewijn azijn, 1 tl honing, Pezo,

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-11-2010
  •  
  •  0-10 min.

ierse zalmmousse

INGREDIENTEN

200 gr rode zalm uit blik,1 blaadje witte gelatine,2 el wittewijn,1 el peterselie,50 ml slagroom,zout,peper,plakjes komkommer

  • Iers Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-06-2002
  • Iers Bijgerecht
  •  20-30 min.

Bulgogi

Koreaans vuurvlees

INGREDIENTEN

Ingredi?nten:, 500 gr entrecote (of ander vetarm rundervlees) (Ik gebruik ook graag varkenshaas, dat geeft weer een heel andere smaak maar ook erg lekker), MARINADE:, 6 eetlepels ketjap of andere zoute sojasaus, 2 eetlepels suiker, 2 bos/lenteuien, 3 eetlepels sesamolie, 2 tenen knoflook (mag ook meer), zwarte peper, klein scheutje wittewijn azijn, , BIJGEGRECHT:, Icebergsla (hele bladeren), witte plakrijst (gekookt), sojasaus of oestersaus, knoflook in dunne plakjes, kimchi (eventueel), rode pepers (eventueel), champignons (eventueel), uien (eventueel), , ,

  • Koreaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op12-03-2006
  • Koreaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Kebab de porc

Gewoon lekker

INGREDIENTEN

600 g varkensvlees, 30g braadboter,400g uien, 120 gram verse paprika,4 eieren,8 dl wittewijn,2 teentjes knoflook

  • Bulgaars Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-09-2002
  • Bulgaars Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

saltimbocca

Kalfsoesters in tomaten room saus.

INGREDIENTEN

* 4 kalfoesters. * vers gemalen peper en zout. * 1 eetlepel bloem. * 8 plakjes dungesneden parma ham. * 8 blaadjes salie. * Blikje tomatenstujes. * olijfolie. * 2dl. *droge wittewijn.* Klein bekertje room.

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-11-1999
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Prei in witte-wijnmarinade

6 dunne preistengels. 4el. olijfolie. 50ml. witte wijn 250ml. kippenbouillon van tablet. 2tl wittewijn azijn. 1tl. pittige mosterd 2 el. verse peterselie fijn gehakt.. Onderkant en donkergroene stugge deel van de prei verwijderen.. De witte gedeelten in gelijke stukken van 5cm. snijden en goed wassen en uit laten lekken. Olie verhitten en de prei op middelhoog vuur 10 min goudbruinbakken en regelmatig keren. Wijn en 100ml van de kippenbouillon toevoegen en met deksel op de pan smoren tot de prei zacht is. Prei op serveerschaal leggen Wijazijn en de rest van de kippenbouillon in de pan schenken en aan de kook brengen en tot de helft in laten koken. Pan van het vuur nemen en de mosterd er door roeren breng op smaak met peper en zout uit de molen. Wijnmengsel over de prei schenken en een uur laten marineren. Prei op kamertemperatuur serveren. Heel erg lekker bij gebraden kip uit de oven of kipfilet

  • Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-11-2007
  • Bijgerecht
  •  20-30 min.

Waterzooi

Lekkere smakelijke soep

INGREDIENTEN

Kip, soepgroenten, wittewijn, zout, peper en suiker, koffieroom, vermecelli

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-07-1999
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Venkelsaus

Lekkere saus voor bij gepocheerde of gestoomde vis

INGREDIENTEN

1 gesnipperde sjalot,boter,2dl droge witte, wijn,1 eierdooier,2dl room,peper,1 koffie-, lpl venkelgroen.

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-03-2007
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Spruitjessalade met cox appels, pecannoten en Manchegokaas

400 g spruitjes 1 kleine stronk andijvie 4 el olijfolie 2 cox appels 2 el wittewijn azijn 1 tl grove mosterd 150 g pecannoten, verbrokkeld 200 g Manchegokaas, verbrokkeld

INGREDIENTEN

400 g spruitjes, 1 kleine stronk andijvie, 4 el olijfolie, 2 cox appels, 2 el wittewijn azijn, 1 tl grove mosterd, 150 g pecannoten, verbrokkeld, 200 g Manchegokaas, verbrokkeld

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-01-2015
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

saus

Sterk gekruid

INGREDIENTEN

2 uien,50g boter,25g bloem 1/4l bouillon,1/4l wittewijn,1 eetlepel mosterd,zout en peper

  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op09-08-2000
  • Internationaal
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Gebonden champignonsoep

INGREDIENTEN

250 gram champignons in plakjes, 40 gram boter, citroensap, 1/2 ui gesnipperd, 1 liter water met 1-2 bouillon tabletten, 30 g bloem, 1 eierdooier, 2-3 el room, zout en peper, 1 el wittewijn

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-02-2009
  •  
  •  30-60 min.

gebraden kip met knoflook en dragon-botersaus

INGREDIENTEN

1 kip van 1200 gram, , 100 gr. boter, , ? bosje peterselie, , 3 teentjes knoflook, , 1 cl. Citroensap, , 20 gr. dragon (vers), , 1 el. Wijnazijn, , ? dl. Wittewijn, , ? dl. Water, , 1 dl. Room, , zout /peper

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-08-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

gemarineerde speklapjes met paksoi en cashewnoten

Heerlijk met mihoen of padangrijst

INGREDIENTEN

3 dunne speklapjes, 1 struik paksoi, 2 el olie, 1 1/2 tl kerrie, 50 gr cashewnoten., , Marinade: 2 el olie, 1 el witte-wijn of appelazijn, 1 tl mosterd, zout en peper

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op31-10-2002
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Asperges Met Grote Garnalen

Maak de asperges schoon en kook ze in 20 min gaar,maak een bearnaise saus door 3eitjes te splitsen en met wat water op te kloppen voeg hier in wijn en kruiden azijn gekookte sjalotten toe en maak het af met versegroene kruiden laat de ontdooide grote garnalen hierin warm worden en dress deze over de asperges en serveer er voor de liefhebber een nieuwe aardappel bij als wijn suyggestie een puilli fume .1kgasperges 750 gr garnalen

INGREDIENTEN

Ikg witte asperges,750gr grote garnalen,3gesplitste eitjes 3of4 soorten verse groene kruiden,2sjalotten wittewijn en kruiden azijn

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op06-04-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Parelhoen ingespoten met olijfolie en shi-itake

INGREDIENTEN

2 parelhoenders 2,5 dl olijfolie extra virgin, 250 gr. shi-itake 1 teentje knoflook, peper, zout, 100 gr. shi-itake voor de vulling, voor de saus, 1 dl. olijfolie, 100 gr. spekzwoerd, 1 tl. balsamico azijn, 1 takje rozemarijn., 4 tenen knoflook, 2 dl. wittewijn., ,

  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-06-2003
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Gesmoorde kippenpoten met honing en vijfkruidenpoeder

INGREDIENTEN

4 scharrelkippenpoten (of gewone), 1 tl szechuanpeperkorrels, 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder, 1-2 el olijfolie, 2 uien, in dunne ringen, 1 el geraspte verse gemberwortel, 2 el vloeibare honing een scheut droge witte, wijn, 400 ml Kippenbouillon, 1 tl maizena gemengd met 1 el water (naar wens)

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-04-2010
  •  
  •  60-120 min.

Chicken de luxe

Lekker gebraden kip uit de oven

INGREDIENTEN

1 kip van 1200 gram, , 100 gr. boter, , ? bosje peterselie, , 3 teentjes knoflook, , 1 cl. Citroensap, , 20 gr. dragon (vers), , 1 el. Wijnazijn, , ? dl. Wittewijn, , ? dl. Water, , 1 dl. Room, , zout /peper,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op27-03-2002
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Aioli (zonder eigeel)

INGREDIENTEN

4 knoflooktenen, 11/2 dl. olijfolie, 1 theelpel wittewijn sap van 1 citroen 1 vers gekookte aardappel, zout en peper.

  • Spaans Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-08-2001
  • Spaans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Druivengelei met kaneel

Een fris en vruchtig nagerecht, dat makkelijk en snel te maken is en dat bij gasten heeeeeeel goed aankomt.

INGREDIENTEN

1200 gr. druiven-- 16 blaadjes gelatine-- 1 halve L. wittewijn (traminer als het gaat)-- 1 halve L. appelsap-- 125 ml. slagroom-- 2 el. suiker-- gemalen kaneel.

  • Internationaal Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-11-2006
  • Internationaal Nagerecht
  •  10-20 min.

Tournedos Met Geitenkaas En Truffel

Hoofdgerecht

INGREDIENTEN

200 gr tournedos, 15 gr. truffel, 1 prei, saus:, 15 gr. verse geitenkaas, ? dl. Zure room, 3 druppels wittewijn azijn, 2 soeplepels bouillon, 15 gr. boter, 4 dl bouillon om het vlees te bereiden., Snijboontjes

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-04-1999
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

folie pakketje met kabeljauw en gerookte kalkoen

INGREDIENTEN

4 st. aardappels, , 600 gr. prei, , 1 dl. Tomatensaus, , ? dl. Wittewijn, , 1 tl. Gedroogde tijm, , 400 gr. Kabeljauwfilet, , 2 el. Citroensap, 100 gram gerookte kalkoenfilet

  • Amerikaans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-08-2001
  • Amerikaans
  •  0-10 min.

Lamsfilet Met Morielen En Zomerkool

(Zomer) een recept van Frans Bast, topkok.

INGREDIENTEN

500 - 650 gram lamsfilet (= 1 zadel) - 2 sjalotjes - 1 teentje knoflook - takje tijm - 1 dl witte, wijn - 80 gram boter - 1,5 dl slagroom - *250 gram verse morielen (of 10 - 15 gram gedroogde), - 1 dl lamsfond - zout, peper

  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op09-09-1999
  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
Nieuwste wittewijn recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookgroepen
Top