10 smakelijke marinades voor de barbecue
Het is weer tijd voor de barbecue en met marinades (smaakmakers) kun je eindeloos variëren en experimenteren. De ene marinade is vaak nog lekkerder dan de andere. Hier geef ik er een aantal die ik zo door de jaren heen heb verzameld en regelmatig gebruik. Ze zijn geschikt voor kip, je kan er heerlijke saté mee maken of lekkere koteletten (karbonades), speklapjes op de barbecue of Griekse lamskoteletten. Deze soorten vlees worden door mensen wel het meest gebruikt als ze aan het barbecueën zijn. Voor marineren geldt ‘hoe langer je het afgedekt laat marineren, hoe lekkerder de smaak zal zijn'. Zet je vlees daarom minimaal een uur, liefst een halve dag weg zodat die smaken er goed in kunnen trekken. Onderaan staat nog meer uitleg over de basis en diverse smaakmakers. Heel veel grillplezier deze zomer. ^O^
Ingrediënten 6 recipe.people
Zie bij bereiding beneden.Bereidingswijze
Indonesische marinade:250 ml ketjap manisSap van 2 limoenen3 sjalotten, gesnipperd1 rode peper, ontzaad en fijngehakt½ el bruine suiker of palmsuiker2,3 teentjes knoflook, geperst3 cm verse gember, geraspt2 el arachide- of zonnebloemolieSnufje zeezoutDit is één van mijn topmarinades voor echte indo kip- of varkenssatéMediterraan:5 el Spaanse olijfolie2 teentjes knoflook, geperst1 el vers geperst citroensap½ el oregano1 tl tijm2 tl honingVers gemalen zwarte peperSnufje zeezoutDeze is heel geschikt voor kipfilet, spiesjes of varkenshaasPikant:2 el witte wijnazijn1 el sambal oelek1 el worchestersaus2 el tomatenpuree of ketchup2 el zonnebloemolieVers gemalen witte peperZéér geschikt voor pikante kip.Honingmarinade voor kip:2 teentjes knoflook, geperst1 ui, fijngesnipperd2 el honing van goede kwaliteit25 ml worchestersaus1 klein blikje tomatenpuree1 tl paprikapoeder, edelsußSnufje zeezoutVers gemalen zwarte peperSap van een halve citroenFlink olijfolieDit is ruim voldoende voor 8 personen of 1 ½ kilo kippenbouten, vleugels, kipkarbonade of drumsticksPittige, kleverige kerriemarinade:75 ml yoghurt1 tl kerriepoeder1 tl cayennepeperVers gemalen zwarte peperSnufje zeezoutPaar el zonnebloemolieDeze is geschikt voor een halve kilo lekkere kip- of varkenssaté of karbonades.Zoete marinade voor kip of rib- of schouderkarbonades:1 uitje, gesnipperd2 teentjes knoflook, geperst2 el balsamico azijn2 tl honing½ el ketjap manis1 tl paprikapoeder edelsußVers gemalen zwarte peperZeezoutFlinke scheut zonnebloemolie of arachideolieDeze marinade is voldoende voor 1 kilo vers vlees. Hoe langer vlees in de koelkast afgedekt kan marineren, hoe lekkerder het vlees straks smaakt.Knoflook/ketjap marinade:4 teentjes knoflook, geperst8 el ketjap manis4 el arachide- of zonnebloemolie4 el bruine basterdsuikerSap van 1 citroenVers gemalen zwarte peper¼ tl cayennepeperDit is een heerlijke zoete, iets pittige marinade voor 1 kilo kipfilet, kippendij of varkenssatéItaliaanse kipmarinade:4 el olijfolieSap van ½ citroen1 takje rozemarijn, de naaldjes fijngehakt1 el oregano1 tl tijm1 el vers gesnipperde peterselieVers gemalen zwarte peperZeezoutDeze marinade gebruik ik voor zo'n 600 gr Lidl pak kipfilet. Hele kipfilets op de barbecue, 2 stuks.Marinade voor Griekse lamskoteletten:Met deze marinade maak je de lekkerste Griekse lamskoteletten. Dit is ruim voldoende voor 1 ½ kilo vlees. Zo smaken je koteletten in een Grieks restaurant ook.7-8 el Griekse olijfolie (Kreta) extra vergineVers sap van ½ citroen8 teentjes knoflook (fijngehakt)3 el vers gehakte tijm2 el vers gehakte rozemarijn4 el vers gehakte oregano1 el vers gehakte munt1 tl komijnpoederZeezoutZwarte peper vers gemalenChinese marinade met Hoisinsaus:2 el sojasaus4 el hoisin saus2 el Shaoxing rijstwijn (of droge sherry)2 teentjes knoflook, geperst2 cm verse gember, geraspt1 tl szechuan peper2 tl honingDeze marinade is geschikt voor 1 kilo kip, denk aan vleugels of drumsticks. Ze smaken heerlijk en gaan mooi glimmen. Deze marinade is hier wel één van de favorieten.Kies er maar een paar uit die je lekker lijken of probeer ze deze zomer allemaal met je barbecue. Nog een paar opmerkingen over natte marinades. De basis van dit soort sapjes is altijd olie in combinatie met citroensap, witte wijnazijn of limoensap. Een enkele keer, hangt ervan af wat je maakt gebruik ik, als zuurtje, wel eens sinaasappelsap of grapefruitsap. Met deze basis kun je eindeloos experimenteren door allerlei kruiden en specerijen toe te voegen tot je de gewenste smaak hebt gevonden. Experimenteer daarom ook eens met komijn, korianderpoeder en kardemom. Je krijgt de leukste smaken. Daarnaast heb je nog die hemelse blikjes van Jonnie Boer dus gebruik eens Za'atar, Baharat, Lemon Pepper en Garam masala, je krijgt leukste smaken uit het Midden-Oosten. Neem een speklap en marineer die eens met garam masala en sojasaus en je hebt weer een geweldige, warme, smaak. De mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk en dat maakt het zo leuk.