Pulled pork met gepofte knoflook
Pulled pork is uit elkaar getrokken vlees van een lang gegaard stuk varkensvlees, zeg maar een soort draadjesvlees. Je kunt het maken van een ham of varkenskop, maar mijn favoriet is de schouder van een vet varkentje als de Duke of Berkshire. Lang garen in de oven.
Ingrediënten 6 personen
, 1 kilo varkensschouder, 1,5 dl tomatenketchup, 1 dl wittewijnazijn, 1 dl (kippen) bouillon, 50 g basterdsuiker, 1 e fijne Franse mosterd, 1 e Worcestersaus, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel gedroogde tijm (of fijngehakte verse tijm), 1 ui, in ringen gesneden, 2 bollen knoflook, 1 e olijfolie, 3 takjes verse tijm, 1 brood (gesneden of als bol)Bereidingswijze
1. kies je vlees Vraag de slager om een mooi stuk varkensschouder (in grote stukken). 2. garen Verwarm de oven voor op 140*C. Leg het vlees in een braadslee. Meng de tomatenketchup met de wijnazijn, bouillon, suiker, mosterd, Worcestersaus, chilipoeder en gedroogde tijm. Voeg de ui toe aan het mengsel en giet over het vlees. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en laat circa 3 uur garen in de oven tot je het vlees makkelijk in draadjes uiteen kunt trekken (de kerntemperatuur moet minimaal 70*C zijn). Zet de braadslee nog 30 minuten zonder folie in de oven en keer het vlees af en toe om. Schep het vlees uit het stoofvocht en laat afkoelen. 3. knoflook poffen Zet de oven op 180*C. Halveer de bollen knoflook overlangs, leg ze op een stuk aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie en leg er enkelen takjes verse tijm bij. Vouw de folie losjes dicht zodat er nog wat lucht in zit en leg het pakketje in een ovenschaal. Laat de knoflook in circa 45 minuten gaar poffen. Neem de knoflook uit de oven en laat afkoelen. 4. serveren Pluk het vlees in draadjes uit elkaar met behulp van twee vorken. Rooster het brood even heel kort in een koekenpan (of gebruik een broodrooster). Besmeer het brood met de zachte inhoud van de gepofte knoflook en beleg met pulled pork. Lekker met augurken en groene salade.