Waterzooi
600 gram kabeljauw 150 gram prei 150 gram knolselderij 1 1/2 dl witte wijn 1 visbouillontablet sneetjes bruin brood
Maak alle groenten schoon en snijd ze fijn. Snijd de kabeljauw in kleine stukjes. Doe de groenten, de vis, de witte wijn en het visbouillontablet in een (soep)pan, giet er 6 dl water bij en laat het geheel in ca. 20 minuten zachtjes gaar trekken. Leg op elk bord een sneetje bruin brood en schep de Waterzooi erop.
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op21-02-2000Belgisch30-60 min.
Waterzooi
Waterzooi van parelhoen en inlandse groentjes
1 courgette, 1 wortel met loof, 150g champignons, 1 selder;1ui;12 kleine bintjes, 4 filets van parelhoen, groentebouillon;blanke roux, 1 ei en 2 dl room(binding), 1 wit van prei
- Belgisch Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op16-03-2001Belgisch Hoofdgerecht10-20 min.
*Waterzooi*
Heerlijke "Vlaamse" gevogelte soep!
2 mooie Kippen-, 1 kg mager Soepvlees-, 2 grote Bleekselderijen-, 3 Aardappelen-, 2 Preien-, 3 Wortelen-, 4 Uien-, 4 teentjes Knoflook-, 1 bosje Peterselie-, 1 blokje magere Vleesbouillon-, 1 blokje Kippebouillon-, 1 dl Room-, Zout&, Peper, , , , ,
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-12-1999Belgisch30-60 min.
Waterzooi
Belgisch streekgerecht
, 2 uien, 1 braadkip à 1500 g, peper, zout, 2 laurierblaadjes, 3 takjes peterselie, 2 takjes tijm, 100 g boter, 1 l kippenbouillon (tabletten), 3 winterwortels, 4 grote preien, ½ struik bleekselderij, 4 aardappelen, 2½ dl koksroom, 2 eierdooiers, 1 eetlepel peterselie,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op07-01-2000Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
- Eigen recept
Waterzooi
- Belgisch Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op13-02-2009Belgisch Hoofdgerecht10-20 min.
Waterzooi
"Gevulde maaltijdsoep".
* 3 Kipfilets, * 3 kippe bouillon blokjes, * 3 Duimdikke preien, * Zakje worteljes, * Zakje krielaardappeltjes {grof}, * klein bekertjes ongeklopte slagroom, * peper en zout, *
- Belgisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op23-11-1999Belgisch10-20 min.
Waterzooi
1 1/2 liter kippenbouillon-, 25 gr boter-, 1 ui-, 1prei-, 3 stengels bleekselderij-, 400 gr in blokjes gesneden kipfilet-, 1 eidooier-, 1 dl room-, 1 eetlepel grove mosterd-, evt. maizena-, bladselderij voor af te garneren.,
- Belgisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op19-05-2003Belgisch10-20 min.
Waterzooi
Vlaamse soep die met kip of met rundvlees maar ook met vis kan worden gemaakt.
200 gr soepvlees, 11/4 liter water, 3 tl zout, 6 piment-en peperkorrels, 1 kleine poularde in tweeen (ca 1,2 kg), 200 gr prei, 200 gr wortelen, 100 gr knolselderij, 1 ui, 2 eetl boter, 2 eetl bloem, 2 eierdooiers, 6 eetl slagroom, 3 tl citroensap,
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op02-12-2001Belgisch60-120 min.
Waterzooi
Een heerlijke maaltijdsoep van kip en groenten
1 kip, 2 wortelen, 1 prei, 15Ogr knolselder, 2 stronkjes witloof, 25Ogr champignons, asperges, spinazie, 2 dl. room, 1 citroen, boter, bloem, kippenbouillon, peterselie, kervel
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op01-12-2000Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
Waterzooi
Een echte Zeeuwse vissoep
Poonfilet, zalmfilet, mosselen, kokkels, Hollandse garnalen, scampies, hoofdkrap, kuit, vissenkopen, visafval, zuring, wortel, prei, ui, garnalenpellen, eierschaal.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op25-06-2002Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
Waterzooi
1 kip (ca. 1,3 kg), 2 el gehakt peterselie, 250 gr champignons, 3 wortelen, 3 takken witte selder, 2 prei (alleen wit), 1 ui, 2 dl droge witte wijn, 2 dl lichte room, 1 eierdooier, sap van 1/4 citroen, 4 el boter, 3 el bloem, 1 laurierblad, 1 takje tijm, peper en zout,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op28-03-2010Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Waterzooi
Lekkere smakelijke soep
Kip, soepgroenten, wittewijn, zout, peper en suiker, koffieroom, vermecelli
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op16-07-1999Belgisch30-60 min.
Waterzooi
Klassieker; hoofdgerecht; 4 a 5 pers. al een dag voordien beginnen; bereidingstijd 25 min.
1 kip; 2 el gehakte peterselie of 2 bolletjes kervel (diepvries); 3 wortelen; 3 takken witte selder; 250 champignons; 2 preiwitten; 1 ui; 2 dl droge witte wijn; 2 dl lichte room; 1 eidooier; sap van 1 citroen; 4 el boter; 3 el bloem; 1 laurierblad; 1 takje tijm; peper en zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op20-10-2003Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
waterzooi
Gemakkelijk te bereiden
1 knolselder, 5a6 poten, 2 dikke ajuin, 1 citroen, thijm, laurier, groffelnagels, 500gr. champignons, 1 soepkip, 1 flesje room, boter, 2 eidooier, maizena, peper, zout
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-01-2002Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Waterzooi
0,5 liter wijn, 1 flinke ui, schil van een halve citroen, 4 takjes selderij, graten van gefileerde vis, 1, liter water, 1 kilogram zoetwatervis (aal, brasem, snoek, karper, baars), zout, peterselie, 4, sneden brood, 30 gram boter.
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op13-02-2000Belgisch30-60 min.
Waterzooi
2 kippeborsten, 1 1/4 liter court-bouillon van groenten, 400 gr prei, 100 gr selderij, 100 gr wortelen, 1 uitje, 100 gr magere gevogeltebouillon (1 blokje water), 40 gr magere verse kaas, 1 eierdooier, peper, zout en muskaatnoot,
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-09-2002Belgisch30-60 min.
Waterzooi
1 prei, zout, 100 peen-julienne, 100 gr knolselderij-julienne, 1/4 zak minikrieltjes, 2 tl citroensap, 1 kippenbouillontablet, 2 kipfilets, 1 dl slagroom, 3 takjes peterselie.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-03-2005Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Waterzooi
Belgisch recept uit een oude flair
2 preistengels, boter, 4 aardappelen, 1 glas droge wijn, 10 sint-jacobsvruchten, 4 tongfilets, 100 gr. verse zalmfilet, 100 gr. kabeljauwfilet, 2 bouillonblokjes van vis, oregano, peper & zout, 1,25 dl. light room, 2 worteltjes
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-10-2001Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Waterzooi
Een magere versie van watersooi
Kip plus kipfilet, prei, uien, wortel, zout, peper,een beetje olie, aardappelen, peultjes, kleine worteltjes, currie, kurkuma en room,(in dit geval een soja room, laag in vetgehalte) beurre manier, een combinatie van boter en meel in gelijke verhouding. In dit recept geen boter maar, een magere margarine, gemengd met bloem.
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op15-08-1999Belgisch60-120 min.
Waterzooi
1 Franse kip, 2 eetlepels gehakte peterselie, 3 wortelen, 3 takken witte selder, 250 gram champignons, 2 preiwitten, 1 ui, 2 dl droge wijn, 2 dl lichte room, 1 eidooier, sap van 1/4 citroen, 4 eetlepels boter, 3 eetlepels bloem, 1 laurierblad, 1 takje tijm, peper en zoutBereiding (25 min.)
- Belgisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op27-10-2003Belgisch Hoofdgerecht> 120 min.
- Eigen recept
Gentse waterzooi
Waterzooi met venkel is een hedendaags fantasietje, maar wel lekker., , Ingrediënten, 1 grote kip, 1 ui, 2 wortelen, 2 takjes selder, 1 kruidnagel, 1 kruidentuiltje (laurier, tijm en peterseliestengels), 2 dl room, verse kervel, peper en zout,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op22-09-2010Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Waterzooi van vis
Waterzooi kan ook gemaakt worden van zeevis én (ongefileerde) zoetwater vis. Bijvoorbeeld met in moten gehakte paling, snoekbaars en forel. Ook mosselen in de schelp kunnen aan de waterzooi worden toegevoegd. Kook ze kort: als de schelpen zich openen zijn de mosselen klaar.
800 g gefileerde verschillende soorten vis, bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, wijting, schol, enz., 1 prei, 2 stengels bleekselderij, 4 worteltjes, 2 takjes verse tijm, zout en peper, 1/2 l visbouillon (van een tablet), 300 ml droge witte wijn, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 2 eetl. fijngehakte selderij, 4 plakjes citroen,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-09-2009Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Gentse waterzooi
12 kleine aardappelen - zout en peper - 40 gram boter - 2 wortelen in dunne reepjes - 1 ui in dunne ringen - 1 prei in dunne reepjes, - 3 stengels bleekselderij in dunne reepjes - 1 kip in stukken - 2 dl droge witte wijn - 1/2 a 1 liter kippenbouillon van tablet - 1 takje dragon - 1 blaadje laurier - 1 takje tijm - 2 takjes peterselie - 3 eidooiers - 2 dl slagroom - 4 eetlepels fijngesneden peterselie, , , , , , , ,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-10-2002Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Vederlichte waterzooi
Vederlichte waterzooi, een lijnvriendelijke variant op de Gentse waterzooi
2 kippenborsten, 15 dl court-bouillon, 3 preiwitten, 3 stengels bleekselderij, 2 wortelen, 1 ui, 1 kippenbouillonblokje, 1 dl water, 40 g verse kaas (mager), 1 eierdooier, peper, zout, nootmuskaat,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-04-2006Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Waterzooi Van Kip
Geen Gentse waterzooi maar een lekker receptje van mijn mama
1 gebraden kip - 4 wortelen - 2 preistengels - 1 dl room - 16 blokjes gekookte aardappel-, kippebouillonpoeder (knorr)
- Belgisch Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op14-01-1999Belgisch Hoofdgerecht10-20 min.
Waterzooi van Schelvis
Een winterse waterzooi met schelvis voor 4 personen
4 schelvisfilets van elk 250 g, 2 tot 3 sjalotten, 2 dl witte wijn, 2 dl visfumet, peper en zout, het sap van 1/2 citroen, 3 dl verse room, 100 g fijngesneden groenten (worteltjes, selder, prei), 1 eetlepel gehakte bieslook
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-01-2004Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Gentse waterzooi
12 kleine aardappelen, , zout, peper, , 40 g boter of margarine, , 2 wortelen, in dunne reepjes, , 1 ui, in dunne ringen, , 1 prei, in dunne reepjes, , 3 stengels bleekselderij, in dunne reepjes, , 1 kip, in stukken, , 2 dl droge witte wijn, , 1⁄/:2-1 l kippenbouillon (eventueel van tablet), , 1 takje dragon, , 1 blaadje laurier, , 1 takje tijm, , 2 takjes peterselie, , 3 eidooiers, , 2 dl slagroom, , 4 el fijngesneden peterselie,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-09-2002Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Gentse waterzooi
1 kip in stukken, 4 sjalotten, 4 wortelen, 2 stukken prei, 1 selder, 1/4 knolselder, tijm, laurier, 2 eetlepels gehakte peterselie, 1,5 liter water, 4 eierdooiers, 1,5 dl room
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op22-05-2003Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
Waterzooi van vis
800 g gefileerde verschillende soorten vis, bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, wijting, schol, enz., 1 prei, 2 stengels bleekselderij, 4 worteltjes, 2 takjes verse tijm, zout en peper, 1/2 l visbouillon (van een tablet), 300 ml droge witte wijn, 2 eetl. fijngehakte peterselie, 2 eetl. fijngehakte selderij, 4 plakjes citroen,
- Internationaal Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-03-2003Internationaal Hoofdgerecht30-60 min.
Waterzooi van kabeljauw
Snel, lekker en makkelijk
150 gr. worteltjes, 1 kleine koolrabi, 1/4 l. visfond, 1/8 l. slagroom, zout, 300 gr. kabeljauwfilet, 3 el. fijngehakte dille, versgemalen peper, citroensap
- Mediterraan Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op29-07-2002Mediterraan Hoofdgerecht20-30 min.
- Eigen recept
Gentse Waterzooi
Eenvoudig recept voor de bereiding van Gentse Waterzooi, het alom gekende streekgerecht van de Oost-Vlaamse hoofdstad in België.
Hele kip, zak mosselgroenten (selder, ui, wortel, prei), enkele voorgekookte aardappelen, room, Eierdooier, Kruiden naar smaak (thijm, laurierblad, ), Eetlepel boter
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op28-08-2013Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
Gentse waterzooi
? 350 g krieltjes (duopak a 700 g), ? 1/2 knolselderij, ? 1 kleine winterpeen, ? 1 dunne prei, ? 1/2 citroen (geperst), ? 1 1/2 kippenbouillontablet, ? 300 g kipfilethaasjes, ? 200 ml creme fraiche, ? 2 takjes selderij (fijngehakt)
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-10-2003Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Waterzooi van kip
Waterzooi van kip is een gerecht waarvan de oorsprong teruggaat tot diep in de middeleeuwen. Het gerecht wordt tegenwoordig op verschillende manieren bereid en is, wat de samenstelling betreft, veel lichter dan voorheen.
500 gram kippebouten, peper en zout, 40 gram boter, 1 gesnipperde ui, 1/2 theelepel fijngewreven gedroogde tijm, 1/2 laurierblad, 6 in plakjes gesneden worteltjes, 1 in ringen gesneden prei, 2 in smalle repen gesneden bleekselderijstengels, 4 dl kippebouillon (zelf getrokken), 1 eetlepel fijngesneden bieslook.
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-12-2001Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Waterzooi van vis
In vrijwel elk restaurant aan de Belgische kust staat dit gerecht op de kaart. Het spreekt voor zich dat zo'n klassiek recept niet mag ontbreken.
800 gram gefileerde verschillende soorten vis, bijvoorbeeld kabeljauw, zalm, wijting, schol, schelvis, enz., 1 prei, 2 stengen bleekselderij, 4 worteltjes, 2 takjes verse tijm, peper en zout, 1/2 liter visbouillon (van een tablet), 300 ml witte wijn, 2 eetlepels fijngehakte peterselei, 2 eetlepels fijngehakte selderij, 4 plakjes citroen.
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op09-09-2001Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
gentse waterzooi
4 kipfilets, 1 ui, 1 bosje wortelen, wit van 2 preien, 2 takjes groene selder, 1 l kippenbouillon, 1 dl Alpro® soya Cuisine, 1 eidooier, 1 el bloem, Alpro® soya Bakken en Braden, peterselie, kruidentuiltje (tijm, laurier en peterseliestengels), nootmuskaat, peper en zout,
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-03-201230-60 min.
Gentse waterzooi
Gentse waterzooi werd oorspronkelijk met riviervis gemaakt, maar vermits er nog weinig rivieren zijn waar vis in zwemt.... hebben de Gentenaars er maar een kippenzooi van gemaakt. Het succes van dit recept is wel afhankelijk van de kwaliteit van de kip. Ik kies voor bio.
1 gekapte kalfspoot, 1 hoeve kip, 5 kleine preien, 1 kleine groene selder, een bos worteltjes, 1 ui, 2 dl.room, 1 eierdooier, 8 kleine aardappelen, platte peterselie (ev. met wortel), boter,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op18-01-2002Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
Waterzooi Van Kip
8 kippenpoten, 100 gram boter, 1 ui, 2 stengels bleekselderij, 250 gram prei, 1 grote winterwortel, 3 el fijngehakte peterselie, 8 dl kippenbouillon, 4 sneetjes bruinbrood, peper, zout.
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op02-01-2000Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Gentse waterzooi
Maaltijd soep/saus
Selderie, peterselie, prei, wortel en champignons. Kippenbouillon kerrypoeder, zout, maizena, water en veel koksroom.
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op15-01-2002Belgisch30-60 min.
Oostendse Waterzooi
Heerlijke waterzooi met vis uit Oostende
75 g boter, 100 g ui in dunne ringen, 200 g witloof in smalle reepjes, 3 lente-uitjes in ringen, citroensap, 2 dl visbouillon (tablet), 1/2 dl witte wijn, 2 ontvelde vleestomaten in vieren, 2 dl room, 4 stukken kabeljauwfilet á 150 gr, zout, peper, 2 eetlepels geknipte tuinkers, 2 eetlepels gehakte peterselie, 2 eetlepels gehakte bieslook, 150 g gerookte zalm in reepjes
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-10-2019Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Waterzooi met zalm
Een eigentijdse variatie op het klassieke Belgische visgerecht. Het heerlijk romige gerecht houdt een beetje het midden tussen soep en een stoofgerecht. Als lunch- of hoofdgerecht.
* 25 g boter, * 2 aardappels, geschild, in stukjes van 1 cm, * 2 (winter)wortels, geschild, in stukjes van 1 cm, * 4 stengels bleekselderij, in stukjes van 1 cm, * 1 dikke prei, in ringen, * zeezout en vers gemalen zwarte peper, * 4 zalmmoten of -filets (à 190 g), * 100 ml droge witte wijn, * 1 pot visfond, * 1 eidooier, * 125 ml crème fraîche, * 2 el bladselderij of peterselie, fijngesneden, * verkruimeld droog rood pepertje
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op18-08-2011Hoofdgerecht20-30 min.
MODERNE WATERZOOI
Moderne versie van Gentse waterzooi, makkelijk en super lekker.
4 kipfilets, 50 g Solo Vloeibaar Light, kipkruiden, 50 ml Solo Vloeibaar Light - voor de groenten -, 4 jonge worteltjes, 2 selderstengels, 1 prei, 1 ui, 1 handvol broccoliroosjes, zout, 12 middelgrote vastkokende aardappelen, Saus :, 50 ml light room, 500 ml kippenbouillon, peper en zout, 1 laurierblaadje, 1 takje verse tijm, 2 busseltjes waterkers, 1 potje zure room
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op27-11-2016Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.