- Eigen recept
WATERGRUWEL
Koude nagerechten
300 ml water 120 ml bessensap 35 g krenten en rozijnen 25 g suiker 25 g vluggort stukje citroelschil (geel) kaneelstokje (3 cm)
1. Kook in een kookpan het water, de bessensap, de suiker, citroenschil en kaneel voor 10 minuten en zeef vocht door een bolzeef. 2. Kook gort op een zacht vuur in het vocht gaar. (gort is gaar als jij het fijn kan wrijven tussen duim en wijsvinger) 3. Voeg op het laaste moment de gewassen krenten en rozijnen toe en laat ze kort meekoken. (in totaal zo 15 min.) 4. Zonodig iets bijbinden met aardappelmeel. 5. Laat de watergruwel afkoellen terwijl jij 2 X roeren om vlies te verwijderen. 6. Serveer watergruwel in een glazen schaal.
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-08-2008Nederlands Nagerecht30-60 min.
Watergruwel
Oudhollands gerecht
100 gram geweekte parelgort, 1 liter water, 3 gram zout, 25 gram pijpkaneel, 150 gram gewassen krenten en rozijnen, 3 deciliter bessensap, 50 gram suiker.
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-06-1999Nederlands Nagerecht30-60 min.
Watergruwel
Waterrijk Noord-Holland. Watergruwel is, al doet de naam anders vermoeden, een heerlijk nagerecht.
100 gram vlugkokende parelgort(Vluggort)--stukje schil van een schoongeboende citroen--1 pijpkaneel--½ liter bessensap--sap van 1 citroen--80 gram suiker--100 gram krenten--100 gram rozijnen
- Nederlands Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op30-01-2003Nederlands Nagerecht60-120 min.
watergruwel
Jeugdsentiment, was ooit m'n verjaardagswens
100 gr. parelgort--pijpkaneel--100 gr. krenten en rozijnen--2? dl. bessensap--100 gr. suiker
- Nederlands Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op08-10-2000Nederlands Nagerecht60-120 min.
Watergruwel
Watergruwel kent men ook wel onder de naam `krentjebrij`.
100 g parelgort, 1 1/2 l water, stukje paijpkaneel, citroenschil, 150 g krenten en rozijnen, 3 dl bessensap, ca. 100 g suiker
- Nederlands Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op21-08-2011Nederlands Nagerecht60-120 min.
Watergruwel
OUD HOLLANDS GERECHT
6 dl water, snufje zout, 50 g vlugkokende gort, 75 g rozijnen, 75 g krenten, 1 kaneelstokje, stukje citroenschil, 1 kruidnageltje, 1 flesje ongezoete rode-bessensap, 100 g suiker, 1 eetlepel aardappelmeel
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op03-07-2000Nederlands Nagerecht30-60 min.
Watergruwel
Koude Nagerechten
300ml water - 120ml bessensap - 35g krenten en rozijnen - 25g suiker - 25g vluggort - stukje citroenschil (geel) - 3cm kaneelstokje
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-06-2004Nederlands Nagerecht30-60 min.
Watergruwel
Ouwerwets toetje
100 gram geweekte parelgort, 1 liter water, 3 gram zout, 25 gram pijpkaneel, 150 gram gewassen krenten en rozijnen, 3 deciliter bessensap, 50 gram suiker., ,
- Nederlands Nagerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op09-09-1999Nederlands Nagerecht10-20 min.
Watergruwel
Nagerecht uit Zuid-Holland
100 gram geweekte parelgort, 1 liter water, 3 gram zout, 25 gram pijpkaneel, 150 gram gewassen krenten en rozijnen, 3 deciliter bessensap, 50 gram suiker.
- Nederlands Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-03-2002Nederlands Nagerecht20-30 min.
watergruwel
De naam klinkt niet smakelijk, maar het is wel een van mijn favoriete toetjes. Het is een oud-hollands toetje.
6 dl water, snufje zout, 50 gr vlug kokende gort, 75 gr krenten, 75 gr rozijnen, 1 kaneelstokje, een stukje citroenschil, 2 kruidnageltjes, 1 flesje ongezoete rode bessensap, 100 gr suiker, 1 eetlepel maizena.
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-11-1999Nederlands Nagerecht30-60 min.
Watergruwel
100 gram vlugkokende parelgort(vluggort), stukje schil van een schoongeboende citroen, 1 pijpkaneel, 1/2 dl bessensap, sap van 1 citroen, 80 gram suiker, 100 gram krenten, 100 gram rozijnen.
- Nederlands Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op08-01-2000Nederlands Nagerecht60-120 min.
Watergruwel
100 gram parelgort, 1 liter water, citroenschil, pijpkaneel, 150 gram rozijnen, 3 dl bessensap, 100 gram suiker.
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-03-2002Nederlands Nagerecht30-60 min.
Watergruwel
Nagerecht uit de Hollandse pot. (ingev. door Erie)
7 dl water, schil van 1 gewassen citroen, of 1 pijp kaneel, 75 gr parelgort, 75 gr krenten, 75 gr rozijnen, 120 gr suiker, 4 dl rodebessensap,
- Nederlands Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op15-12-1999Nederlands Nagerecht60-120 min.
Watergruwel
OUD HOLLANDS GERECHT
150 g parelgort, 3 liter water, 150 g krenten, 150 g rozijnen, een of meerdere dun afgesneden citroenschilletjes, stukje pijpkaneel, 150 g suiker, 4 dl bessensap
- Nederlands Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op03-07-2000Nederlands Nagerecht> 120 min.
Watergruwel
Lekker fris als et warm is.
100 gr gort,100 gr.krenten,100 gr.rozijnen,120 gr suiker,1,5 ltr water, 3 gl bessensap,1 glas rode wijn,pijpkaneel,schil van een citroen,3 eetl.aardappelzetmeel.
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op04-02-2014Nederlands Nagerecht30-60 min.
Watergruwel
Een verrukkelijk toetje. Ook goed te gebruiken als vulling op een flensje (met ijs en slagroom).
100 gr. vluggort, 75 gr. krenten, 75 gr. rozijnen, 175 gr. suiker, 2.5 dl. bosbessensap, 1 citroen, 1 kaneelpijpje, wat zout.,
- Nederlands Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-11-1999Nederlands Nagerecht30-60 min.
Watergruwel
60 gram rijst, 6 dl water, citroenschil, 100 gram suiker, 60 gram krenten, 60 gram rozijnen, 3 1/2 dl bessensap
- Belgisch Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-08-2002Belgisch Nagerecht30-60 min.
Watergruwel
Ouderwets nagerecht, lekker fris en zoet
1 kopje gort, ruim 1 liter water, krenten en rozijnen (van allebei een hand vol), kaneelstokje, pot kersen, liefst zonder pit, flesje bessensap, suiker of suikervervanger
- Nederlands Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op22-02-2000Nederlands Nagerecht20-30 min.
Watergruwel
Dat is een heel oud toetje dat je (over)grootmoeder als kind vast wel heeft gegeten.
100 gram gort, snufje zout, 1 kaneelstokje, 150 gram rozijnen, 100 gramuiker, 1 flesje bessensap.
- Belgisch Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-01-2002Belgisch Nagerecht20-30 min.
Watergruwel
100 gram parelgort, 1 liter water, 3 dl bessensap, citroenschil pijpkaneel, 150 gram rozijnen, 100 gram suiker.
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-04-2001Nederlands30-60 min.
Watergruwel
Anders, Anders, Anders
- Geplaatst op28-06-2000
Krentjebrij of watergruwel
Krentjebrij of watergruwel Een zomers nagerecht, een traditie vooral in de drie Noordelijke provincies. In de periode dat er vooral rode bessen ,zwarte bessen en de krenten rijp waren, werd er met parelgort een fris zomers nagerecht gemaakt dat tijdens het oogsten mee ging naar het land. Krentjebrij of watergruwel smaakt gekoeld lekker fris is licht zuur, maar is vooral dorstlessend. Ingrediënten : 150 gram verse rode bessen 150 gram zwarte bessen 50 gram gedroogde krenten 150 gram parelgort 50 gram suiker Pijpkaneel Nootmuskaat 1500 ml water Bereiding : Spoel de bessen schoon en verwijder steeltjes of blaadjes Breng het water met de bessen, gedroogde krenten, gort, suiker, beetje geraspte nootmuskaat en het kaneelstokje aan de kook en laat zachtjes ruim 30 minuten stoven. Verwijder het kaneel stokje en proef of het gerecht voldoende op smaak is. Laat de krentjebrij of watergruwel afkoelen en zet deze een nacht in de koelkast . Is de krentjebrij of watergruwel te dik vul aan met wat water of bessensap. Krentjebrij in de weck Vul na het koken de krentjebrij of watergruwel af in goed schoongemaakte weckpotten. Vul tot 3 cm onder de rand. Maak de randen goed schoon, sluit de weckpotten met het deksel en een goed passende rode rubberen ring . Zet de klemmen op de potten en pasteuriseer de weckpotten in een hogedrukpan of weckketel gevuld met water in 30 minuten. *Deze weckpotten gevuld met krentjebrij of watergruwel zijn nu houdbaar voor 2 jaar. En kunt u warm of koud gebruiken. Recept Culinair Erfgoed Centrum De landskeuken, Roden www.delandskeuken.nl
Krentjebrij of watergruwel, Ingrediënten :, 150 gram verse rode bessen, 150 gram zwarte bessen, 50 gram gedroogde krenten, 150 gram parelgort, 50 gram suiker, Pijpkaneel, Nootmuskaat, 1500 ml water, , ,
- Nederlands Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op14-08-2015Nederlands Nagerecht20-30 min.
watergruwel met fruit
Het is lekker en verfrissend.
300 cc water, 100 gr.aarbeien of/peer/of druiven, zakje gelatinepoeder
- Nederlands Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op16-09-2000Nederlands Nagerecht0-10 min.
Bommel: Watergruwel
Ter afsluiting van het pannenkoeken-lunchmenu van heer Olivier.Bron: De keuken op Slot Bommelstein
50 g parelgort, een stuk citroenschil, stukje pijpkaneel, 60 g krenten, 60 g rozijnen, 90 g suiker, 3 dl rode bessensap
- Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op06-11-2000Nagerecht60-120 min.
Ideeen voor nagerechten
Deze nagerechten zijn eenvoudig en snel zelf te maken
- Roer 1/2 kleingesneden sinaasappel door 2 dl chocoladevla. Garneer met plakken sinaasappel en geroosterde geschaafde amandelen., - Meng yoghurt met vanillevla en garneer met plakjes banaan, - Meng yoghurt met geraspte appel en wat gewassen rozijnen, - Roer door frambozenvla wat verse aardbeien, - Roer door vanillevla een paar eetlepels gembersiroop en wat fijngesneden gember, - Garneer kant-en-klare watergruwel met een schep yoghurt, - Roer door vanillevla wat gewassen en ontpitte druiven, - Breek 2 lange vingers. Schep er 2 eetlepels met wat sinaasappelsap losgeroerde jam op en schenk er vanillevla over., - Snijd 1 kleine banaan in schijfjes en schenk er hopjesvla over., - Verkruimel wat banketbakkersschuim en schenk er hopjes-, chocolade- of karamelvla over., - Roer door blanke vla wat gewassen en ontpitte kersen en garneer met chocoladevlokken., - Roer 1 kleingesneden mango door yoghurt en garneer met fijngehakte walnoten., - Roer magere kwark los met wat gembersiroop en roer er wat fijngesneden gember door. Schep er eventueel een stijfgeklopt eiwit door en garneer met wat fijngesneden gember., - Los 1 afgestreken dessertlepel oploskoffie op in weinig water en roer dit door 3 dl vanillevla. Garneer met hagelslag., ,
- Goedkoop en snel Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op01-04-2003Goedkoop en snel Nagerecht0-10 min.
FRYSKE PARELTSJESBRIJ
Ek "rezyntjesbrij" en "krintsjesbrij" hiten. Pareltjespap, ook wel rozijntjespap en krentjespap genoemd.Het is de Friese versie van watergruwel
- 100 gram (parel)gort, - ? liter bessensap, - 100 gram rozijnen, - 100 gram krenten, - sap van 1 citroen, - 100 gram suiker, - 2 pakjes vanille suiker, - schil van 1 citroen, - stukje pijpkaneel, - 1? liter water
- Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op31-05-2002Nagerecht60-120 min.
- Eigen recept
Rote Grütze oh zo lekker....
Rote Grütze of rødgrød is een gerecht uit Scandinavië en het noorden van Duitsland. Het is een zoet, licht zurig gerecht( afhankelijk van de vruchten en de hoeveelheid suiker die je gebruikt) waarin verschillende rode vruchten met suiker,vruchtensap en bindmiddel gemengd zijn. Het wordt gegeten als dessert met melk of niet te stijf opgeklopte room, maar ook met vanillesaus. In Centraal Duitsland is een andere variant van "Rote Grütze" bekend, die van vruchtensap, suiker en griesmeel of sago wordt gemaakt. Ook wordt het opgediend als dessert met vanillesaus. Het gerecht lijkt veel op het Nederlandse watergruwel of krentjebrij. In het Deens heet het gerecht rødgrød med fløde (rode vruchten met room), wat gezien wordt als een Deense tongbreker. Voor niet-Deense sprekers is de uitspraak nagenoeg onmogelijk. Manlief is verzot op Rote Grütze. Steeds als we in Duitsland zijn moet er een pot mee. Nu heb ik eens nauwkeurig het etiket bekeken en wat op internet gezocht en zo kwam ik op het idee om het zelf eens te maken. Maar dan mijn eigen versie.
100 gr aardbeien gehalveerd of in vieren, 100 gr rode bessen gerist, 100 gr bramen, 100 gr kersen ( uit pot), 100 gr bosbessen, 100 gr frambozen, 300 ml kersensap of sap naar keuze( druivensap), merg van 1 vanille peul, 3 el aardappelmeel., scheut Coebergh bessenlikeur, 4-5 eetlepels agavesiroop
- Scandinavisch Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op12-08-2019Scandinavisch Nagerecht20-30 min.
Kroezelsoep
Kruisbessenbrij ofwel watergruwel, een oud Brabants recept.
? 75 gr. gort, 1 1/2 liter water, 75 gr. suiker, kaneelpijpje, verse vruchten (kroezels (kruisbessen), rabarber, rode of zwarte bessen, aardbeien) naar smaak
- Regionaal Nagerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-11-2004Regionaal Nagerecht60-120 min.
Congee/chook
Ook in China eet men drie maaltijden per dag. Alleen komt er daar bij elke maaltijd rijst op tafel, op enkele uitzonderingen na. Als ontbijt eet met er congee of chook. Een soort watergruwel, maar dan van water of bouillon met rijst en vulling, in vele variaties.
115 gr. langkorrelrijst100 gr. paprijst2 1/2 l. kippenbouillon, 2 eetl. geconserveerde kool1 plakje gemberwortel, fijngehaktde, schil van 1 mandarijn, gewassen, in water geweekt en heel fijngehakt, wat zout, Voor de vulling/garnering:, gehakte lente-uigehakte, verse korianderfijngehakte, geconserveerde gemberbolletjes, in stukjes gesneden meloen
- Chinees
- > 120 min.
- Geplaatst op25-01-2002Chinees> 120 min.