Vlierbloesem.
Een winnend recept van ons Isabelleke !
-350 gram vers geplukte vlierbloesems(deze kan je overal vinden!). -500 gram Tiense suiker. -10 gram citroenzuur. -1 liter water.
-Laat de bloesems 24 uren weken in het water,afgesloten van de lucht.
-Giet na 24 uur door een fijne doek en pers uit. -Zet het vocht op een vuurtje,voeg de suiker en het zuur erbij.
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op28-06-2005Belgisch20-30 min.
VLIERBLOESEM PANNEKOEKEN
250 g zelfrijzend bakmeel1 ei4 1/2 dl melkiets zoutboter, margarine of olie om in te bakken1 kopje vlierbloesem
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-11-200020-30 min.
Vlierbloesem koekjes
Een zeer bijzonder en eenvoudig gebak
VOOR HET DEEG:, -150 g bloem en een snufje zout, -3 eierdooiers, -1/4 l melk en 1/4 l water, -3 eiwitten, -1 pakje vanillesuiker, -12 vlierbloesem bloemschermen, VOOR HET BAKKEN:, -100 g boter, VERDER:, -50 g suiker en 1/2 th lepel kaneel
- Belgisch Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-11-2002Belgisch Nagerecht20-30 min.
Gebakken vlierbloesem
Voor 8 personen van "Brigitte"
150 g bloem, ruim 1 dl droge witte wijn, 2 eierdooiers, 2 zakjes vanille suiker, mespunt kaneel, mespunt zout, 2 eiwitten, 30 g suiker, vlierbloesem, voor het bakken:, frituurvet of olie, , poedersuiker voor het serveren,
- 0-10 min.
- Geplaatst op05-05-20020-10 min.
- Eigen recept
Vlierbloesem siroop
Heb op internet gezocht naar meerdere recepten vlierbloesem siroop en hieruit de beste opties gehaald zoals ik denk dat een vlierbloesem limonade zou moeten smaken.
35 bloesemschermen van de vlier, deze moeten vers zijn en volop in bloei staan, maar niet te ver heen zijn., 3 liter water, 1 citroen, 2 sinaasappels, 3 zakjes vanillesuiker, 3 kg. suiker., 60 gram citroenzuur.
- Europees
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-06-2018Europees30-60 min.
aspergesalade met vlierbloesem
Van "manda"
- 12 stuks asperges, - 4 stuks vlierbloesems, - 4 el creme fraiche, - 2 el mayonaise, - 2 el fijngesneden bieslook, - 1 stuks krop groene krulsla, - 2 el appelazijn, - 8 ml olijfolie, - 1 el vlierbessenjam, - 2 kop bierbeslag, - 4 stuks bieslookbloemen, - 1 tl grove mosterd
- 0-10 min.
- Geplaatst op10-05-20020-10 min.
Vlierbloesem beignets
1 dl water - 1 eidooier - 80 gram bloem - 1/2 theelepel kaneel - 1/2 theelepel fijn geraspte citroenschil - 1 eetlepel fijne suiker of basterdsuiker - 1 eiwit stijfgeklopt, ,
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op23-02-2004Nederlands20-30 min.
- Eigen recept
Aardbeien-rabarberjam met een vleugje vlierbloesem
Deze jam is bereid met fructose,omdat ik dit gezonder vind dan gewone suiker. Je proeft dan ook meer het fruit in de jam.
- 1200 gram rode rabarber, - 800 gram aardbeien, - een zakje (dieet)geleipoeder, - 500 gram fructose, - sap van 1 citroen, - handvol vliervloesem
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op11-06-2011Nederlands30-60 min.
Dahl: Citroendrank met vlierbloesem
Lekker fris zomerdrankje uit Roald Dahl's kookboek. Minimaal een dag van te voren bereiden. De hoeveelheden in het recept zijn zodanig, dat het handig is de drank over verschillende potten of flessen te verdelen, zodat je een voorraadje hebt in je koelkast.
4 citroenen, 1350 g suiker, 55 ml citroenzuur, 2,3 liter kokend water, 6 bloemschermen van de vlier
- 30-60 min.
- Geplaatst op01-07-200130-60 min.
Gestoomde Zalmfilets met Vlierbloesem
Onze inheemse vlier is bijzonder veelzijdig: zowel de bloesems als de bessen zijn immers te gebruiken. In juni-juli kunnen de bloesems geoogst worden.
4 zalmfilets à 175 g, 25 g boter, 4 mooie vlierbesbloesems, zout, peper, 8 kleine sjalotjes, fijngesneden, 1 geraspte wortel, 4 takjes peterselie, 2 dl visbouillon, 1 dl droge witte wijn
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-03-2019Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Rabarber vlierbloesem confituur
Dit recept is goed voor 1 liter aan pure verwennerijÂ
4 takjes vlierbloesemschermen, 1 kg rabarber, 200 g frambozen, 1 sinaasappel (onbehandeld)1, 1 kaneelstokje, 500 g geleisuiker (2:1)
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op29-05-2019Belgisch60-120 min.
Gegrilde tongfilet met langoustines en gefruite vlierbloesem
Versgeperst sap van 2 sinaasappels en een halve pompelmoes * extra vierge olijfolie * peper en zout * eventueel suiker * 450 gr verse spinazie * boter * nootmuskaat * 4 kleine vastkokende aardappelen * kerriepoeder * 8 middelgrote tongfilets * 8 verse langoustines * 2 grote vlierbloesemschermen
- Frans Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op18-09-2001Frans Voorgerecht20-30 min.
Krokant gebakken kalfszwezerik, vlierbloesem siroop en ganzenlever.
Een gerecht van topchef Otto Nijenhuis van Sterrenrestaurant Chateau St Gerlach in Valkenburg aan de Geul
2 dl rode port, 4 stuks hartzwezerik van het kalf, 0,5 stuks courgette, Grand Cru olijfolie, Hojiblanca olijfolie, 4 stronkjes witlof, 1 eetlepel bijenhoning, 1 stuks Granny Smith appel, peper, zout, 1 stuks verse nootmuskaat, Ocal olijfolie, 0,5 dl vlierbloesem siroop, 1 stuks sinaasappel, 4 plakjes verse ganzenlever, Apple Blossom, Accla Cress
- Europees Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op14-12-2017Europees Voorgerecht60-120 min.
- Eigen recept
Hugo 0% Signature Blends mocktail met witte druiven en vlierbloesem
Met de nieuwe Signature Blends van Karvan Cévitam maak je in een handomdraai de lekkerste drankjes.
150 g pitloze witte druiven, 100 ml Karvan Cévitam Signature Blends Witte Druif & Vlierbloesem, 600 ml Hugo Zero Vlierbloesem & Lime, 4 takjes munt
- Wereld
- 0-10 min.
- Geplaatst op27-10-2020Wereld0-10 min.
Vlierbloesemsiroop
Niet alleen van de vlierbessen, maar ook van de vlierbloesem kan je veel maken
Vlierbloesem, 2 Onbehandelde citroenen, Suiker
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op21-06-2004Nederlands> 120 min.
Vlierbloesembeignets
In juni is overal de bloeiende vlierboom te zien en te ruiken. Over de vlier zijn veel oude volksverhalen en gebruiken bekend. Het is een boom die altijd te vinden was waar mensen woonden. Zij maakten dan ook al lang gebruik van de bloesem, bladeren en vruchten van de boom. Een bekend gerecht wat je van de bloemen kunt maken zijn de vlierbloesembeignets. Het is geen ingewikkeld recept en met name kinderen zijn er dol op.
Takjes vlierbloesem, zonnebloemolie, 250 gram bloem, 2 eieren, 300 ml bier, zout
- 30-60 min.
- Geplaatst op19-08-200230-60 min.
vlierbloesemsiroop
Van "moesje2"
Vlierbloesem siroop 2 ., 24 bloemen, 1 kg suiker, 4 citroenen (in schijfjes), 1 l. kokend water , 2 dagen laten trekken-filteren-diepvriezen,
- 0-10 min.
- Geplaatst op10-05-20020-10 min.
Vlierbloesembeignets
Enkele vlierbloesems, 125 gram bloem, 100 ml bier, 1 ei, gescheiden in eiwit en dooier, water of vlierbloesem siroop
- 0-10 min.
- Geplaatst op28-04-20080-10 min.
Vlierbloesemsiroop
2-3 liter vlierbloesem, 1 kg suiker, 2 ltr water, 6 sinaasappels; doormidden gesneden, 1/2 citroen, 50 gram wijnzuur,
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op01-01-2005Nederlands> 120 min.
Vlierbloesemsorbet
6-8 verse schermen vlierbloesem (of 2 eetl. gedroogde bloesem), 900 ml water, 150 gram suiker, sap en geraspte schil van 4 citroenen., ,
- Nederlands Nagerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op11-05-2004Nederlands Nagerecht> 120 min.
Vlierbloesemsiroop
Van een vlierstruik heb je twee keer per jaar plezier. Je kan zowel de bloemschermen als de bessen gebruiken voor al dan niet alcoholische dranken. Let wel op dat je in het voorjaar niet alle schermen plukt. Je krijgt dan in het najaar geen bessen meer.
500 ml (zelfgemaakte) appelsap, 1 ltr water, 1,5 kg suiker, 1 vanillestokje, 2 citroenen, 15 schermen vlierbloesem
- Europees
- > 120 min.
- Geplaatst op04-08-2016Europees> 120 min.
fruitwijn met rozijnen
Ken je die van die oude Franse wijnboer op zijn sterfbed? Met beverige stem fluistert hij zijn zoon en opvolger in het oor: jongen, wijn kan je ook maken van druiven!!! Dit om maar te illustreren dat je, net zoals bij soep maken, een grote varieteit van ingredienten kan aanwenden. Eerlijkheidshalve zal ik er maar aan toevoegen dat we in dit recept van een fruitwijn moeten spreken, want de naam wijn is strikt voorbehouden voor "zuivere"druiven-bereidingen.
Rabarber, vlierbloesem, suiker, 3 kilo rozijnen per 10 liter, 1 brik sinaasappel of appelsap, 1 pakje gedroogde champagne gist
- > 120 min.
- Geplaatst op19-04-1999> 120 min.
Rozen- En Vlierbloesemazijn
1 dl witte natuurazijn, 1/2 dl rode wijn, 2 handenvol rozebladjes (gewassen), 1 handje vlierbloesem, 1 el bladpeterselie (gehakt), 1/2 el munt, 1/2 el bieslook
- Frans
- 10-20 min.
- Geplaatst op24-11-1999Frans10-20 min.
Carré confituur
Maak ze eens zelf in plaats van bij de bakker te gaan kopen, makkelijk en lekker ! Je kan dit gerecht uiteraard ook bereiden met kant-en klare confituur !Â
1 vel bladerdeeg, 2 eidooiers, , Voor de confituur :, -**6 schermen vlierbloesem (bij droog weer plukken en niet afspoelen), -200 ml sinaasappelsap, - 1 citroen, het sap, - 340 gr abrikoos (in stukken, zonder pit, met vel), - 245 gr confituursuiker (versie 1kg suiker/2kg fruit)
- Frans Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op20-07-2017Frans Nagerecht20-30 min.
- Eigen recept
Vlierbloesemlikeur
Fris aperitiefdrankje met een zomerse toets. Ook zonder toevoeging van rum heel lekker in spuitwater, champagne, schuimwijn, witte wijn, en bij een bolletje ijs.
• 60 gram citroenzuur (apotheek), • 1,5 liter water, • 1,5 kg suiker, • 3 citroenen (gewassen – niet geschild – in schijfjes gesneden), • 20 schermen vlierbloesem (eerst 3x spoelen), deze kan je vinden in de vrije natuur (eind mei, begin juni)
- Belgisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op13-05-2009Belgisch10-20 min.
Vlierbloesemsiroop
In een recept van Mohamed Elharouchi, komt vlierbloesemsiroop voor. Ik kon het destijds nergens kopen, dus ben ik zelf vlierbloesem gaan plukken. Naar hedendaagse maatstaven, moet je net als ik wel een beetje food-gek zijn, want je bent een poosje bezig voor je resultaat ziet. Inmiddels is het hier ook verkrijgbaar in de reformwinkel(gemaakt met rietsuiker), maar ik vond het erg leuk om zelf te maken. Mei/ juni staat de vlier in bloei. Pluk je eigen bloesem, bij voorkeur in een park (geen autos) en maak vlierbloesemsiroop, niet te verwarren met vlierbessensiroop. Wil je weten waarom ik persé deze siroop wilde hebben; klik dan hier
Vers geplukte witte vlierbloesem, suiker, water, onbespoten citroenen, vanillestokje, suiker
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op09-06-2010Nederlands> 120 min.
- Eigen recept
Romantisch slaatje
Romantisch slaatje met rozen en vlierbloesems
List], Eikenbladsla, Enkele rauwe bloemkoolroosjes, 2 rozen (onbespoten, dus niet uit een boeket of uit de bloemenwinkel!), 3 takjes vlierbloesem in kleinere takjes verdeeld, een handje vol hazelnoten, 2 kleine zoete appels, honing, olijfolie, een klein beetje rozemarijn, peper en zout, wijnazijn, citroensap,
- Vegetarisch
- 0-10 min.
- Geplaatst op18-05-2011Vegetarisch0-10 min.
Aspic van bloemen en wilde groenten
Bij het kruidenartikel wil ik een paar recepten geven met wilde eetbare planten en bloemen
? staaf agar-agar (plantaardig helder bindmiddel) / 2 dl water / 0,5 dl appel- of perendiksap /, sap van ? citroen / 25 gram wilde groenten (bijvoorbeeld weegbree, paardebloemblad, zuring, muur) /, 10 gram bloemen (zoals madeliefjes, pinksterbloem, goudsbloem, paardebloem, ereprijs, vlierbloesem) / 1 takje munt.
- Vegetarisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-02-2002Vegetarisch30-60 min.
Vlierazijn
Vlierbloesem, halve liter wijnazijn
- Regionaal
- > 120 min.
- Geplaatst op21-11-2000Regionaal> 120 min.
Arabische salade met granaatappel
1 krop sla, verse kruiden (bijv. dille, munt kervel dragon peterselie) naar keuze, verse munt, bieslook, 1 komkommer, 1 kleine venkel, 1 friszure appel, pitjes van 1 granaat appel, , voor de dressing:, granaatappelsap, of goede zoetzure azijn voor dressing (bijvoorbeeld vlierbloesem), olijfolie
- Arabisch
- 10-20 min.
- Geplaatst op30-12-2012Arabisch10-20 min.
vlierbloesemsiroop
Fris-zoetige siroop
100gr vlierbloesemschermen--160gr citroenzuur--4 kilo suiker--3 liter kokend water
- Nederlands
- 10-20 min.
- Geplaatst op14-07-2006Nederlands10-20 min.
Rozenblaadjesazijn
Van "moesje2"
3 takjes dragon, 1/2 bosje bieslook, 1 sjalot, 3 takjes munt 20 blaadjes van de wilde roos, 2 vlierbloesemschermen, 1 liter witte wijnazijn, ,
- 0-10 min.
- Geplaatst op13-05-20020-10 min.
vlierbloesembeignets
Een sterke maar bijzondere smaak eenvoudig te maken. met vanille slagroom
*15 geheel ontloken vlierboesems,*200 gr bloem,*3 eetl melk,*4 eetl lichte witte wijn,*2 eieren,*1 mes punt zout,*citroenrasp van 1 citroen,*2 theel suiker,*iets poedersuiker,*1/4 l slagroom 1 eetl suiker en1 zakje vanillesuiker.,
- Duits Nagerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op14-06-2000Duits Nagerecht0-10 min.
Vlierbloesemsorbet
VOOR 4 porties, bloempjes van 6 vlierschermen5 dl witte wijn2,5 dl Vermouth, 125 ml limoen of citroensap60 gr fijne suiker
- Biologisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op20-02-2001Biologisch60-120 min.
Vlierbloesemcake
Cake met vlierbloesem en geraniumblaadjes
120 gr boter- 100 gr suiker - 120 zelfrijzend bakmeel of cakemeel - 2 eieren -4 grote vlierbloesemschermen - 8 geraniumblaadjes
- Internationaal
- 0-10 min.
- Geplaatst op13-08-2002Internationaal0-10 min.
Vlierbloesem-abrikozen jam
Heerlijke jam van gedroogde abrikozen met een fijne bloemige smaak en geur van vlierbloesem.
Gedroogde abrikozen 750 gram, Flink wat vlierbloesemschermen, 500 gram geleisuiker, Het sap van een of twee citroenen.
- 60-120 min.
- Geplaatst op06-09-201260-120 min.
Rozemarijncake met olijven.
Deze cake is zo klaar!En zeer gezond!Waar wacht je nog op?
120 gr.boter,100gr suiker,120gr.zelfrijzende bloem,2 eieren,1soepl.in stukjes gesneden zwarte olijven,1snuifje fijngesnipperde rozemarijn., Wat afgeritste vlierbloesems(hoeft niet perse!)
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op08-09-2004Belgisch60-120 min.
- Eigen recept
Vlierbloesemsiroop
Dit recept van vlierbloesemsiroop bevalt mij het beste. Ik weet alleen nooit hoeveel vlierbloesem ik heb... Voor ca. 1,5 l siroop.
60 gram vlierbloesems grof van de steeltje ontdaan, 1 liter water, kwart citroen of halve theelepel citroenzuurkorrels, 500 gram suiker,
- Nederlands
- > 120 min.
- Geplaatst op31-08-2009Nederlands> 120 min.
Alkmaarse gort met vis
Alkmaarse gort met vlierbloesem en stukjes vis zoals kabeljauw, poon en schol.
, visbouillon, 2 kopjes gort, zongedroogde tomaten, 400 gram visfond, 100 gram slagroom, fijngehakte ui, 25 gram bloem, 30 gram boter, 10 gram vlierbloesem, zout, peper, olijfolie, vis naar eigen smaak
- Vis
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-03-2008Vis30-60 min.
-
Vlierbloesem
van nheerkens , 1 recepten, 0 volgers