1. Home
  2. Recepten
  3. Vlaamse Mosselen

Vlaamse mosselen recepten (28) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

vlaamse mosselen

INGREDIENTEN

4 kg mosselen, 1/4 kopje water, , 1 mooie prei, , 4 uien, , zout, , peper,

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-01-2000
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Mosselen op Vlaamse wijze

Overheerlijk recept.

INGREDIENTEN

4 kilo verse mosselen, 1 prei, 1 ui, 3 worteltjes, 1 klein bosje bleekselderij, 2 eetlepels slaolie, 3 dl. witte wijn, ? theelepel gedroogde tijm, 50 gram boter,

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-07-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Mosselen op vlaamse wijze

Een lekker en gemakkelijk mosselrecept!!

INGREDIENTEN

- 4kg mosselen, - 2 eetl arachideolie of zonnebloemolie, - 1 prei in smalle ringen, - 2 teentjes knoflook, gehakt, - 100g magere gerookte spekblokjes, - 1 bosje bladselderij, gehakt, - 1/2L bier (bijv. trapist/ donker bier), - 200ml crème fraîche, - vers gemalen peper

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-07-2011
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Vlaamse Mosselsoep

Een recept uit het kookprogramma Dagelijkse Kost van EEN. Een heerlijk romige mosselsoep waarbij de helft van de mosselen meegestaafmixed worden en die zeker hier op Smulweb thuishoort!

INGREDIENTEN

2 kg mosselen, 100 gr roomboter, 0,5 dl water (of witte wijn), 3 uien, 3 preien, 1/2 knolselderij, 1/2 venkelknol, 4 tenen knoflook, 6 takjes tijm, 3 blaadjes laurier, 3 takjes peterselie, 5 dl "Mosselwijn" of een andere droge witte wijn die je lekker vindt bij mosselen, 1 l water, 2,5 dl (kook)room, 1 (zuurdesem) brood, versgemalen peper en zeezout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-10-2012
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Vlaamse Paella

INGREDIENTEN

3 kopjes gewassen rijst, 8 tot 10 koppen water, 1/2 el zout, 1/2 versnipperde ui, 1 versnipperde wortel, 1 versnipperde ui, 1 versnipperd takje selder, bakboter, 2 el olie, , 1/2 kg gewassen mosselen, 100 gr kleine rauwe sint-jacobsvruchten, 100 gr gepelde rauwe scampi's, 12 steurgarnalen, 1.5 dl droge witte wijn, peper en zout, enkele blaadjes selder, 8 schijfjes komkommer

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-08-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Vlaamse Paella

Bereidingstijd: 30 minuten Voor: 4 personen

INGREDIENTEN

3 kopjes gewassen rijst, 8 tot 10 koppen water, 1/2 el zout, 1/2 versnipperde ui, , Voor de vulling:, 1 versnipperde wortel, 1 versnipperde ui, 1 versnipperd takje selder, solo bakboter, 2 el olie, 1/2 kg gewassen mosselen, 100 gr kleine rauwe sint-jacobsvruchten (diepvries), 100 gr gepelde rauwe scampi's (diepvries), 12 steurgarnalen, 1.5 dl droge witte wijn, peper en zout, , Voor het garnituur:, enkele blaadjes selder, 8 schijfjes komkommer,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-06-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Vlaamse Paella

Bereidingstijd: 30 minuten Voor: 4 personen van "vifke"

INGREDIENTEN

3 kopjes gewassen rijst, 8 tot 10 koppen water, 1/2 el zout, 1/2 versnipperde ui, , Voor de vulling:, 1 versnipperde wortel, 1 versnipperde ui, 1 versnipperd takje selder, solo bakboter, 2 el olie, 1/2 kg gewassen mosselen, 100 gr kleine rauwe sint-jacobsvruchten (diepvries), 100 gr gepelde rauwe scampi's (diepvries), 12 steurgarnalen, 1.5 dl droge witte wijn, peper en zout, , Voor het garnituur:, enkele blaadjes selder, 8 schijfjes komkommer,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-06-2002
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Vlaamse paella

INGREDIENTEN

3 kopjes gewassen rijst, 8 tot 10 koppen water, ? el zout, ? versnipperde ui, **Voor de vulling:, 1 versnipperde ui, 1 versnipperde wortel, 1 versnipperd takje selder, bakboter, 2 eetlepels olie, ? kilogram gewassen mosselen, 100 gram kleine rauwe Sint Jakobsschelpen (diepvries), 100 gram gepelde rauwe scampi's (diepvries), 12 steurgarnalen, 1? deciliter droge witte wijn, peper, zout, **Voor het garnituur:, 8 schijfjes komkommer, enkele blaadjes selderij

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op27-02-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Vlaamse mosselsaus

Koude saus voor bij de mosselen; dit recept is goed voor 1/2 liter saus

INGREDIENTEN

1 ei, 2 el water, 2 el witte wijnazijn, 1 el mosterd, 4 dl Vandemoortele culinaire olie, 1 dl Alpro Soya Cuisine light, kurkuma, peper en zout

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-08-2019
  • Belgisch
  •  0-10 min.

Vlaamse visgratin

INGREDIENTEN

, De ingrediënten:, Tarbotfilet (de meest sappige vis die ik ken), Zeeduivelfilet (mooi van lelijkheid en wat een fijne smaak en structuur), Garnaaltjes (ik gebruikte Zeebrugse gepelde, maar Hollandse gepelde zijn ook niet mis), Langoustines, gehalveerd, Mosselen (als je de Belgica kunt veroveren is dat wel zo aardig), , , Bosui, met groene delen, gesneden, Bospeen, grof gesneden, Knoflook, in plakjes, Bleekselderij, grof gesneden, Bladpeterselie, grof gesneden, Zilverui, van velletje ontdaan, Paprika rood en geel, in reepjes (julienne), Kerstomaatjes, Venkel, fijngesneden, Dille, Dragon, , , Crème fraiche, Room, Ei, Grove mosterd, Kaas om te gratineren (bijvoorbeeld Emmentaler), , , Echte gekookte ham, in fijne reepjes, Witte wijn

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op07-01-2012
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Vlaamse mosselpan met tartaresaus

Hoewel gekookte mosselen met frietjes, stokbrood en een paar lekkere sausjes nauwelijks te versmaden zijn, laat dit populairste schelpdier van de Lage Landen zich ook op tal van andere manieren bereiden.

INGREDIENTEN

3-4 kilo mosselen, 2 uien, klein bosje bladselderij, klein bosje peterselie, 2 preien, 2 flesjes donker bier, 50 gram boter, laurierblaadje, versgemalen peper, Voor de tartaresaus;, 2 hardgekookte eieren, 2 sjalotjes, versgemalen peper, zout, 2 eetlepels rode wijnazijn, 2 eetlepels gehakte bieslook, 8 eetlepels mayonaise.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-08-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Vlaamse mosselpan met tartaresaus

~Uit een boekje van de meermarkt~

INGREDIENTEN

*3 tot 4 kilo mosselen.*2 uien.*klein bosje bladselderij.*klein bosje peterselie.*2 preien.*2 flesjes donker bier.*50 gram boter.*laurierblaadje.*versgemalen peper., VOOR DE TARTARESAUS; *2 hardgekookte eieren.*2 sjalotjes.*versgemalen peper en zout.*2 eetlepels rode wijnazijn.*2 eetlepels gehakte bieslook.*8 eetlepels mayonaise.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-07-2001
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Vlaamse mosselpan met tartaresaus

INGREDIENTEN

3 - 4 kg mosselen, 2 uien, klein bosje bladselderij, klein bosje peterselie, 2 preien, 2 flesjes donker bier, 50 g boter, laurierblaadje, versgemalen peper, voor de tartaresaus:, 2 hardgekookte eieren, 2 sjalotjes, versgemalen peper, zout, 2 eetl. rode wijnazijn, 2 eetl. gehakte bieslook (vers of diepvries), 8 eetl. mayonaise, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-03-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Vlaamse hutsepot (of husselpot)

Volgens kok Jeroen was dit vroeger een arme-lui`s gerecht, maar anno nu wordt dit veel meer gewaardeerd. De aardappelen binden de bouillon dus die moeten stukkoken, verder wordt hij niet gestampt maar `gehusseld` (op en neer en heen en weer geschud) vandaar de naam. Lekker hoor, een uitgebreidere hutspot dan van bij ons en volledig vegetarisch!

INGREDIENTEN

2 L groentenbouillon, 2 el reuzel of boter, 4 aardappelen (in blokjes van 2x2 cm), 2 stangen prei (in stukken van ca 4 cm), 2 uien (grof gesneden), 1 teentje knoflook (fijngesneden), 2 winterwortels (in lengte gehalveerd en in stukken van 2 cm), 4 stengels bleekselderij (in stukken van 4 cm), 1/2 groene kool (grove repen), 2 takjes tijm, 4 blaadjes laurier, 1 kruidnagel, (versgemalen) peper en zout

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op09-11-2012
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Zeeuwse Mosselen

620 kcal (2585 kJ)/21 gr eiwit/40 gr vet/44 gr koolhydraten

INGREDIENTEN

4 kg verse mosselen in de schelp (met mosselkruiden), 400 gram mosselgroenten, 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels grove mosterd, 1 eetlepel witte wijnazijn, 500 gram diepvries Vlaamse frieten, 1 bakje kruidenboter, 1 zak ijsberg-slamelange (200 gram),

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-02-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Mosselen met bier

INGREDIENTEN

1 kg mosselen per persoon; boter; 2 stengels bleekselderij; 1 prel; dragon; peterselie; 1 dl licht bier; grofgemalen peper.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-09-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

****ZEEUWSE MOSSELEN MET SPEK EN ROOM****

Zeeuwse Mosselen een heerlijk en veelzijdig gerecht. Lekker voor vandaag!

INGREDIENTEN

=700 gram Vlaamse Friet (zak), =3 kg. Zeeuwse Mosselen (Fish Tales), =100 gram Zeeuwse Spek., =50 gram Boter., =800 gram Hollandse Roerbakgtroente (zak 400 gram), =2 eetl.Kruidenboterkruiden (potje 15 gram Euromat), =250ml. Kookzuivel (pakje),

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-11-2017
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

MOSSELEN OP ZIJN BRUSSELS

Hoofdgerecht, lekker met Vlaamse frieten

INGREDIENTEN

4 kg mosselen, 1 prei, 1 ui, 3 worteltjes, 1 klein bosje bladselderij, 3 dl droge witte wijn, 1 volle eetlepel mosterd (bv Dijonmosterd), 1 1/2 dl mayonaise

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op13-07-2003
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Mosselen Op Z'N Vlaams

INGREDIENTEN

3-4 kg verse mosselen, 1 bos selderij, 1 bos/zakje verse bieslook, 1 ui, groene peperkorrels, 1 flesje witbier, dragonazijn, Zaanse mosterd, 1 bekertje zure room, ,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-08-1999
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Mosselen met look en mosterdsaus

INGREDIENTEN

4 kg panklare mosselen, 300 g prei (in ringen), 1 flesje witbier (300 ml), 1 zakje verse peterselie (30 g fijngehakt), 50 g boter, 50 g bloem, 1 eierdooier, 125 ml slagroom, 2 eetlepels grove mosterd

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-03-2004
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Sausje voor bij de mosselen

Met dit sausje op tafel krijg je zelfs niet-mosseleters aan de mosselen! Echt genieten van de mosseltijd! Wij doen dit aan boord van ons zeilschip de Zuiderzee! http://www.zuiderzee.eu

INGREDIENTEN

Mayonaise 1/3 pot, Yoghurt 4 eetlepels, 4 tenen knoflook, Handje peterselie, Rasp van een citroen, 1/3 pot zoetzure augurken (kleingesneden), Peper en zout

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-07-2012
  • Nederlands
  •  0-10 min.

mosselmaaltijd met bier.

INGREDIENTEN

2 bakken Zeelands Roem verse mosselen ( a 2 kilo ), 2 eetlepels olijfolie, 1 zak mosselgroente ( a 400 gram ), 2 flesjes witbier, 1 zak Vlaamse frites ( diepvries, 750 gram ), 2 zakken gemengde sla ( a 200 gram ), 6 eetlepels sladressing naturel ( fles a 450 ml ), ? flesje mosterdsaus ( a 250 ml Calve ), frituurpan en vet.,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-08-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Mosselmaaltijd met bier

INGREDIENTEN

2 bakken zeelands roem verse mosselen a 2 kilo, 2 eetlepels olijfolie, 1 zak mosselgroente, 2 flesjes witbier, 1 zak vlaamse frites, 2 zakken gemengde sla, 6 eetlepels sladressing naturel, half flesje mosterdsaus,

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-02-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Mosselroomsoep met Duvel

Een recept van Chefkok Van Wassenhove, leraar aan de Antwerpse Hotelschool en specialist in de Vlaamse bierkeuken.

INGREDIENTEN

1 kg mosselen * 200 gr ui * 200 gr witte selder * 2 kg visgraten * 2 liter blond tafelbier * 6 liter water * 1 kg pompoen * 1 bosje peterselie * 1 Duvel 33 cl * 1 gr saffraandraadjes * 2 dl room * bieslook

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-09-2001
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Mosselsoepje met volle winterrijkdom

Een zalige en erg lekkere soep met een culinair accent en tevens een Vlaamse ode aan de Zeeuwse mosselen; waardoor deze soep , een top soep is, waar Uw gasten nog lang over zullen napraten!

INGREDIENTEN

-Zeeuwse mosselen 1,5 kg, -1 selder, -1 ui, -peterselie, -6 middelmatige wortelen, -4 rapen, -1 prei, -1/4 savooikool, -1 dl witte wijn, -1dl visfumet, -jeneverglas droge vermouth, -2 takjes peterselie, -50 gr boter, -1/4 dl room, -1 eigeel, -peper, -saffraandraadjes (optioneel), , , ,

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-03-2006
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Garniture Africaine

In de Hollandse en Vlaamse keuken is het gebruik van garnituren niet zo bekend. We eten vlees met jus en vis met saus. Misschien bakt u weleens champignons bij de biefstuk of legt u een plak gebakken appel op lever of bloedworst, maar daar blijft het dan ook meestal bij. In restaurants komt u allerlei mooie termen tegen, zoals "poulet a la bonne femme", of "filets de sole a la dieppoise". Deze benamingen duiden meestal op een garnituur, bijvoorbeeld wat gefruite groenten met spekblokjes bij kip, of tongfiltes met witte wijnsaus waarin wat mosselen en garnalen zijn verwerkt. Garnituren geven gewone gerechten iets aparts. Een garnituur wordt dikwijls op het vlees of de vis geschept of er netjes omheen geschikt.

INGREDIENTEN

1/2 komkommer * 1 kleine aubergine * 3 tomaten * 150 gram champignons * olie * zout.,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-04-2007
  • Afrikaans
  •  0-10 min.

Garniture Agnes Sorel

In de Hollandse en Vlaamse keuken is het gebruik van garnituren niet zo bekend. We eten vlees met jus en vis met saus. Misschien bakt u weleens champignons bij de biefstuk of legt u een plak gebakken appel op lever of bloedworst, maar daar blijft het dan ook meestal bij. In restaurants komt u allerlei mooie termen tegen, zoals "poulet a la bonne femme", of "filets de sole a la dieppoise". Deze benamingen duiden meestal op een garnituur, bijvoorbeeld wat gefruite groenten met spekblokjes bij kip, of tongfiltes met witte wijnsaus waarin wat mosselen en garnalen zijn verwerkt. Garnituren geven gewone gerechten iets aparts. Een garnituur wordt dikwijls op het vlees of de vis geschept of er netjes omheen geschikt.

INGREDIENTEN

50 gram gerookte tong * 1 truffel of een stukje namaaktruffel * 1 kopje gare rijst * 100 gram champignons.,

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-04-2007
  • Frans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Garniture Ambassadrice

In de Hollandse en Vlaamse keuken is het gebruik van garnituren niet zo bekend. We eten vlees met jus en vis met saus. Misschien bakt u weleens champignons bij de biefstuk of legt u een plak gebakken appel op lever of bloedworst, maar daar blijft het dan ook meestal bij. In restaurants komt u allerlei mooie termen tegen, zoals "poulet a la bonne femme", of "filets de sole a la dieppoise". Deze benamingen duiden meestal op een garnituur, bijvoorbeeld wat gefruite groenten met spekblokjes bij kip, of tongfiltes met witte wijnsaus waarin wat mosselen en garnalen zijn verwerkt. Garnituren geven gewone gerechten iets aparts. Een garnituur wordt dikwijls op het vlees of de vis geschept of er netjes omheen geschikt.

INGREDIENTEN

200 gram champignons * 100 gram kippenlever * 25 gram boter * madara * zout.,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op11-04-2007
  • Frans
  •  0-10 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top