- Eigen recept
Vlaamse friet met mayonaise
1 kg. bintjes 2 eidooiers 2 tl. fijne mosterd 1 tl. citroensap 1 el. natuurazijn 1 tl. poedersuiker 1,5 dl. arachide olie peper en zout grof zeezout
Schil de aardappels, snijd ze in rechthoekige stukken en snijd er vervolgens mooie staafjes van. Was de aardappelstaafjes en dep ze droog. Verhit frituurolie tot 175C. en bak de frieten de eerste keer 3 min. Haal ze uit het vet en laat ze iets afkoelen. Bak de frieten de tweede keer af op 180*C. tot ze gaar en goudbruin zijn. Roer de eidooiers los, samen met mosterd, citroensap, azijn en poedersuiker. Giet, onder voordurend roeren, de olie erbij en zorg dat de olie gaat binden door flink te kloppen. Breng de mayonaise op smaak met peper en zout.
- Belgisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op21-02-2009Belgisch Hoofdgerecht20-30 min.
Italiaans gekruide Vaderdagburger met Vlaamse friet
Frites erbij en het is een echt feestje!
700 g verse friet, 2 sjalotten, 50 g panko Japans paneermeel, 3 tl gedroogde Italiaanse kruiden, 500 g rundergehakt, 5 trostomaten, 250 g Amsterdamse hamburgerplakjes, 2 el arachideolie, 1 tl Franse mosterd, 150 g veldsla, 4 middelgrote eieren, 4 mini afbak hamburgerbroodjes, 4 el ketchup,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op26-07-2018Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
- Eigen recept
Verse friet maken, maar nu een restaurantwaardig recept!
Ik kom de laatste tijd veel friet recepten tegen. Van sommige recepten gaan m`n haren echt recht overeind staan want daar klopt helemaal niets van. Ik heb heel wat verse friet gemaakt, ook in restaurants. Een frietje moet namelijk krokant van buiten zijn en zacht en droog van binnen. Als mensen de verkeerde aardappels kiezen (omdat ze er mooi groot uitzien) ga je al in de mist. Nooit vastkokend gebruiken. Als mensen het verkeerde vet kiezen gaan ze ook in de fout. Vroeger werd ossenwit gebruikt. Dat is dierlijk vet, het verbrandt niet en geeft smaak. Het is echter ongezond vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetzuren. Daarom wordt er plantaardig gebruikt. Het allerbeste is om arachideolie (pindaolie) te gebruiken want dit is bestand tegen hitte en is onverzadigd. Het geheim is én het juiste vet én de juiste aardappel én de juiste temperatuur! Met fotoreportage.
Stap voor stap:, , 7 flinke kruimige aardappels, 3 liter verse arachideolie (om te frituren), Grof zeezout, Cajunkruiden, , Benodigdheden:, , Keukenpapier, Vergiet, Koksmes, Snijplank, Schone frituurmand, Schaal/bord
- Wereld Bijgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-08-2013Wereld Bijgerecht30-60 min.
Vlaamse schotel met bier en pruimen
600 gram hamlappen, in blokken van 5 cm, zout, versgemalen peper, 2 eetlepels bloem, 50 gram boter of vloeibaar bakproduct, 2 uien, in parten of ringen, 100 gram gerookte spekblokjes, 300 ml bokbier of donkere biersoort, 2 laurierblaadjes, 2 takjes tijm, 1 eetlepel mosterd, 200 gram waspeen, in stukken, 200 gram gedroogde pruimen, zonder pit, 2 eetlepels gehakte peterselie of bosui,
- Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op17-10-2011Hoofdgerecht60-120 min.
- Eigen recept
Vlaamse/ Belgische Frieten
De enige echte Vlaamse/ Belgische friet. Op deze manier maken ze de friet in Vlaanderen. In Vlaanderen gebruiken ze nog meestal wel vet in plaats van olie. Ik zou in deze tijd gewoon goede frituurolie gebruiken toch iets minder vet.
- ca 1 kg aardappels Gebruik als aardappel een Bintje de echte frietaardappel., En anders gebruik je als aardappel bv een Agria, Asterix of Frieslander aardappel., - frituurolie of frituurvet, -zout, , (optimale zou zijn voorbakken in ossenwit en afbakken in archideolie voor het krokante. Maar wil je ze iets minder vet bakken dan kun je gewoon goede frituurolie gebruiken)
- Belgisch Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op05-06-2013Belgisch Hoofdgerecht30-60 min.
Vlaamse stoof met speculaas en frieten
Stoofgerecht met een heerlijke nasmaak
1 kg hamlappen in brede repen, 75 gr boter, 2 eetl olijfolie, 2 uien gesnipperd, 1 flesje donker bieer, 500 ml rundvleesbouillon, 1 theel koek- en speculaaskruiden, 1 eetl. gehakte tijm of 1 theel gedroogd, 4 grote vastkokende aardappelen geschild, frituurolie, 4 speculaasjes verkruimeld, 2 eetl. keukenstroop, evt. maizena,
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op08-10-2019Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
Vlaamse stoverij met frieten
Wie mijn recepten leest zal er waarschijnlijk 1 terug vinden qua stoof dingetjes. maar een locaal bokbier proeferijtje waar ze met kleine hapjes kwamen deed me toch maar eens besluiten voor nmr 2. gelukkig hadden de uitbaters het gewoon van mijn belgische knack vrienden. want belgen en bier ...
2 uien, 1 kg runder stoofvlees, mag best wat wat vet bevatten, boter, 2 el bloem, 1 fles bockbier, ik had budels, 3 dl runder fond, beetje peterselie, 2 takjes tijm 2 laurierblaadjes, peper en zout, 1 el azijn, 1 snee witbrood besmeerd met mosterd, deze truuk kende ik nog niet ., zelf gemaakte dikke patat met schil, zelf gemaakte mayonaise evt. met wat limoen of citroensap erdoor
- Belgisch Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op25-10-2016Belgisch Hoofdgerecht60-120 min.
- Eigen recept
Vlaamse stoverij volgens echt oud recept
Dit recept heeft mijn moeder ooit gekregen van een oudere vlaamse dame die het weer van haar moeder had. Het zou kunnen dat mijn moeder ooit al eens iets aangepast heeft maar in ieder geval super lekker!
1 kg stooflappen, 6 middelgrote uien, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepel tomatenketchup, 1 zure appel (granny of goudreinet), het sap van 2 sinaasappels, 1 flesje donker bier (rodenbach, oud bruin), 4 laurierblaadjes, 2 a 3 theelepels suiker, 2 a 3 runderbouillonblokjes, klont boter, scheut olijfolie, peper, zout, allesbinder
- Belgisch Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op27-10-2018Belgisch Hoofdgerecht> 120 min.
Biefstuk Met groene pepersaus
1 zak gemengde sla(200 gram), 3 eetl.mosterd-honingdressing, 2 eetl.boter of margarine., 2 biefstukjes., zout en peper, 1/2 zak vlaamse friet., 1 zakje groene pepersaus kan je kant en klaar kopen bij de Albert Hein, olie om in te frituren.
- Goedkoop en snel Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op19-08-1999Goedkoop en snel Hoofdgerecht10-20 min.
****PATATJE KAPSALON****
Nog geen reacties gehad !
=700 gram verse Vlaamse Friet., =500 gram Shoarmareepjes., =100 gram geraspte Goudse belegen kaas [48+], =1/2 Komkommer. = 2 Tomaten., =100 gram kleine fijngesneden IJsbergsla [ zakje], =100 ml Turkse Knoflooksaus [ fles 265ml.Yildiz.], =
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-07-2017Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
****ZEEUWSE MOSSELEN MET SPEK EN ROOM****
Zeeuwse Mosselen een heerlijk en veelzijdig gerecht. Lekker voor vandaag!
=700 gram Vlaamse Friet (zak), =3 kg. Zeeuwse Mosselen (Fish Tales), =100 gram Zeeuwse Spek., =50 gram Boter., =800 gram Hollandse Roerbakgtroente (zak 400 gram), =2 eetl.Kruidenboterkruiden (potje 15 gram Euromat), =250ml. Kookzuivel (pakje),
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op30-11-2017Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Patat Sambal
Een makkelijk te maken en verslavend recept.
4 rode pepers, 3 tomaten, 5 aardappels (of een zak Vlaamse friet), 200 gram rijst, 1 ui, 2 dubbele kipfilet, zout, olie, 1/2 theelepel trassi (vispata), 1/2 theelepel djinten, 200 gram witte rijst, 1 eetlepel ketjap (zoet), theelepel honing, , Afhankelijk van je eigen smaak kan je er meer of minder pepers indoen.
- Indonesisch Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op17-06-2000Indonesisch Hoofdgerecht20-30 min.
Fish and chips met koolsla
3 eetlepels witte wijnazijn1/2 eetlepel suiker1/2 theelepel mosterd25 gram boter50 gram rozijnen1/2 theelepel zoutpeper500 gram gesneden witte kool1 kilo Vlaamse friet500 gram heilbotfilet4 eetlepels halfvolle mayonaise200 gram gesneden wortel
- Nederlands Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op20-03-2007Nederlands Hoofdgerecht60-120 min.
****VARKENSHAAS MET FRITES &; AIOLI****
Aioli is een soort knoflookmayonaise van olie, azij en gevijzelde knoflook. Niet te vergelijken met knoflooksaus ! Aioli is verkrijgbaar in de meeste supermarkten.
=700 gram verse Vlaamse Friet. (zak koelvers), =1,5 tl. gerookte -paprikapoeder., =2 Sjalotten. = 300 gram Snoepgroente Tomatenmix., =1 Kokkommer., =1 potje gegrilde rode Paprika (250 gram), =540 gram Varkenshaas. = 2 eetl. Olijfolie., =2 tl. Al-Andalus (blikje 75 gr. by Jonnie Boer), =1/2 teen Knoflook., =4 eetl.Mayonaise.
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op29-06-2018Nederlands Hoofdgerecht30-60 min.
Kibbeling met kappertjessaus
300 gram wortel-rauwkost - 4 eetlepels sladressing yoghurt - 15 gram verse peterselie - 8 eetlepels mayonaise - 3 eetlepels kappertjes - 1 zak Vlaamse frieten - 500 gram gebakken kibbeling
- Nederlands Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op17-06-2002Nederlands Hoofdgerecht10-20 min.
Kibbeling met kappertjessaus
2 bakjes wortelrauwkost van de AH, 4 eetlepels sladressing yoghurt, half zakje verse peterselie, 8 eetlepels mayonaise, 3 eetlepels kappertjes, 1 zak vlaamse frieten, 2 schaaltjes gebakken italiaanse kibbeling a 225 gram
- Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op18-02-2002Hoofdgerecht10-20 min.