1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Vlaai
  5. Appelkruimelvlaai

Appelkruimelvlaai recepten (4)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Appelkruimelvlaai

Appelkruimel vlaai in combinatie met pruimen.

INGREDIENTEN

Vlaaideeg: 7 gr.gedroogde gist 100 ml lauwe melk 200 gr. bloem 1 mespuntje zout 30 gr. boter 1 eidooier 2 el. suiker Banketbakkersroom: 1 vanillestokje 250 ml melk 75 gr. suiker 2 eidooiers 25 gr.bloem Appel-Pruimen compote: 300 gr. pruimen 300 gr. appels 75 gr. suiker Kruimels: 90 gr. boter 75 gr. suiker 75 gr. bloem 75 gr. havermout

Voorbereiding

Vlaaideeg: Los de gist en suiker op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Schenk de melk in het kuiltje en kneed de boter en de eidooier erdoor. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen. Banketbakkersroom: Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer in een kom de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Laat de banketbakkersroom afgedekt met plasticfolie afkoelen. Appel-Pruimen compote: Schilde appels en verwijder de schil en pit van de pruimen. Snijd de pruimenen de appels in blokjes. Breng samen met de suiker aan de kook. Laat 4 minuten koken, maar zorg dat het geen puree wordt. Laat de compote afkoelen en uitlekken. Kruimels: Verwarm de oven op 170C (160C hetelucht). Meng boter, suiker, bloem en havermout met elkaar en wrijf met beide handen door tot er kruimels ontstaan.

Bereidingswijze

Rol het deeg uit tot 5 millimeter dik en bekleed de ingevette vlaaivorm ermee. Prik de bodem in met een vork. Vul de vlaaibodem met banketbakkersroom en schep de compote op de banketbakkersroom. Verdeel de kruimels over de taartvorm en bak de vlaai in de oven in circa30-35 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi als laatste nog met poedersuiker.

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op13-01-2014
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Appelkruimelcupcakes

Iedereen kent wel een appelkruimelvlaai. En hoe leuk is het als je deze tot cupcake kan omtoveren zodat je 1 persoon porties hebt. De cupcakes zijn heerlijk als ze nog een beetje warm zijn. Met een bolletje vanilleijs erbij heb je zo een lekker en feestelijk nagerecht.

INGREDIENTEN

Voor de cupcakes:, 225 gr bloem, 2 tl bakpoeder, 85 gr lichte basterdsuiker, 1 tl kaneelpoeder, 2 appels, geschild en in blokjes, 1 ei, 150 ml zure room, 55 gr boter, , Voor de kruimellaag:, 55 gr bloem, 50 gr fijngemalen amandelen, 25 gr havervlokken, 85 gr suiker, 1 tl kaneelpoeder, 90 gr boter, gesmolten

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-03-2015
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Dolderse Appelvlaai

Een variant op de limburgse appel-kruimelvlaai. De vulling heeft een eigen kruidig karakter met gember en kruidnagel. Bereidingstijd ongeveer 20 minuten, daarna 45 minuten in de oven

INGREDIENTEN

Bodem:, 100 gram boter, 225 gram bloem, 90 gram suiker, , Vulling:, 4 kruidnagels, kaneel, eetlepel bakgember, 4 appels, 25 gram amandelschijfjes, 75 gram lichtbruine basterdsuiker/rietsuiker, , Kruimeldeeg:, 50 gram boter, 150 gram bloem, 75 gram suiker

  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-05-2014
  • Nederlands Nagerecht
  •  30-60 min.

Limburgse vlaai

INGREDIENTEN

300 g meel, 40 g (riet)suiker, ½ zakje vanillesuiker, 20 g verse gist, 150 ml melk, snufje zout, 45 g roomboter

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-06-2012
  • Nederlands
  •  60-120 min.
Nieuwste appelkruimelvlaai recepten
Populaire vlaai recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top