1. Home
  2. Recepten
  3. Venkelzaad

Venkelzaad recepten (506)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Gehaktballen met venkelzaad

Deze gehaktballetjes zijn heel subtiel maar smakelijk gekruid met venkelzaad, oregano en paprikapoeder. Serveer ze met pasta, rijst of aardappelen.

INGREDIENTEN

? 2 sneetjes witbrood zonder korst ? 1 kleine ui, gesnipperd ? 1 teentje knoflook, gesnipperd ? 2 theelepels venkelzaadjes ? 1 theelepel gedroogde oregano ? 450 gr mager varkensgehakt ? 1/2 theelepel paprikapoeder ? 1,5 theelepel zout ? bloem om te paneren ? 2 eetlepels olijfolie ? versgemalen zwarte peper ? geraspte belegen kaas (naar keuze) voor de tomatensaus: ? 1 eetlepel olijfolie ? 1 kleine ui, gesnipperd ? 1 worteltje, geraspt ? 1 teentje knoflook, geperst ? 700 gr gepureerde tomaten (passata) ? 1 laurierblaadje ? 2 eetlepels gehakte peterselie ? 1 blikje (200 gr) stukjes tomaat

Voorbereiding

Leg het brood in een ondiepe schaal en schenk er zoveel melk op dat het vochtig is. Hak ui, knoflook, venkelzaad en oregano in een keukenmachine heel fijn. Scheur het geweekte brood in stukjes en doe ze samen met gehakt, paprikapoeder, zout en veel zwarte peper eveneens in de keukenmachine. Meng ze daarin heel even (niet te lang, want dan wordt het mengsel te fijn). Strooi wat bloem op een groot bord. Draai gehaktballetjes van ca. 4 cm doorsnee, haal ze even door de bloem en druk ze dan iets plat.

Bereidingswijze

Verhit de helft van de olie in een braadpan en braad de helft van de ballen tot ze aan alle kanten bruin zijn. Haal ze uit de pan en braad de rest van de ballen in de resterende olie. Verhit voor de tomatensaus de olijfolie in een grote stoofpan (het liefst zo groot dat alle balletjes er in een laag in passen). Fruit hierin de wortel, de wui en knoflook op matig vuur zacht. Voeg de gepureerde tomaat en het laurierblad toe. Breng de saus op smaak met peper en zout en laat hem 10 minuten sudderen tot het vocht wat is ingedikt. Roer er de peterselie door en voeg dan de gehaktballen toe. Voeg de stukjes tomaat toe, breng het geheel op smaak met nog wat peper en zout en laat het gerecht nog 30 minuten op matig vuur sudderen.

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-01-2004
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

bietensalade met venkelzaad

De venkelzaadjes zijn het belangrijkste in dit gerecht, die geven deze salade een erg lekkere speciale smaak. lekker voorgerecht of bijgerecht

INGREDIENTEN

Ongeveer 3 gekookte bieten in blokjes, 3 augurken zoetzuur in blokjes, (eventueel)1 augurk zuur in blokjes, 1 uitje zeer fijn snijden, scheut balsamico azijn, 1 el mayonaise, (kruiden) zout, 1 tl suiker, 1 tl venkelzaadjes pletten (b.v. onder lepel)

  • Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-09-2010
  • Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

ZOETE OF ZOUTE BIETENCHIPS MET VENKELZAAD

Gezond en lekker tussendoortje

INGREDIENTEN

4 mooie bietjes, 1 tl venkelzaad, 1/2 tl grof zeezout of 1 tl suiker, arachideolie of pindaolie

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-06-2009
  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Venkelzaad-, tijm- en knoflookmengsel

INGREDIENTEN

4 el. venkelzaad, 2 flinke handen vol verse tijm, 2 tenen knoflook, 1 blaadje laurier, in stukjes gescheurd, zout en peper uit de molen

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-11-2008
  •  
  •  0-10 min.

Marokkaanse zalm met venkelzaad en citrusdip

INGREDIENTEN

Voor de citrusdip:, -2 eetl. citroensap, -1 eetl. limoensap, -3 eetl. sinaasappelsap, -geraspte schil van 1 limoen en 1 citroen, -2 ? dI yoghurt, -zout, , Voor de zalm:, -500 g zalmfilet, in blokjes van 2 x 2 cm, -2 theel. venkelzaad, -1/2 theel. zeezout, -1/2 theel. peper, grofgemalen, -2 eetl. olijfolie,

  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-09-2002
  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Marokkaanse zalm met venkelzaad en citrusdip

INGREDIENTEN

Voor de citrusdip :, 2 eetlepels citroensap -, 1 eetlepel limoensap -, 3 eetlepels sinaasappelsap -, geraspte schil van 1 limoen - 1 citroen -, 2 1/2 dI yoghurt -, zout -, , Voor de zalm :, 500 gram zalmfilet in blokjes van 2 x 2 cm -, 2 theelepels venkelzaad -, 1/2 theelepel zeezout -, 1/2 theelepel peper grofgemalen -, 2 eetlepels olijfolie, , , , , , , , ,

  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-10-2002
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Eendeborst met rode wijnsaus en venkelzaad

INGREDIENTEN

2 stevige eendenborsten, 3 sjalotten, 2 dl rode wijn, verse rozemarijn, 4 dl bruine (kalfs)fond, 1 dl consomme, mengeling van 4 soorten peper, grof zeezout, 100 g tuinbonen, 50 g erwten, 2 vooraf gekookte artisjokbodems, 4 aardappelen, 100 g boter, 2 bladeren bladsla, enkele venkelzaadjes

  • Belgisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-10-2001
  • Belgisch
  •  30-60 min.

Savooiekool met aardappelen, venkelzaad &; taleggio

Mocht je nog iets over hebben dan kun je de volgende dag een fantastsche frittata maken. Gebruik 2 eieren voor 100 gram van het aardappel-koolmengsel.

INGREDIENTEN

* 2 eetlpls olijfolie, * 250 gr aardappelen, in blokjes van 1 cm, * 6 lente-uitjes, in plakjes, * 2 theelpls venkelzaad, * 1 kleine savooiekool, * 350 ml vers gekookt water, * 200 gr taleggio, korst verwijderd, * peper en zout naar smaak

  • Italiaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2015
  • Italiaans Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Romige Indonesische viscurry met kabeljauw en garnalen

Een werkelijk overheerlijke viscurry uit de Indonesische keuken met een beetje pit en met heel veel smaak. Dit is een heel gezond en slank recept met amper vet.

INGREDIENTEN

150 gr mooie rauwe garnalen, 250 gr kabeljauwfilet, 2 dl kokosmelk, 2 dl visbouillon, 3 el wokolie, 2 sjalotten (fijngehakt), 1 flinke tomaat (blokjes, zonder zaadjes), 1 el vers geperst citroensap, 2 knoflookteentjes (fijngeperst), 2 tl kerrie, ½ tl kurkuma, 1 tl gemberpoeder of 2 tl verse gember (geraspt), ¼ tl cayennepeper, ½ tl gemalen komijn, ½ tl venkelzaad, Gemalen zwarte peper uit de molen, Snufje zeezout, 3 el koriander (vers, bosje AH)

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-07-2012
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Jamie Oliver's Pasta met venkel en salami

INGREDIENTEN

- Olijfolie extra vergin, - 140 g goede, pittige Italiaanse salami in reepjes, - 2 teentjes knoflook gepeld en fijngesneden, - 1 theelepel venkelzaad, - 1 knol venkel gehalveerd en in dunne plakjes, - 2 blikken gepelde tomaten van 400 g, - 1 gedroogde Spaanse peper, - zeezout en peper uit de molen, - 400 g gedroogde spaghetti, - 2 handjes oud broodkruim, - een takje verse rozemarijn

  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-07-2005
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Kip Tandoori

Authentieke kip tandoori

INGREDIENTEN

1/2 kg kipfilet, 2 el yoghurt, 2 el olie, 1 el tandoori masala (of de mix hieronder), 1 el citroen sap, zout naar smaak, 1 tl chat masala, verse koriander, , -----------, voor de tandoori massala, 6 zwarte kardemoms, 1/2 tl kaneel, 1/2 tl nootmuskaat, 1/2 tl foeli, 1/2 tl chili, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl zout, 1/2 tl venkelzaad

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-09-2013
  •  
  •  20-30 min.
Nieuwste venkelzaad recepten

Bouillabaisse

Een van de bekendste gerechten uit de Franse regionale keuken is de bouillabaisse. Deze rijkgevulde vissoep komt oorspronkelijk uit de Provence(Marseille). Vissers stookten na een dag hard werken een een voudige houtskoolvuur en kookten een maaltijd van de restanten van de vangst. Tegenwoordig heeft iedere streek in Frankrijk zijn eigen bereiding van dit recept. Deze bereiding wordt vast uw toprecept.

INGREDIENTEN

1 ui; ? prei; 500 gram rijpe tomaten; 4 eetlepels olijfolie; 2 teentjes knoflook; 1 theelepel venkelzaad; 1 theelepel gedroogde rozemarijn; 1 theelepel gedroogde tijm; 1 envelopje saffraan; 1 stukje schil van een schoongeboende sinaasappel; zout; peper; 1? kilo visfilet(zeeduivel, poon, wijting, zeebaars); 1 liter visbouillon; ? dl droge witte wijn

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-08-2002
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Indiase lams-curry

Een geweldige Indiase curry met veel groenten en gesneden lamsbout en heerlijk geurende oosterse kruiden.

INGREDIENTEN

400 gr lamsbout, 1 grote ui, 1 el olijfolie, 1 tl mosterdzaad, 0.5 tl komijn, 1 tl venkelzaad, 1 kaneelstokje, 5 cardamompeultjes, 2 aubergines, 2 courgettes, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 2 tl milde currypoeder, 1 tl pikante currypoeder, 200 ml kokosmelk, 1 blokje groentebouillon, 1.5 bekertje crème fraîche, water, peper en zout naar smaak, 280 gr basmatirijst

  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-07-2015
  • Indiaas Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Heerlijke variatie op "Chinees" runderstoofvlees

Wat gestoofd rundvlees betreft is dit wel één van mijn allerbeste recepten! Dit is lekker, lekker en lekker door te experimenteren met smaken. Heerlijk, zacht, pittig rundvlees met Chinese smaken. Zo lekker om van te smullen. Maak een extra grote portie als je toch bezig bent want op de volgende dag is het nog veel lekkerder of vries een portie in voor een andere week. Probeer zelf en smul ervan. Dit gerecht leent zich prima voor een slowcooker, althans voor de mensen die er eentje hebben.

INGREDIENTEN

1 kilo sucade of runderriblappen, 4 uien, 150 gr shiitake (of kastanjechampignons), 2 winterwortels, 3 teentjes knoflook, 2 steranijs, 2 el Shaoxing rijstwijn of droge sherry, 3 el sojasaus, 3 el hoisinsaus, 5 el bruine suiker, 1 ½ tl 5 spices, 1 el gembersiroop, 300 ml hete kippenbouillon, Zeezout, Arachideolie (pindaolie), 1 - 1 ½ el bloem of maizena, Verse bieslook (garnering)

  • Chinees
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op18-10-2013
  • Chinees
  •  > 120 min.

Tajine van lamsvlees met honing en amandelen

Heerlijk bijzonder gekruid marokaans recept. Hartig maar toch zoet van smaak

INGREDIENTEN

2 kg lamsvlees (van de nek of schouder), 1 tl gemberpoeder, 1 tl zwarte peper, 1 el ras el hanout, , 1¼ dl water, 2 st uien, 2 tn knoflook, 2 st kaneelpijpjes, 300 gr rozijnen (ongezwaveld), 125 gr amandelen (wit), 175gr honing, 1½ tl kaneelpoeder, 100 gr boter, Peper en zout, , Brood, 600 gr bloem, 2 tl venkelzaad, 11 gr gedroogde gist ( 1 zakje), 1 kl honing, 5 dl melk, 30 gr eigeel, 1 el melk, 5 gr zout, Olijfolie, , Hummus, 1 blik kikkererwten (400-450 gr), 75 gr tahin (sesampasta), 2 tn knoflook, 1 st citroen, Zeezout, cayennepeper, , garnering, Takjes koriander voor de, olijfolie

  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-02-2010
  • Marokkaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

PREISTAMPPOT MET VENKEL

Venkel is helemaal terug van weggeweest en kan uitstekend worden gebruikt in een stamppot met prei. De anijsachtige smaak combineert fantastisch met vis.

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen, 125 ml creme fraiche, 300 gram prei in ringen, 2 venkelknollen in reepjes, 2 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels bieslook, gesneden, 1 theelepel venkelzaad, 30 gram boter, zout en versgemalen zwarte peper, venkelgroen om te garneren.,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-01-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Gevulde Portabello

Deze reuzenchampignons hebben een Italiaanse vulling.

INGREDIENTEN

4 portobello`s [12 cm rond], 100 d parmaham, 4 gedroogde tomaten, 4 el zwarte olijven, 50 g blauwe kaas, bijvoorbeeld Gorgonzola, kruim van 1 witte boterham, ? tl venkelzaad, 2 eieren [M], 3 el slagroom, 2 el fijngehakte basilicum, peper en zout.

  • Italiaans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-02-2001
  • Italiaans Voorgerecht
  •  20-30 min.

Italiaanse porchetta van Yvette van Boven

Een prachtig (en goedkoop!) stuk vlees voor een feestje, en een feestje om te eten voor iedereen die van buikspek houdt. Dit is een recept uit het kookboek Home Made Winter van Yvette van Boven. Als u haar kookboeken niet kent, zou u die beslist eens moeten inkijken, wanneer u bij de boekhandel bent. Deze porchetta is alvast een voorproefje. Het is even werk.. maar de moeite waard. Houd er rekening mee dat om het vel echt mooi krokant te krijgen, u de vleesrol op het laatst steeds even moet draaien onder een hete gril. Engelsen smeren de huid van buikspek vaak in met wat baking soda; dan zou hij makkelijker knapperig worden.

INGREDIENTEN

Deze ingredienten vullen makkelijk 10 tot 12 mensen. Krijgt u meer eters op bezoek, dan bestelt u gewoon een hele varkensbuik en vergroot u alle andere hoeveelheden.), , *3 kg buikspek aan één stuk, met zwoerd., *50 gr. grof zeezout, *versgemalen peper, *1 klein bosje tijm, alleen de blaadjes, *1 klein bosje rozemarijn, de blaadjes, *1 wat groter bosje verse salie, de blaadjes, *2 eetl. venkelzaad, *8 tenen knoflook, fijngehakt, *100 gram pijnboompitten, *4 eetl. olijfolie

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-01-2012
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Venkel met sinaasappel

INGREDIENTEN

800 gram venkel - 2 sinaasappels - 25 gram boter - 1 eetlepel Cointreau - 1/2 kippenbouillontablet - 1 theelepel venkelzaad,

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-11-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

De lekkerste couscoussalade

Dit recept heb ik ooit gelezen in het AD. Twee dames, de een van Marokkaanse afkomst, de ander met een heel andere achtergrond, bundelen hun krachten tot "wereldrecepten". De hoeveelheid die je krijgt bij dit recept is wat mij betreft voldoende voor véél meer dan 4 personen.

INGREDIENTEN

100 gr gewelde pruimen, 250 couscous, 75 gr gezouten cashewnoten, 75 gr blanke amandelen, walnotenolie (ca. 1 dl), 1 handje bladpeterselie, gehakt, 3 handjes korianderblaadjes, gehakt, 2 handjes muntblaadjes, gehakt, 2 handjes basilicumblaadjes, gehakt, 1 granaatappel, de pitjes of 1 nashi in kleine blokjes, 1 tl karweizaad, 1 tl venkelzaad

  • Marokkaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-01-2010
  • Marokkaans
  •  20-30 min.

Italiaanse stoofpot

De herfst is hét seizoen van de pruttelende stoofpotjes. Is het ouderwetse recept van je grootmoeder inmiddels wel aan vervanging toe? Zet dan dit stoofpotje eens op het menu. Smullen maar!

INGREDIENTEN

1 chorizoworst, 1 ui, 1 laurierblad, 2 teentjes knoflook, 1 bol mozzarella, 4 kopjes kippenbouillon, 1 handje basilicum, 2 el tomatenpuree, 200 gram pasta (naar keuze), 1 blik gesneden tomaten, 100 gram ricotta, 1 tl oregano, 1 tl venkelzaad, 1 rode peper, Zwarte peper, Zeezout, Half kopje Parmezaanse kaas

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-09-2013
  • Italiaans
  •  30-60 min.

Venkelolie

Een goede manier om de dropachtige smaak van venkel te vangen is door hem aan olie toe te voegen.

INGREDIENTEN

-2 flinke eetlepels venkelzaad., -400 ml lichte olijfolie.

  • Internationaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op12-11-2005
  • Internationaal
  •  > 120 min.

Pulled pork met mierikswortelsaus WEEKENDHAP (21/03/15)

Deze menu is wel tijdrovend, maar als je toch thuis bent is dit weinig moeiten. De oven doet het werk.

INGREDIENTEN

1 kg schouderkarbonades of schouderlappen (een aaneen stuk schouder is het beste), , marinade, 2 t zeezout, 1/4 t grof gemalen zwarte peper, 2 laurierbladeren, verscheurd, 1/4 t gedroogde rozemarijn, 3 geneusde jenever bessen, 2 teentjes knoflook, gekneusd, 1/4 t tijm, 1/4 t venkelzaad, 1/4 t anijszaad, 1 t gedroogde salie, 1/4 t nootmuskaat, , Marineer schouderlappen voor tenminste 24-48 uur terwijl je het af en toe doormengen., , 1. Doen vlees in een ovenschaal die met aluminiumfolie is bekleed en verdeel daarover 1 ui in halve ringen., 2. Vouw overige folie over vlees en dek goed af met folie., 3. Bak het vlees voor 3 uur bij 140*C tot boterzacht., 4. Zet de braadslee nog 30 min. zonder folie in de oven en keer het vlees af en toe om. Schep het vlees uit het stoofvocht en laat afkoelen., 5. Pluk het vlees in draadjes uit elkaar met behulp van twee vorken., 6. Rooster het brood even heel kort in een koekenpan (of gebruik een broodrooster)., 7. Bak vlees even aan in beetje olie tot warm en beleg brood met pulled pork., 8. Daarop komt plakken augurken en smeer een dot mierikswortelsaus erover., 8. Doen bovenste helft van broodje erop.

  • Multi-cultureel
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-03-2015
  • Multi-cultureel
  •  > 120 min.

Bouillabaisse

Rijk gevulde Franse vissoep

INGREDIENTEN

1 1/2 kg visfilet (zeeduivel, poon, wijting, zebaars) 1 liter visbouillon, 1/2 liter droge witte wijn, zout, peper, 1 ui, 1/2 prei, 500 gr rijpe tomaten, 4 etl olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 tl venkelzaad, 1 tl rozemarijn (evt gedroogd), 1 tl tijm (evt gedroogd), 1 envelopje safrann, stukje sinasappelschil.

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-09-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Kruidennaan(indiaas brood}

Zelf indiase naan brood maken

INGREDIENTEN

450 gram patentbloem,1 theelepel bakpoeder,1/2 theelepel zout,1 zakje gedroogde gist,1 theelepel kristalsuiker,1 theelepel venkelzaad, 2 theelepels zwartuienzaad,1 theelepel komijnzaadjes, 150 cc lauwe melk, 2 eetlepels olijf olie, 150cc volle yoghurt, 1 ei,

  • Indiaas
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-09-2004
  • Indiaas
  •  30-60 min.

Varkensbuik met een korstje van koriander en venkel

Gevonden op internet

INGREDIENTEN

3 theelepels korianderzaad, 2 theelepels venkelzaad, 1 stuk varkensbuik van de laatste 6 ribben, ca. 1 1/2 kilo, Zout en peper

  • Engels Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op01-02-2015
  • Engels Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Kruidige zoete aardappelsoep

Dit recept heb ik zelf samengesteld met de mindmap zoete aardappel uit het boek smaakvrienden groenten van Angelique Schmeinck. Op gevoel zoals er in het boek wordt aangeraden. En in dit geval bijzonder goed gelukt!

INGREDIENTEN

1 eetlepel arachideolie, 1 zoete aardappel, in blokjes, 1 kleine witte ui, gesnipperd, Wit van een kleine prei, in ringetjes, , Afgestreken theelepel venkelzaad, 3/4 theelepel karwij (misschien iets minder, is vrij sterk van smaak), Peper, , Halve liter groentebouillon (is de soep te dik deze nog aanlengen met wat boullion), , Halve pot witte bonen, 150 gram zeeduivel,

  • Wereld
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-05-2015
  • Wereld
  •  20-30 min.

Bouillabaisse

Een heerlijke soep uit Marseille, de soep die ook door Herman den Blijker zo wordt gewaardeerd.

INGREDIENTEN

ca. 1.5 kg gemengde vis en zeevruchten. zoals mul, zonnevis, zeeduivel, grote garnalen en venusschelpen.1.2 liter water230 gram tomatenenkele saffraandraadjes90 ml olijfolie1 ui in ringen1 prei in ringen1 stengel bleekselderij in stukjes2 teentjes knoflook geperstbouquet garni (Tuiltje van kruiden, meestal peterselie, tijm en laurier. Wordt vaak samengebonden, zodat het later gemakkelijk is te verwijderen)reepjes sniaasappelschil1/2 tl venkelzaad1 el tomatenpuree2 tl pernod6 sneetjes stokbrood3 el fijngehakte peterseliezout en vers gemalen peper.

  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-06-2007
  • Frans Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Wedstrijd BBQ-saus

Deze BBQ-saus is top bij kip en vlees... Heeft een licht gerookte smaak, maar daar moet je dan wel de juiste ingredienten voor hebben weten te vinden, hetgeen helaas niet heel eenvoudig is... In Amerika koop je in elke supermarkt "liquid smoke" en gerookte paprikapoeder... Hier moet je echt ff je best doen om deze producten in huis te krijgen... ISPC, Hocras en Makro zouden hier een oplossing kunnen bieden... Vraag het voor de zekerheid. Deze twee ingredienten zijn stiekem een must voor de gevorderde BBQ-koning. Succes met het maken van de saus! Je zult heel veel mensen met bewondering horen praten, over wat jij op tafel zet...

INGREDIENTEN

2 pakken Heinz gezeefde tomaten 500ml, 450 ml appelcider azijn, 125 ml Worcestershire saus, 200 gr Bruine Bastardsuiker, 1 tl zout, 1 tl peper, 1/4 tl kaneel, 2 eetlepels gerookte paprika poeder, 2 tl vloeibare rook (liquid smoke) (geen must, maar wel een aanrader), 1 tl gemalen kruidnagel, 1 tl gemalen komijnzaad, 2 tl venkelzaad, 2 tl gemalen korianderzaad, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl uienpoeder, (2 grote eetlepels Tatli Biber Salsa, als je dat hebt, heerlijk ;-) ), 2 x sap van sinaasappel, 1 grote rode peper

  • Amerikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-07-2013
  • Amerikaans
  •  30-60 min.

Stoofpot met wintergroenten, kaneel en rozijnen

VOOR 4 PERSONEN INFO: Deze kruidige stoofpot is een volledige maaltijd. Er zitten maar weinig aardappelen in maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de grote hoeveelheid groenten. TIP: Om tijd te besparen kan het vlees een dag van te voren al vast een uur gestoofd worden (kan je bij weglopen). Laat het daarna afkoelen en bewaar het tot gebruik in de koelkast.BEREIDINGSTIJD: 1 uur en 45 minuten. van "moesje2"

INGREDIENTEN

500 gram magere varkenslappen, peper en zout, 4 teentjes knoflook, vleesbouillonblokjes voor 1 liter bouillon, 1 volle eetlepel bruine basterdsuiker, 4 theelepels verse of 2 theelepels gedroogde tijmblaadjes, 2 volle theelepels kaneel, 1 theelepel venkelzaad, , 2 - 3 eetlepels olie, 500 gram koolraap (geschild wegen), 250 gram worteltjes of winterwortel, 200 gram bleekselderij (2 - 3 stelen), 500 gram kleine aardappelen (geschild wegen), 75 gram rozijnen, 1 blik gepelde tomaten (400 gram), circa 2 eetlepels maizena,

  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op30-10-2002
  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Krokant gegaard buikspek met mierikswortel

Een van mijn favoriete eetadressen is Aan de Amstel, een kleine table d`hôte van culinair duizendpoot Yvette van Boven. Een van haar klassiekers is deze droog-gezouten varkensbuik. Een lekkere vette hap, met de friszure mierikswortelsaus als fijn contrast.

INGREDIENTEN

1 kilo buikspek, aan een stuk, zonder zwoerd, 50 gram grof zeezout, 2 eetlepels venkelzaad, 12 laurierbladeren

  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-11-2013
  • Hoofdgerecht
  •  > 120 min.

Vijfkruidenpoeder

Een harmonieus evenwicht tussen de 5 smaken (zout, zuur, bitter, scherp en zoet), zoals ook de 5 elementen (aarde, metaal, water, hout en vuur) in balans horen te zijn, zorgt voor medicinale en culinaire kracht. Dit pittige poeder geeft je maaltijd een authentiek chinese smaak, en er komt geen zout aan te pas!

INGREDIENTEN

6 steranijzen * 1 el szechuanpeper * 1 el venkelzaad * 2 tl kruidnagels * 2 tl kaneelpoeder

  • Chinees
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op22-08-2005
  • Chinees
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Couscous met snijbiet

Lekkere couscous die zowel koud als lauw warm heerlijk smaakt

INGREDIENTEN

300 gr couscous, 85 gr rozijnen, groentebouillon, 1 kg snijbiet (incl. stelen), middelgrote ui, 2 tenen knoflook, 2 theelepels komijnzaad, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel kurkuma (koenjit), 2 eetlepels pijnboompitten, peper en zout, olijfolie,

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-07-2009
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Kruidenmengsels

Een mengsel van steranijs, Szechuanpeper, kaneel, venkel en kruidnagel dat zeer veel wordt gebruikt in de Chinese en de Vietnamese keuken.

INGREDIENTEN

1 eetl. steranijs -, 1 eetl. Szechuanpeper -, 0.5 eetl. kaneel -, 1 eetl. venkelzaad -, 0.5 eetl. kruidnagels.,

  • Chinees
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-09-2000
  • Chinees
  •  0-10 min.

Spekbrood

Het volgende sterk vereenvoudigde recept komt uit een laat middeleeuws kookboek het Nyeuwen coock boeck, van Gheeraert Vorsselman, Antwerpen in 1560. Maar is waarschijnlijk nog een stuk ouder. Spekbrood is o.a. lekker bij een kop erwtensoep in de winter maar ook bij een zomerse picknick.

INGREDIENTEN

Bruine broodmix, 2 eetlepels venkelzaad, 250 gram klein gesneden spekblokjes op kamertemperatuur,

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-06-2013
  •  
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

witte bonen met snijbonen en spekjes

Heerlijke combinatie. Het lekkerste met gedroogde witte bonen die 1 dag geweekt zijn. Serveer er braadworstjes naar keuze bij. Geen zout gebruiken bij het bereiden van de witte bonen, anders gaan ze stuk.

INGREDIENTEN

250- 300 gram witte bonen, 500 gram snijbonen,200 gram spekjes, 3 stukjes foelie, 1 tl venkelzaad, 1 el mosterd, 1 el olijfolie.

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op29-11-2011
  •  
  •  10-20 min.

Kreeft op de barbecue

Het seizoen van de babykreeftjes is begonnen. Deze heerlijke schaaldieren zijn ideaal om op de barbecue te gooien De meest voorkomende kreeft is de Canadese kreeft. Een babykreeft weegt tussen de 350 gr en 450 gr, zwaarder als dit en je hebt geen babykreeft meer. Natuurlijk kan je ook gewoon een kreeft kopen die zwaarder is, de gaartijd zal alleen iets langer duren. Normaal gezien worden kreeften eerst gekookt in een court-bouillon (groentebouillon) alvorens ze te gebruiken in een gerecht. Voor dit recept worden ze levend doormidden gesneden. Als je dit niet ziet zitten kook je ze eerst gedurende 2 min in een court-bouillon alvorens ze doormidden te snijden.

INGREDIENTEN

-4 babykreeften, , -Olijfolie, , -Provencaalse kruiden, , -Venkelzaad, , -Passiebloemkruid, , -Zeezout, , , ,

  • Belgisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-04-2006
  • Belgisch
  •  10-20 min.

Geroosterde groenten

Simpel, gezond, vetarm en het kost je ook nog eens weinig werk.

INGREDIENTEN

1/2 knolselderij, 1/2 pompoen, 250 gr gekookte bieten, 150 gr geschrapte wortels, 1/2 teen knoflook, 1 el venkelzaad, 3 el olijfolie

  • Europees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-01-2016
  • Europees Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Garam Masala

Currymengsel, kant en klaar te koop, maar zelf maken is veel leuker

INGREDIENTEN

30 g kaneelstok, 30 g kruidnagelen, 30 g zwarte peperkorrels, 1 tl kardemompoeder, 1 tl venkelzaad, 1 tl korianderzaad, 1 tl komijnzaad

  • Indiaas
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-07-2000
  • Indiaas
  •  0-10 min.

Tafelzuurspecerijen met dillezaad

INGREDIENTEN

2 kleine rode pepertjes--, 4, 1 tl hele kruidnagels--, 1/2 tl venkelzaad,

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op19-05-2003
  •  
  •  10-20 min.
Nieuwste venkelzaad recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top