1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Venkel

Venkel recepten (3.112)

Alles wissen
Venkel

Venkel

Venkel is een groente die behoort tot de schermbloemenfamilie (net zoals pastinaak, wortel en peterselie). Venkel heeft een ontzettend kenmerkende smaak: de groente heeft een sterke anijssmaak. De plant wordt door deze smaak ook wel als kruid gezien, maar door de verdikking aan de onderkant van de steel toch als groente beschouwd. Venkel komt uit Azië en is in de Middeleeuwen via handelsroutes in West-Europa terecht gekomen. De venkelplant kan maar liefst hoger dan een meter worden. De zaden van de venkelplant staan bekend om hun geneeskrachtige werking. Dit sluit ook weer aan bij de opvatting dat venkel als kruid beschouwd kan worden. De zaden kun je namelijk ook gebruiken om olie van te maken of om thee van te zetten. De Nederlandse venkel is tussen juni en oktober verkrijgbaar, maar venkel wordt gedurende het hele jaar van over de hele wereld geïmporteerd.

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid

Vis met venkel

INGREDIENTEN

4 middelgrote vissen met wit vlees - flinke bos verse venkel - Voor de marinade : 1 1/4 dl olijfolie - sap van 1 citroen - 4 eetlepels cognac - zout en peper - 2 teentjes knoflook

Voorbereiding

Maak de vissen schoon. Leg in elke vis een takje venkel. Maak in de boven- en onderzijde van de vis drie 5 cm lange inkepingen. Maak van 4 stukken alu-folie een soort schaal en leg de vissen erin. Meng voor de marinade de olijfolie, citroensap, cognac, zout en peper door elkaar en pers de knoflook erboven uit. Schenk de marinade over de vis en laat ze 1 uur marineren. Droog de overige takjes venkel op 100 graden in de oven.

Bereidingswijze

Leg de gedroogde venkel op het rooster boven de hete kolen. De vissen in de alu-schaaltjes op de bbq leggen en aan elke kant 5 minuten roosteren, tot het visvlees uit elkaar valt. Intussen verbrand de venkel, wat de vis een kruidige smaak geeft.

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-06-2004
  •  
  •  10-20 min.

Zalmlasagne met venkel

Pastalaagjes met zalm en bechamelsaus, overgoten met visbouillon en bestrooid met kaas.

INGREDIENTEN

Lasagnevellen (uit de koeling of een pak), 500 g zalmfilet, 1 venkel (kan vervangen worden door 2 tl venkelpoeder), 250 ml visbouillon, 25 g boter, 4 el (cheddar)kaas, Voor de bechamelsaus:, 300 ml melk, kleine ui, grof gehakt, 1 tl foelie, verse peterselie, 5 witte of groene peperkorrels, 1 laurierblad, 25 g boter, 20 g bloem, zout en versgemalen zwarte peper

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-11-2004
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Venkel

Dit gerecht is erg lekker en gezond de groente is ,echt om eens uit te proberen.

INGREDIENTEN

Groten venkel 2 uien 2 teentjes knoflook 2 tomaten champions 1 groene paprika theelepel djahe stukje of vloeibaar gula djawa of theelepel honing halve theelepel sambal badjak 3 ons kippen filets scheut olijf olie bouillon van tablet

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op05-04-2004
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Venkel

Venkel in de oven met kaas

INGREDIENTEN

1-2 venkelknollen*25 gr boter*100 gr geraspte kaas*zout*peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-01-1999
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Jamie Oliver's Pasta met venkel en salami

INGREDIENTEN

- Olijfolie extra vergin, - 140 g goede, pittige Italiaanse salami in reepjes, - 2 teentjes knoflook gepeld en fijngesneden, - 1 theelepel venkelzaad, - 1 knol venkel gehalveerd en in dunne plakjes, - 2 blikken gepelde tomaten van 400 g, - 1 gedroogde Spaanse peper, - zeezout en peper uit de molen, - 400 g gedroogde spaghetti, - 2 handjes oud broodkruim, - een takje verse rozemarijn

  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-07-2005
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Venkel

Venkel gevuld met notenrijst en sinaasappelsaus. Een lekker recept uit Koken met Eko

INGREDIENTEN

2 grote venkelknollen (ca. 700 gram), 1 ui, 1 rode paprika, 1 prei, 100 gram cashewnoten of walnoten, zout, 2 eetl. zonnebloemolie of olijfolie, 150 g. zilvervliesrijst, 1 eetl. gehakte tijm, 2 dl sinaasappelsap, 1/2 eetl. aardappelmeel, 1 sinaasappel

  • Biologisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-12-2001
  • Biologisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Populaire groente recepten

venkel met cherrytomaatjes uit de oven

In ongeveer 35 minuten de lekkerste cherrytomaatjes met wijn! (Dit is echt een waaaaanzinnige combinatie!!)

INGREDIENTEN

3 venkelknollen, 2 bakjes cherry tomaatjes, paar tenen knoflook, verse tijm, peper en zout, scheut olijfolie, een paar klontjes boter en een glas witte wijn

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-01-2003
  •  
  •  20-30 min.

venkel

Venkel met camembertsaus

INGREDIENTEN

4 - 6 venkelknollen, 12 plakjes gekookte ham, , 2 sjalotten, 2 eetl. boter, 200 gr. camembert, 1/8 l venkelvocht, 1/8 l room, zout, peper, citroenrasp, nootmuskaat, cayennepeper,

  • Montignac Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op17-03-2000
  • Montignac Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

venkel

INGREDIENTEN

2 venkelknollen -- zout -- 25 gr. boter--, citroensap

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-06-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Venkel

Lekker bijgerechtje met aparte ingredienten.

INGREDIENTEN

@ venkelknollen,1 rode appel in staafjes gesneden,100 gr.dadelreepjes., Een sausje van:, 2 eetl. wijnazijn, 2 eetl. appelsap, 5 eetl. olie, 1 thee. mosterd, 2 eetl. bieslook gesnipperd, peterslie en venkelgroen

  • Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op01-04-2000
  • Bijgerecht
  •  0-10 min.

venkel

INGREDIENTEN

4venkelknollen(800g), citroensap, zout, 200g hesp, 1/4 liter kaassaus, boter, aardappelpuree,

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op03-06-2002
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste venkel recepten

Risotto met venkel en feta

Als mensen mij vragen wat nou echt Italiaans is, noem ik altijd Risotto. Je zou denken pasta, maar dat vind je in andere vormen ook in andere culturen terug. Maar de bereidingswijze van risotto is met geen ander gerecht te vergelijken (Okay! Bijna geen ander gerecht dan!).

INGREDIENTEN

2 venkelknollen, 2 teentje knoflook, 1 ui, 1 citroen, 300 Gram risottorijst, 1 Liter bouillon, 200 Milliliter droge witte wijn, 70 Gram roomboter, 100 Gram parmezaanse kaas, 100 Gram feta, 1 Snufje zout, 1 Snufje versgemalen peper

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-03-2008
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Venkel op z`n Italiaans

Heerlijke vegetarische hoofdmaaltijd. Een carbonaatje of een varkenshaasje is eventueel een prima toevoeging aan dit heerlijke gerecht. Is op z`n lekkerst als alle groenten vers van de koude, Hollandse, grond komen, dat is dus einde zomer, begin herfst. Groente moet je natuurlijk halen bij de versboer (markt of groenteboer), of, nog veel beter, uit je eigen groentetuin. Dit gerecht kun je, qua samenstelling en dosering, eindeloos variëren. Naar smaak meer of minder van de verschillende ingrediënten, ook extra ketchup (hot) erbij is lekker. Ik maak het vaak als er venkel van de koude grond te krijgen is. Bron van het recept: 50 culinaire avonturen met bijzondere groenten (voor 95 cent) een uitgave van Albert Heyn n.v. 1975, samenstelling: Mia Snelder.

INGREDIENTEN

4 kleine of 3 grote venkelknollen (in de lengte in 4-8 stukken verdeeld), 2 uien (in ringen), 2 teentjes knoflook (fijngehakt), 4 tomaten, ontveld, ontpit, in stukken, 100 gr. champignons, gesnipperd, 3 eetlepels olijfolie, 1 dl. witte wijn, (of water), peper en zout (naar smaak toevoegen), venkelgroen (fijngesneden), hot ketchup (naar smaak)., , optioneel:, 1 courgette (in plakjes).,

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-04-2009
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Venkel met sinaasappel

INGREDIENTEN

800 gram venkel - 2 sinaasappels - 25 gram boter - 1 eetlepel Cointreau - 1/2 kippenbouillontablet - 1 theelepel venkelzaad,

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-11-2003
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Japanse Venkel

Een heel simpel, gezond en vooral lekker bijgerecht. Met Venkel.

INGREDIENTEN

Venkel, Sesamzaadjes, Soja, olie (bij voorkeur walnotenolie)

  • Japans Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-08-2012
  • Japans Bijgerecht
  •  0-10 min.

Venkel Potje

Stoofpot met venkel en kip in bier, makkelijk en anders. tweede dag lekkerder!

INGREDIENTEN

Venkel (1 grote of 2 kleinere), 350 gr. kipfilet, 4 aardappelen, 1prei, worteltjes...stuk of 4, 2 beugeltjes grolsch, kippenboulionblok, zout/peper/kijk maar ff wat je dr nog lekker in vind!, boter/olijfolie

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-01-2001
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

PREISTAMPPOT MET VENKEL

Venkel is helemaal terug van weggeweest en kan uitstekend worden gebruikt in een stamppot met prei. De anijsachtige smaak combineert fantastisch met vis.

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen, 125 ml creme fraiche, 300 gram prei in ringen, 2 venkelknollen in reepjes, 2 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels bieslook, gesneden, 1 theelepel venkelzaad, 30 gram boter, zout en versgemalen zwarte peper, venkelgroen om te garneren.,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op29-01-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Venkel Met Gorgonzola

Supermakkelijke ovenschotel

INGREDIENTEN

750 g venkel; 1 el boter; 100 g gorgonzola; 1/4 l slagroom (of wat meer)

  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-08-1999
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Gegratineerde venkel

Gegratineerde Venkel

INGREDIENTEN

1 kg Venkel, 100 gram Parmezaanse kaas, 100 gram jong belegen boeren kaas, 1 eetlepel olijfolie, peper/zout naar smaak,

  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op12-07-2009
  • Nederlands Bijgerecht
  •  10-20 min.

Quinoa-ovenschotel met venkel

INGREDIENTEN

100 gram quinoa, 2 venkelknollen, 1 kleine rode ui, 1 teentje knoflook, 1 klein handje zongedroogde tomaatjes, in fijne repen, 1 klein handje cranberries, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel koriander, zout, peper, 1 ei, 1 eetlepel crème fraîche light, ca. 100 gram geraspte kaas

  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-08-2012
  • Vegetarisch Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Groenlof met venkel

Een lekker fris kip-groente-stoofpotje! De hoeveelheden groente kun je naar smaak varieren, natuurlijk!

INGREDIENTEN

300 g. groenlof, 300 g. venkel, 1 rode paprika, 350 g. kipfilet, 1 grote appel, 2 theel. kerriepoeder, zeezout en peper naar smaak, olijfolie/boter

  • Biologisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-01-2010
  • Biologisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Gekarameliseerde Venkel

  

INGREDIENTEN

- 3 bollen venkel, - 35 gram roomboter, - 1/2 theelepel zout, - 1/2 theelepel suiker, - 2 eetlepels Pastis, - 120 ml kippenbouillon, - 120 ml water

  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-04-2012
  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.

mouse van venkel

Zachte mouse van venkel met pernod

INGREDIENTEN

*250gr venkel,*250 gr room,*1/2 dl bouillon,*5 gr gelantine 1 a 2 eetl pernod.

  • Vegetarisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op25-05-2000
  • Vegetarisch
  •  20-30 min.

Gegratineerde venkel

INGREDIENTEN

1 bolletje mozzarella, -50 gr. kaas, Parmezaanse, -1 dl. slagroom, -1 el. boter, -4 knollen venkel, -Nootmuskaat, -Zout,

  • Italiaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op26-09-2002
  • Italiaans
  •  30-60 min.

Pasta met venkel

Bron: www.arla.nl

INGREDIENTEN

150 g ARLA FINELLO Pastakaas, 2-3 theel. fijngeraspte citroenschil, 1-2 teentjes knoflook, uitgeperst, 600 g verse pasta (bijv. groene fettucine), 50 g boter, 400 g venkel, in dunne, gehalveerde plakken, 25 g gladde peterselie, grofgehakt, 1/2 theel. zout, versgemalen peper,

  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-03-2006
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Recept met Venkel

INGREDIENTEN

Venkel knollen, Snitsels., geraspte kaas.(oude of belegen), witte wijn., knoflook, peper en zout,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-05-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Kabeljauw Met Venkel

Kabeljauw met venkel (gestoomd)

INGREDIENTEN

1 grote venkel, 4 kabeljauwfilets van ca 200 gr elk, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 1 el olie, 1 takje selderij, tijm,laurier, peper en zout

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op18-03-2000
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Venkel Met Olijfolie

Simpel voorgerecht

INGREDIENTEN

1 grote venkel, 2 cherrytomaat, extra virgine olijfolie, peper uit de molen

  • Internationaal Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-05-1999
  • Internationaal Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Paprikasoep met venkel

Maaltijdsoep voor 2 personen of als vooraf voor 4 personen

INGREDIENTEN

3 paprika`s (rood, geel, oranje), 1 venkel, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 0,5 liter water, 1 groentenbouillonblokje, olijfolie

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-05-2013
  •  
  •  20-30 min.

Gebakken Venkel

Ovenschotel

INGREDIENTEN

Venkel (1 p.p.) knoflook, zout,peper, 1/4 pakje boter, 2 borrelglaasjes vermouth

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-06-2000
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Venkel met honing

Makkelijk en erg gezond bijgerecht

INGREDIENTEN

--900 g kleine venkel knollen, -40 g pijnboompitten, -3 el olie, -2 th lepels venkelzaadjes, -1 el honing, -zout en peper

  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-11-2003
  • Belgisch Bijgerecht
  •  30-60 min.

pompoensoep met venkel

Pompoensoep met venkel

INGREDIENTEN

Pompoen, 2 stronken prei, 2 uien, 2 winterwortels, 1 venkel, 1 rode paprika, 1 of 2 boullionblokjes.

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-01-2010
  •  
  •  10-20 min.

Venkel bleu

Hartig venkelgerecht zowel als voorgerecht of hoofdgerecht te gebruiken

INGREDIENTEN

1 venkel, 1 eetlepel knoflook/chili-olie, danish blue of een andere harde blauwe kaas

  • Fusion Voorgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op31-07-2001
  • Fusion Voorgerecht
  •  0-10 min.

Kip met venkel

INGREDIENTEN

1 struik venkel200 gr kipfilet, 250 gr rijst, 1 zakje kaassaus, 100 gr Danish Blue, 50 gr walnoten, kipkruiden,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-09-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Groenetheegranita met venkel

INGREDIENTEN

* 1 zakje groene thee, * 4 el honing, * 4 el gembersiroop (fles 250 ml), * 1/2 venkel, * 2 el olie

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-01-2011
  •  
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Pasta met venkel

Lekker, makkelijk en snel

INGREDIENTEN

Pasta voor 2 personen, 1 venkel, in stukjes, 1 ui, gesneden, 1 eetl. olijfolie, 150 gr. champignons of 100 gr. garnalen, 0,5 theel. kerriepoeder, mespuntje cayennepeper, 1 eetl. citroensap, zout

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-01-2002
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Venkel met Gorgonzolasaus

INGREDIENTEN

, 1 venkel, , boter of margarine, , 1/4 dl droge witte wijn, , 50 gram gorgonzola, , 3/4 dl melk, ,

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-08-2005
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Heilbot met venkel.

INGREDIENTEN

1 venkel, 800 gr heilbot, halve liter visbouillon, 2 el mosterd, dille, boter, room, peper en zout

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-08-2002
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Venkel extra

INGREDIENTEN

800gr venkel, 1 glas witte wijn, stukje roomboter, zout. peper, knoflookpoeder, 50cc room, 100 gr geraspte kaas

  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-01-2010
  • Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Venkel met mint

Venkel met mint

INGREDIENTEN

, 2-3 stuks Venkel, 1 Knoflookteen (heel), , 4 eetlepels Olijfolie, 2 eetlepels Mint, , 150 ml Water, Peper en zout.

  • Vegetarisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-09-2000
  • Vegetarisch Bijgerecht
  •  30-60 min.
Venkel

Venkel

Venkel is een groente die behoort tot de schermbloemenfamilie (net zoals pastinaak, wortel en peterselie). Venkel heeft een ontzettend kenmerkende smaak: de groente heeft een sterke anijssmaak. De plant wordt door deze smaak ook wel als kruid gezien, maar door de verdikking aan de onderkant van de steel toch als groente beschouwd. Venkel komt uit Azië en is in de Middeleeuwen via handelsroutes in West-Europa terecht gekomen. De venkelplant kan maar liefst hoger dan een meter worden. De zaden van de venkelplant staan bekend om hun geneeskrachtige werking. Dit sluit ook weer aan bij de opvatting dat venkel als kruid beschouwd kan worden. De zaden kun je namelijk ook gebruiken om olie van te maken of om thee van te zetten. De Nederlandse venkel is tussen juni en oktober verkrijgbaar, maar venkel wordt gedurende het hele jaar van over de hele wereld geïmporteerd.

Nieuwste venkel recepten
Populaire groente recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top