Veloute
Basissaus voor witte wijnsaus van Bocuse
40 gram boter - 40 gram bloem - 3/4 liter visbouillon
Smelt de boter in een pan, voeg gelijk gewicht aan bloem bij.Roer door elkaar en laat dit mengsel 15 minuten zachtjes stoven, zonder bruin te worden, onder voortdurend roeren met een houten lepel.Laten afkoelen om klontjes te vermijden en onder goed kloppen in kleine hoeveelheden het gewenste kokende vocht toevoegen (kan ook vlees-kippen-of wildbuillon zijn of melk). Nog steeds kloppend aan de kook brengen en 35 minuten op heel zacht vuur laten koken, zo dat het oppervlak nauwelijks rimpelt. Tijdens het koken vormt zich een vlies op de soep, de veloute. Dit moet van tijd tot tijd, samen met de onzuiverheden van de gekookte bloem en boter die boven komen drijven, worden afgeschuimd.Na de kooktijd de veloute door een doek zeven en opnieuw aan de kook brengen. Als U soep wilt maken de gewenste puree toevoegen en van het vuur af binden met eigeel en room, die eerst met een kleine hoeveelheid veloute worden losgeklopt om te voorkomen dat de eidooier schift.Voortdurend blijven kloppen tot de soep ca. 85 graden is. Niet meer laten koken.
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-04-2004Frans20-30 min.
Veloute
25 gr. boter, 25 gr. bloem, 6 dl. blanke bouillon, afsnijdsels van champignons, peterseliesteeltjes, 1 tot 2 el slagroom, zout en peper.,
- Frans
- 10-20 min.
- Geplaatst op15-01-2000Frans10-20 min.
Veloute
6 dl bouilon van kip en groenten - 25 gram boter - 25 gram bloem - 2 eetlepels room - zout - zwarte peper - Voor het opdienen : gebraden gevulde kip - gekookte asperges
- Nederlands Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-10-2004Nederlands Hoofdgerecht20-30 min.
Velouté met sint-jakobsvrucht
4 sint-jakobsvruchten, , honing, , boter, , peper en zout, , , , Voor het soepje:, , 2 uien, , wit van prei, , selder, , 1½ l visfumet, , ½ l room, , scheut olijfolie, , scheut witte wijn, , scheut droge Vermouth, , steranijs, , peper en zout, , , , Voor de afwerking:, , 150 g handgepelde garnalen, , verse gemengde sla, , gedroogde Gandaham, , , ,
- Belgisch Voorgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op07-09-2007Belgisch Voorgerecht30-60 min.
Veloute van eekhoorntjesbrood
"Veloute aux cepes", een creatie van chef-kok Denis Franc, die aan dit 17e-eeuwse recept een nieuwe jeugd gegeven heeft.
100 gr gedroogd eekhoorntjesbrood - 2 liter kippenbouillon (vers of van kippenfond van "Garde d'Or", zie mijn favoriete productrecensie) - 3 teentjes knoflook - 1 tuiltje kervel - 3 stuks vers eekhoorntjesbrood - 4 sneden toastbrood - 2 el boter - 2 dl room - peper en zout
- Frans
- 0-10 min.
- Geplaatst op09-07-2000Frans0-10 min.
Cubaanse velouté
Klassieker uit Cuba , makkelijke en pittige soep uit het land van Fidel.
500 ml water, 1 Knorr Bouillonketeltje Vlees, 1 glas volle melk, 2 soeplepels Maïzena, 3 uitjes, 2 teentjes knoflook, 3 sneden gerookte ham, 1 tuiltje koriander, 2 soeplepels light room, 1 snuifje nootmuskaat, Solo, zout en peper
- Caribisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op29-06-2016Caribisch20-30 min.
Aardappel-prei velouté.
** 25 KERSTKLASSIEKERS.** * 5 FEESTELIJKE VIJFGANGEN MENUS.**
* 2 preiwitten,grof gesneden., * 1 ui,grof gesnipperd., * 2 eetlepels bloem., * 800 gr bloemige aardappelen,geschilde en in blokjes., * 1,5 liter groentebouillon., * 4 dl room., * 1 eidooier., * 1 nootje boter., * 1 handjevol preischeutjes., * Peper & zout.
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op20-10-2010Belgisch20-30 min.
Rode veloute
Fluwelig soepje op basis van wortelen
600 g wortelen, 1 aardappel, 1 kleine rode paprika, 1 grote ui, 3 teentjes knoflook, 100 ml tomatenpuree, mespuntje kristalsuiker, 1 koffielepeltje harissa (puree op basis v. Spaanse peper), 1,5 l kippenbouillon, laurier, takje tijm, peper, zout, peterselie, boter of olijfolie
- 30-60 min.
- Geplaatst op14-09-200030-60 min.
Veloute Van Waterkers
Tussengerecht / soep
3 middelgrote kruimige aardappels, 1 kleine ui, 25 gr boter, 2 kippenbouillontabletten, 2 zakjes waterkers (a 75 gr), 2 dl koksroom, peper, nootmuskaat, ,
- Nederlands Tussengerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op03-03-2000Nederlands Tussengerecht10-20 min.
Veloute Van Tomaten
20 g boter - 750 g tomaten, in stukjes - 2 sjalotjes, gesnipperd - 2 teentjes knoflook - 1 tl suiker - 3/4l kippebouillon - 1 dl Room Culinair - zout - peper - 3 el verse basilicumblaadjes
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-02-200020-30 min.
Veloute Van Tomaten
20 g boter - 750 g tomaten, in stukjes - 2 sjalotjes, gesnipperd - 2 teentjes knoflook - 1 tl suiker, - ? l kippebouillon - 1 dl Room Culinair - zout - peper - 3 el verse basilicumblaadjes
- Frans
- 60-120 min.
- Geplaatst op04-04-2000Frans60-120 min.
Veloute Van Gevogelte
700gr.kipfilets, 2 kippevleugels, 50gr.boter, 2 wortelen, 2 takjes groene selder, 2 uien, 2 blokjes kippebouillon, 2 el.bloem, 15cl.room, 2 el.droge cherry, 1 koffielepel kerriepoeder, 2el.gehakte peterselie, nootmuskaat, peper en zout.
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op06-06-2000Frans30-60 min.
Velouté met camembert
Wie graag camembert eet moet deze lekkere soep zeker eens bereiden
2 aardappelen (250 g), 1 zakje broodkorstjes met look, 125 g camembert, 2 dikke uien, 2 eetlepels olijfolie, peper, 50 g oud broodkruim, 2 vetarme gevogeltebouillonblokjes
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-05-2019Frans30-60 min.
Knolselderij velouté met uitgebakken kaantjes
Deze hemelse culinaire knolselderijsoep maakt deel uit van het kerstmenu van chefkok Joris Bijdendijk van Restaurant Rijks in Amsterdam. Deze is zo lekker dat je met dit fraaie tussengerecht met de feestdagen prima voor de dag kunt komen. Niet moeilijk en snel te maken en past prima binnen het seizoen.
500 gr verse knolselderij in blokjes, 50 gr boeren roomboter, 3 takjes verse tijm, 3 teentjes knoflook in plakjes, 2 blaadjes laurier, 250 gr biologisch gerookte magere spekblokjes, handje verse platte peterselie, 200 ml crème fraîche, 1.75 liter gevogelte bouillon, snufje nootmuskaat, 1 plus 1 el olijfolie, vers gemalen zwarte peper, zeezout
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op05-12-2016Frans20-30 min.
Fluweelzachte Veloute Au Riz
Aan de veloute au riz kunnen allerlei ingredienten worden toegevoegd, deze basisvariant is heerlijk bij vis of blank gevogelte; dit is een recept van Wulf Engel, eigenaar en chef-kok van De Duinrand in Drunen. Ook het recept van veloute aux pommes de terres staat erbij, deze is heerlijk bij wat steviger visgerechten of bij varkensvlees. Bij beide sauzen staan variatievullingen, dus jullie kunnen kiezen.
(au riz) 3 el olie, 200 g wortel, ui en prei, 200 g risottorijst (arborio), 1 l kippenbouillon, 1 bosje peterselie, gepureerd., (aux pommes de terres): zelfde ingredienten, alleen 500 g aardappelen in plaats van de rijst.
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-11-2000Belgisch20-30 min.
Veloute van aardpeer en cantharellen
Een veloute een lichte soep in dit geval van topinambour (aardpeer)en cantharellen. Topinambour is een van de vergeten groenten, vooral rond de Kerst verkrijgbaar en erg lekker en bijzonder van smaak.
2 uien van gemiddelde grootte,, 3 teentjes knoflook,, 4 takjes tijm,, 1,3 liter kippenbouillon (bouillonblokjes is prima, hou dandie aanwijzigen aan, zolang het maar op ongeveer 1,3 liter uitkomt),, 700 gram aardpeer/ topinambour,, 300 gram cantharellen,, peper,, zout,, olijfolie,, 6 blaadjes verse salie
- Frans Voorgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op04-01-2014Frans Voorgerecht60-120 min.
Veloute aux courgettes
Een heerlijke romige soep.De courgettes kunnen evt. vervangen worden door knolserderij of waterkers met stelen , maar dan wel binden met aardappelmeel.
4 courgettes(a 225 gr.), 50gr. boter, 100 gr. uien, 2 eierdooiers, 1/2 dl. slagroom, 1/2 l. kippebouillon(mag ook met tablet), zout en vers gemalen peper.
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op12-02-2003Nederlands30-60 min.
Velouté van knolselder met mascarpone
Feestelijke velouté, erg lekker en makkelijk in bereiding
2 liter water, 4 blokjes Knorr kippenbouillon, 1 ui, 1/2 knolselder, 1 dikke aardappel, 1 teentje knoflook, 2 el Solo Vloeibaar (boter), 1 laurierblad, 125 g mascarpone
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op27-02-2016Belgisch20-30 min.
Velouté van courgettes met roquefort
Makkelijk, lekker en snel gemaakt deze Franse Velouté
1 kg courgette, 2 eetlepels olijfolie, 1 doos van 5 porties roquefortcrème, 1 ui, 2 vetarme visbouillonblokjes
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op24-11-2019Frans20-30 min.
Veloute van waterkers met Sint-Jacobsmossel
Snel klaar soepje
Waterkers, ? boter, ? gevogeltebouillon, ? peper & zout, ? Sint-Jacobsschelpen, ? olie, ? room
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op03-02-2003Belgisch20-30 min.
veloute de tomates
Tomatensoep, een voorgerecht voor 8 personen
20 gr boter - 750 gr tomaten, in stukjes - 2 sjalotjes, fijngesneden - 2 teentjes knoflook, geperst - 1 theelepel suiker - 0,5 liter groenebouillon, van tablet - 1 dl slagroom - zout, peper - 3 eetlepels basilicum, fijngesneden.
- Frans Voorgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op11-12-1998Frans Voorgerecht0-10 min.
Veloute van kalebas met rivierkreeftenstaartjes
..... geparfumeerd met zwarte peper en muskaatnoot ; voor 4 personen; Recept van Frans Vandeputte, van het restaurant "Le Chateau de Strainchamps" in Fauvillers ; portie 386 kcal; Deze licht veloute met een mengeling van groenten en schaaldieren zal menige verrassen. De pompoen is een vrij zware en enigszins zoete groente, maar hij is interessant, omdat hij weinig calorien bevat en rijk is aan provitamine A en kalium. De heerser van de rivieren, de kreeft, is leverancier van een beetje cholesterol (dat is eigenlijk zowat het enige vet dat hij levert), maar vooral van een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten en ijzer van goede kwaliteit.
1 l. melk, 1,5 kg kalebas in blokjes, 24 rivierkreeftenstaartjes, in bouillon gekookt, 10 gr gember, 3 kruidnagels, 1 dl licht opgeklopte room, fijngeknipte bieslook, zout, zwarte peper, muskaatnoot, 1 soeplepel olijfolie, ,
- Slanke keuken
- 20-30 min.
- Geplaatst op08-12-2003Slanke keuken20-30 min.
Veloute soep van aardappelen
Bij deze zachte roomsoep zorgt de fijngesneden kip voor de finishing touch. Een echte aanrader als voorgerecht.
4 grote, bloemige aardappelen, 2 dl room, 0.5 ui, 30 g boter, zout en peper, 1 el bloem, 0.25 van het wit van een prei, 1.5 l kippenbouillon, 0.5 l water, 1 eierdooier, 1 kippenborst, 20 g kaviaar
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-02-2006Belgisch30-60 min.
VELOUTÉ VAN HOEVEKIP MET CHAMPIGNONS EN BLADERDEEGDAKJE
Feestelijke soep die bovendien super lekker is
1 hoevekip, ongeveer 3 l water, 3 ongepelde uien enkel de losse schilletjes verwijderd, 2 wortelen geschild, 2 takken bleekselder, 1 wit van prei gewassen, 1 kruidentuiltje (tijm, laurier,peterselie), 3 teentjes knoflook geplet, 1tl witte peperbolletjes, 120 g bloem, 80 g Solo (boter), enkele druppels citroensap, 120 g gerookt spek in reepjes, 250 g Parijse champignons, 8 lente-uitjes, 2 eigelen, 1 el water, 4 cirkels bladerdeeg (diameter ongeveer 15 cm groter dan deze van de soepkom)
- Frans
- 60-120 min.
- Geplaatst op03-06-2017Frans60-120 min.
Velouté van eekhoorntjesbrood met Sint Jakobsvruchten
Feestelijk lekkere soep
500 g eekhoorntjesbrood, 1 scheutje olijfolie, 1 middelgrote ui, gehakt, 25 cl gevogeltebouillon, 2 mesp kerriepoeder, 1 dl room, 1 takje verse tijm, enkele selderblaadjes, 12 Sint Jakobsvruchten, 1 kl limoensap, 4 schijfjes limoen, versgemalen peper - zout, arachideolie om te frituren
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op15-12-2019Frans30-60 min.
Veloute Agnes Sorel
Lekkere soep - vaak opgediend tijdens feestelijke banketten. Uitkijken waarmee je de soep combineert - dit is niet echt een lichte soep om eten. Het lijkt veel werk, maar het valt reuze mee!!! Een aanrader voor soepliefhebbers.
300 g ui, 300 g prei, 300 g selder, 5 liter kippe- of gevogeltefonds (om zelf te maken: zie voorbereiding voor ingredienten en bereiding), 150 g witte bloem, 2 eetlepels olijfolie of wat boter. Voor de garnituur: 2 eetlepels olijfolie, 1 flinke soepkip, 150 g gerookte of gekookte zeer dun gesneden rundertong, 300 g champignons, peterselie (of kervel) voor de afwerking, peper en zout naar smaak. Voor de liaison: 2 eierdooiers, het volume van 2 eierdooiers room.
- Belgisch
- 60-120 min.
- Geplaatst op11-03-2005Belgisch60-120 min.
Provençaalse velouté met mosselen
Pittige velouté soep uit de Provençe
1 blik gepelde tomaten in blokjes (400 g), 10 cl verse room, 1 dopje saffraanpoeder, peper, 2 eetlepels olijfolie, 1 kg mosselen, 1 kruidentuil, 1 knoflookteen, 250 g juliennesoepgroenten (zakje klaar voor gebruik), fijngesneden peterselie, 10 cl droge witte wijn, 1 dikke eetlepel bloem, cayennepeper, 1 vetarm visbouillonblokje
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op10-02-2018Frans30-60 min.
Velouté van raapjes met garnalen en kokkels
200 gram rapen, 1 ui, teentje knoflook, 1 el bloem, boter, 1 liter visbouillon, 60 cl slagroom, 1 eierdooier, 1 kg verse kokkels van het wad, 1 ui, verse peterselie, 2dl droge witte wijn, peper, zout, 100 gram garnalen, 4 takjes dille
- Nederlands
- 30-60 min.
- Geplaatst op19-10-2009Nederlands30-60 min.
Velouté van bloemkool met sint-jakobsnoten
Feestelijke en super lekkere soep
1 bloemkool, 1 eetlepel olijfolie, 1 ui, 70 g gezouten boter, 1 l water, 2 blokjes gevogeltebouillon, 1 dl zure room, 12 sint-jakobsvruchten
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op11-12-2020Frans20-30 min.
veloute de courgettes
Courgettesoep, een voorgerecht voor 8 personen.
15 gr boter - 2 sjalotjes, gesnipperd - 1 bosje waterkers, grof gesneden - 2 kleine courgettes, ongeschild - zout, peper - 1 liter groentebouillon, van tablet - 1 dl slagroom.
- Vegetarisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op09-12-1998Vegetarisch20-30 min.
- Eigen recept
Asperges velouté met kreeft en peterselie
Feestelijke soep
650 gram witte asperges, 80 gram preiwit fijn gesneden, 100 gram ui fijn gesneden, boter, room, 1 liter gevogelte bouillon, 1 kreeft 500 gram, 1 snede brood in blokjes gesneden, 1 bosjes peterselie
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-04-200920-30 min.
Veloute de Mais
1 blik mais 285 gr., 200 gram aardappel, 1 ui, 1 teen knoflook, 2 plakken ham, 1 gevogeltebouillonblokje, 1.5 dl creme fraiche, peper, 20 gram boter
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op25-11-2006Frans20-30 min.
Veloute van asperges en sinaasappels
450g asperges * 1l water * 45g boter * 30g bloem * zout en peper van de molen * 2 eierdooiers * 2,5dl droge witte wijn * 2 el verse room * 5g kristalsuiker * 12,5cl sinaasappelsap, vers geperst * een snuif nootmuskaat
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op02-07-2001Belgisch20-30 min.
Velouté van rabarber met aardbeien en rabarberijs.
* 1 dl sap van rabarber., *100 gr suiker., * 1 dl room., * 1 kg aardbeien., * 4 kokoskoekjes., * Enkele druppels vanille-extract.
- Belgisch Nagerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op17-02-2010Belgisch Nagerecht30-60 min.
Veloute de tomates
20 gr boter, 750 gr tomaten, in stukjes, 2 sjalotjes, fijngesneden, 2 teentjes knoflook, geperst, 1 theelepel suiker, 3/4 liter groentebouillon, van tablet, 1 dl slagroom, zout, peper, 3 eetlepels basilicum, fijngesneden
- Nederlands Voorgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op01-12-2003Nederlands Voorgerecht20-30 min.
Velouté van courgettes met roquefort
Lekkere winterse soep die naar meer smaakt !
1 kg courgette, 2 eetlepels olijfolie, 1 doos van 5 porties roquefortcrème, 1 ui, 2 vetarme kipbouillonblokjes
- Frans
- 20-30 min.
- Geplaatst op07-11-2018Frans20-30 min.
Veloute de poivrons
Romige paprikasoep
1,5 kilo rode paprika's, 2 grote uien, 2 tenen knoflook, olie of boter, 1,5 liter runderfond, 250 ml slagroom, zout en cayennepeper, bieslook
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op20-12-2004Frans30-60 min.
Velouté van sperziebonen met munt
Lekkere pittige soep van sperziebonen met munt, die makkelijk te bereiden is .
2 vetarme bouillonblokjes, 1/2 bosje munt, 400 g sperziebonen, 275 g bloemige aardappelen, 1 dikke ui, 1 knoflookteen, 1 l water, 2 eetlepels olijfolie, peper
- Frans
- 30-60 min.
- Geplaatst op27-11-2017Frans30-60 min.
Veloute met beerkreeftenstaartjes en kastanjechampignons
8 beerkreeftenstaarten (beerkreeften zijn schaaldieren met heel fijn vlees waarvan de smaak te vergelijken is met die van langoest. Elk beerkreeftenstaartje weegt ongeveer 50 g. Verkrijgbaar in diepvries) - 4 stukken broccoli - 1 wortel - 8 kastanjechampignons -, 1,5 dl kippenbouillon (1/4 blokje opgelost in 1,5 dl heet water) - 1,5 dl droge witte wijn (bv. Rivaner) - 2 dl room - 1/4 citroen (sap) - 1 eetlepel fijngesnipperde peterselie - peper en zout
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op06-12-2000Belgisch20-30 min.
Provençaalse velouté met mosselen
Lekkere soep die makkelijk te bereiden is .
1 blik gepelde tomaten in blokjes (400 g), cayennepeper, 1 dikke eetlepel bloem, 10 cl droge witte wijn, fijngesneden peterselie, 250 g juliennesoepgroenten (zakje klaar voor gebruik), 1 knoflookteen, 1 kruidentuil, 1 kg mosselen, 2 eetlepels olijfolie, peper, 1 dopje saffraanpoeder, 10 cl verse room, 1 vetarm visbouillonblokje
- Belgisch
- 30-60 min.
- Geplaatst op25-10-2017Belgisch30-60 min.
Velouté van spruiten met parmezaankrokantjes
Heerlijke feestelijke soep die makkelijk te bereiden is
500 g spruitjes, 100 g bloemige aardappelen, 1 stengel selderij, 1 sjalot, 1 teen knoflook, 2 el boter, 80 cl groentebouillon, 10 cl room, 80 g versgeraspte parmezaan, 2 el amandelschilfers, 1 scheut citroensap, 1 snuifje versgeraspte nootmuskaat
- Belgisch
- 20-30 min.
- Geplaatst op13-03-2019Belgisch20-30 min.