Vichysoise op Oosterse wijze (Aardappel-preisoep vegetarisch)
Een heerlijke vegearische aardappel-preisoep met oosterse ingrediënten.Echt verrukkelijk.Ik heb deze soep al vaker gemaakt.Eén keer met gebakken St. Jacobsmosselen ( ook wel coquilles St, Jacques genoemd), Erg lekker.Vaker met gebakken champignons en wat rauwe preireepjes. Ook erg lekker!
Ingrediënten 4 personen
400 gram aardappelen (kruimig kokende aardappelen dus), 1 dunne prei (groene en lichtgroene gedeelte voor de soep, rest in kleine stukjes gesneden gaat rauw in de soep als die klaar is), 1 sjalotje, klein stukje verse gember (geschild en gesnipperd), 1 stengel sereh (citroengras of 1 theelepel serehpoeder +, 1 theelepel kurkuma (geelwortel) (beiden Indische kruiden), 2 eetlepels zonnebloemolie - - , 750 ml groentebouillon (van tablet) (ik heb 3 bouillontabletten gebruikt), 200 ml kokosmelk , 1 kleine gedroogde chilipeper of 1/2 theelepel cayennepeper, eventueel nog paar druppel tabasco, eventueel 150 gram kastanjechampignons (schoongemaakt en in plakjes gesneden), 1 eetlepel zonnebloemolieBereidingswijze
Aardappelen schillen, wassen en in stukjes snijden.Prei wassen en in grove stukken snijden. (witte deel in fijne stukjes gesneden bewaren als vulling voor de soep)Sjalotje pellen en in stukjes snijden. Gemberwortel schillen en heel fijn snijden. Bij gebruik van vere sereh (citroengras) deze in grove stukken snijden Olie verhitten.Aardappelen, prei, sjalotjes, gember en sereh op een lage warmtebron zachtjes al roerend bakken (plm. 10 minuten). Kurkuma (geelwortel) toevoegen en even meebakken. Groentebouillon en kokosmelk toevoegen. Pepertje toevoegen. Op een lage warmtebron soep plm.20 minuten koken. Sereh en chili-pepertje uit de soep halen. Soep pureren met staafmixer.Plakjes champignons bakken in 1 eetlepels zonnebloemolie tot ze mooi bruin zijn.Toevoegen aan de soep samen met het restant fijn gesneden prei.Soep proeven en op smaak maken met peper, zout en eventueel wat tabasco.