Zomerse stamppot snijbonen met chorizo en tomaat
Lekker pittig stamppotje. Weer eens iets anders. De combinatie van snijbonen met chorizo is heel lekker. Een tomaat meekoken met de snijbonen maakt deze gelijk veel lekkerder!
Ingrediënten 4 personen
500 gram snijbonen, 1 (vlees)tomaat, 1 teentje knoflook, 1 bouillontablet, 1 eetlepel zonnebloemolie, 600 gram kruimige aardappelen, 250 gram chorizo (aan een stuk zodat je zelf blokjes kunt snijden), 1 ui, zout, peper , 1 dl warme melk , 1 eetlepels boter , 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat , peper, zout naar smaakVoorbereiding
Maak de snijbonen schoon en snij deze in ruitjes van plm. 2 cm. Schil de aardappelen en snij deze in stukken. Pel de knoflook. Snij de tomaat in stukken (ontvellen hoeft niet, want na het koken kun het het vel van de tomaat zo verwijderen. Snij de chorizo in blokjes (niet al te klein) Pel en snipper de ui.
Bereidingswijze
Verhit de olie in een pan. Bak de tomaat en de hele teen knoflook hierin even aan. Voeg de snijbonen toe + een kop water en de verkruimelde bouillontablet. Breng aan de kook. Zet de warmtebron nu laag en kook de snijbonen beetgaar. Kook de aardappelen gaar in water met wat zout. Bak de chorizo in een droge koekenpan tot de chorizo vet loslaat. Voeg dan de uisnippers toe en laat dit zachtjes bakken. Niet te bruin worden! Doe de beetgaar gekooke snijbonen in een zeef en laat ze goed uitlekken.Verwijder het velletjes van de tomaat. Snij de tomaat eventueel nog eat kleiner. Verwijder de knoflookteen. Laat de gare aardappelen goed uitdampen en dysm of mix hiervan een lekkere puree met de melk en de boter. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer de snijbonen, chorizo met ui en de aardappelen door elkaar.